PDA

Zobacz pełną wersję : bf/ff na bocznych pkt. AF ??

Mont
17-02-2009, 23:09
Na centralnym ostrzy mi D700 idealnie w punkt, używając bocznych punktów zauważam ff/bf.
Czy taka przypadłość jest możliwa do regulacji czy taka uroda np.obiektywu, nie przejmować się i robić zdjęcia ??
POwiem szczerze, że nie chcę nic kręcić by nie utracić "celności" centralnego :)

Nie zauważyłem jakiejś reguły czy ostrzy przed czy za punktem ale przedmiot na który ustawiam boczny pkt.nie jest ostry :?

messer
17-02-2009, 23:40
A robiłeś jakieś sensowne testy, czy tak na oko to oceniasz?

prz3mo
17-02-2009, 23:48
Na centralnym ostrzy mi D700 idealnie w punkt, używając bocznych punktów zauważam ff/bf.
Czy taka przypadłość jest możliwa do regulacji czy taka uroda np.obiektywu, nie przejmować się i robić zdjęcia ??
POwiem szczerze, że nie chcę nic kręcić by nie utracić "celności" centralnego :)

Nie zauważyłem jakiejś reguły czy ostrzy przed czy za punktem ale przedmiot na który ustawiam boczny pkt.nie jest ostry :?

Z jakim szkłem to testowałeś?

Motorniczy
17-02-2009, 23:58
Zawsze tak było i jest a czy będzie to się zobaczy , że najmocniejszym i najpewniejszym będzie punkt centralny . Pozostałe punkty były i są słabsze i mniej pewne co do ostrzenia i wszystkiego co za tym idzie . Jak widać XXIw. i dalej w dupi e . Pozdro

wasilewk
18-02-2009, 00:22
Napisał Motorniczy
Zawsze tak było i jest a czy będzie to się zobaczy , że najmocniejszym i najpewniejszym będzie punkt centralny . Pozostałe punkty były i są słabsze i mniej pewne co do ostrzenia i wszystkiego co za tym idzie .[...]

Jakoś moje oba aparaty nie chcą się do Twojej teorii stosować...

Motorniczy
18-02-2009, 00:36
Jakoś moje oba aparaty nie chcą się do Twojej teorii stosować...

To nie moja teoria , gdzie jest tak napisane ? Poszukaj , popytaj , zmień źródło informacji a wtedy się dowiesz :) .

wasilewk
18-02-2009, 00:43
To nie moja teoria , gdzie jest tak napisane ? Poszukaj , popytaj , zmień źródło informacji a wtedy się dowiesz :) .

Za stary jestem, by negować coś, nie mając podstaw.

EOT.

Mont
18-02-2009, 09:11
A robiłeś jakieś sensowne testy, czy tak na oko to oceniasz?

Robiłem zdjęcia ze statywu, nie są testy laboratoryjne ale przyjąłem pewien punkt odniesienia.

Chodzi mi dokładnie o to, czy kalibracja szkła z body dotyczy jednego punktu AF, czy całejpowierzchni kadru czy serwis może skalibrować każdy punkt oddzielnie.
Tak jak misałem na centralnym jest "miodzio" i nie chcę w tym zakresie nic zmieniać :)

prz3mo - myślę, że nie ma to znaczenia z jakim szkłem. Wiadomo, że to nie jest wina body :)

tomtytus
18-02-2009, 11:23
Ja wczoraj, podczas krótkiej sesji miałem to samo:
D300 z i tak niezbyt ostrym i dobrym jakościowo szkłem (S 18-50 f/2,8) na centralnym punkcie ostrzył możliwie (jak to tania sigma). Natomiast na skrajnych punktach AF ostrości nie było w ogóle.
Przywykłem do tego po d70tce która na bocznych punktach prawie wcale nie łapała ostrości.
Co prawda d700 to nie d70 ani nie d300...ale chyba faktycznie nie ma co ufać bocznym punktom AF.
W sytuacjach, kiedy potrzebna jest szybka reakcja i tak szybciej kadrować centralnie i przekadrować aparatem iż wybierać jeden z 51 pól AF.

Jacek_Z
18-02-2009, 12:08
Chodzi mi dokładnie o to, czy kalibracja szkła z body dotyczy jednego punktu AF, czy całejpowierzchni kadru czy serwis może skalibrować każdy punkt oddzielnie.
Tak jak misałem na centralnym jest "miodzio" i nie chcę w tym zakresie nic zmieniać :)
kalibruje się przesunięcie soczewek, więc siłą rzeczy oddziałuje to na cały kadr, trochę bez sensu byłoby dawac możliwość kalibrowania 51 punktów, każdego nieco odmiennie. To za mocno by komplikowało sprawę.

.. myślę, że nie ma to znaczenia z jakim szkłem. szkło ma znaczenie, bo sporo obiektywów nie ma płaszczyzny ostrości, a sferę i to różnie wygiętą. Któryś z standardowych Tamronów ma sferę wygiętą w drugą stronę, robi się ostre zdjęcia nosa i uszu :mrgreen: (lekko przesadziłem, OK)

messer
18-02-2009, 12:48
Na teorii się nie znam, natomiast często wykorzystuję różne punkty AF w D700. Nigdy nie zwróciło mojej uwagi, żeby aparat na innych niż centralny punkt ustawiał ostrość mniej pewnie (oczywiście mowa o krzyżowych) czy nie trafiał wcale. Tyle, że nieczęsto używam Single AF. A jeśli już - to albo z dynamicznymi punktami, albo z centralnym i ewentualne przekadrowanie :)

Mont
18-02-2009, 12:48
kalibruje się przesunięcie soczewek, więc siłą rzeczy oddziałuje to na cały kadr,

czyli dam spokój, bo jak mi ustawią na boczne pkt to mi sp... centralny . OKi dzięki.

life
18-02-2009, 15:46
jak sprzedawałem swoją sigmę 30/1,4 kupujący chciał zrobić testy (z forum tak na marginesie) spotkaliśmy się podpiął do swojego D200 i na środkowym miał wszystko ok a przy skrajnych miał FF czy BF już nie pamiętam, zdziwiłem się trochę bo sam nigdy nie robiłem testów bocznymi punktami a z moim D200 i potem D300 wszystko było ok tzn nie miałem powodów do marudzenia do sposobu działania AF tego szkła.

suma summarum obniżyłem nieco cenę za szkło tak by wilk cały i owca syta. ale szczerze się zdziwiłem że na skrajnych było inaczej niż na centralnym, nowego korpusu jeszcze nie sprawdzałem pod tym względem ale na działanie układu AF nie narzekam więc nie wiem czy jest sens robić :)

prz3mo
18-02-2009, 15:55
Z ciekawości zrobiłem u siebie test "bateryjkowy" :) - D700 + Nikkor 50/1.8
Na wszystkich punktach AF trafia w punkt. Zarówno na bocznych jak i góra/doł. (centralnym oczywiście też)

wasilewk
18-02-2009, 16:04
Z ciekawości zrobiłem u siebie test "bateryjkowy" :) - D700 + Nikkor 50/1.8
Na wszystkich punktach AF trafia w punkt. Zarówno na bocznych jak i góra/doł. (centralnym oczywiście też)

No, bo tak powinno być !

Pzdr.