PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Schustlerova cesta

ostrytux
10-02-2009, 00:40
Jedno z ciekawszych moim zdaniem miejsc równi pod Śnieżką.
Latem fantastyczne pomosty, torfowiska z kosodrzewiną, zimą rozległe zaśnieżone przestrzenie.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/7089/karko01dx9.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img261.imageshack.us/img261/2549/karko02or1.jpg)

mOOnlight78
10-02-2009, 01:51
1. bardziej mi odpowiada, tylko osobiście ciachnąłbym nieco dołu...
ale nie jestesm spacjalistą :)

malasana
10-02-2009, 09:16
Z tych dwoch jedynka mi sie podoba.

Marek_L
10-02-2009, 09:20
Też jestem za jedyneczką :-)

morzon
10-02-2009, 09:21
Też 1. dla mnie. Chociaż strasznie pusto na pierwszym planie...

Jessus
10-02-2009, 09:30
Na 1 nic się nie dzieje w pierwszej połowie kadru od dołu. Więc po co jest ta pierwsza połowa.

Mogło być ładnie bo widać że światło ciekawe i chmurki niczego sobie. Wystarczyło podejść do pierwszego drzewka umieścić go w PD rogu a górkę gdzieś wyże np. w LG mocnym punkcie tak aby wzrok wędrował po fotografii po przekątnej.

2 w takiej formie nudna. Może można było coś z tym niebem pokombinować. Górkę umieścić w LD rogu a chmurki na 2/3 kadru i coś by z tego było.

bombel
10-02-2009, 10:20
Kadr na jedynce nawet mi leży. Wydaje się, że lekkie przycięcie od dołu rzeczywiście mogłoby pomóc (choć w przeciwieństwie do poprzednika mnie tam ten pusty dół nie drażni, bo faktura śniegu jest ładna i miła). Przy okazji obcinając dół - z czuciem! - dojdzie się do kadru, jaki lubię, o proporcjach nieco bardziej panoramicznych.

Ale kolor śniegu (najprawdopodobniej WB), na ciepło, z ciepłym zafarbem jest dla mnie trudny do przełknięcia. Zniósłbym, gdyby był przesunięty w drugą stronę, zaniebieszczony nawet znacznie - ale ciepły śnieg? Nie nie, to za dużo jak dla mnie.

Takiej wersji nei przyjmuję.

borregaard
10-02-2009, 10:43
Też jestem za jedynką w bardziej panoramicznym kadrze...
Wreszcie nie będę sam w walce,o dobry balans, z wiatrakami..tfu z przebrwieniami..:mrgreen:
Witaj Bomblu,długo Cię nie było widać..:-D

bombel
10-02-2009, 10:45
Witaj, witaj! :) MIło zobaczyć starych znajomych! :)

zdibu
10-02-2009, 12:49
Na 1 nic się nie dzieje w pierwszej połowie kadru od dołu. Więc po co jest ta pierwsza połowa.

Mogło być ładnie bo widać że światło ciekawe i chmurki niczego sobie. Wystarczyło podejść do pierwszego drzewka umieścić go w PD rogu a górkę gdzieś wyże np. w LG mocnym punkcie tak aby wzrok wędrował po fotografii po przekątnej.

2 w takiej formie nudna. Może można było coś z tym niebem pokombinować. Górkę umieścić w LD rogu a chmurki na 2/3 kadru i coś by z tego było.

No przecież napisał, że o równie tam chodzi to po cholerę mu drzewko i chmurki!!! Mnie się podoba.

Jessus
10-02-2009, 13:09
Spokojnie Zdibu! :-) Nie przeczytałem opisu, za co przepraszam a tytuł nic mi nie mówił.

Jeżeli głównym tematem zdjęcia miała być równia czyli wielką płaską pustą przestrzeń.
To moim zdaniem zdjęcia tego nie oddają. Brakuje mi tu jakiejś mocnej perspektywy. Wiem że oddanie czegoś takiego jest bardzo trudne.

Z kadrowaniem 1 do panoramy w pełni się zgadzam.

anchel
10-02-2009, 13:19
Ja wolę zdecydowanie dwójkę. Góra w tle, ciekawa faktura śniegu (inna rzecz mało wyeksponowana), dobrze prowadzony kadr.
Pierwsza ma moim zdaniem zaburzone proporcje. Brak punktu odniesienia. Czy ta góra to wzgórek? Czy ten zasypany śniegiem świerk (no drzewo) to gigant jakiś? Mam mętlik. Za płasko jest. Ten kadr mnie odrzuca właśnie przez to.

O kolorach powiedziano choć w tym przypadku nie decydują.

Jacek S
10-02-2009, 13:25
Kadry fajne, tylko moim zdaniem dwie rzeczy są nie tak:
1. Balans bieli za ciepły.
2. Śnieg nie jest biały tylko szarawy, przydałaby się korekta naświetlania na plus, albo spróbować manualnie zmierzyć światło na niebieskim niebie i taki pomiar zachować, zazwyczaj pomaga przy fotografowaniu w zimie w słoneczny dzień.

kulten
11-02-2009, 00:02
Lekko za ciepłe niebo ale ogólnie bardzo przyjemne zdjęcia.