Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Angielski cmentarz
Ciekaw jestem waszych opini , proszę otwarcie co się podoba a co nie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/9657/dsc0488rh7.jpg)
kronos28
15-02-2009, 14:37
pstryk...
potencjał miejsca jest niezaprzeczalny ale niestety go nie wykorzystałeś
A jakbym mógł wykorzystać ? zależy mi na podpowiedziach :)
kronos28
15-02-2009, 14:50
ja mam ci napisać jakie ty masz zdjęcie zrobić? :shock: (na zasadzie idz "tam", zrób "to", wykadruj "tak", oświetl "tak"). No chłopie trochę inwencji twórczej ze swojej strony w to włóż, bo to jest istota fotografii - to nie matematyka gdzie masz wzór i jedziesz według niego wszystkie "zadanka".
widzę zajebistą miejscówkę ze świetnym klimatem, pięknie usytuowaną (zapewne) z masą ciekawych obiektów (architektura)... do roboty..
Jeszcze jedno - obróbka jest jak najbardziej wskazana (mogłeś chociaż wyostrzyć po zmniejszeniu to zdjęcie).
Po pierwsze opanowując expozycję, czyli mówiąc w niejakim uproszczeniu i najogólniej rzecz biorąc oddając scenę nie tak, jak wyszło aparatowi, tylko tak, żeby było dobrze.
Po drugie, robiąc cokolwiek z tym zdjęciem, co dałoby nam obraz nie tego, jak tam było fizycznie w tym miejscu, tylko jaki miałeś nastrój, jak to widziałeś, czy byłeś oczarowany kolorami i zapachami, czy raczej ponurą aurą cmentarza, czy może jeszcze jakoś inaczej...
Pokazałeś tak ograniczony kompresją obrazek, że nie da się nic z nim zrobić bez pokazywania artefaktów... Jak pokażesz NEFa, i spytasz o rady, znajdzie się pewnie ktoś, kto Ci pomoże.
idz tam raz jeszcze - jezeli nie masz wizji na kadrowanie to zrółb kilka ujęc z róznych miejsc , rowniez róznych odległosci , i róznych pozycji (wyzej, nizej, poziom , pion ) nastepnie wrzuc na monitor i wybierz Twoim zdaniem najlepszy kadr - dokonaj obróbki i popatrz na to co wyszło , staraj się zachować obiektywizm i oceń czy nadaje sie do pokazania :-D