h2o
13-02-2009, 00:22
D to oczywiście obiektywy serii D, przekazujące informacje do korpusu, a z korpusu np. do SB-800. Ale po kolei. Ostatnio coś popsuły mi się slajdy. Pierwsze psy więc powiesiłem na CEWE Polska ale jeszcze nie odwieszam, bo nie dostałem jeszcze testów. Teraz flesz i slajd. Uzywając wcześniej systemu Pentaxa doświadczalnie ustaliłem, że tryb A flesza gwarantuje zawsze poprawne naświetlenie. I było tak samo nawet kiedy chwilowo FGZ-540AF pracowała z body D90 i później F80. Ostatnio slajdy z fleszem (światło odbite) coraz ciemniejsze, więc zacząłem szukać. Dziś na spokojnie zrobiłem testy na trzech obiektywach, dwóch amatorskich zoomach 28-70 i 35-70 oraz podstawowym moim szkiełku 50mm f1.4. Wykonałem kilka naświetleń w trybie flesza SB-800 TTL-BL, TTL, A zmieniając również (co może i bez sensu ale chciałem sprawdzić również) pomiar z matrix na CW. I teraz ciekawostka. Oba zoomy we wszystkich tych trybach wykazały niewielkie różnice w ekspozycji. Tak na oko to może wyszło do 0,3EV pomiędzy kadrami. Natomiast najciekawsza rzecz wydarzyła sie na 50tce, gdzie kadr w kombinacji flesz A, matrix lub CW jest o 1EV niżej niż cała reszta. Dla slajdu to dużo! Obiektyw ma poprawną komunikację w trybach TTL-BL, TTL, ale w A już konieczna jest korekcja +1EV na fleszu, co nie było wymagane na 28-70, 35-70 i również Pentax MZ-3 z 50mm f1.4 + FGZ540AF nie wykazywał takich problemów.
Rzecz w tym, że większość ostatnich rolek tego drogiego materiału poszła w trybie A ;-) Wiem co jest przyczyną niedoświetlenia i zawsze mogę sobie dla trybu A (czyli automat a'la tyrystor) to 1EV dodać, ale...
... tak być nie powinno. Więc pytanie - co z tym zrobić? Szkło nowe, jest na gwarancji etc.
Rzecz się dzieje na D90 i najprawdopodobniej identycznie jest na F80. Mówię "naj" bo czekam jeszcze na testowe rolki...
Rzecz w tym, że większość ostatnich rolek tego drogiego materiału poszła w trybie A ;-) Wiem co jest przyczyną niedoświetlenia i zawsze mogę sobie dla trybu A (czyli automat a'la tyrystor) to 1EV dodać, ale...
... tak być nie powinno. Więc pytanie - co z tym zrobić? Szkło nowe, jest na gwarancji etc.
Rzecz się dzieje na D90 i najprawdopodobniej identycznie jest na F80. Mówię "naj" bo czekam jeszcze na testowe rolki...