Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie bf/ff na bocznych pkt. AF ??

Na centralnym ostrzy mi D700 idealnie w punkt, używając bocznych punktów zauważam ff/bf.
    Czy taka przypadłość jest możliwa do regulacji czy taka uroda np.obiektywu, nie przejmować się i robić zdjęcia ??
    POwiem szczerze, że nie chcę nic kręcić by nie utracić "celności" centralnego

Nie zauważyłem jakiejś reguły czy ostrzy przed czy za punktem ale przedmiot na który ustawiam boczny pkt.nie jest ostry

Domyślnie

A robiłeś jakieś sensowne testy, czy tak na oko to oceniasz?
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Na centralnym ostrzy mi D700 idealnie w punkt, używając bocznych punktów zauważam ff/bf.
    Czy taka przypadłość jest możliwa do regulacji czy taka uroda np.obiektywu, nie przejmować się i robić zdjęcia ??
    POwiem szczerze, że nie chcę nic kręcić by nie utracić "celności" centralnego

Nie zauważyłem jakiejś reguły czy ostrzy przed czy za punktem ale przedmiot na który ustawiam boczny pkt.nie jest ostry
    Z jakim szkłem to testowałeś?

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Zawsze tak było i jest a czy będzie to się zobaczy , że najmocniejszym i najpewniejszym będzie punkt centralny . Pozostałe punkty były i są słabsze i mniej pewne co do ostrzenia i wszystkiego co za tym idzie . Jak widać XXIw. i dalej w dupi e . Pozdro

Domyślnie

Napisał Motorniczy
    Zawsze tak było i jest a czy będzie to się zobaczy , że najmocniejszym i najpewniejszym będzie punkt centralny . Pozostałe punkty były i są słabsze i mniej pewne co do ostrzenia i wszystkiego co za tym idzie .[...]
    Jakoś moje oba aparaty nie chcą się do Twojej teorii stosować...
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Jakoś moje oba aparaty nie chcą się do Twojej teorii stosować...
    To nie moja teoria , gdzie jest tak napisane ? Poszukaj , popytaj , zmień źródło informacji a wtedy się dowiesz .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    To nie moja teoria , gdzie jest tak napisane ? Poszukaj , popytaj , zmień źródło informacji a wtedy się dowiesz .
    Za stary jestem, by negować coś, nie mając podstaw.

EOT.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    A robiłeś jakieś sensowne testy, czy tak na oko to oceniasz?
    Robiłem zdjęcia ze statywu, nie są testy laboratoryjne ale przyjąłem pewien punkt odniesienia.

Chodzi mi dokładnie o to, czy kalibracja szkła z body dotyczy jednego punktu AF, czy całejpowierzchni kadru czy serwis może skalibrować każdy punkt oddzielnie.
    Tak jak misałem na centralnym jest "miodzio" i nie chcę w tym zakresie nic zmieniać

prz3mo - myślę, że nie ma to znaczenia z jakim szkłem. Wiadomo, że to nie jest wina body

Domyślnie

Ja wczoraj, podczas krótkiej sesji miałem to samo:
    D300 z i tak niezbyt ostrym i dobrym jakościowo szkłem (S 18-50 f/2, na centralnym punkcie ostrzył możliwie (jak to tania sigma). Natomiast na skrajnych punktach AF ostrości nie było w ogóle.
    Przywykłem do tego po d70tce która na bocznych punktach prawie wcale nie łapała ostrości.
    Co prawda d700 to nie d70 ani nie d300...ale chyba faktycznie nie ma co ufać bocznym punktom AF.
    W sytuacjach, kiedy potrzebna jest szybka reakcja i tak szybciej kadrować centralnie i przekadrować aparatem iż wybierać jeden z 51 pól AF.
    Ostatnio edytowane przez tomtytus ; 18-02-2009 o 11:28

Domyślnie

Chodzi mi dokładnie o to, czy kalibracja szkła z body dotyczy jednego punktu AF, czy całejpowierzchni kadru czy serwis może skalibrować każdy punkt oddzielnie.
    Tak jak misałem na centralnym jest "miodzio" i nie chcę w tym zakresie nic zmieniać
    kalibruje się przesunięcie soczewek, więc siłą rzeczy oddziałuje to na cały kadr, trochę bez sensu byłoby dawac możliwość kalibrowania 51 punktów, każdego nieco odmiennie. To za mocno by komplikowało sprawę.

.. myślę, że nie ma to znaczenia z jakim szkłem.
    szkło ma znaczenie, bo sporo obiektywów nie ma płaszczyzny ostrości, a sferę i to różnie wygiętą. Któryś z standardowych Tamronów ma sferę wygiętą w drugą stronę, robi się ostre zdjęcia nosa i uszu (lekko przesadziłem, OK)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów