Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie SB-800, zasilanie

Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów.
    SB-800 ma coś w rodzaju "wspomagacza", gdzie ładuje się jedną baterię/akumulatorek, co z kolei ma przedłużyć działanie głównego zasilania. Skąd mam wiedzieć, kiedy wymienić owego "wspomagacza"? Po każdym wyczerpaniu się głównego zasilania?
    Jeśli już było, to przepraszam - jakoś się nie doszukałem.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Roman K. ; 18-02-2009 o 22:49

Domyślnie

Lampa jednocześnie pobiera prąd ze wszystkich pięciu akumulatorów. Ten dodatkowy paluszek służy szybszemu ładowaniu, a nie dłuższemu działaniu

Domyślnie

...tak one siadają w równym tempie, ten wspomagacz wspomaga czas gotowości do następnego błysku i ich ilość.
    W zasadzie to chyba powinno się traktować, jakby lampka działała po prostu na 5 paluszków - mówiąc najprościej...

Domyślnie

Rozumiem, że dotyczy to sytuacji, kiedy pojemność baterii wspomagającej jest taka sama, jak pojemność baterii głównych, tak? Zresztą, dla świętego spokoju, chyba lepiej jednak wymieniać ją wraz z głównym zasilaniem.
    Dziękuję za odpowiedź
    Na marginesie, szkoda, że nigdzie nie da się podejrzeć stopnia wyczerpania baterii. Chyba, że coś przeoczyłem, albo nie doczytałem... (?)

Domyślnie

..co do stopnia wyczerpania baterii - niektóre fajniejsze ładowarki mają taką funkcję.

..co do różnicy pojemności to nie wiem, czy wskazane jest wkładanie rożnych aku jako jeden komplet.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makalu777 Zobacz posta
    ..co do stopnia wyczerpania baterii - niektóre fajniejsze ładowarki mają taką funkcję.
    Przynajmniej upewniłem się, że nie ma takiego bonusu w lampie
    Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
    D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin

Domyślnie

W instrukcji jak byk pisze że wszystkie 5 aku muszą być jednocześnie wymieniane, tej samej pojemności i że nie stosowanie tej zasady grozi uszkodzeniem lampy. Ja kilka razy już tak zrobiłem że miałem pomieszane aku i działało ale czy faktycznie szkodzi to nie wiem.

Domyślnie

Instrukcję mam po angielsku, a w tym raczej biegły nie jestem...
    Na szczęście, wszystkie baterie mam tej samej pojemności - właśnie sprawdziłem
    D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roman K. Zobacz posta
    Rozumiem, że dotyczy to sytuacji, kiedy pojemność baterii wspomagającej jest taka sama, jak pojemność baterii głównych, tak?
    To nie jest "bateria wspomagająca". Gdy założysz ten dodatkowy pojemnik, wtedy układ zasilania zmienia się na pięciobateryjny: pięć równorzędnych baterii.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Hm, a to ciekawe... Przecież wystarczyło tak zaprojektować obudowę lampy, aby od razu mieściło się w niej opcjonalnie pięć baterii... Przynajmniej zaoszczędziłoby to kolejnych, niepotrzebnych plastików, gdzie w każdej chwili coś może się urwać.
    Dzięki za odpowiedź.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów