Zobacz pełną wersję : SB-800, zasilanie
Roman K.
18-02-2009, 22:47
Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów.
SB-800 ma coś w rodzaju "wspomagacza", gdzie ładuje się jedną baterię/akumulatorek, co z kolei ma przedłużyć działanie głównego zasilania. Skąd mam wiedzieć, kiedy wymienić owego "wspomagacza"? Po każdym wyczerpaniu się głównego zasilania?
Jeśli już było, to przepraszam - jakoś się nie doszukałem.
Pozdrawiam.
Przemek Paśnik
18-02-2009, 22:52
Lampa jednocześnie pobiera prąd ze wszystkich pięciu akumulatorów. Ten dodatkowy paluszek służy szybszemu ładowaniu, a nie dłuższemu działaniu
...tak one siadają w równym tempie, ten wspomagacz wspomaga czas gotowości do następnego błysku i ich ilość.
W zasadzie to chyba powinno się traktować, jakby lampka działała po prostu na 5 paluszków - mówiąc najprościej...
Roman K.
18-02-2009, 23:03
Rozumiem, że dotyczy to sytuacji, kiedy pojemność baterii wspomagającej jest taka sama, jak pojemność baterii głównych, tak? Zresztą, dla świętego spokoju, chyba lepiej jednak wymieniać ją wraz z głównym zasilaniem.
Dziękuję za odpowiedź :)
Na marginesie, szkoda, że nigdzie nie da się podejrzeć stopnia wyczerpania baterii. Chyba, że coś przeoczyłem, albo nie doczytałem... (?)
..co do stopnia wyczerpania baterii - niektóre fajniejsze ładowarki mają taką funkcję.
..co do różnicy pojemności to nie wiem, czy wskazane jest wkładanie rożnych aku jako jeden komplet.
Roman K.
18-02-2009, 23:17
..co do stopnia wyczerpania baterii - niektóre fajniejsze ładowarki mają taką funkcję.
Przynajmniej upewniłem się, że nie ma takiego bonusu w lampie :)
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
Zibi1970
18-02-2009, 23:17
W instrukcji jak byk pisze że wszystkie 5 aku muszą być jednocześnie wymieniane, tej samej pojemności i że nie stosowanie tej zasady grozi uszkodzeniem lampy. Ja kilka razy już tak zrobiłem że miałem pomieszane aku i działało ale czy faktycznie szkodzi to nie wiem.
Roman K.
18-02-2009, 23:23
Instrukcję mam po angielsku, a w tym raczej biegły nie jestem...
Na szczęście, wszystkie baterie mam tej samej pojemności - właśnie sprawdziłem ;)
Rozumiem, że dotyczy to sytuacji, kiedy pojemność baterii wspomagającej jest taka sama, jak pojemność baterii głównych, tak?
To nie jest "bateria wspomagająca". Gdy założysz ten dodatkowy pojemnik, wtedy układ zasilania zmienia się na pięciobateryjny: pięć równorzędnych baterii.
Roman K.
22-02-2009, 23:58
Hm, a to ciekawe... Przecież wystarczyło tak zaprojektować obudowę lampy, aby od razu mieściło się w niej opcjonalnie pięć baterii... Przynajmniej zaoszczędziłoby to kolejnych, niepotrzebnych plastików, gdzie w każdej chwili coś może się urwać.
Dzięki za odpowiedź.
mateo912
23-02-2009, 00:24
Ale po co od razu na 5 baterii?
4 są wystarczające do większości przypadków a 5 w pojemniczku o nazwie sd-800 jest jako bonus i booster czyli przyśpiesza ładowanie lampy
Powiedzmy, że SB800 jest zaprojektowana na 5 baterii. Wtedy dodatkowy pojemnik byłby na... 6 baterię. Nie ma co się cisnąć o pierdoły. Jak ktoś uważa, że może to urwać, to nie stosuje. Ja praktycznie cały czas korzystam z 5'go aku, bo często zdarzają mi się sytuacje gdzie błyskam pełną mocą lampy, a wtedy różnica w prędkości ładowania jest zauważalna.
mateo912
23-02-2009, 00:33
ja również używam cały czas 5 baterii i jest git.
IMHO bardzo ciężko by było to oderwać :)
Roman K.
23-02-2009, 00:37
Nasuwa się pytanie, czy np. w przypadku korzystania z czterech kompletów baterii, jeden komplet wykorzystać jako ów "bonus", czy ten "bonusowy" zostawić sobie na ostatnią chwilę, jako podstawowe zasilanie... (?)
A ja mam pytanie, ile zdjęć można cyknąć używając lampy SB-800?
Wydaje mi się że, to też zależy od stopnia błysku, no więc tak średnio?
mateo912
24-02-2009, 09:16
no więc tak średnio to zależy od baterii/akumulatorków:D
to zależy od wielu czynników i chyba nikt Ci nie poda jakiejś w miarę konkretnej liczby.
A ja mam pytanie, ile zdjęć można cyknąć używając lampy SB-800?
Wydaje mi się że, to też zależy od stopnia błysku, no więc tak średnio?
Czasem mam tak, że przez 4 imprezy klubowe nie wymieniam baterii w lampie, a innym razem dwa komplety potrafię wyładować w jeden wieczór. Tak przynajmniej sprawa wygląda u mnie, więc lepiej zawsze mieć więcej kompletów baterii.
Witam Wszystkich!
Ponieważ sam jestem użytkownikiem SB-800 chciałbym zwrócić uwagę Kolegów na pewien- myślę -dość istotny szczegół. Jeśli używamy 4szt. baterii AA(R6), to lampa pracuje na napięciu 4 x 1,5V= 6V. Ponieważ akumulatorki posiadają napięcie 1,2V, to przy 4 szt. lampa pracuje na napięciu 4,8V a dołożenie dodatkowego ogniwa powoduje zwiększenie napięcia zasilania do 5 x 1,2V= 6V. I w takiej sytuacji następuje przyspieszenie ładowania. Konstrukcja lampy pozwala na pracę w pewnym przedziale napięcia źródła zasilania, lecz-co jest logiczne- kosztem czasu ładowania kondensatora. Z tego wynika że lampa powinna najszybciej ładować na 5 bateriach AA. I tak jest w istocie- jeśli baterie są nowe. W praktyce wykonując dużą ilość błysków, najszybciej ładują nie baterie lecz akumulatory, a związane jest to z innymi charakterystykami pracy tych dwóch różnych źródeł zasilania.
Pozdrawiam.
Hm, a to ciekawe... Przecież wystarczyło tak zaprojektować obudowę lampy, aby od razu mieściło się w niej opcjonalnie pięć baterii... Przynajmniej zaoszczędziłoby to kolejnych, niepotrzebnych plastików, gdzie w każdej chwili coś może się urwać.
Dzięki za odpowiedź.
Tak, ale jak założysz dodatkowy "plastik" na Sabinę, to zasłąnia Ci wyświetlacz pomocniczy w puszce. Nie zawsze jest potrzeba szybkiego łądowania kondensatora w lampie, więc producent zrobił opcję zdejmowania "piątki".
Dodatkowo jest problem z łądowaniem 5szt aku, bo większoś łądowarek ma tylko 4 sloty na paluszki.
Ja zrobiłem tak, żw mam 5 kompletów po 4 akumulatorki, z czego jeden komplet to tzw. "piątki" (czyli dodatkowe, piąte akumulatorki). Jak cały komplecik (4+1) się wyczerpie, to wymieniam na kolejne 4+1 (4szt ładuję, a "piątkę" wkładam do specjalnego pudełeczka na rozładowane ogniwa). Jak uzbierają się już 4 (lub nawet 2) to je ładuję.
Oczywiście "piątki" mam odpowiednio zaznaczone i mam piękny porządek na reporterskich wypadach ;)
mateo912
06-03-2009, 12:38
Skibek wiesz jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na to że sd-800 zasłania górny LCD :D jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało jeśli faktycznie tak jest jak wrócę do domu to sprawdzę :)
Skibek wiesz jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na to że sd-800 zasłania górny LCD :D jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało jeśli faktycznie tak jest jak wrócę do domu to sprawdzę :)
No jak ja pierwszy raz podpiąłem 800tkę do 200tki to usta mi się w dół wygięły... Potem się przyzwyczaiłem (i teraz tylko na pięciu błyskam), ale z początku mi to przeszkadzało.
Dodatkowo jest problem z łądowaniem 5szt aku, bo większoś łądowarek ma tylko 4 sloty na paluszki.
Ten "problem" bez trudu rozwiązuje się użyciem ładowarki typu BC-700/900. :)
Ten "problem" bez trudu rozwiązuje się użyciem ładowarki typu BC-700/900. :)
Ale niby jak ? Pojedyncza baterie mozna ladowac wieloma roznymi ladowarkami, a problem kolegi jak mniemam polega na tym, ze nie moze ladowac 5szt na raz.
Tzn sa ladowarki na wiecej niz 4 paluszki, ale one niestety kosztuja.
Ale niby jak ? Pojedyncza baterie mozna ladowac wieloma roznymi ladowarkami, a problem kolegi jak mniemam polega na tym, ze nie moze ladowac 5 na raz.
Wiem, ale najczęściej nic nie stoi na przeszkodzie, aby naładować je po kolei, prawda? :)
Wiem, ale najczęściej nic nie stoi na przeszkodzie, aby naładować je po kolei, prawda? :)
A czas? 5h jeszcze jest do przełknięcia, a 10h już nie (bo na dwa rzuty trzeba łądować).
Chodziło mi o łądowarki więcej niż czteroslotowe.
A czas? 5h jeszcze jest do przełknięcia, a 10h już nie (bo na dwa rzuty trzeba łądować).
To zależy, jaki prąd wybierzesz. Czas łatwo policzyć, zależy przecież od pojemności ogniw. W BC-700 możesz ustawić maks. 700 mA, w BC-900 więcej.
Chodziło mi o łądowarki więcej niż czteroslotowe.
Są takie potwory, ktoś z chłopaków nie tak dawno pokazywał na forum.
Dla mnie optymalnym rozwiązaniem wydaje się być np. 2xBC-700/900.