Zobacz pełną wersję : D80 - premiera nowego korpusu.
A więc stało się. Forum Nikona prezentuje D80 - nową lustrzankę naszego ulubionego koncernu
http://www.zie.pg.gda.pl/~mpisarew/d80.jpg
Effective Pixels
10.2 million
Image Sensor
RGB CCD, 23.6 x 15.8mm; total pixels: 10.75 million, Nikon DX format
Image Size (pixels)
3,872 x 2,592 [L], 2,896 x 1,944 [M], 1,936 x 1,296 [S]
ISO Sensitivity (Recommended Exposure Index)
100 to 1600 (ISO equivalent) in steps of 1/3 EV, plus HI-0.3, HI-0.7 and HI-1
Storage Media
SD memory card
Storage System
Compressed NEF (RAW): 12-bit compression, JPEG: JPEG baseline-compliant
File System
Exif 2.21, Compliant DCF 2.0 and DPOF
White Balance
Auto (TTL white balance with 420-pixel RGB sensor), six manual modes with fine-tuning, color temperature setting (Kelvin), preset white balance; white balance bracketing also available
LCD Monitor
2.5-in., 230,000-dot, low-temperature polysilicon TFT LCD with brightness adjustment, allows up to 170-degree viewing angle.
Playback Function
1) Full frame 2) Thumbnail (4 or 9 segments) 3) Zoom 4) Slideshow (Standard or Pictmotion) 5) RGB histogram indication 6) Shooting data 7) Highlight point display 8) Auto image rotation
Delete Function
Card format, All photographs delete, Selected photographs delete
Video Output
Can be selected from NTSC and PAL
Interface
USB 2.0 (Hi-speed) (mini-B connector); SD card slot: supports firmware updates via SD cards
Text Input
Up to 36 characters of alphanumeric text input available with LCD monitor and multi-selector; stored in Exif header
Compatible Lenses
Nikon F mount (with AF coupling and AF contacts)
Picture Angle
Equivalent in 35mm [135] format is approx. 1.5 times lens focal length
Viewfinder
Fixed eye-level pentaprism; built-in diopter adjustment (-2.0 to +1.0m-1)
Eyepoint
19.5mm (-1.0m-1)
Focusing Screen
Type-B BriteView Clear Matte screen Mark II with superimposed focus brackets and On-Demand grid lines
Viewfinder Frame Coverage
Approx. 95% (vertical & horizontal)
Viewfinder Magnification
Approx. 0.94x with 50mm lens at infinity; -1.0m-1
Viewfinder Information
Focus indications, Metering system, AE/FV lock indicator, Flash sync indicator, Shutter speed, Aperture value, Exposure/Exposure compensation indicator, ISO sensitivity, Exposure mode, Flash output level compensation, Exposure compensation, Number of remaining exposures
Autofocus
TTL phase detection by Nikon Multi-CAM 1000 autofocus module with AF-assist illuminator (approx. 0.5m to 3.0m). Detection range: EV -1 to +19 (ISO 100 equivalent, at normal temperature: 20°C/68°F)
Lens Servo
Instant single-servo (AF-S); continuous-servo (AF-C); auto AF-S/AF-C selection (AF-A); manual (M); predictive focus tracking automatically activated according to subject status in continuous-servo AF
Focus Areas
11 areas; any single area can be selected; center focus area can be switched from normal to wide-frame
AF Area Modes
1) Single Area AF: Focuses only on subjects in the selected area. Selection can be made from any one of the eleven AF spot sensors.
2) Dynamic Area AF: Focuses on subject in the selected area, but follows the subject if it moves from its original position, shifting instantly and automatically to the focus area into which the subject has moved.
3) Auto-area AF: measures all 11 focus areas, automatically determines which of them are on the primary subject, and activates only those areas.
Focus Lock
Focus can be locked by pressing shutter-release button halfway (single-servo AF) or by pressing AE-L/AF-L button
Exposure Metering System
Three-mode through-the-lens (TTL) exposure metering
1) 3D Color Matrix Metering II (type G and D lenses); color matrix metering II (other CPU lenses); metering performed by 420-segment RGB sensor
2) Center-weighted: Weight of 75% given to 6, 8, or 10mm dia. circle in center of frame
3) Spot: Meters 3.5mm dia. circle (about 2.5% of frame) centered on active focus area (on center focus area when non-CPU lens is used, or if Auto-area AF is selected)
Exposure Metering Range (ISO 100, f/1.4 lens, 20°C/68°F)
1) EV 0 to 20 (3D Color Matrix or center-weighted metering)
2) EV 2 to 20 (spot metering)
Exposure Meter Coupling
CPU coupling
Exposure Modes
Digital Vari-Program (Auto, Portrait, Landscape, Macro Close up, Sports, Night Landscape, Night Portrait), Programmed Auto [P] with flexible program; Shutter-Priority Auto [S]; Aperture Priority Auto [A]; Manual [M]
Exposure Compensation
±5 EV in increments of 1/3 or 1/2 EV
Exposure Lock
Luminosity locked at detected value with AE-L/AF-L button
Auto Exposure and Flash Bracketing
2 to 3 exposures in increments between 1/3 to 2.0 EV
Shooting Modes
1) Single frame shooting mode 2) Continuous shooting mode: approx. 3 frames per second
3) Self-timer 4) Delayed remote mode 5) Quick-response remote mode
Shutter
Electronically-controlled vertical-travel focal plane shutter, 30 to 1/4000 sec. in steps of 1/3 or 1/2 EV, bulb
Sync Contact
X-contact only; flash synchronization at up to 1/200 sec.
Flash Control
1) TTL: TTL flash control by 420-pixel RGB sensor
Built-in Flash, SB-800, SB-600: i-TTL balanced fill-flash (except when using spot metering exposure mode)
Built-in Flash, SB-800, SB-600: standard i-TTL flash (when using spot metering)
2) Auto aperture: Available with SB-800 with CPU lens
3) Non-TTL Auto: Available with Speedlights such as SB-800, 80DX, 28DX, 28, 27, and 22s
4) Range-priority manual; available with SB-800
Flash Sync Mode
1) Auto 2) Fill-in flash 3) Red-eye Reduction, 4) Red-eye Reduction with Slow Sync, 5) Slow Sync, 6) Rear-curtain Sync 7) Off
Built-in Flash
(Auto, Portrait, Macro Close up, Night Portrait) auto flash with auto pop-up; Manual pop-up with button release
Guide number (ISO 100, m/ft.): approx. 13/42
Flash Compensation
-3 to +1 EV in increments of 1/3 or 1/2 EV
Accessory Shoe
Standard ISO hot-shoe contact with safety lock provided
Self-timer
Electronically controlled timer with 2 to 20 seconds duration (2, 5, 10, and 20 second selectable)
Depth of Field Preview
When CPU lens is attached, lens aperture can be stopped down to value selected by user (A and M modes) or value selected by camera (P and S modes)
Remote Control
Via Remote Cord MC-DC1 (optional) or Wireless Remote Control ML-L3 (optional)
Power Source
One Rechargeable Li-ion Battery EN-EL3e, MB-D80 battery pack (optional) with one or two rechargeable Nikon EN-EL3e Li-ion batteries or six AA alkaline (LR6), Ni-MH (HR6), lithium (FR6) batteries, or nickel-manganese (ZR6) AA batteries, AC Adapter EH-5 (optional)
Tripod Socket
1/4 in. (ISO 1222)
Dimensions (W x H x D)
Approx. 132 x 103 x 77mm (5.2 x 4.1 x 3.0 in.)
Weight
Approx. 585g (1 lb. 5 oz.) without battery, memory card, body cap, or monitor cover
Supplied Accessories*
Rechargeable Li-ion Battery EN-EL3e, Quick Charger MH-18a, Audio Video Cable EG-D2, USB Cable UC-E4, Strap, Body cap, Eyepiece Cap DK-5, Rubber Eyecup DK-21, LCD monitor cover BM-7, Accessory shoe cover, PictureProject CD-ROM
Optional Accessories
Multi-Power Battery Pack MB-D80, Magnifying Eyepiece DK-21M, AC Adapter EH-5, Wireless Remote Control ML-L3, Remote Cord MC-DC1, Speedlight SB-800/SB-600/R200, Capture NX, Camera Control Pro
Istotne zmiany w stosunku do D70 to:
-opcjonalny grip MB-D80 z kolkami nastawczymi, spustem migawki i przyciskiem AE-L
Opcjonalnie dostepny jest transmiter wi-fi
-Nowa matryca 10.2 mpix
-ISO100
-Wziety "zywcem" z D200 wizjer z pryzmatem i powiekszeniem 0.94x
-11 polowy moduł AF znany z D200 - CAM1000
-2.5" LCD
Ponadto dodano kilka funkcji jak wielokrotna ekspozycja, tryb B&W. Cieszy tez obecnosc przycisku funkcyjnego na korpusie.
tutaj tez juz jest: http://www2.europe-nikon.com/details.aspx?countryId=20&languageId=22&prodId=1172&catId=91 zmieniajac 1172 na inne zblizone liczby mozna zobaczyc opis dodatkow i obiektywow ;)
Tu jest wszystko już oficjalnie podane
http://nikonimaging.com/global/products/digitalcamera/slr/d80/index.htm
i link do broszurki:
http://nikonimaging.com/global/products/digitalcamera/slr/d80/pdf/D80_16p.pdf
jak dla mnie aparat genialny!!!
ale zeby pracowal z NON CPU to sie nie doczytalem... czyli d70 w nowym wydaniu.
są też sample, ale bardzo powoli się to ładuje - zapewne teraz mają super obciążony serwer :)
[ Dodano: Sro 09 Sie, 2006 ]
jest też już zapowiedź na dprieview!
http://www.dpreview.com/articles/nikond80/
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:13
No i wróżby Pana Kena nie dokońca się sprawdziły :mrgreen:!
3) Spot: Meters 3.5mm dia. circle (about 2.5% of frame) centered on active focus area (on center focus area when non-CPU lens is used, or if Auto-area AF is selected) :)
Aparat nie ma symulatora polozenia przyslony AIS, takze praca z manualami pewnie tylko na przyslonie roboczej.
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:15
(...)jest też już zapowiedź na dprieview!
Askey miał już Hands on :D! Szybki chłop jest!
CzłowiekZ
09-08-2006, 08:16
Kiedy będzie dostępny i w jakiej cenie, ponieważ coraz częściej moi klienci potrzebuja dużych formatów ze studia, C5D to nie dla mnie, Sony brrrr, ale niedrogi Nikon z dostępem do optyki jaki mam to już bajka.
Myślę, że ten aparat jak również D200 są przykładami dla innych. Ja tylko czekam aż Olympus wypuści coś czym zastąpie moją E-1. Bo jak nie...
Pozdrawiam
PS Zapomniałem dodać o prawdziwym gripie.
duży wizjer, LCD, 10 mpix, lepszy AF i w koncu tryp Auto FP High-Speed Sync, to jest to :D
Dziekujemy Ci SONY za mobilizacje Nikona :) ;)
(...)jest też już zapowiedź na dprieview!
Askey miał już Hands on :D! Szybki chłop jest!
dawno mieli, czekali tylko na oficjalną zapowiedź :)
Adam Trzcionka
09-08-2006, 08:19
kiedy się pojawi w polskich sklepach? za 3,4,5,6 m-cy?
kiedy się pojawi w polskich sklepach? za 3,4,5,6 m-cy?
mam nadzieję, żę góra w listopadzie - bo tylę mogę czekać :)
Jeśli dadzą cene poniżej 4000 chcę go! :)
Chyba nikon odskoczył w wyścigu zbrojeń dość mocno od konkurencji:)
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:24
mam nadzieję, żę góra w listopadzie - bo tylę mogę czekać :)
E ... to Ty optymista jesteś :mrgreen: :)!
kubalmar, w takim wypadku, to nie ja będę czekał na ten aparat tylko on na mnie :)
Wydaje mi się, ze najpóźniej dotrze do sklepów we wrześniu. Z jakiego powodu mielibyśmy tak długo czekać?
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:27
(...)Chyba nikon odskoczył w wyścigu zbrojeń dość mocno od konkurencji:)
Pytanie której :mrgreen: :D?
a czy ktoś sięorientuje ile może kosztować taki 70-300VR??
No i jest ISO w wizjerze.
A, no i cena w USA 999$ za samo body a z kitem 18-135 1299 $.
Leon13th
09-08-2006, 08:30
Jak ja to mówie : same sit,diffrent smell i czym wy już się tam podniecacie ?
Ano tak,już zapomniałem,10mln matrycą.Idzcie sobie porobić zdjęcia lepiej.
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:30
Ja myślę że cena u nas będzie bardzo zbliżona do Alfy.
A jak ładnie stuka lusterkiem:
link (http://www.dpreview.com/articles/NikonD80/Samples/Audio/d80-jpeg-fine.mp3)
patrycjusz
09-08-2006, 08:34
Witam
Faktycznie ciekawa propozycja. Najwazniejsze ze wizjer ma powiększony w stosunku do d70;]
Na optyczne mozna juz poczytac o tym nowym korpusie:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=48
aparat jest na karty SD. to pewien minus, uzbierałem 5 GB na kartach CF.
a poza tym - ma wszystko co trzeba, iso 100 np.
z tego co widzę na dprewiev będzie polskie menu!!! :)
no nie wiem czy tak ladnie stuka lusterkiem. jak zabawa puszką ze sprayem :lol:
patrycjusz
09-08-2006, 08:35
Szkoda ze producenci dążą do dziwnego trędu, aby jak najbardziej minimalizować korpusy:/
Leon13th, podniecamy się bo to fajne jest:)
Polskie menu będzie nawet.
Fajny aparacik :)
Jestem bardzo ciekaw ile będzie kosztował - jeżeli poniżej 4000 tys zł to chyba byłbym zainteresowany :)
Maldoror13
09-08-2006, 08:38
Ten kit 18-135 wygląda ciekawie :)
a dla mnie ten 70-300VR. tylko ile może kosztować???
patrycjusz
09-08-2006, 08:41
tutaj macie pokazane polskie menu :
http://www.optyczne.pl/index.php?art=48&&roz=4
Ale chyba bardziej na razie interesowałoby mnie nowe szkiełko - 18-135mm :)
cypherdid
09-08-2006, 08:49
migawke poprawili..wiec nie będzie takiej jazdy jak z d70
patrycjusz
09-08-2006, 08:50
NIby to następca d70/s ale jak na niego patrze to wypisz wymaluj następca d50 :)
Czekać tylko teraz na obniżke d200.. ;]
chciałem ściągnąć broszurkę nowego D80 ale mają tak zapchany serwer, że mi sięnie ładuje, są też sample, ale jak mówię - zapchany serwer!
cypherdid
09-08-2006, 08:51
te karty SD mnie dobijają :(
to jak mieszanka d200 z d50 :)
mnie też to dobija! będę musiał sprzedać moją CF, którą ledwo kupiłem :)
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:54
To fakt że z D50 jest bardzo duże podobieństwo. Kształt, wielkość prawie ta sama.
To fakt że z D50 jest bardzo duże podobieństwo. Kształt, wielkość prawie ta sama.
to dlatego, że potencjalni Klienci na d80 to też użytkownicy d50 - im łatwiej się będzie przesiąść, mają już karty SD itp :)
trochę szkoda tych kart, bo jak siępotem człowiek przesiądzie na np D200 to znowu trzeba będzie wymieniać, chyba, że następca D200 też będzie na SD
Kolekcjoner
09-08-2006, 09:02
(...)trochę szkoda tych kart, bo jak siępotem człowiek przesiądzie na np D200 to znowu trzeba będzie wymieniać, chyba, że następca D200 też będzie na SD
Niekoniecznie, są przejściówki SD na CF także przynajmniej w jedną stronę kompatybilność będzie.
cypherdid
09-08-2006, 09:03
fajny ten aparat...zobaczymy czy będzie miał problem z bendingiem
Polskie menu - uklon w strone Sony :twisted: :twisted:
Kolekcjoner
09-08-2006, 09:04
fajny ten aparat...zobaczymy czy będzie miał problem z bendingiem
Raczej nie bo to matryca z Sony alfa, ten problem miały te co wsadzają do D200.
cypherdid
09-08-2006, 09:04
wszyscy sie przęsiadziemy na D2Xs i nie będzie problemu: co zrobić z kartami CF :)
w każdym razie ja się nie zawiodłem - teraz tylko na żywo trzeba go oglądnąć w Łodzi, a potem czekać na to aby się pojawił w sklepach :)
Drzwi do fotografii cyfrowej dla mnie zostały otworzone właśnie tym modelem D80 :D
i najważniejsze że środki na zakup są :D
cypherdid
09-08-2006, 09:06
no brakuje podnoszenia lustra i tego czyszczenia matrycy
Non-CPU : Can be used in exposure mode M, but exposure meter does not function; electronic range finder can be used if maximum aperture is f/5.6 or faster
MZ roznica w stosunku do d70s nie uzasadnia zamiany. podobnie z d200 - ma do niego tak daleko, ze jezeli ktokolwiek zawahal sie przed kupnem d200 i czekal na premiere d80, to moze smialo isc do sklepu i wydac 5800...
reasumujac - D80 - NIC SZCZEGOLNEGO. w zasadzie to co dali wiecej nie rekompensuje tego co zabrali/nie dali.
Kolekcjoner
09-08-2006, 09:13
Jak dla mnie to bufor nie zwala z nóg 6 RAW i 23 JPG! Bo te 100 JPG-ów to raczej żart (w porównaniu np. do alfy np.)
100 w serii bylo dla <M size jpg z tego co pamietam z malezyjskiej strony :> Szkoda ze nie ma podnoszenia lustra i pomiaru dla non-cpu ale skoro teraz z tym jakos zyje [d70s] to i pewnie jakbym sie przesiadl kiedys na d80 to bym nie marudzil tak bardzo ;)
EDIT: to jak w koncu z tym pomiarem?:>
Non-CPU : Can be used in exposure mode M, but exposure meter does not function; electronic range finder can be used if maximum aperture is f/5.6 or faster
W takim razie mamy niespojne dane.
3) Spot: Meters 3.5mm dia. circle (about 2.5% of frame) centered on active focus area (on center focus area when non-CPU lens is used, or if Auto-area AF is selected)
Dane na dpreview oraz specyfikacja podaja dzialajacy pomiar z obiektywami AI. Sam juz nie wiem :)
cypherdid
09-08-2006, 09:24
robimy zawody kto szybciej kupi?? :)
http://fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=2
Wg broszurki z Nikon USA:
Non-CPU Lenses
The non-CPU lenses listed below may be used, but only when the camera is in mode M. Selecting another mode disables the shutter release. Aperture must be adjusted manually via the lens aperture ring and the camera autofocus system, metering, electronic analog exposure display, and TTL flash control cannot be used. Except where otherwise noted, the electronic range finder can be used with lenses that have a maximum aperture of f/5.6 or faster.
• AI-modified, AI-, AI-S, or Series E Nikkor
• Medical Nikkor 120mm f/4 (can only be used at shutter speeds slower than 1/180 s)
• Reflex Nikkor (electronic range finder can not be used)
• PC Nikkor (electronic range finder can not be used when shifting or tilting lens)
• AI-type teleconverter *
• PB-6 Bellows focusing attachment (attach in vertical orientation; can be used in horizontal
orientation once attached) *
• Auto extension rings (PK 11A, 12, 13; PN-11) *
* Electronic range finder can be used if maximum effective aperture is f/5.6 or faster.
Jakby ktos szukal tego w broszurce to na stronie 7ej to nasmarowali.
daj linka do broszurki :)
http://www.nikonusa.com/fileuploads/pdfs/D80_brochure.pdf <- prosze bardzo :)
Adam Trzcionka
09-08-2006, 09:41
wyglada na to, że jest mniejszy od d70s - gabarytowo
http://fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=2
Czyli jednak chyba nie dziala, szkoda :) pozostaje D200 :)
shaolin, dzięki, chciałem ją ściągnąć z innej strony ale serwer jest zapchany :)
I o co tyle szumu ??
Wszyscy ktorzy wstrzymywali sie przed zakupem D200 liczac na spadek jego ceny chyba sie zawioda.
Gdybym stal przed wyborem D200 a D80 wybralbym D200, gdyby miedzy D70s a D80 wybralbym ten drugi.
Jednak chyba poczekam na D50s :]
Adam Trzcionka
09-08-2006, 09:47
I o co tyle szumu ??
:shock: :shock: wiadomo już, że szumi? ;-) ;-)
sadze ze d50s nie zaistnieje....d80 to jest zloty srodek na przesiadnie sie z d50 i d70...nie sadze zeby nikon bawil sie w ulepszanie d50....predzej bedzie d80s :)
szkoda ze nie ma manualnych szkiel obslugi,no i ta skora na aparacie hmmm nie wiem czy to dobry pomysl....ale to IMHO
cypherdid
09-08-2006, 09:49
Gdybym stal przed wyborem D200 a D80 wybralbym D200, gdyby miedzy D70s a D80 wybralbym ten drugi.
przesiadał byś się z D50 na D50s ?? bez sensu!!
przesiadał byś się z D50 na D50s ?? bez sensu!!
Jak bedzie miec podnoszone lustro... podswietlany panel ... ISO100 ...hehehe
dla mnie aparat OK, ma to czego chcę, na D200 nie mam kasy i problem rozwiązany :wink:
trigger moze jakis bank ;) w Sk-ce albo Wawie :) bedzie na de dwiescie 8) 8)
wypas jest. tyle wam powiem...
M.Szabelski
09-08-2006, 09:58
shakk - sluze pomoca :)
Świetny ruch ze strony Nikona w stronę uporządkowania oferty - po wycofaniu D70s będzie jasny podział: D50 - amatorzy, D80 - wymagający amatorzy, D200 - zaawansowani amatorzy/profi, D2 - profi. Dotychczas dla postronnego obserwatora D70 niewiele się różniło od D50. Teraz różnice są jasne. Uważam, że aparat prezentuje się świetnie, ma wszystko czego trzeba, żeby pogonić kota konkurencji i oczekiwania spełnił z nawiązką. A że sam kupię (kiedyś) D200, to już zupełnie inna historia... :)
Wygląda całkiem, całkiem. I tu jest problem jak powiem żonie, że chcę zamienić D50 na D80 i wydać znowu kaskę ..... zabije jak nic zabije :)
A poważnie to chyba będę musiał się zastanowić na taką opcją. Optyka jest, karty SD są więc tylko body. Nie napalam się na nówkę ... poczekam sobie do powiedzmy ... maja 2007 i wtedy zakup. Tak - Tak zrobię.
Wszyscy się śmiali z gniazda SD (mam znajomych z D70, którzy myśleli o zamianie właśnie na najnowszy model czyli D80 i co teraz) ... ten się smieje ....
Zobaczymy jak wystartuje ten model ... oby nie jak D200. Ciekawy zakres szkła kitowskiego - pytanie czy taki obiektyw będzie dobry (szkło z kita D70/D70s było ok ...)
TYLKO PO CO TE WSZYSTKIE BAJERY!!! > zdjęcia czarno-białe, sepia, itp. Jak dla mnie lekka wiocha. Ja rozumiem w hybrydach ale w DSL'R? Fakt w jednej czy 2 lustrach firm konkurencyjnych też to mają tylko po co? ... NIe można odstawać, ale NIKON DSL'R z funkcją zdjęć czarno-białych ...Brrrrrr.
Pozdrawiam
Witam Forumowiczow.
Tak sie sklada, ze pracuje 100 m od glownego serwisu nikona ... wiec podskocze do chlopakow i sprobuje cos tam z nich wyciagnac .. ;)
Swoja droga, dac synchro z fleszem do 1/200 ? Po co to okroili, skoro D70 ma do 1/500 ??
AMI
Kolekcjoner
09-08-2006, 10:13
Swoja droga, dac synchro z fleszem do 1/200 ? Po co to okroili, skoro D70 ma do 1/500 ??
AMI
Bo musieli, jak chcieli wsadzić prawdziwą mechaniczną migawkę!
Bo migawka jest mechaniczna, a nie hybrydowa, czyli no more blooming... Ale tez mi szkoda tego synchro i 1/8000. Przydawalo sie, a teraz bez szarej polowki sie nie obejdzie... W zasadzie jedyna powazna wada jak dla mnie.
Kolekcjoner
09-08-2006, 10:14
(...)Ale tez mi szkoda tego synchro i 1/8000. Przydawalo sie, a teraz bez szarej polowki sie nie obejdzie... W zasadzie jedyna powazna wada jak dla mnie.
Ale masz w zamian iso 100 więc na jedno wychodzi.
Witam,
Ja mam z kolei zapytanie o byc moze zapowiadane zmiany cen aparatow znajdujacych sie juz na rynku. Czy o tym mowy nie ma?
Pozdrawiam,
Piotr
moje pierwsze wrażenia odnośnie D80 - rewelka,
ma wszystko co najważniejsze, marketingowe 10MP, 2.5"LCD, MC1000, synch. 1/200s, super wizjer, no i ciekawy BP
szkiełek manualnych nie posiadam więc nie widzę problemu w tej materii
mam tylko zagwostkę co do info w wizjerze na temat ISO a w broszurkach tego nie widzę
zakup lustrzanki mam zaplanowany na marzec-kwiecień 2007 więc jeszcze szmat czasu, a co do kupna to kwestia ceny D200 i D80 w okresie"0"
poczekamy zobaczymy ale jedno wiem na 100% to bedzie jeden z w/w puszek
pozdr.
Wynika to jednak z zastosowania porządnej mechanicznej migawki szczelinowej o pionowym przebiegu w zastępstwie hybrydowej mechaniczno-elektronicznej stosowanej w D50 i D70s.
A teraz spekulacje co do ceny - body.
Podają, że będzie kosztować ~ 999 $ więc po dzisiejszym kursie jakieś 3050 zł :D
główna konkurencja Sony A100 ~ 3000, więc czyżby D80 body kosztowało nie więcej niż powiedzmy 3000 - 3200 ?! :shock:
Ale to cena w usa jest :> a w uk 699gbp czyli min. 4k pln w polsce ;p
cypherdid
09-08-2006, 10:21
proste przeliczenie może taka cenę dać..ale znając życie będzie kosztował jakieś 4,5k PLN
Leon13th
09-08-2006, 10:22
Świetny ruch ze strony Nikona w stronę uporządkowania oferty - po wycofaniu D70s będzie jasny podział: D50 - amatorzy, D80 - wymagający amatorzy, D200 - zaawansowani amatorzy/profi, D2 - profi. Dotychczas dla postronnego obserwatora D70 niewiele się różniło od D50. Teraz różnice są jasne.
Sorry cię wielkie,ale różnice były spore i te kilka mln pixli więcej nie będzie znaczy,że lepiej robi zdjęcia czy należy do półki wyżej.No co tam ulepszyli,powiedz mi ? Dodali tylko 4mln pixli,gripa i iso 100,to wszystko.
Uważam, że aparat prezentuje się świetnie, ma wszystko czego trzeba, żeby pogonić kota konkurencji i oczekiwania spełnił z nawiązką. A że sam kupię (kiedyś) D200, to już zupełnie inna historia... :)
Nie no,zabiłeś mnie tym textem,ma wszystko czego trzeba.Może trzeba przypomnieć o A100 ? Jak dla mnie poracha ten D80 i tyle.
Hmm jak dla mnie OK. Najpierw zamienię D100 na D200, a jako zapasowe body za rok kupię D80. Myślę, że to będzie niezły duet :lol:
co do ceny w Nikon Polska obstawiam
D80 - 3799zł
D80+18-135 - 4999zł
na mniej to bym nie liczył
Kolekcjoner
09-08-2006, 10:26
proste przeliczenie może taka cenę dać..ale znając życie będzie kosztował jakieś 4,5k PLN
Oj to by dali do pieca. Toż to cena 30D, blisko do D200 i zbyt daleko od A100, która jest wyposażona w dużo więcej "marketingowych" wynalazków niż D80. Może na samym początku mogą dać w okolicy 4kzł - entuzjaści :wink: kupią ale żeby nie oddać pola Sony to muszą zjechać w dół z ceną i to szybko.
Wg mnie sprawa wygląda tak: każdy z nas ma swoje oczekiwania co do tego korpusu. A to ISO 100, drugi migawka, trzeci że 10mln pikseli inny że ma gumowy wizjer. Ale jednak nie oszukujmy się: szczyt to to nie jest. To jest po prostu bardziej rozbudowane D70s w obudowie D50.
To, że ma "coś tam więcej lub mniej" nie znaczy, że zaraz będziecie robić nim świetne zdjęcia... Zdjęcia robi fotograf a nie aparat. Wg mnie te "nowości i ulepszenia" można pokojnie osiągnąć za pomocą PS lub NC.
Nie podniecajcie się tak ;)
cypherdid
09-08-2006, 10:28
Nie podniecajcie się tak
a ja lubie sie podniecać ;)
nie widzę sensu dla mnie przesiadka z d70 na d80..jak już to minimum d200
wodki mu dac :) ew.proste drogi bez dziur w plocku
http://www.nikon.com.pl/pdf/Nikon_D80_RoadShow.pdf
cypherdid, masz rację - nie ma sensu przesiadać się z D70/s na D80. Wg mnie większej różnicy w zdjęciach nie zobaczymy. Ludzie - przecież to są aparaty dla amatorów i nikt nie będzie się dopatrywał różnic...
[ Dodano: 9 Sierpień 2006 ]
shakk, wódke możesz postawić w weekend. W tygodniu nie piję ;)
Jak dla mnie poracha ten D80 i tyle.
Bo nie ma antiszejka i odkurzacza matrycy? C'mon Leon, w porównaniu do tego maleństwa A100 to zabawka. Fachowy wizjer z D200, fachowy AF z D200, grip, współpraca z manualami, czego można chcieć więcej? Więcej to już byłoby D200 - nie widzę problemu, można dołożyć i mieć.
Wg. mnie Nikon ostro dołożył do pieca i wypuścił b. fajne lustro, a że nie będzie to D2X to jakoś intuicyjnie się domyślałem...
ja i tak czekam na swoje finanse - i dla mnie warto dopłacić do d80, zamiast d70s :)
zdjęcia rajdowe - tu te 4 MPix się bardzo przyda :)
Leon13th, jak dla mnie udoskonalono dużo. Większy wizjer i wyświetlacz, więcej pikseli (dla mnie ma to znaczenie) równoległy zapis rawa i najlepszego jpga, iso 100, spust pionowy w bp. To są kolosalne różnice ułatwiające i przyspieszajace prace. Napisz czego Ty byś oczekiwał? To już jest sprzęt którym naprawdę można się pobawić i zarabiać pieniądze.
Czornyj, bez wspolpracy z manualami
http://www.nikon.com.pl/pdf/Nikon_D80_RoadShow.pdf
Oczywiście Płock to wiocha i tutaj nikt takiego aparatu nie będzie chciał obejrzeć ;)
mkwiek, na rajdach da się zrobić zdjęcia wszystkim. Te 4mln w wypadku reporterki to nie jest jakaś wielka przepaść. Bankowo wraz ze wzrostem pikseli wzrosną szumy. Na rajdach używam głównie iso 640-800, a często przydaje się więcej. Do tego stworzone są inne aparaty. Poza tym szybkostrzelność na poziomie 3kl, powoduje, że najlepsze zdjęcia zrobimy wciskając spust samemu a nie zdając się na automatykę. Wydaje mi się, że w tym temacie różnic między d70 a d80 nie będzie wiele.
shakk, na dpreview piszą że współpracuje ze szkłami Ai. Dpreview jest omylne, ale kto wie, zobaczymy?
cypherdid
09-08-2006, 10:39
równoległy zapis rawa i najlepszego jpga,
zmieniając firm da sie to uzyskać..gdzies jakaś grupa hackerów d70 porobiła takie modyfikacje i opisali jak to zrobić..<kurde! gdzie ten link?..hrrr>
dla tych co nie widzą zalet d80 - wytłumaczcie mi czym będzie w zawodowej fotografii róznił się d80 od d200 w studiu? liczy sie matryca. tu wyłazi róznica, którą widać w zdjęciach. a tu matryca ta sama.
w terenie - założę się, że 95% fotografujących nie wykorzystuje wiecj niz 3 kl/s i nie zapycha sobie buforu, nie uzywa 1/8000.
obudowa to kwestia wygody fotografa, a nie jakości obrazu! uszczelnienia to bajer, ale niepotrzebny. poczytajcie o d70 zalewanych wodą i działających.
ktoś oglądając odbitkę waszego zdjęcia nie będzie wiedział czy wygodnie się trzyma aparat przy fotografowaniu i go to nie obchodzi. liczy sie obraz.
zobaczymy
na razie wiekszosc ochuw i achow, a nie ma jeszcze testowych zdjec. jest sporo fajnych elementow. d 70s sie raczej nie pozbede bo to jednak inne aparaty, a w przypadku zakupu d80 ( jesli to nastapi) d70s bedzie jako zapas i do roboty gdzie mozna dostac po ryju.
mam tylko nadzieje ze ten entuzjazm ( choc nie wiem dlaczego jest skoro nikt nie widzial zdjec) nie zamieni sie w lament i przeklinanie jak to mialo w przypadku d200.
mam tez nadzieje ze d80 bedzie zapisywal na karcie wszystkie wykonane zdjecia jak to robi moj d70s, a czego jak czytalem nie robia d200. bo coz mi po nawet 22 milionach pixeli jesli sa niezapisane na mojej karcie:-)
sd to duperela. nie przesadzajacie, karty sa juz tak tanie ze nie warto o tym mowic.
rabijki, duperela, ale wqrviająca duperela. A co do zdjęć - na pewno gorsze nie będą, matryca z D200 (tyle, że z dwukanałowym odczytem), procesor obrazu z D200, co może być źle?
cypherdid
09-08-2006, 10:50
na TVN 24 jeszcze nic nie powiedzieli o nowym nikonie :) :D
nie ma typowego MLU ale z tego co podaja na fotopolis to jest w menu opcja, po wlaczeniu ktorej migawka jest wyzwalana 0,4 s po podniesienu lustra wiec chyba wystarczy co?
zotornik
09-08-2006, 11:04
cypherdid, a mówili Panowie z TV, coś o przycisku spustu, jaki kolor?
Widzę na zdjęciach: srebrny, złoty lub grafitowy, bo jak jest srebrny to nie biorę :D
A zonie to już powiedziałem o moich planach, i spojrzała na mnie - sami wiecie jak :?
nie ma typowego MLU ale z tego co podaja na fotopolis to jest w menu opcja, po wlaczeniu ktorej migawka jest wyzwalana 0,4 s po podniesienu lustra wiec chyba wystarczy co?
jesli "polujesz" na obiekt, ktory ma wejsc w kadr, to nie wystarczy. tak samo jak kiedy probujesz sfocic obiekt poruszajacy sie na wietrze (kwiatek, pajeczynke) w przerwie miedzy powiewami
ale ogolnie, to takie opoznione wyzwolenia zalatwia troche zwyczajowych problemow. MLU to nadal nie jest, ale juz mozna sobie w niektorych sytuacjach poradzic
A zonie to już powiedziałem o moich planach, i pojrzała na mnie - sami wiecie jak :?
a to obok, pod Twoim nickiem, to nie zdjecie ze zdarzenia? :)
Ryan, ja tej opcji nigdzie nie wiżu. Obawiam się że ni ma :(
Kolekcjoner
09-08-2006, 11:06
(...) A co do zdjęć - na pewno gorsze nie będą, matryca z D200 (tyle, że z dwukanałowym odczytem), procesor obrazu z D200, co może być źle?
Czornyj dajże szanse testującym się wykazać :wink: :), bo inaczej chłopy powiększą rzesze bezrobotnych.
kalendarium pokazow juz jest na stronie nikon.pl
tym razem nie ominieto katowic co jest spora niespodzianka biorac pod uwage ze warszawa uwaza ze zyja tu jedynie gornicy, ktorzy wydobywaja wegiel dla naszego wspolnego dobra i czasem strajkuja:-)
Niedzwiedz
09-08-2006, 11:25
fajny wizjer ,fajny AF , fajny BP , iso w wizjerze tez fajne, niewidzialem czy ma na malym lcd drabinke jak d200 bo to fajna sprawa imo :)
Leon13th
09-08-2006, 11:26
Leon13th, jak dla mnie udoskonalono dużo. Większy wizjer i wyświetlacz, więcej pikseli (dla mnie ma to znaczenie) równoległy zapis rawa i najlepszego jpga, iso 100, spust pionowy w bp. To są kolosalne różnice ułatwiające i przyspieszajace prace. Napisz czego Ty byś oczekiwał? To już jest sprzęt którym naprawdę można się pobawić i zarabiać pieniądze.
Za takie pieniądze jest Sony A100,która ma o wiele lepsze rozwiązania i gdzie każdy obiektyw jest AS/VR i nie będe musiał koniecznie wydawać kilku kafli po to żeby mieć w jednym obiektywie VR-a.
cypherdid
09-08-2006, 11:29
Leon13th co ty z tym A100?? uparłeś się na niego jak nikt inny...
Kolekcjoner
09-08-2006, 11:33
Leon13th co ty z tym A100?? uparłeś się na niego jak nikt inny...
Może mu się podoba i "se kupi" :)!
Leon13th, chłopaki właściwie już Ci odpowiedzieli. Wizjer, nowy zdecydowanie lepszy AF, dedykowany grip, iso 100 (i w wizjerze)... To mało? Zwrócę jeszcze tylko uwagę, że napisałem "dla postronnego obserwatora", takiego co patrzy na megapiksele, szybkostrzelność i możliwość robienia zdjęć w sepii. A tutaj różnic wielkich nie było. Teraz są. Za wyjątkiem szybkostrzelności, ale to akurat było jasne - strzał w stopę D200 byłby zbyt wielki, gdyby dali 4.5 fps.
mkwiek, w rajdach megapiksele aż tak bardzo się nie licza. Liczy się za to AF (i tu dobrze, bo D80 ma lepszy), szybkostrzelność (źle, tylko 3fps; pytanie też jak będzie się zachowywał w długiej serii) i ergonomia korpusu (prawdopodobnie jeszcze nie taka, jak trzeba)
Za takie pieniądze jest Sony A100,która ma o wiele lepsze rozwiązania i gdzie każdy obiektyw jest AS/VR i nie będe musiał koniecznie wydawać kilku kafli po to żeby mieć w jednym obiektywie VR-a.
tylko skuteczność AS w korpusie to w porywach do 2EV, a nowy VRII w obiektywach Nikona to nawet do 4EV, o czym zdajesz się łaskawie zapominać. W dodatku to jest na razie jedno "lepsze rozwiązanie", a ty piszesz "lepsze rozwiązania". Gdzie ta cała reszta cudownych technologii Sony, bo osobiście nie bardzo widzę? Czy może chodzi o nienajlepiej działający pomiar światła, skopany przez Sony, czy może cudowny system AF w dodatku wsparty literalnie jednym obiektywem z SSM?
Jest i pierwszy test:
mają zawsze super duże zdjęcia bo na polskich stronach to trzeba jakiś okular powiększający mieć bo guwno widać.
A puszka fajna sprawa mnie jednak bardziej interesuje 70-300 VR - czyżby amatorskie tanie tele z VR ??
Sonolta ma dosc biedny uklad AF. nie kazdy robi zdjecia, w ktorych jest to rzecz priorytetowa, ale jak sie zdarza, to szybkosc AF moze byc problematyczna. tudziez niewrazliwosc np. gornego czujnika na ruch w pionie.
a drugi problem Sonolty to jednak ograniczona ilosc szkiel.
trzeci i ostatni, to pomiar blysku ADI: "jak sie wylosuje tak sie pstryknie" :( porazka
ale Anti-Shake czy inny Hiper-Turbo-Mega-Rock-Stable-Photos-With-All-Bells-And-Whistles (R) to faktycznie fajna rzecz i mozna sie o nia pokusic.
odie, no nie wiem, według mnie więcej pixeli daję większą możliwość kadrowania. ciężko dobrze wykadrować jak Ci rajdówka pędzi :)
Ciekaw jestem czy rzeczywiście będzie to konkurent canona 30d bo jak narazie bardziej przekonuje mnie canon który powinien być konkurentem dla d200 bo d80 do zastosowań bardziej zawodowych wydaje mi się troche za delikatny i za wolny.
Ciekaw jestem czy rzeczywiście będzie to konkurent canona 30d bo jak narazie bardziej przekonuje mnie canon który powinien być konkurentem dla d200 bo d80 do zastosowań bardziej zawodowych wydaje mi się troche za delikatny i za wolny.
miales D80 w rece?
Co do różnic, zapomnieliście o FP Flash w D80.. Błyskograt w Sony to zapewne taka sama
porażka, jak w D7D/D5D..
i jeszcze jedko skoro mają niby wzasadzie te same matryce to dlaczego d80 ma mniejsze RAWy ?? :roll: JPEG jakoś taki sam rozmiar
Bo są kompresowane. Nikt nie mówi, że D80 "jest lepszy" od 30D, bo pod pewnymi względami na pewno 30D go przewyższa - ma mniej FPS, plastikowy korpus i pewnie te nieszczęsne szumy są większe niż w Canonie.
mkwiek, eeee kwestia doświadczenia. :) <tryb 'weteran' on>robiło się rajdy canonem (!) z manualnymi obiektywami i było dobrze :D <tryb 'weteran' off>
Ale fakt, za te parę mpx więcej bym się nie obraził. :)
Hi,
No bo to semiprofi ... a jesli puszka bedzie kosztowac okolo 3200 to sie nie zastanawiam i zmieniam...co wiecej szczegolow to wiecej .. i wystawic gdzies mozna bedzie ;)
Niech konkuruja, niech sie bija ... aby wiecej i taniej :)
Pozdr
AMI
Niedzwiedz
09-08-2006, 11:47
no ja potwierdzam AF jest wolnny głosny i blysk ADI jest lipny to wady soniaka
ale zaleta jest ten AS chociaz o 2EV :)
Watpliwej jakosci AF, system blysku ADI opierajacy sie na losowaniu, problemy z pomiarem swiatla. Sytem redukcji w body fajny bajer, jednak do tylu wzgledem skutecznosci wzgledem najnowszym ukladow VR oraz IS Canona srednio o dwie dzialki. To tyle odnosnie o wiele lepszych rozwiazan A100. Ze nie wspomne juz o obudowie z plastiku przypomijacacego radziecką mydelniczke, przy ktorym 350D to szczyt jakosci.
co kto lubi i do czego potrzebuje aparat :) koniec dyskusji
bo sie tak mozna licytowac do jutra...
cypherdid
09-08-2006, 11:53
ten nikon będzie schodził jak ciepłe bułeczki..daje głowe
Niedzwiedz
09-08-2006, 11:55
zobaczymy co wysamzy teraz canon :)
zrobia matryce 12 mpx o szumach mniejszych niz d20 ? w DXsie ?
Strach się bać.
Z tego co zdążyłem przeczytać, to najbardziej wnikliwa analiza wydaje się być na fotopolis ...
Przy okazji (jako użytkownika D50) takie pierdółki mnie cieszą "Obok na obudowie bagnetu obiektywu znajduje się przycisk funkcyjny (FUNC button ) znany z wyższych modeli Nikona, ale będący nowością w tej klasie cyfrowych lustrzanek firmy. Działanie przycisku można zdefiniować w menu."
I jako użytkownika D50: grip, iso 100, drugie kółko, 10MPX - do krajobrazów na pewno się przyda, pokrycie kadru w wizjerze: 95% no i lust but not least, to co u nikona lubię - estetyka wykonania "Drugim wrażeniem, które pojawia się po pierwszym wzięciu aparatu do ręki, jest wzorcowa wręcz jakość wykonania. Zarówno zastosowane materiały, spasowanie poszczególnych części, jak i praca przełączników czy przycisków są doskonałe. Nawet jakość i estetyka nadruków na przyciskach i obudowie jest z wyższej półki. Już D200 zaskakiwał znakomitym wykonaniem, ale to był w końcu aparat półprofesjonalny ? tam jakość wykonania często decyduje o przydatności do zawodowej pracy. Tymczasem amatorskiemu D80 nie stawia się aż takich wymagań. Mimo to można zaryzykować stwierdzenie, że D80 jest w wielu aspektach lepiej wykonany niż D200."
ten nikon będzie schodził jak ciepłe bułeczki..daje głowe
pod warunkiem, ze bedzie regularnie dostarczany do sklepow. a nie na talony, zapisy i przedplaty... albo znajomosci w ZSMP czy KC PZPR
W widoku wizjera jest tylko znacznik auto iso - wyświetlania wartości iso nie widzę. Błąd tłumaczenia?
zobaczymy co wysamzy teraz canon
co by nie wysmażył - zostaję przy Nikonie :wink:
APEL
Posiadacze D70 / D70s i D50 chcący przesiąść się na D80 - nie odsprzedawajcie aparatów za bezcen ;)
pod warunkiem, ze bedzie regularnie dostarczany do sklepow. a nie na talony, zapisy i przedplaty... albo znajomosci w ZSMP czy KC PZPR
akustyk, a może problemy z dostępnością D200/D50 wynikały z tego, że linie produkcyjne Nikona pracowicie przygotowywały zabójczy nakład skazanego na sukces Nikona D80, którym teraz bynajmniej zaleją rynek? :lol: :lol: :lol:
W widoku wizjera jest tylko znacznik auto iso - wyświetlania wartości iso nie widzę. Błąd tłumaczenia?
ni ma Panie, ni ma :(
APEL
Posiadacze D70 / D70s i D50 chcący przesiąść się na D80 - nie odsprzedawajcie aparatów za bezcen ;)
ROTFL!!! Albo chociaż wstrzymajcie się do czasu, aż mswilk opyli swój za konkretną kaskę!!! :lol: :mrgreen:
zrobia matryce 12 mpx o szumach mniejszych niz d20 ? w DXsie ?
nie wiem jak matryca, ale jedno jest pewne: bedzie przycisk Direct Print.
poza tym korekta ekspozycji o maksymalnie 2EV, zeby przypadkiem nie przyszlo Ci do glowy rozsadnie zrobic pomiar dla matrycy, ktora z palcem w ... miesci 7EV, i gdzie te 2EV nijak nie przystaja (bo jak zmierzyc na biel na poziomie circa +3,3EV?), tudziez obnizyc blysk ponizej -2EV...
a tak serio, to patrzac na historie prawdopodobny jest skok w rozmiarze matrycy. ficzery na przeskoku z 20D zostaly upakowane, teraz pora na zmiane bebechow...
jakby z tego mialo wynikac gladkie i szczegolowe ISO 1600 na duzych odbitkach.. why not? lepsze to niz AS/VR/IS
a tak jakoś mnie naszło - brakuje mi jednej funkcji możliwości zdalnej detonacji, co by się w przypadku kradzieży przydało :?
o plusach aparatu juz wiadomo, teraz to juz tylko pozostaje czekac i sledzic pilnie cb - czy d80 nie kryje czasem bandingu II lub tez innych przypadlosci ;-)
akustyk, a może problemy z dostępnością D200/D50 wynikały z tego, że linie produkcyjne Nikona pracowicie przygotowywały zabójczy nakład skazanego na sukces Nikona D80, którym teraz bynajmniej zaleją rynek? :lol: :lol: :lol:
byc moze. z D100/D70 poniekad bylo dosc podobnie...
pozyjemy - zobaczymy. grunt, ze jest bardzo fajny aparat za uczciwe pieniadze.
Tomasz Dudrak
09-08-2006, 12:09
A mnie zastanawia jedna rzecz. Mianowicie, zrobili 11-polowy autofocus,
ale dlaczego nie ma żadnego pola fokusu w punkcie tak zwanego złotego
podziału? Zreszta, nie chodzi tu tylko o D80...
Leon13th
09-08-2006, 12:15
[quote]APEL
A niech sprzedają,może sobie sprawie drugie body :mrgreen:
Dobra,idzcie się dalej podniecać. <- PROSZĘ UPRZEJMIE ZACHOWAĆ TAKIE UWAGI DLA SIEBIE!!! Czornyj.
tomtytus
09-08-2006, 12:17
A ja proponowałbym wziąć w rękę d80 i C20d i zobaczyć, o co chodzi i jak prezentują się zdjęcia a nie dywagować, jak będzie schodził :roll:
cypherdid
09-08-2006, 12:20
Leon13th
A niech sprzedają,może sobie sprawie drugie body
a po co?? przecież teraz jesteś fanem sonego?? :)
D80 zapowiada się wyśmienicie! Gratuluję Nikonowi tego modelu :)
Co mnie zastanawia to Wasze podejście do A100...
Korpus to całkowicie amatorski, AS (SSS) można wykorzystac z każdym szkłem, SSM są dwa (70-200F2.8, 300f2.8 - pewnie że mało...) a nie jeden ;)
Błysk ADI został ponoć poprawiony w lampach Sony HVL (w Minoltowych 5600 i 3600 wymagana była regulacja w serwisie do lepszej współpracy z cyfrą - o czym mało kto wie).
Jesteście przekonani o wspaniałej jakości nowych szkiełek z VR??
Nie sądzę zeby były bardzo dobre optycznie, czego dowodzi "rewelacyjna" jakosć 18-200VR...
D80 to będzie strzał w dziesiątkę, powalczy mocno na rynku. A100 również, zapewniam ;)
Słoików do Minolty nie ma wcale tak mało, można wybierać i przebierać do woli w ofercie producentów niezależnych (bardzo sie ostatnio poprawiła ich dostepnosc na półkach, niie tylko w cennikach ;)
Zawodowiec wydaje kosmiczne pieniądze na obiektywy, puszka jest sprawą drugorzędną.
Amator najczęściej z kita przesiada się na różne tamrony/sigmy/tokiny ze względów czysto ekonomicznych. I wtedy AS/SSS z A100 będzie jak znalazł! VR/IS nie da sie przełozyć do wszędobylskiego Tamrona 28-75 czy 17-50, w Sony można działać ze stabilizacją :)
pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy
były Nikoniarz ;)
Czornyj: zobacz tu: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=4
"Opóźniona ekpozycja - gdy wybrane, migawka wyzwalana jest w 0,4 s po podniesieniu lustra "
Co do ISO w wizjerze to gdzies czytalem ze jest po wcisnieciu przycisku FUNC :)
Wiec widac ze inzyniezy Nikona czytaja fora internetowe ;)
Nie znalazlem zadnej informacji lub przeoczylem czy D80 bedzie wspolpracowal z MF-ami, czy bedzie z nimi mierzył ekspozycje?
Nie sądzę zeby były bardzo dobre optycznie, czego dowodzi "rewelacyjna" jakosć 18-200VR...
... nie bardzo rozumiem - mam i jestem zadowolony - oczywiście nie ma porównania ze stałkami oraz f/2.8 jednak spośród obiektywów o tym zakresie Nikkor jest najlepszy, a VR daje radę - ostra fotka przy 1/8s to już coś...
BTW - nie zbaczajmy z kursu - wątek ten nie o obiektywach
Pawel Pawlak
09-08-2006, 12:33
aparat wydaj się być baaardzo przyjemny. Jeśli rzeczywiście możliwość włączenia zwłoki migawki o 0,4s wzgledem lustr, to powinno to w wieksozści przypadków wystarczyć (w D200 częściej wykorzystuję własnie tę zwłoke niż MLU).
Szkoda trochę tej obsługi manualnych szkieł...
Szubkość tylko 3fps, ale 2 razy większy bufor niż d70 - to już jest coś. Jeśli jeszcze szybkość zapisu na SD będzie dobra to będzie ok.
Przycisk funkcyjny - miodzio, wizjer miodzio... AF - też...
JEstem ciekaw obrazowania, bo wg tego co podaja dpreview, matryca ta sama co w A100 a nie D200 co mogłaby potwierdzać 2 kanałowa transmisja (matryca w d200 ma 4 kanałową transmiję). Fajnie byłoby (bardzo subiektywna opinia) gdyby filtr AA i algorytmy interpolujące, bardziej przypominał to co znam z D70, D2h i d2x niż d200 (jeśli ta samam matryca z filtrem co A100 to jest to realne ;))
Ryan, zgadza się!!! można zdefiniować func button tak, że wyświetla ISO. IMHO bardzo kiepski pomysł - traci się func-button, który b. dobrze się sprawdza do przełączania pomiaru na spot lub CW.
Ale tej funkcji z opóźnieniem nie mogę znaleźć za cholerę...
Czornyj: tutaj http://www.dpreview.com/articles/nikond80/page10.asp - opcja nr 31 :)
Ślepy jestem, albo w pijanym widzie - zwracam honor, bardzo fajna funkcyjka - sam używam do nocnego focenia, z powodzeniem powinna wystarczyć!!!
A co sądzicie o opcji umożliwiającej nakładanie zdjęć na siebie?
Czyżby BKT wtedy był bardziej użyteczny i nie wymagał PS'a? :)
spoko, zdarza sie ;) ciesze sie ze moglem pomoc :)
Nie wiem czy dobrze zrozumialem zmiany w obsludze lamp ale wyglada na to ze teraz bedzie mozna wszystko w body ustawic zamiast grzebac w SBx00?
[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 12:50 pm ]
heh, rozwalilo mnie : Background music, a tam:
- Pachelbel's Canon (jakas aluzja? moze zeby nie bylo smutno bylym kanonierom jak zamienia sprzet na D80) ;)
Przyjemny aparacik. Chociaż jak już ktoś wczesniej wspomiał przypomina kombinację D200 z D50, a z D70 niewiele ma w sumie wspólnego.
Oczywiście do minusików można zaliczyć karty SD (jeśli ktoś będzie chciał mieć jako zapas do D200 np to trochę kicha) no i migawkę 1/4000 to dla tych, co operują małą głębią przy mocnym świetle..
no i migawkę 1/4000 to dla tych, co operują małą głębią przy mocnym świetle..
no przeca masz ISO 100. czyli ta dzialke wstecz odrabiasz za darmo :)
no i migawkę 1/4000 to dla tych, co operują małą głębią przy mocnym świetle..
no przeca masz ISO 100. czyli ta dzialke wstecz odrabiasz za darmo :)
No czyli nic nie poprawili. Ja mialem problemy z foceniem 50 1.8 w słońcu na D70. Tu ujęli, tam dodali... :|
Czornyj: tutaj http://www.dpreview.com/articles/nikond80/page10.asp - opcja nr 31 :)
innymi slowy jest to rozwiazanie takie same jak ma Canon? na dodatek nie dajace prawdziwego MLU, tylko takie pseudo...
do czegos takiego mozna sie przyzwyczaic, aczkolwiek naturalnosc obslugi i wygoda przywoluje wspomnienia urzadzen "Sdielano w SSSR". ni grzyba w tym nie ma rak ani nog.
ide o zaklad, ze w pierwszej sytuacji, kiedy jakis uzytkownik D80 zapomni wylaczyc to opoznienie a chwile potem nie uda mu sie zlapac na szybko zdjecia, beda tu sie sypac bluzgi na Nikona :)
No czyli nic nie poprawili. Ja mialem problemy z foceniem 50 1.8 w słońcu na D70. Tu ujęli, tam dodali... :|
slowem: Marumi ND8 DHG 52mm.
jakby co to zamowisz u Cichego :)
slowem: Marumi ND8 DHG 52mm.
jakby co to zamowisz u Cichego :)
Ale ja nie mam problemu, ISO 50 i 1/8000 8)
akustyk, o wyłączeniu MLU w D2/D200 też można se zapomnieć :lol: Ale fakt, grzebanie w menu też mi się nie podoba, podobnie jak ten podgląd ISO marnujący func-button. Ale też nie czarujmy się - D2/D200 to to nie jest, i tak za tą kasę otrzymujemy sporo ficzerów z D200.
akustyk, o wyłączeniu MLU w D2/D200 też można se zapomnieć :lol: Ale fakt, grzebanie w menu też mi się nie podoba, podobnie jak ten podgląd ISO marnujący func-button. Ale też nie czarujmy się - D2/D200 to to nie jest, i tak za tą kasę otrzymujemy sporo ficzerów z D200.
zgadzam sie. mnie po prostu irytuje traktowanie tej funkcji po macoszemu i rozne "kreatywne i inteligentne inaczej" pomysly jak ja pozakopywac w menu.
poniekad, akurat 30D po ktorym najmniej sie tego spodziewalem, ma to bardzo rozsadnie rozwiazane. nieefektownie, ale bardzo logicznie uzytkowo.
j_szczygiel
09-08-2006, 13:24
nie wiem czy zauwazyliscie ale nowe dziecko stracilo tez lepsza matryce pomiarowa ekspozycji (czy tam WB) z 1005 pikseli (d70) do 4xx (nie pamietam ile dokladnie w tym D80 jest). Szkoda tych 3fps, braku pomiaru z MF i braku CF. Poza tymi 4 wadami, chyba nie moge sie do niczego przczepic, jest pieknie, ba! nawet grip jest :D
czy straciło wątpie,
D50 ma tyle samo co D80, pewnie bedzie na plus
Ahhh, nie mogę się doczekać, jak za 2-3 miesiące zobaczymy wątki: "D80 - niedoświetlanie zdjęć" lub "D80 - zawiodłem się" :)
Haha, będzie ciekawie :)
jakie tam szkoda szkoda szkoda
.....jest po prostu rewelacyjnie, jeśli do tej pory rozpływaliście się na tem D70/D70s to teraz powinniśbie być wniebowzięci...bo ma to co w/w korpusu + masę nowinek
moim zdaniem rewelacyjny korpus dla tych co chcą kupić pierszą lustrzankę cyfrową bądź chcą sie przesiąść z D50
gdyby nie ten kredyt na wykończenie mieszkania to bym juz go miał:)
j_szczygiel
09-08-2006, 13:38
Ahhh, nie mogę się doczekać, jak za 2-3 miesiące zobaczymy wątki: "D80 - niedoświetlanie zdjęć" lub "D80 - zawiodłem się" :)
Haha, będzie ciekawie :)
mihow - D50 ma matryce pomiarowa o tej samej ilosci pikseli, o ile dobrze pamietam ;) mozliwe, ze to ta sama.
aTomek80
09-08-2006, 13:39
miałem kupić D70s
kupię D80 8)
j_szczygiel, to dobrze czy źle? :)
a czy ktoś pamięta ile miał F80? - i wystarczyło
j_szczygiel
09-08-2006, 14:01
mihow - zycie pokaze :)
Radek - nie wiem ile mial f80, f90 mial chyba 5 i bylo ok, przynajmniej wiadomo bylo jaki jest algorytm ustalania ekspozycji. tyle ze to byl analog ;)
EOT
nie wiem czy ktoś zauważył na fotopolisie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=4, na zjeciach jest banding !! :wink: hihie
matryca, migawka, iso, cała reszta mi lata ;) ........ za jakiś czas cza będzie pomyśleć
pozdro
nie wiem czy ktoś zauważył na fotopolisie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=4, na zjeciach jest banding !! :wink: hihie
Przeciez to zdjecia LCD ;) a zdjec zrobionych D80 nie ma jeszcze niestety :/
Witam !
Zharatalem mocno wzrok, od tego slipienia w komputerowy monitor i standardowa
korekcja w wizjerze mi nie wystarczy ! Czy ktos orietuje sie, czy D80 posiada
DOKLADNIE taki sam wizjer jak D200, umozliwiajacy stosowanie opcjonalnych soczewek
korekcyjnych +/- 3-4 dioptrie ?! Bylbym wdzieczny za informacje ! :)
Pozdrawiam
no i cóż zbierałem powoli na po sezonie na D200 a tu chyba raczej i napewno zostanie trochę kasy :roll:
atopos, tak, do D80 pasują okulary korekcyjne DK-20C (od -5 do +3 dioptrii)
Nie wiem czy ktoś o tym pisał - wymiary praktycznie identyczne z D50.
Dla mnie nie jest to zaleta.
No tak, musialem jechac do kliniki w Erlangen, dopiero dorwalem sie do internetu i teraz przede mna 180 postow do przeczytania...
Na goraco: fajny aparat, troche drogi jak dla mnie na razie, oki ze nabylem niedrogo D70s. D80 bedzie za rok :-)
>Czornyj
Wielkie dzieki ! :)
Wlasnie znalazlem w "broszurze" :
DK-20C - Adjustment Viewfinder Lenses (-5 to +3 m)
A co znaczy to - "m" ?
W D200 jest , jak pamietam : od +3 do -4 dioptrii !
Pozdrawiam
Toż to cena 30D, blisko do D200 i zbyt daleko od A100, która jest wyposażona w dużo więcej "marketingowych" wynalazków niż D80.
Nie zapominaj, ze Sony odziedziczylo po KM AFa, a jaki on jest moge powiedziec, mam D7D - po prostu slamazarny i strasznie glosny. Lustro tak samo glosne. Do tego Sony dosyc mocno szumi, jezeli D80 bedzie tu na poziomie mniej wiecej D200, to Sony troche mocno odstaje...
Kit 18-70 z Alpfy nadaje sie tylko do smietnika, a AF jak juz pisalem jest powolny i strasznie glosny.
AS w moim D7D sprawdza sie nie najgorzej, ale nie tak dobrze jak VR w Nikonie (mialem VRa z moim poprzednim D70, przed Minolta).
Do tego:
- ADI nie sprawdza sie tak dobrze jak i-TTL Nikona,
- pomiar swiatla glupieje jak w kadrze znajdzie sie maly, bardzo jasny element.
Tyle że do D80 będzie możliwość dokupienia porządnego gripa z prawdziwego zdarzenia ;)
Kolego Mundek - bądź łaskaw mieć baczenie, że dział ogłoszeń znajduje się kilka pięter niżej. Chcesz sprzedać - to super - daj ogłoszenie, zaproponuj cenę, lub wystaw na Allegro i podaj linka do aukcji, ale W DZIALE "KUPIĘ/SPRZEDAM", a nie obwieszczając tą radosną wieść w każdym możliwym miejscu i zaśmiecając forum. INACZEJ SIĘ POGNIEWAMY!!!! Czornyj
cypherdid
09-08-2006, 17:28
OT:KM D7D--> łoboże..nienawidze tego aparatu..rozmieszczenia przycisków itp.
OT: słyszałem że canon cos kombinuje w typie d80
dobrym posunięciem marketingowym jest d50- nikon zwiękrzył zyski o jakieś 200%!!
teraz po tym zabiegu może być podobnie
Sprzedam D200.
Tanio. Kto chetny? Pilne.
Bo kupuję D80
serio??
po co??
OT:KM D7D--> łoboże..nienawidze tego aparatu..rozmieszczenia przycisków itp.
Akurat to jest to, za co ten aparat najbardziej lubie - wszystko manualne i pod reka, kazdy wazny parametr zmieniam bez odrywania oka od wizjera. W D70s nawet nie moge w przyciski trafic w ten sposob, nie mowiac juz o tym wlasciwym. No i polowy rzeczy z D7D nie da sie w D70s zrobic przyciskami.
D80 tańszy, a wyglada na to, że taki sam, raczej nie gorszy niż D200.
Za różnice można nabyć obiektywik. Źle kombinuje?
zobaczymy co wysamzy teraz canon
Nie wiesz? Nowy, wiekszy, lepszy, konfigurowalny przycisk Direct Print! :lol: :lol: :lol:
cypherdid
09-08-2006, 17:42
D80 tańszy, a wyglada na to, że taki sam, raczej nie gorszy niż D200.
Za różnice można nabyć obiektywik. Źle kombinuje?
dużo tańszy od używanego d200 nie bedzie..ale zrobisz jak bedziesz chciał...
ale to lekki krok w tył
Mundek, jak już sprzedajesz to podaj cenę i przebieg.
Uważam, że aparat prezentuje się świetnie, ma wszystko czego trzeba, żeby pogonić kota konkurencji i oczekiwania spełnił z nawiązką.
jak już ktoś napisał troszkę Cię poniosło z tym stwierdzeniem
jako, że to mój pierwszy post tutaj na wstępie od razu zaznaczę, że jestem właśnie w fazie zastanawiania się nad lusterkiem i nie faworyzuję tu żadnego systemu i żadnego nie odrzucam, także jako "bezsystemowiec" wypowiadam się można powiedzieć bezstronnie
Moim zdaniem Nikon wypuścił kawał (no może tu delikatne nadużycie ze względu na gabaryty) porządnie dopracowanej puchy (przynajmniej na razie na papierze dla mnie to tak wygląda), ale z tym gonieniem kota konkurencji to nie do końca tak to widzę - za mało innowacji jak na moje gały.
Wszystko oczywiście zależy od samego Nikona i głównie od ceny - nie sądzę, aby szczytem marzeń nowej puszki było konkurownie z A100, bardziej wydaje mi się, że Nikon chce umocnić swoją pozycję przed premierą następcy Sonolty. Podejrzewam też, że bardziej chodzi o rywalizację z Canonem i jeśli zapowiedzi się potwierdzą to ładnie wgryzie się w lukę pomiędzy 350D i 30D bo jest ona nie tylko dość duża, ale i bardzo chłonna jeśli chodzi o nabywców. Jeśli do tego dojdzie dobra jakość nowego KITa to może się zrobić naprawdę ciekawie.
Jeśli chodzi o to co piszą niektórzy, że teraz czas na odpowiedź Canona, to tak naprawdę na D80 odpowiedź wypuścił już wcześniej, ale jak wiadomo coś tam jeszcze majdrują.
Ciekaw jestem tylko jaka będzie cena D70s gdy D80 zawita na półki sklepowe. W sumie nie ma się nad tym co długo zastanawiać każda nowość dla nas użytkowników to dobra wiadomość, bo nieuchronnie pociąga za sobą spadek cen starszych sprzętów i możemy sobie życzyć oby nowości wychodziły jak najczęściej.
Proszę nie odbierzcie tego posta jako wymądrzanie się z mojej strony – to jest tylko i wyłącznie moja opinia jako osoby stojącej jak już mówiłem poza systemami ;). Na dzień dzisiejszy Nikon D80 na pewno będzie poważnie rozważany jako kandydat do zakupu.
w Daily Mirror pojawiła sie cena d 80 cena za body to 699£ i kitowy obiektyw do niego to AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED za 299£.
W Foto-Besier w Wiesbaden pytalem, maja juz ceny na niego (ale samego aparatu jeszcze nie :-))
Body: 970 EUR
Kit z 18-135: 1.300 EUR
Drogo. Ja wlasnie w piatek kupilem w Wiesbaden D70s z 18-70 DX za 749 euro. Do tego w cenie D80 mam jeszcze nowa SB-600 i nowa stalke Nikkor 50 i jeszcze jestem ponad 200 euro do przodu w stosunku do kita D80. Tak wiec ciesze sie, ze nie czekalem nawet i tak bym nie kupil, a tymczasem D70s w Wiesbaden nie ma juz na razie...
Owszem, nowinki niezle, ale dla mnie nie warte dodatkowych tak duzych pieniedzy. 10 mpx. jest dla mnie jako amatora raczej wada, nie wykorzystuje, a strasznie duzo miejsca zajmuje na kartach, dyskach, DVD...
Tyle że do D80 będzie możliwość dokupienia porządnego gripa z prawdziwego zdarzenia ;)
Na pewno nie tanio :)
Na pewno nie tanio :)
Ważne że w ogóle jest. Choć co prawda to prawda - na pewno będzie drogi jak diabli :/
Grip do D200 to wydatek ok 600 zl. Do D80 drozszy raczej nie bedzie.
Zgadzam sie, za tyle własnie kupiłem, co po przeliczeniu jeszcze za drugą baterie to można powiedzieć ze kosztuje 400zł
NEF widze bedzie mial 12,4MB - przydadza sie pojemne karty ;)
Dzisiaj macałem i zrobiłem kilkadziesiąt zdjęc A100. Szczerze mówiąc nie wiem co myśleć. Spust migawki jest za bardzo cofnięty, często trafiałem zamiast w spust w kółko wyboru. Wizjer jest większy niż D70s o ile dobrze pamiętam. Obiektyw kitowy Sony sprawia gorsze wrażenie. AS jest przydatny, przy 1/20 jest ostry. Szumy, no widać te szumy na wysokich ISO, ale w 100% cropach, przy ekranowych wielkościach są niezauważalne.
Chyba jednak wolę D70s, bo D80 przy tych cenach euro z kitem będzie kosztował 5000 zł. Poza tym te 10 MP z Sony to trochę dużo zajmuje miejsca, na 256 wejdzie w jpg około 70 zdjęc z Sony.
Mnie z D80 kusi głównie 11 polowy AF, wizjer. Zresztą poczekajmy dwa tygodnie na finalny produkt w Nikon Polska i wtedy oficialne testy. Albo wrażenia z Roadshow D80.
NEF widze bedzie mial 12,4MB - przydadza sie pojemne karty ;)
RAW Fuji S3 pro ma 25 MB, przy tym 12,4 MB D80 to maleństwo. :)
Kolekcjoner
09-08-2006, 19:22
(...)przydadza sie pojemne karty ;)
Z tym to akurat chwilowo może być problem!
Zabił mi Nikon klina z tym D80, jestem narazie bezsystemowiec a nowa puszka nieźle się zapowiada i co tu wybarać ciągle kombinuje :roll:
Kolekcjoner
09-08-2006, 19:28
RAW Fuji S3 pro ma 25 MB, przy tym 12,4 MB D80 to maleństwo. :)
Wiesz tylko że w Fuji masz CF - y!
Nie gadajcie, że body d80 bedzie kosztować 4000zł. Jak do tego doda się 2 niezłe karty to mamy cenę już 4600. D200 da się kupić już za 5800, więc jaki byłby to sens. Przy takim wydatku 1200zł to nie przepaść. Mam nadzieję, że cena będzie w miarę przystępna.
Kolekcjoner
09-08-2006, 19:38
Nie gadajcie, że body d80 bedzie kosztować 4000zł. Jak do tego doda się 2 niezłe karty to mamy cenę już 4600. D200 da się kupić już za 5800, więc jaki byłby to sens. Przy takim wydatku 1200zł to nie przepaść. Mam nadzieję, że ena będzie w miarę przystępna.
Dokładnie się z Tobą zgadzam. Jak wziąć jeszcze pod uwagą, że A100 kosztuje już w okolicach 3000zł to nikon raczej nie będzie mógł specjalnie zaszaleć z ceną.
3400 to wg mnie maks co moga dac aby schodzil dobrze - zakladajac, ze kit to okolo bedzie 1350
http://www.imfoto.pl/
u Sławka wszystkie ceny są już znane :) to dobra firma!
No to duzo sie nie pomylilem :) 3500 - ale za kit ceny nie ma...
Calme, popatz dobrze, 4499 za 18-70 i 4999 za 18-135
Nie gadajcie, że body d80 bedzie kosztować 4000zł. Jak do tego doda się 2 niezłe karty to mamy cenę już 4600. D200 da się kupić już za 5800, więc jaki byłby to sens. Przy takim wydatku 1200zł to nie przepaść.
Trochę dziwne te wyliczenia - przecież do d200 też musisz kupić karty. A różnica 2000zł to 30% ceny d200, więc wcale nie mało.
Mkwiek - o body pisalem samym :)
A swoja droga nie wiem czy wiekszosc nie wezmie wlasnie z 18-70 ;))
Ale karty już mam do d70, który i tak będzie moim 2body, bo sprzedawać za grosze nie mam zamiaru. Ewentualna różnica 1200 to nic mając na uwadzę różnice i wytrzymałość korpusów.
Jeśli cena to 3500 to mi się to podoba:)
[ Do tego Sony dosyc mocno szumi, jezeli D80 bedzie tu na poziomie mniej wiecej D200, to Sony troche mocno odstaje...
Ta sama matryca, tylko agresywniejsze odszumianie w aparatach Nikona. Lepiej jednak robić to w domu na komputerze. A szumi powyżej ISO 400. Tak samo jak D200, więc i D80 również.
Np. Słońce?
Poza tym te 10 MP z Sony to trochę dużo zajmuje miejsca, na 256 wejdzie w jpg około 70 zdjęc z Sony.
Ciekawy argument. Może zwiększyć kompresję, wtedy zdjęć wejdzie więcej? ;-)
Troche dziwne to wyliczenie !
Jezeli korpus kosztujacy - 1000$ ma kosztowac u nas 3.500 ($=3.50),
to Kit kosztujacy - 1300$ powinien kosztowac 4.550, a nie - 5.000 ! :(
atopos, a liczysz wszystkie cła, podatki itp???
Dolar jak narazie wg NBP to po 3 prawie jest :)
Np. Słońce?
Nie. Na przyklad robisz w sloneczny letni dzien zdjecia w cieniu, natomiast skrawek kadru (3-5% kadru) jest na sloncu (ziemia, kawalek drzewa, kawalek czyjejs bluzki). Pomiar matrycowy natychmiast glupieje i czasami potrafi niedoswietlic nawet o 3-4 EV!!!
Zdazylo mi sie to pare razy przed dwoma tygodniami w pieninach, nawet z RAWa nie dalo sie nic wyciagnac.
Ceny w Polsce są raczej zbilżone do cen w Europie w euro, a w USA jak zwykle najtaniej.
Ceny w Polsce są raczej zbilżone do cen w Europie w euro, a w USA jak zwykle najtaniej.
tak tylko zarówno w "europie" jak i w USA zarobki są średnio 4 razy większe niż u nas czyli realnie tam sprzęt dla "tubylców" jest 4 razy tańszy...
krótko mówiąc -po takim lakonicznym wyliczeniu D80 powinno kosztować 1000 zł, żeby jego wartość była proporcjonalna do zarobków i równa wartości w "europie" i USA :?:
Spokojnie, to nowosc. Za jakis czas ceny spadną, jak Nikon wyrzuci z magazynów resztki D70s :)
Nie nie ! :)
Ja nie mowie o przeliczniku dolara, ani nie narzekam, ze drozej niz w USA !
Ja mowie tylko o PROPORCJACH !
Jesli podana zastala polska cena korpusu - 3.500 oraz Kita - 4999,
to zauwazam DYSPROPORCJE w wycenie !
Korpus PROPORCJONALNIE znacznie "tanszy" od Kita !
Dokładnie. Nie możemy przenosić bezpośrednio amerykańskich cen. Z etgo co wiem to tamnie ma Vatu. Więc na dzień dobry ceny z hameryki musimy pomnożyć razy 1,22 :)
Chociaż to też nie ma sensu bo firma ma swoją strategię cenową na różne kraje.
cypherdid
09-08-2006, 21:06
moze wiedzą o naszym forum i ile ludzi chce się przyrzucić na D80...dlatego cena u nas wyzsza :)
no właśnie, a może hesja podzieliłby się z nami wiedzą ile osób zamówiło D80 u niego ?
nic tylko czekac jakis oficjalnych cen...
Na przyklad robisz w sloneczny letni dzien zdjecia w cieniu, natomiast skrawek kadru (3-5% kadru) jest na sloncu (ziemia, kawalek drzewa, kawalek czyjejs bluzki). Pomiar matrycowy natychmiast glupieje i czasami potrafi niedoswietlic nawet o 3-4 EV!!!.
Ja przechodzę wtedy na punktowy...Ale zawsze sprawdzam kadr po zrobieniu i powtarzam jak trzeba.
Na przyklad robisz w sloneczny letni dzien zdjecia w cieniu, natomiast skrawek kadru (3-5% kadru) jest na sloncu (ziemia, kawalek drzewa, kawalek czyjejs bluzki). Pomiar matrycowy natychmiast glupieje i czasami potrafi niedoswietlic nawet o 3-4 EV!!!.
Ja przechodzę wtedy na punktowy...Ale zawsze sprawdzam kadr po zrobieniu i powtarzam jak trzeba.
Matrycowy D70s sobie w takich sytuacjach radzi, czasem niedoswietla, ale lekko, 1/3 EV...
Istotne różnice D80 w stosunku do D70S
Różnice na plus w stosunku do D70S:
- matryca 10 mpx (ale czy naprawdę potrzebna)
- większy wizjer
- ISO 100
- większy monitor LCD
Różnice na minus w stosunku do D70S:
- wyraźnie mniejsze wymiary, a co za tym idzie gorsza ergonomia
- uproszczony czujnik pomiaru światła
- karty SD zamiast CF
- synchronizacja z lampa błyskową 1/200s zamiast 1/500s
- najkrótszy czas naświetlania 1/4000s zamiast 1/8000s
11 pól AF w stosunku do 5 pol D70S nie uwazam za zaletę, raczej za marketingowy bajer w stylu Canona.
Czy różnice na plus przy uwzględnieniu różnic na minus uzasadniają taki zachwyt nad korpusem D80?
- matryca 10 mpx (ale czy naprawdę potrzebna)
Dla mnie nieistotne, a wrecz przeszkadza (duze RAW).
Ale jest duzo ludzi, ktorym to jest potrzebne (szczegolnie cropy).
- większy wizjer
- ISO 100
O, to bym chcial w mojej D70s.
- większy monitor LCD
Bez znaczenia.
Za to jest HSS. Chyba bym wolal.
11 pól AF w stosunku do 5 pol D70S nie uwazam za zaletę, raczej za marketingowy bajer w stylu Canona.
Totalny bajer, do niczego niepotrzebny.
Czy różnice na plus przy uwzględnieniu różnic na minus uzasadniają taki zachwyt nad korpusem D80?
Jak najbardziej. Roznice na minus sa raczej na sile wymyslane, natomiast na plus to jest to, co wielu osobom jest bardzo potrzebne w rozsadnej cenie.
no tak ale jeszcze jest normalny grip
Różnice na minus w stosunku do D70S:
- wyraźnie mniejsze wymiary, a co za tym idzie gorsza ergonomia
Eee...nie prawda. D50 tka jest bardzo fajnie wyprofilowana, a grip jest glebszy niz w D70
Opis D80tki zdaje sie to rowniez potwierdzac. Sam bylem mile zaskoczony ergonomia D50. Dodatkowo jest tu prawdziwy grip ze spustem, kolkami i AE-L
- uproszczony czujnik pomiaru światła
Suma sumarum liczy sie efekt. Rowniez ten z D50tki dziala IMHO lepiej
niz pomiar matrycowy D70
- karty SD zamiast CF
Pojecie wzgledne, dla jednego plus dla drugiego minus.
Jest za to synchro FP do 1/4000
- najkrótszy czas naświetlania 1/4000s zamiast 1/8000s
Jest za to ISO 100 ktore pozwala zaoszczedzic jedna dzialke EV. Zrezygnowanie
z elektronicznej migawki uwazam za dobry pomysl, tym bardziej ze przy 1/8000 D70
potrafil tworzyc dziwne efekty kolorystyczne.
Tu nie chodzi o ilosc pol ale modu AF. CAM1000 to niebo a ziemia w porownaniu z tym co bylo w D70. Roznica w AF jest na prawde spora.
Tak.
Witam na jakże szanownym forum Nikona, no i w związku premierą D80 mam do Was pytanko, mianowicie, czy istnieje jakaś szansa, że oryginalny grip z D80 będzie także pasować do D50 ? Wymiary obu puszek są prawie identyczne, czy ktoś wie coś na ten temat ?
Witam na jakże szanownym forum Nikona, no i w związku premierą D80 mam do Was pytanko, mianowicie, czy istnieje jakaś szansa, że oryginalny grip z D80 będzie także pasować do D50 ? Wymiary obu puszek są prawie identyczne, czy ktoś wie coś na ten temat ?
Bedzie, czy nie, jakie to ma znaczenie. Przeciez D50 nie ma kontaktow do gripa... Przykrecisz, zeby tylko dobrze wygladalo?!?
Bedzie, czy nie, jakie to ma znaczenie. Przeciez D50 nie ma kontaktow do gripa... Przykrecisz, zeby tylko dobrze wygladalo?!?
Nie wiedziałem o tym, ale jak to jest, że można do niego kupić baterry pack, który gripem nie jest, ale wkłada się go chyba w to samo gniazdo po akumulatorze. Ktoś mnie może oświecić ? Grip potrzebuje jakichś styków a baterry pack nie? i gdzie te styki miałyby się dokładnie znajdować ?
Nie wiedziałem o tym, ale jak to jest, że można do niego kupić baterry pack, który gripem nie jest, ale wkłada się go chyba w to samo gniazdo po akumulatorze. Ktoś mnie może oświecić ? Grip potrzebuje jakichś styków a baterry pack nie? i gdzie te styki miałyby się dokładnie znajdować ?
Do battery pack sa te same styki, co do akumulatora. Natomiast nie ma obslugi gripa - pokretel, przyciskow, spustu.
Baterry pack ma tylko złacza do zasilania. Przy gripie masz dodatkowo styki do przeniesienia sygnałów ze spustu, przycisku i kółek. W gnieździe akumulatora D50 masz tylko styki do zasilania.
pn
Wyprzedziłeś mnie :)
Zoidberg
09-08-2006, 22:12
To co by co niektórzy na tym forum nie mówili to jest to fajny aparat. I wielu takich jak ja - co dopiero chce wejść w świat cyfrówek - wybierze właśnie ten model. Sam go sobie sprawie pod choinkę - tylko poczekam na jakieś praktyczne testy. A tak przy okazji- czy nie prosiłbym o zbyt wiele, gdyby ktoś pokusił się o małe porównaie D80 z D200 (ot taka al`a tabelka) bo widzę ze specyfikacji, że wiele rozwiązań (wizjer, matryca itp) D80 ma żywcem ściągnięte z D200.
czy nie prosiłbym o zbyt wiele, gdyby ktoś pokusił się o małe porównaie D80 z D200 (ot taka al`a tabelka) bo widzę ze specyfikacji, że wiele rozwiązań (wizjer, matryca itp) D80 ma żywcem ściągnięte z D200.
Mówisz i masz ;) (http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=nikon_d200%2Cnikon_d80&show=all)
BTW Może ktoś mi wyjaśnić to:
Sensitivity
• ISO 100 - 1600
• Up to ISO 3200 with boost
to wkońcu ma 1600 czy 3200?
Zoidberg
09-08-2006, 22:24
czy nie prosiłbym o zbyt wiele, gdyby ktoś pokusił się o małe porównaie D80 z D200 (ot taka al`a tabelka) bo widzę ze specyfikacji, że wiele rozwiązań (wizjer, matryca itp) D80 ma żywcem ściągnięte z D200.
[URL=http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=nikon_d200%2Cnikon_d80&show=all]Mówisz i masz ;)
Przed chwilą byłam na dprewiev ale nie zauważyłem:)
Kolekcjoner
09-08-2006, 23:01
Coś ciężko się pisze bo ani nie mogę edytować swoich postów, a wysyłanie trwa wieki.
Offtopicowy wątek szumologiczny pozwoliłem sobie wywalić w kosmos. Miejcie litość, jednego zasranego sampelka z tego nowego korpusu jeszcze nie było, a już słychać rytualny tam-tam: szum-szum-szum - toż to oszaleć idzie!!!
Coś ciężko się pisze bo ani nie mogę edytować swoich postów, a wysyłanie trwa wieki.
Bo jakis moderator czysci szumy najwyrazniej :-)
Pogadac sobie inteligentnie nie mozna, czy jak?
Kolekcjoner
09-08-2006, 23:04
Offtopicowy wątek szumologiczny pozwoliłem sobie wywalić w kosmos. Miejcie litość, jednego zasranego sampelka z tego nowego korpusu jeszcze nie było, a już słychać rytualny tam-tam: szum-szum-szum - toż to oszaleć idzie!!!
Widzisz Czornyj też to chciałem zrobić ale jest to co napisałem powyżej. Masz św rację. Nie ma co skazywać gó...a na śmierć. Ale jak sampelki się pojawią to się dopiero wtedy zacznie!
To Cafe Nikon jest do tego, tam trzeba bylo przerzucic, OT byl o D200 - A100, a nie o D80...
A tak to nieladnie, jakby ktos baka w czasie rozmowy w pokoju puscil...
PS. To ja ide spac, za oknem drzewo szumi... :-)
A jak jest z pomiarem światła dla obiektywów bez CPU? Np. m42?
I bardzo dobrze że wywaliłeś.
Raz jeszcze proszę o wyrozumiałość. Dyskusję o szumach D80 proponuję rozpocząć jak tylko zacznie szumieć ;)
dobrze ze wyjezdzam na tydzien w niedziele :) omine szumne rozmowy :) szumofobow :)
Kolekcjoner
09-08-2006, 23:12
Raz jeszcze proszę o wyrozumiałość. Dyskusję o szumach D80 proponuję rozpocząć jak tylko zacznie szumieć ;)
Rozumiemy świetnie i pochwalamy! Co do D80 to miejmy jednak nadzieję że (nie będzie szumiał) - o kurczę miałem tego nie pisać :wink: :) :) :).... że nie będzie zbyt dużo kosztował, bo 4999 z kitem to może zabić, zresztą 3500 za body to nie mało.
A ja przesiadam się z D70 bo (w kolejności priorytetów):
- szybszy i pewniejszy AF (wkurza mnie w D70 zbyt często) oraz nowy tryb AFS/C
- prawdopodobnie lepszy pomiar światła (nowszy)
- nowocześniejsza mniej szumiąca matryca, lepiej oddająca szczegóły w cieniach (wielkość na plus bo druku plakatów nie wykluczam)
- lepsza migawka (kontra moje problemy z zacinającą się migawką w D70 (przy niskich temperaturach?))
- grip
- większy jaśniejszy wizjer (do tego 11-polowy AF jeśli da się ustawić pole w silnym punkcie to byłby ideał)
- D70 się starzeje i warto zmieniać póki można - częste przejścia między puszkami powinny się podobnie opłacać co rzadkie, a duże skoki jakościowe
- ISO 100
- nowe możliwości korekcji JPEGa w aparacie, m.in. DLighning, stopniowany NR
- wyższa ergonomia rozmieszczenia przycisków (a la D200)
- większy wyświetlacz
- USB high speed
- fotki w cz/b jeśli to sensownie działa (filtry barwne)
- możliwe, że zostawię D70 jako drugą puszkę - minus to inny standard kart pamięci
Tylko jedna obawa:
- czy jakość zdjęć będzie taka jak z D200 (czy to ta sama matryca, a jeśli nie to czy na tym samym poziomie)
Jeśli jakość zdjęć ta sama co z D200 to nie ma dla mnie sensu dopłacać do D200 póki co - lepiej poczekać na kolejne jego wcielenie.
Pawel Pawlak
09-08-2006, 23:23
A ja przesiadam się z D70 bo (w kolejności priorytetów):
- nowocześniejsza mniej szumiąca matryca
Nie chciałbym poruszać tego drażliwego, szumiącego tematu... Ale czy Ty widziałeś jakieś sample których my nie widzieliśmy ? :shock: ;)
[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 11:24 pm ]
Pozostałe "za" całkowicie rozumiem :)