PDA

Zobacz pełną wersję : D jak d... czyli chyba znalazlem "błęda"

h2o
13-02-2009, 00:22
D to oczywiście obiektywy serii D, przekazujące informacje do korpusu, a z korpusu np. do SB-800. Ale po kolei. Ostatnio coś popsuły mi się slajdy. Pierwsze psy więc powiesiłem na CEWE Polska ale jeszcze nie odwieszam, bo nie dostałem jeszcze testów. Teraz flesz i slajd. Uzywając wcześniej systemu Pentaxa doświadczalnie ustaliłem, że tryb A flesza gwarantuje zawsze poprawne naświetlenie. I było tak samo nawet kiedy chwilowo FGZ-540AF pracowała z body D90 i później F80. Ostatnio slajdy z fleszem (światło odbite) coraz ciemniejsze, więc zacząłem szukać. Dziś na spokojnie zrobiłem testy na trzech obiektywach, dwóch amatorskich zoomach 28-70 i 35-70 oraz podstawowym moim szkiełku 50mm f1.4. Wykonałem kilka naświetleń w trybie flesza SB-800 TTL-BL, TTL, A zmieniając również (co może i bez sensu ale chciałem sprawdzić również) pomiar z matrix na CW. I teraz ciekawostka. Oba zoomy we wszystkich tych trybach wykazały niewielkie różnice w ekspozycji. Tak na oko to może wyszło do 0,3EV pomiędzy kadrami. Natomiast najciekawsza rzecz wydarzyła sie na 50tce, gdzie kadr w kombinacji flesz A, matrix lub CW jest o 1EV niżej niż cała reszta. Dla slajdu to dużo! Obiektyw ma poprawną komunikację w trybach TTL-BL, TTL, ale w A już konieczna jest korekcja +1EV na fleszu, co nie było wymagane na 28-70, 35-70 i również Pentax MZ-3 z 50mm f1.4 + FGZ540AF nie wykazywał takich problemów.

Rzecz w tym, że większość ostatnich rolek tego drogiego materiału poszła w trybie A ;-) Wiem co jest przyczyną niedoświetlenia i zawsze mogę sobie dla trybu A (czyli automat a'la tyrystor) to 1EV dodać, ale...

... tak być nie powinno. Więc pytanie - co z tym zrobić? Szkło nowe, jest na gwarancji etc.

Rzecz się dzieje na D90 i najprawdopodobniej identycznie jest na F80. Mówię "naj" bo czekam jeszcze na testowe rolki...

h2o
16-02-2009, 23:56
no, widzę, że problem nie występuje :-) Przesiadka na nowy sprzęt czasem bywa trochę kosztowna, a czasem bolesna ;-) Nie mniej jednak trochę rozgryzłem sposób myślenia nikonów. Nieco odbiega od pentaxów i trzeba było się z tym zaznajomić. D90 wymagał korekcji światłomierza o -4/6, -3/6, bo prześwietlał. F80 pokrywa się ze światłomierzem zewnętrznym, ale SB-800 praktycznie wymaga stałej korekty +2/3EV i najlepiej używać jej w trybie TTL-BL lub GN zamiast A ;-) Niezależnie od ustawienia główki lampy jak dla mnie konieczna jest korekcja od +2/3 do 1EV. Brak korekcji zostawię na testy rozjaśniania cieni w plenerze. Ale to tylko moje subiektywne odczucia. Nie mniej jednak trzeba będzie zrobić kolejną rolkę Provii z nowymi poprawkami i zobaczymy jak tam "psy" na CEWE.

gALL
20-02-2009, 02:30
Do testow kup Sensie, tansza.

h2o
02-03-2009, 20:34
Sensia nie rozwiązuje sprawy, bo to nie jest materiał docelowy. Można sobie kupić tani materiał, żeby w ogóle zobaczyć jak wychodzi ale testy jako testy robi się na materiale docelowym. Samej Sensji chętnie używałemm do pstrykania ;-) ale czasem coś się fajnego trafiło i była szkoda, że to nie Provia...

Zrobiłem kilka testowych rolek i sprawa kończy się tak:

- ukłony dla CEWE Polska, tylko postarajcie się mniej zarysowywać te filmy ;-)

- F80 + SB800 poprawnie naświetla na pomiarze matrycowym, TTL+BL +2/3EV. Testowy materiał (dwie rolki) to potwierdził. Praca w plenerze z tą matrycą w zasadzie nie różni się od Pentaxa ale upierdliwość wprowadzania korekt wypada na niekorzyść F80.

- D90 + SB800 i problem niedoświetlania to jakiś kaprys sprzętu. Ponowiłem próby dwa dni później na różnych obiektywach i wszystko było w porządku bez wprowadzania korekcji na fleszu. Nie miej jednak +1/3 EV nie zaszkodzi.

Wszystkie wewnętrzne światłomierze pokrywają się ze wzorcem Sekonic L-608 + szara karta (D90 został skorygowany).

galu44
02-03-2009, 21:04
- ukłony dla CEWE Polska, tylko postarajcie się mniej zarysowywać te filmy ;-)

o Boże przenajświętszy! ja ich chyba zabiję! ostatnio nawet zacieki takie dostałem, że aż się film poskręcał, a rysy chyba są od gumowej ściągaczki, którą chyba czyszczą wcześniej chodnik po zimie...

h2o
02-03-2009, 21:48
haha ;-) odwiesiłem z nich psy, bo testowe rolki wyszły lepiej, nieporównywalnie lepiej niż się spodziewałem z Warszawskiego labu, do którego mam zaufanie. Poza tym robią na Tetenalu. Jak masz takie historie to dzwoń do kierownika foto i rób dym.