Zobacz pełną wersję : D80 - premiera nowego korpusu.
shakk, wrócisz akurat na banding....
Zresztą shakk, widoki na to, że w przyszłym tygodniu będziesz miał sensowne światło w górach oceniam jako "beznadziejne" w porywach do "niebywale mało prawdopodobnych" :lol:
Jak ktoś szumy w D200 czy A100 przy ISO 1600 uważa za niedopuszczalne ;-) to D80 też mu się nie spodoba. Jak widzę, rośnie grupa fotografów, którzy nie dadzą sobie rady bez wzmacniania sygnału powyzej ISO 400...
dzieki za zepsucie humoru :) moze nie bedzie tak zle?:) lekkie ot :)
Agat fotografami nie nazwalbym ich :) ale nie chce byc nie mily :) niektorzy maja dziwne cisnienie na szumy ja to rozumiem ;) generalnie wzielibyscie d70 czy co tam macie w lape i pofocili a nie dywagujecie czy bedzie szumiec,sniezyc czy co tam jeszcze ;)
Kolekcjoner
09-08-2006, 23:47
Zresztą shakk, widoki na to, że w przyszłym tygodniu będziesz miał sensowne światło w górach oceniam jako "beznadziejne" w porywach do "niebywale mało prawdopodobnych" :lol:
A dlaczegórz to? Cały czas jestem w górach i światło oceniam jako super! Może nie o tych samych górach piszemy :). Żeby nie było, że OT - mOSAd matryca w D80 będzie najprawdopodobniej ta sama co w Alfie ,mogą coś jedynie w sofcie namieszać ale RAW - y powinny być identyczne. Robiłem zdjęcia ALFĄ na 1600 i są zupełnie przyzwoite (o 800 już nie wspominam - całkowicie użyteczne).
A ja przesiadam się z D70 bo (w kolejności priorytetów):
- nowocześniejsza mniej szumiąca matryca
Nie chciałbym poruszać tego drażliwego, szumiącego tematu... Ale czy Ty widziałeś jakieś sample których my nie widzieliśmy ? :shock: ;)
[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 11:24 pm ]
Pozostałe "za" całkowicie rozumiem :)
Wystarczy porównać D200 i D70. Chodzi mi głównie o szumy na ciemnym (czrnym) tle, które wydają się o wiele lepiej korygowane w coraz to nowszych matrycach.
EDIT: Nawet jeśli jest to ta sama matryca co w Alfie to i tak algorytmy odszumiające prawdopodobnie pisze Nikon, zatem może to być kompletnie inna jakość.
Robiłem zdjęcia ALFĄ na 1600 i są zupełnie przyzwoite (o 800 już nie wspominam - całkowicie użyteczne).
ja też robiłem i też nie uważam, żeby były takie straszne :)
niektórzy chyba chorują na szumofobię :)
Zaraz zaraz - z tego co tu czytam to wychodzi ze na forum nikona jest masa "szumofobow" - z tego co widze na zalaczonych w innych watkach zdjeciach to tych szumow raczej nie jest tak wiele - a swoja droga - skoro uwazacie ze Wasze puszki nie spelniaja wymagan jedynym wyjsciem bedzie je zmienic i nie przezywac ze szumia - kolejna sprawa to czy ktos z "szumiacych" wolala T-MAXa z ISO 400 na ISO 1600 i jeszcze z mokrej kliszy robil powiekszenie tak 40x60 cm - to dopiero byly "szumy" :D
Ale zeby nie rozwodzic sie niepotrzebnie - poczytalem o D80 - i jesli bedzie rzeczywiscie taki jak pisza w materialach reklamowych i cena bedzie na poziomie 3,5K, to wydaje mi sie ze kilka osob ktore przymierzaly sie w moim otoczeniu do zakupu pierwszego lustra z przyjemnoscia kupi ten sprzecik i bedzie z niego bardzo zadowolona - jednak nie dam im adresu forum nikona - bo jak ktos kto zaczyna przygode z cyfra poczyta sobie Wasze narzekania na niewidziane efekty pracy sprzetu - jak nic zwatpi w sens zakupu cyfry nikona i poleci do jakiejs innej konkurencji - moze samsung bedzie mnie szumial :D
Kolekcjoner
09-08-2006, 23:57
(...)Agat fotografami nie nazwalbym ich :) ale nie chce byc nie mily :) (...)
Wiesz dzięki właśnie się dowiedziałem że nie jestem fotografem :). Fajnie, bo ja bardzo często fotografuję... o przepraszam robię zdjęcia przy wysokich iso i dla mnie to może mieć znaczenie czy szumi czy nie ale rozumiem że Prawdziwa Fotografia zaczyna się poniżej iso 400 więc nie powinienem się martwić! A firma nikon to rozumiem te czułości Hi w D80 robi tylko dla bajeru ...!
Pawel Pawlak
09-08-2006, 23:59
Hmm... Nie wiem jak jest z A100 bo nie widziałem nic poza kilkoma samplami. Te co widziałem trudno ocenić w zakresie ustraty detali w stosunku do niskich iso ale szumy kolorowe które są tam wszechobecne, wydają się być bardzo łątwe do usunięcia.
Wysoki iso z D200 jest jak najbardziej uzytczne ale często usunięcie sporych kolorowych placków pojawiających się w ciemnych fragmentach, oświetlonych światłem żarowym, przy iso1250 i wiecej jest baaardzo trudne. D70 odszumia sie zdecydowanie łatwiej....
Zobaczymy co będzie z D80 :)
Kolekcjoner
10-08-2006, 00:01
Hmm... Nie wiem jak jest z A100 bo nie widziałem nic poza kilkoma samplami. Te co widziałem trudno ocenić w zakresie ustraty detali w stosunku do niskich iso ale szumy kolorowe które są tam wszechobecne, wydają się być bardzo łątwe do usunięcia.
Wysoki iso z D200 jest jak najbardziej uzytczne ale często usunięcie sporych kolorowych placków pojawiających się w ciemnych fragmentach, oświetlonych światłem żarowym, przy iso1250 i wiecej jest baaardzo trudne. D70 odszumia sie zdecydowanie łatwiej....
Myślę że powinno być ciut lepiej skoro dali iso 3200!
Kolekcjoner, raz zartowalem dwa...no dajcie spokoj nie widzieliscie ani jednej fotki z tego body a juz dyskusje...poczekajcie chwile :) szumy byly i beda...nic na to nie poradzimy :)
albo robimy zdjecia dla zdjec i nas samych albo dla szumow
Zaraz zaraz - z tego co tu czytam to wychodzi ze na forum nikona jest masa "szumofobow" - z tego co widze na zalaczonych w innych watkach zdjeciach to tych szumow raczej nie jest tak wiele
To nie chodzi o to, że coś nie jest dobre, ale o to, że może być lepsze. Przecież szumy są wartością dodaną i im jest ich mniej tym lepiej. Ponieważ póki co zawsze są, to zawsze może być lepiej. Więc czemu nie brać tego kryterium pod uwagę? Podobnie jak z ergonomią, czy prędkością działania. Wystarczająca, zadowalająca, ale jeśli jest lepsza w nowym modelu to czemu to pomijać - to przecież jest tylko na plus. Jak tylko się wspomni, że jednym z powodów zmiany jest to, że miejsze szumy to od razu się ktoś przyczepia.
A skoro kupiłem D70 "zdrowy na ciele i umysle" to znaczy, że nie chodzi o szumofobię, ale o zdrowe i krytyczne podejście do posiadanego sprzętu (niektórzy za to wolą nie widzieć wad i udawać, że ich nie ma).
Suma sumarum, D80 ma bardzo dużo zalet, niewiele wad, jest to nowoczesna i przemyślana konstrukcja, zbliżona możliwościami do wysoko cenionego D200 - według mnie nic tylko brać, szczególnie jeśli to pierwsze body.
To nie chodzi o to, że coś nie jest dobre, ale o to, że może być lepsze. Przecież szumy są wartością dodaną i im jest ich mniej tym lepiej. Ponieważ póki co zawsze są, to zawsze może być lepiej. Więc czemu nie brać tego kryterium pod uwagę?
Widzisz nie twierdze ze szumy sa na plus - wiadomo nikt z uzytkownikow swiadomych nie godzi sie na to - ale poczytaj watki tak na temat D80 jak i na temat D200 - tylko obiektywnie - bez emocji - i sam zobaczysz ze trudno tu mowic o zdroworozsadkowym podejsciu do tego tematu - kolejna sprawa to fakt rozpatrywania poziomu szumow w sprzecie ktorego wiekszosc z nas poza zdjeciami jeszcze nie widziala i nie trzymala - jak mozna juz na poczatku zalozyc - SZUMI - i tyle - z takim podejsciem to - przepraszam - ale kazdy aparat bedzie zly i do niczego - jak widac przesiadlem sie z C20D do stajni Nikona i po kilku przeczytabych tu postach na temat mojego zakupu o malo nie strzelilem sobie w leb - wyszlo na to ze cos co bylo dobre zamienilem na cos co jest duzo duzo gorsze - i co zabralem sie za sprawdzanie tego zlego i porownywanie z tym co mialem wczesniej - wyszlo ze jednak nie - nie tylko ergonomia okazala sie milsza mi ale i inne parametry tez spelniaja moje wymagania - ale gdybym kierowal sie wypowiedziami na forum przed zakupem puszki - coz nadal tylko czytalbym to forum i pod nosem usmiechal sie ze jednak - stajnia "c" jest lepsza milsza i jeszcze cos tam.
A piszac zle z zalozenia o czyms co jest dla wiekszosci z nas jeszcze tajemnica raczej robimy temu sprzetowi niedzwiedza przysluge - a moze porozwodzimy sie nad tym co juz wiadomo i nie bedziemy na sile szukali minusow tylko poczekamy co pezyniosa pierwsze sample - przeciez w sobote kilka osob bedzie mialo ten sprzet w lapkach - nie omieszkaja wrzucic tu kilku fotek - wtedy popastwimy sie na tym co wypluwa przetwornik, jak dziala soft i czy cokolwiek z tym mozna zrobic
cypherdid
10-08-2006, 00:28
e tam..farmazony jakieś tu wciskacie
nie ma co się zanadto podniecać
z d50 na d80 warto przejść
ale z d70/s nie...lepiej na d200
duzej różnicy w kasie nie będzie..a już bedzie semipro
GreenToad
10-08-2006, 00:29
Mnie osobiście najbardziej bulwersuje wygląd obudowy wbudowanej lampy błyskowej, dlaczego postanowili to zmienic? co bylo nie tak z lekko zaostrzonym garbem jak w D50/D70/D200 i innych? po co było to ścinać? Bu!
Olympus w E1 tez wsadzil ISO 3200... :)
...po co było to ścinać? Bu!
cos mi sie zdaje ze to lekki kamuflaz - zobacz porownanie
http://www.dpreview.com/articles/nikond80/page3.asp
czy aby nie lekko podobne ba gorze :D
Kolekcjoner
10-08-2006, 00:46
Olympus w E1 tez wsadzil ISO 3200... :)
Niestety nie miałem nigdy w rękach E1 także trudno mi coś komentować ale domyślam się że chodzi Ci o "grysik" :mrgreen:! Zobaczymy!
Co do oglądania w Łodzi to pytanie czy pozwolą zrobić zdjęcia. Zresztą wcześniej jest w Gdańsku!
Co do oglądania w Łodzi to pytanie czy pozwolą zrobić zdjęcia.
oby, kumpel specjalnie na tą okazję kupuje jutro jakąś SD :)
>mkwiek
To moze sprobowalby kupic i przetestowac od razu - taka ! (SDHC 4 GB ! :)
Kolekcjoner
10-08-2006, 01:41
(...)Warto jednak zwrócić uwagę na dość specyficzną strategię Nikona. Wbrew oczekiwaniom (prognozom?) wielu użytkowników D80 nie został wyposażony w żadną efektowną nowinkę techniczną - nie ma ani stabilizacji matrycy, ani filtra antykurzowego, ani niczego jeszcze bardziej oryginalnego (oczywiście nic nie ujmując tym przydatnym funkcjom). To po prostu bardzo porządna lustrzanka cyfrowa ze średniej półki, która prawdziwą klasę pokazuje dopiero po wzięciu do ręki. Trudno nie przyklasnąć takiemu podejściu do prowadzenia interesów.(...)
Przepraszam ale dla mnie to śmierdzi na kilometr. Jak czytam coś takiego to w myśli sobie dopowiadam - NIKON - Módlmy się!
Sorki, zapomnialem o linku ! :)
http://www.sandisk.com/Corporate/PressRoom/PressReleases/PressRelease.aspx?ID=3470
MzMarcin
10-08-2006, 03:34
Pamiętacie wy jeszcze o czymś takim?? Jak wypad za miasto/do miasta chyba nie? Bo przecież 2 giga karty SD to zdecydowanie za mało…
Mój świętej pamięci dziadek w ciemni(pomieszczenie z pomalowaną na czerwono farbą żarówką), na jakichś ruskich badziewnych papierach i filmach robił jak dla mnie lepsze zdjęcia niż to co widzę teraz po tych wszystkich „sztampowych” internetowych galeriach… u ludzi używających sprzętu, jak i materiału dających możliwości niedoścignione i „nie wyśnione” jeszcze kilka lat temu…
Pfffffffffffffffff
Ps. Trochę siebie zmoderowałem bo na dzisiejszym kacu :oops: to już sam nie wiem o co mi dokładnie chodziło hihi :shock:
Władca Pixeli
10-08-2006, 06:01
Zdjęcia z D80
http://nikonimaging.com/global/products/digitalcamera/slr/d80/sample.htm
http://photo-cafe.jp/scoop/index.html
Jeżeli te zdjęcia nie są "rasowane" to poziom szumów baardzo przyzwoity :D jestem na Tak :)
w D80 jest wlaczony defaultowy NR-z tego co widze, efekty sa w zasadzie identyczne z tym co wypluwa D200
zdjecia wygaldaja na bardzo ok
[ Dodano: 2006-08-10, 07:56 ]
zdjecia wygaldaja na bardzo ok zwlaszcza te ze strony Nikona
Alfa przy wyzszych iso zostaje mocno w tyle za D80....
Jeśli na prezentacji nie będzie finalnego egzemplarza i nie będzie można na spokojnie obejrzeć zdjęć w domu, to trochę mija się ona z celem. To tak jak jazda testowa samochodem z silnikiem 1,2 zamiast 3,0. Wygląda identycznie, ale i tak nic po teście nie wiemy.
Widze ze dyskusja o szumach rozkwitla - szkoda, ze wczoraj wieczorem o wiele bardziej rzeczowa wymiana zdan na ten temat zostala tak bezlitosnie usunieta przez chwilowy kaprys Kolegi Czornyj, poniewaz ktos zadal sobie trud i zamiescil ciekawe, wizualne porownanie wszystkich ISO kolo siebie dla 7D, A100, D200, 30D i pare mitow Kolegi Kolekcjonera sie rozwialo, ale on sam chyba nie skorzystal, bo tych kilka niewinnych postow poszlo w kosmos...
Kit 18-70 z Alpfy nadaje sie tylko do smietnika, a AF jak juz pisalem jest powolny i strasznie glosny.
AS w moim D7D sprawdza sie nie najgorzej, ale nie tak dobrze jak VR w Nikonie (mialem VRa z moim poprzednim D70, przed Minolta).
AF jest pewnie wolniejszy od nikonowego, za to jest bardzo pewny. Głośność zależy w sporej mierze od szkła, ale cichy nie jest.
Kit nie nadaje się tylko do śmietnika, ktokolwiek był na sony roadshow mógł (jeszcze może) to zauważyć ... To poprostu kit, masz to za co płacisz.
Stabilizacja, chętnie bym porównał AS z mojej 5D z VRem, ktoś chętny z Krakowa ? (nie jakaś bitwa AS vs. VR tylko z ciekawości).
Nie doceniasz stabilizacji z każdym szkłem ... Zakładam 50/1.7 i mam stabilizację, wychodzę na miasto w nocy, ISO 800 czy 1600 i cykam z ręki praktycznie co chcę ...
Stabilizacja w szkle podwyższa cenę szkła. A jeśli nawet nie bardzo, to oszczędza się wtedy na optyce (chłopcy od Canona znają problem słabych drogich szkieł ze stabilizacją)
A prawda jest taka, że nic nie zastąpi statywu. ASy, VRy itp. to wygodna sprawa, ale foty ze statywu będą zawsze ostrzejsze ...
Poza tym, nawet milion bajerów nie zastąpi oka i pomysłu na fotkę. Aprat jeśli tylko nie przeszkadza to już jest OK. Gdyby ludzie poświęcali tyle czasu na focenie co na dobór najbadziej napakowanego sprzętu za najniższą cenę ...
zostala tak bezlitosnie usunieta przez chwilowy kaprys Kolegi Czornyj
Nie przez kaprys, tylko dlatego, że była OT. Jak można prowadzić dyskusję o szumach aparatu, z którego nikt jeszcze zdjęć nie widział? Odnośnie zaś samych szumów - żadne zestawienie składające się z kwadracików 20x20px nie jest miarodajne i nie powinno się na jego podstawie wyciągać żadnych wniosków. Co więcej - metodologia Askeya w kwestii porównywania szumów jest wielce dyskusyjna, gdyż porównuje on wyłącznie szumy z jpg
Pawel Pawlak
10-08-2006, 09:42
z teych sampli widzę, że D80 fajniej naświetla niż A100. Poz tym ISO400 jest zrobione przy NR OFF co może (ale nie musi)świadczyć że camera standardowo jeszcze nie odszumia tej czułości (D200 już odszumia), a wygląda bardzo przyjene.
[ Dodano: Czw Sie 10, 2006 9:46 am ]
widoczek z ISO100 pokazuje natomiast że nowy KIT 18-135 zdaje się być niezłej jakości (zwłaszcza po przymknieciu do f9 ;) ) i pozostawia denko podpięte do A100 daleeeeko w tyle
Co więcej - metodologia Askeya w kwestii porównywania szumów jest wielce dyskusyjna, gdyż porównuje on wyłącznie szumy z jpg
co nie ma większego sensu, co wynika ze zwykłych obserwacji z obcowania z aparatem i nie potrzeba tutaj jakiejś szczególnej metodologii...
Z tego co pisze pn, ten OT miał jednak charakter merytoryczny, więc zamiast posyłać go na Marsa, trzeba było założyć nowy topic. Zresztą jak się pojawią jakieś wady nowego Nikona, to pojawi się też Sven i będzie jeszcze bardziej wesoło.
RAF, no niestety - miałem kaprys i pozbawiłem świat tej wielce pouczającej i wielkopomnej dysputy. Już widzę jak przyszłe pokolenia obsmarują mnie w podręcznikach do historii. Po raz kolejny ujawnił się brak odpowiedzialności admina tego forum, który powierza funkcje moderatora delirykowi ;)
Widze ze dyskusja o szumach rozkwitla - szkoda, ze wczoraj wieczorem o wiele bardziej rzeczowa wymiana zdan na ten temat zostala tak bezlitosnie usunieta przez chwilowy kaprys Kolegi Czornyj, poniewaz ktos zadal sobie trud i zamiescil ciekawe, wizualne porownanie wszystkich ISO kolo siebie dla 7D, A100, D200, 30D i pare mitow Kolegi Kolekcjonera sie rozwialo, ale on sam chyba nie skorzystal, bo tych kilka niewinnych postow poszlo w kosmos...
moze rzeczywiscie wczoraj zboczylismy z tematu, a wklejone przeze mnie porownanie bylo troche duze, wiec dzisiaj dla zainteresowanych wklejam link do watku na forum dpreview, z ktorego wkleilem porownawcza fotke: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1037&message=19462874
Niedzwiedz
10-08-2006, 10:07
Smurf, ale bez rozszerzonej dynamiki ma 12 MB i karty o pojemnosci 2,5 giga to czasem krotko ;)
to trzeba kupic fotobank albo pochodne i nie masz problemu
Przy odrobinie szczęści moze ta cena bedzie realna, ale ja raczej stawiam na 4400-4500 za bodu w Polsce na poczatek ;)
Obym sie mylil
http://www.kenrockwell.com/nikon/d80.htm
Niedzwiedz
10-08-2006, 10:44
shakk, mam ale czasem nie ma czasu na kopiowanie databank dobry na wycieczki :)
ludzie o tych szumach nie da sie juz czytac.
pisalem ze 100 razy ale napisze 101.
zeskanujcie se negatyw 1600asa i pogadajcie wtedy o szumach z waszej cyfry.
dla wydawcow to nie problem
sprzedaje 1600 z d70s bez problemow.
to co robicie to totalna szumofobia nie majaca podstaw w rzeczywistosci
RAF, no niestety - miałem kaprys i pozbawiłem świat tej wielce pouczającej i wielkopomnej dysputy. Już widzę jak przyszłe pokolenia obsmarują mnie w podręcznikach do historii. Po raz kolejny ujawnił się brak odpowiedzialności admina tego forum, który powierza funkcje moderatora delirykowi ;)
No po co to ciagnac. Kolega mial kaprys dyskusje wyciac, bo uwazal, ze nie powinnismy sobie dyskutowac na taki temat, tylko na taki, jaki Kolega sobie zyczy i po sprawie. EOT w tym temacie proponuje.
tonin, w Stanach Sony Alfa kosztuje 900$ a Nikon D80 (korpus) ma kosztować 1000$. W Polsce Soniacz kosztuje ok. 3000PLN - w imię jakiej matematyki wykalkulowałeś sobie zatem, że Nikon D80 może kosztować 4500PLN? Tak czy owak, w imfoto cena korusu została już podana i wynosi 3499PLN.
Sylwiusz
10-08-2006, 10:59
(...)Warto jednak zwrócić uwagę na dość specyficzną strategię Nikona. Wbrew oczekiwaniom (prognozom?) wielu użytkowników D80 nie został wyposażony w żadną efektowną nowinkę techniczną - nie ma ani stabilizacji matrycy, ani filtra antykurzowego, ani niczego jeszcze bardziej oryginalnego (oczywiście nic nie ujmując tym przydatnym funkcjom). To po prostu bardzo porządna lustrzanka cyfrowa ze średniej półki, która prawdziwą klasę pokazuje dopiero po wzięciu do ręki. Trudno nie przyklasnąć takiemu podejściu do prowadzenia interesów.(...)
Przepraszam ale dla mnie to śmierdzi na kilometr. Jak czytam coś takiego to w myśli sobie dopowiadam - NIKON - Módlmy się!
Apropo antykurzu i SSS w A100. Jedno i drugie to tylko dobry marketing Sony. "Antykurz" w praktyce nie bardzo dziala, a 3.5 dzialki stabilizacji SSS to jedynie pobozne zyczenia Sony. Polecam lekture:
http://www.ephotozine.com/equipment/tests/testdetail.cfm?test_id=468
No po co to ciagnac. Kolega mial kaprys dyskusje wyciac, bo uwazal, ze nie powinnismy sobie dyskutowac na taki temat, tylko na taki, jaki Kolega sobie zyczy i po sprawie. EOT w tym temacie proponuje.
pn, skoro sobie życzysz, to nie widzę problemu ;)
Apropo antykurzu i SSS w A100. Jedno i drugie to tylko dobry marketing Sony.
Nieprawda, AS to nie tylko marketing. Mam ASa w D7D i on sprawdza sie bardzo dobrze. 2 dzialki bez problemu.
Sylwiusz
10-08-2006, 11:20
Nieprawda, AS to nie tylko marketing. Mam ASa w D7D i on sprawdza sie bardzo dobrze. 2 dzialki bez problemu.
A przeczytales chociaz link, ktory podalem, ze to piszesz??? Nie chodzi o to, ze to w ogole nic nie daje, ale Sony chwali sie, ze poprawilo AS i ze teraz daje stabilizacje dla czasow dluzszych o nawet 3.5 dzialki. Tymczasem z tego testu jak i z tego na dpreview jasno wynika, ze to nadal jest 2 dzialki. Czyli mamy dowod na to, ze to tylko typowy marketingowy "bullshit" z tym "3.5 dzialki" i podobnie jak widac z "antykurzem" ;-)
A przeczytales chociaz link, ktory podalem, ze to piszesz??? Nie chodzi o to, ze to w ogole nic nie daje, ale Sony chwali sie, ze poprawilo AS i ze teraz daje stabilizacje dla czasow dluzszych o nawet 3.5 dzialki. Tymczasem z tego testu jak i z tego na dpreview jasno wynika, ze to nadal jest 2 dzialki. Czyli mamy dowod na to, ze to tylko typowy marketingowy "bullshit" z tym "3.5 dzialki" i podobnie jak widac z "antykurzem" ;-)
Napisales:
"Apropo antykurzu i SSS w A100. Jedno i drugie to tylko dobry marketing Sony."
Ja napisalem, ze AS to nie marketing, tylko dziala.
END.
Teraz ty odwracasz kota ogonem, i piszesz o 3.5 dzialki. Owszem, to moze byc tylko marketing. Ale nie SSS w ogole, jak twierdzisz w powyzszym zdaniu.
Sylwiusz
10-08-2006, 11:44
Napisales:
"Apropo antykurzu i SSS w A100. Jedno i drugie to tylko dobry marketing Sony."
Ja napisalem, ze AS to nie marketing, tylko dziala.
END.
Teraz ty odwracasz kota ogonem, i piszesz o 3.5 dzialki. Owszem, to moze byc tylko marketing. Ale nie SSS w ogole, jak twierdzisz w powyzszym zdaniu.
Czepiasz sie. Napisalem, ze SSS to tylko marketing Sony - potem wyjasnilem dlaczego - bo pisza o 3.5 dzialki, podczas, gdy w praktyce niczym nie rozni sie skutecznoscia od AS (czyli 2 dzialki). Z mojej strony EOT.
Kolekcjoner
10-08-2006, 11:51
Oj to tu się różnimy. Po pierwsze ta dyskusja wcale nie była rzeczowa. Po drugie czy mógłbyś napisać jakie moje mity miałeś na myśli?
Co do AS nie uważam żeby to był marketing chodziło mi tylko o to, że bardzo dobrze marketingowo brzmi niezależnie od jego skuteczności, której nie neguję. To samo jeśli chodzi o antykurz.
Po drugie czy mógłbyś napisać jakie moje mity miałeś na myśli?
Nie. EOT.
Robert W
10-08-2006, 11:55
Szybko przjzałem wątak i nie dostrzegłem więc zamieszcam:
miłej zabawy :-)
zerknij w linka ktorego wkleilem i zobacz jaka bzdure palnales ze Alfa szumi jak D200 ;)
Co do antykurzu - zobacz linka ktorego podal Sylwiusz, zreszta juz na tescie Alfy na fotopolis bylo widac syfy na zdjeciach... Wychodzi na to ze sony wnioslo do KM tylko lepszy marketing ;)
Kolekcjoner
10-08-2006, 12:07
W cytacie z fotopolis, który zamieściłem odniosłem wrażenie, że autor prezentując D80 za chwilę popłacze się ze wzruszenia. A co mają ze sobą wspólnego "klasa lustrzanki", "nowinki techniczne" i dlaczego antykurz i AS to "efektowne nowinki techniczne" i co ma to wspólengo z "właściwym podejściem do interesów" to wie zapewne tylko autor tego onanistycznego "obwieszczenia" które nikonowi tylko raczej szkodzi a nie pomaga.
witam,
czy ktoś z grupowiczów z Gdańska i okolic miał możliwość pobawić się ta puszką,
zgodnie z info nikon.pl dziś odbywaja sie pokazy w Gdańsku
jakie wrażenia?
pozdr.
Kolekcjoner
10-08-2006, 12:11
zerknij w linka ktorego wkleilem i zobacz jaka bzdure palnales ze Alfa szumi jak D200 ;)
No niestety nic takiego nie pisałem!
No niestety nic takiego nie pisałem.
Oczywiscie, ze pisales i stad wywiazala sie dyskusja, ktora Kolega mod wrzucil w kosmos.
EOT. Nadal EOT. Ale musialem napisac, bo Kolega Kolekcjoner swiadomie mija sie z prawda.
Zdjęcia z D80
http://nikonimaging.com/global/products/digitalcamera/slr/d80/sample.htm
I to jest prawda na raz robią 1000 zdjęć i 1 może się nadaje a kiedyś z filmem 2x się człowiek zastanowił co ma zrobic i jak
Kolekcjoner
10-08-2006, 12:17
No niestety nic takiego nie pisałem.
Oczywiscie, ze pisales i stad wywiazala sie dyskusja, ktora Kolega mod wrzucil w kosmos.
EOT. Nadal EOT. Ale musialem napisac, bo Kolega Kolekcjoner swiadomie mija sie z prawda.
"Nadal EOT" ale przywalić trzeba. Jasne super dyskusja.
ale przywalić trzeba.
Gdzie?!?
Pawel Pawlak
10-08-2006, 12:28
Panowie, dajcie sobie spokój... :)
Kolekcjoner
10-08-2006, 12:33
Pozdrawiam Cię pn. Jadę robić zdjęcia, światło ucieka. Jak wrócę to może założymy wątek o szumach w A100 i D200 i pogadamy. Co do D80 to na razie trzeba poczekać na fotki.
Moja cyfra w serwisie - ale zrobione mam 10 negatywów. Pojechały do labu - ciekawe jakie szumy ma superia 200 - bo już odwykłem od negatywów. I ciekawe czy film 36 klatek szumi bardziej od tego 24 klatkowego - jak myślicie? A w moim analogu nie ma filtru na matrycy do czyszcenia - sam się zdziwiłem.
adrian_c
10-08-2006, 12:41
po przeczytanu informacji dla prasy od nikon polska na temat D80 mam mieszne uczucia. a minowicie. na plus jest wilekosc matrycy i to ze opcjonalnie bedzie dostepny MB-D80, ale jestem załamany tym ze zdjecia bd zapisywane na kartach SD. dla mnie to wielka pomyłka.
jak Wy to widzicie??
pn - nudny jestes!
jak EOT to EOT a nie EOT i pogaduchy.
nie potrafisz sie zdecydowac?
zasmiecasz watek takimi pogaduchami - gdzie jest merytoryka?
adrian_c
10-08-2006, 12:44
po przeczytanu informacji dla prasy od nikon polska na temat D80 mam mieszne uczucia. a minowicie. na plus jest wilekosc matrycy i to ze opcjonalnie bedzie dostepny MB-D80, ale jestem załamany tym ze zdjecia bd zapisywane na kartach SD. dla mnie to wielka pomyłka.
jak Wy to widzicie??
a moze by tak zamknąć? to watek o premierze d80 przypomnę. juz jest po.
poczekajmy na zdjęcia z nowej puszki - na pewno pojawią sie nowe wątki o szumach - ale bąda one o tyle uprawnione, że będzie do nich jakiś własny materiał zdjeciowy.
adrian_c, a co Tobie te karty SD zrobiły złego? Standard dobry, jak każdy inny. Dlaczego puszka musi mieć karty CF? Poza tym, D80 nie jest propozycją dla tych, którzy maja D200, D2X, czy D2H, ale dla tych, którzy maja D50. A użytkownicy D50 mają już karty SD, nie musza ich kupować. Jeśli przesiadka z D70/D70s, to na D200. A tam są karty CF i też wszystko gra. Wymyślili, że przesiadka z D70 na D80 nie ma zbyt wielkiego sensu. Widać to jak na dłoni.
Wymyślili, że przesiadka z D70 na D80 nie ma zbyt wielkiego sensu. Widać to jak na dłoni.
Zobaczysz JK ile takich przesiadek będzie w przeciągu pół roku :D
jk
No niekoniecznie bo co jak komuś padnie D70 to co musi od razu D200 ?
W przypadku CF jest o tyle lepiej, że można kupić przejściówkę SD->CF w drugą stronę gorzej. Więc jak z D50 pójdziesz do CF to problemu nie będzie. W każdym razie: D80 fajna puszka jednak ja się nie przesiadam. Nie wychodze z założenia, że jak Nikon wypuszcza nową puszką to te stare od razu robią gorsze zdjęcia. Dobrze jednak, że nowe wychodzą.
No przecież to nie ja wymyśliłem te karty SD tylko NIKON. :D Z tych specyfikacji wyraźnie widać, że właśnie taki jest zamysł Nikona.
to chyba nadinterpretacja - d80 ma byc przesiadka z d70 i d70s a nie d 50- tak podaja media. fakt ze uzywa sd wynika z miniaturyzacji ( czy sie to komus podoba czy nie) predkosci kart i cen kart - bez znaczenia przy takich zakupach i ciagle tanieja
moim zdaniem jest to alternatywa dla zaawansowanych amatorów, którym nie wyszło z canonem:)
rabijki, poczytaj choćby ten wątek (i kilka innych obecnie "ciągniętych" na forum). Wielu posiadaczy D70 kombinuje jak zdobyć kasę na D200. Ich D80 jakoś nie rajcuje, bo dodatki w stosunku do D70 nie są aż tak imponujące, aby o takiej przesiadce marzyć. Różnica w cenie też zapewne będzie niewielka. Inaczej jest z D50. Tam różnica w funkcjonalności jest już naprawdę duża i warto o tym powaźnie myśleć. Nikon stara się kształtować rynek tak, żeby zarabiać więcej, a nie mniej i raczej nie sugeruje się problemami finansowymi polskich klientów. A pogląd, że jak się zepsuje D70, to można kupić D80, jest jasny i oczywisty. Tylko, że wtedy zaczyna się rozważanie, czy mając kilka dużych kart CF nie warto dołożyć do D200, niż je wymieniać na SD, oczywiście ze stratą.
a to ja też sobie nabije posta
Wg mnie fajny jest ten D80. I tak naprawdę pewnie każdemu miłośnikowi tej marki będzie się podobał jak każdy inny Nikon. Chyba więc lepiej poczekać i dopiero po własnoręcznym testowaniu oceniać. A najlepiej to po prostu robić zdjęcia normalne (tzn. artystyczne :-) )
Niedzwiedz
10-08-2006, 13:50
ja bym wybral d80 zamiast d200 jak bym mial d70 :)
JK, wiele osób będzie miało motywację, żeby dozbierać te głupie 2,5k różnicy pomiędzy D80 i D200, a wszystko z powodu kosmicznych komplikacji wymiany CF na SD ...
RAF, rozumiem, że to sprawdzone informacje - ta cena 3200 za D80 w oficjalnej dystrybucji. :D
pisza o 3.5 dzialki, podczas, gdy w praktyce niczym nie rozni sie skutecznoscia od AS (czyli 2 dzialki). Z mojej strony EOT.
Ciekawe, jak to stwierdziłeś...Ciekawe, jak dokładnie można to zmierzyć? Po jednej serii zdjęć, po 10, po 100? Przy jakich czasach? Z jakimi obiektywami?
Jako użytkownik D50 powiem tylko ,że wolałbym kupic sobie jakieś fajne szkło niż sprzedawać korpus i inwestować w D80 . Patrząc na specyfikacje (i czytając pierwsze opinie)kompletnie nie widzę powodów do wymiany puszki.
Pozdrawiam
a mni D80 rajcuje... bo ma odpowiedni stosunek ceny do jakosci
ma duzo z D200 (matryce, wizjer, AF) a to juz 2/3 aparatu
dziwie sie tym, ktorzy sa zawiedzenii D80 - za ta cene to strzal w 10 tke
JK, chyba zapomniales jak "duzy" jest wizjer w D70 - tego sie uzywac nie da... oraz jak szybki jest AF w porownaniu do D200 - jesli dla Ciebie to "nie sa az tak imponujace zmiany" to ja chyba spadlem z ksiezyca
4 karty CF nie powstrzymaja mnie przed zmiana tego na SD - wyjde na 0 bo SD sa tansze od CF :]
http://photo-cafe.jp/scoop/index.html :-)
Zwróciłeś uwagę, że przy ISO 1600 zdjęcie z A100 naświetlane było 2-krotnie krócej (1/40 s) niż z D80 (1/20 s) i przy innych przysłonach (F/4,5 w A100, F/3,5 w D80)?
To ma być miarodajny test? Do bani z takim testerem!
http://photo-cafe.jp/scoop/index.html :-)
Zwróciłeś uwagę, że przy ISO 1600 zdjęcie z A100 naświetlane było 2-krotnie krócej (1/40 s) niż z D80 (1/20 s) i przy innych przysłonach (F/4,5 w A100, F/3,5 w D80)?
To ma być miarodajny test? Do bani z takim testerem!
A jak mialo byc, skoro w Nikonie deklarowane czulosci sa zgodne z rzeczywistymi (tak jak w Minolcie D7D zreszta), a w Sony rzeczywiste sa wyzsze. Podobno ze wzgledu na DRO tak jest.
Sylwiusz
10-08-2006, 14:36
4 karty CF nie powstrzymaja mnie przed zmiana tego na SD - wyjde na 0 bo SD sa tansze od CF :]
Tansze i trwalsze. Szpilki w gniezdzie CF sa zdecydowanie mniej trwale od sprezynujacych kontaktow w gniazdku SD. Kiedys czytalem specyfikacje z podana teoretyczna trwaloscia i bylo to cos jak 10:1 dla SD ;-) Poza tym SD sa w tej chwili tansze, wiec jak sie sprzeda CFy to za te kwote spokojnie kupimy owe karty SD o takiej samej pojemnosci. Nie ma wiec powodu do rwania szat ;-)
A ja mam D70 i chetnie bym wymienil na D80 - co zostalo mi uswiadomione, zakres ekspozycji zostaje taki sam, bo jest ISO 100, koniec z bloomingiem, lepszy AF, synchro FP, wiekszy wizjer, na pewno lepszy AWB (a czesto robie w jpg-u). Reszta zmian tez mi sie podoba, ale te sa wg mnie najwazniejsze. Ale oczywiscie wszystko jest kwestia tego, jakich ficzerow potrzebujemy, czego uzywamy i co dla kogo jest wazne...
Niedzwiedz
10-08-2006, 15:44
karta sd 4gb kosztuje 319 pln nie tragizujmy przy puszce za 4000 pln !! jak mialo sie do tej pory 1 karte np 1GB to nie tragedia jak wiecej to sprzedac wszystkie i zakupic jedna 4 gb SD :)
Karta SD - 4 GB - 319 pln ???!!!
Jaka ?! Gdzie ?!
Niedzwiedz
10-08-2006, 15:58
http://www.allegro.pl/item118014709_super_a_data_4gb_x150_22mb_w_wa_f_va t_sklep.html
Sylwiusz
10-08-2006, 16:03
http://www.allegro.pl/item118014709_super_a_data_4gb_x150_22mb_w_wa_f_va t_sklep.html
Tyle, ze to chyba jeszcze nie jest karta wg. oficjalnego standardu SDHC - nie wiadomo czy bedzie dzialala... Poki co karty nie-SDHC oficjalnie najwieksze sa 2GB i za okolo 250 zl da rade kupic Sandiska Ultra II o tej pojemnosci.
Dzieki Niedzwiedz ! :)
Ale to dziwne !
Myslalem, ze SD skonczylo sie na 2 GB, a powyzej juz tylko SDHC !
A tu, jakies - Turbo SD !
Gdyby to rzeczywiscie dzialalo (z D80), to bylaby to "propozycja nie do odrzucenia" !
Ale obawiam sie, ze moglyby byc klopoty !
Trzebaby sprawdzic !
Mozeby ktos "wypozyczyl" taka karte "na Lodz" ! :)
Niedzwiedz
10-08-2006, 16:15
a ja to sie nie znam na tych kartach sd :) ja tam mam xd i CF
Tansze i trwalsze. Szpilki w gniezdzie CF sa zdecydowanie mniej trwale od sprezynujacych kontaktow w gniazdku SD. Kiedys czytalem specyfikacje z podana teoretyczna trwaloscia i bylo to cos jak 10:1 dla SD ;-)
Zawsze mniej trwały jest element sprężynujący. W CF znajduje się na karcie. W SD w gnieździe w puszce. I rzeczywiście karty SD mają większą (teoretyczną) trwałość niż CF.
Z punktu widzenia puszki jest jednak dokładnie odwrotnie. :lol: A kartę łatwiej wymienić niż puszkę.
chyba zapomniales jak "duzy" jest wizjer w D70 - tego sie uzywac nie da...
Aaaa to nie wiedziałem... Gdyby się dało to chętnie przełożyłbym wizjer z d80 do mojego (oczywiście po organoleptycznym sprawdzeniu tego w d80), ale żeby od razu nie dało się używać...
Zdecydowanie popieram za to te głosy, które twierdzą że zamiast wymieniać korpusy woleliby kupić lepsze szkło. Dodam więcej, wolę kupić lepsze szkło, albo lepszy statyw, albo karty pamięci czy databank a może lornetkę czy parę beczek piwa... :) Nie przesadzajmy, d50 czy 70 nie "popsuły" się po premierze d80.
ale o co wam chodzi z tymi SD? co wy, image bankow nie macie?
2 karty po 1gb i jedziemy. coco jumbo i do przodu :)
jak widac po specyfikacji i wynikach, do D80 nie trza pchac bog wie jak szybkich kart. jakies standardowe, byle niezawodne i bedzie dobrze...
a SD ma ta zalete, ze do kazdego palmtopa czy nowego laptopa wejdzie. a lada dzien i do komorki...
EDIT: swoja droga, to osobom, ktore chwala sobie wizjer D70 naprawde gratuluje wyrozumialosci. trzeba duzo samozaparcia, albo kompletnej nieznajomosci alternatyw, zeby sie przy takiej opinii upierac. chociaz z drugiej strony... znam osoby, ktorym ergonomia trabanta 350D odpowiada... wiec rozne przypadki chodza po ludziach... :lol:
akustyk,
a lada dzien i do komorki... juz sa w komorkach, ale w wersji mini sd
juz sa w komorkach, ale w wersji mini sd
no wlasnie chodzilo mi o przenaszalnosc(sp?) nie technologie. w niektorych komorkach jest swoja droga MMC, ktore mozna uzywac zamiast SD (ale w druga strone to juz nie zachodzi).
stad przypuszczenie, ze lada dzien bedzie w komorach regularne SD :) jeszcze jakby TCP/IP bylo i zaimplementowane SCP to moznaby zdalnie backupy fot robic :)
EDIT: swoja droga, to na interfejsie SD do palmtopow sa robione karty sieciowe WiFi :) chcialbym kiedys w korpusie semi-pro (w amatorskim raczej niemozliwe) zobaczyc podwojne gniazdo CF/SD, z mozliwoscia wykorzystania tego drugiego jako karty rozszerzen. jak sie da WiFi, to pewnie tez da sie kryptograficzna karte chipowa upakowac. a mozliwosc dodawania "z palca" podpisu cyfrowego do zdjecia, tudziez szyfrowania go bylaby az nazbyt piekna. w tym drugim przypadku zapewne odbijaloby sie to bardzo mocno na szybkostrzelnosci, no ale...
No to liczba postow w tym watku, przekroczyla wlasnie ta z "Od kiedy w sprzedazy" ! :)
akustyk,
swoja droga, to osobom, ktore chwala sobie wizjer D70 naprawde gratuluje wyrozumialosci. trzeba duzo samozaparcia, albo kompletnej nieznajomosci alternatyw, zeby sie przy takiej opinii upierac. hehehe i tu masz racje, jednym z powodów do sprzedania D70 był wizjer, a bolała mnie jego ciemność tym bardziej, że analoga mam F70 i tu jest przepaść.
obejrzyj kiedys, jak bedziesz mial okazje wizjer w ktoryms Olympusie OM-1/OM-2/OM-4... to jest tzw. "pozamiatane" :)
akustyk,
swoja droga, to osobom, ktore chwala sobie wizjer D70 naprawde gratuluje wyrozumialosci. trzeba duzo samozaparcia, albo kompletnej nieznajomosci alternatyw, zeby sie przy takiej opinii upierac. hehehe i tu masz racje, jednym z powodów do sprzedania D70 był wizjer, a bolała mnie jego ciemność tym bardziej, że analoga mam F70 i tu jest przepaść.
obejrzyj kiedys, jak bedziesz mial okazje wizjer w ktoryms Olympusie OM-1/OM-2/OM-4... to jest tzw. "pozamiatane" :)
A widziałem, widziałem w porównaniu do D70 to trzeba się na boki rozglądać w wizjerze żeby ogarnąć całość :lol:
jk:
ja pisalem po pierwsze o tym jak klasyfikuje aparat nikon.
zreszta nie bardzo rozumiem twoje rozumowanie. psuje sie d70 lub go sprzedaje i kupuje d80 i karte ( cfy jesli sa mi niepotrzebne sprzedaje) czyli place do ceny d80 jakies kilka stow, albo kupuje d200 i doplacam jakies 2000zl.
to dla mnie jest roznica!!!nie jestem w stanie napisac jak sie zachowaja inni, a ty uwazasz ze inni zrobia cos tam czyli d50tkowcy kupia a d70tkowcy nie.
dla mnie to jeden grzy kto wymieni kto nie, ale nie robmy z karty i jej wymiany elementu przetargowego.
Panowie dajcie lepiej jakieś linki z samplami zamiast tłumaczyć co kto powinien kupić i czy stabilizacja w sony jest ok czy nie ;)
doklanie odpuscie sobie dewagacje na temat kart bo to bez sensu...
kart kosztuja zaledwie 200-300 zlotych co w porownaniu do body 3500 to jest malo...
wiec nei rozumiem tych postow z narzekaniem na karty....
Władca Pixeli
10-08-2006, 18:04
EOS-1Ds Mark II też może pracować na SD kartach więc łatwiej będzie przejść sfrustrowanym Canonowcom na Nikna D80 :mrgreen:
Pawel Pawlak
10-08-2006, 18:10
ale nie robmy z karty i jej wymiany elementu przetargowego.
Zgadzam sie w 100%
Nawet jeśli ktoś nie zamierza sprzedawać korpusu d70/200/2x/2h i dokupić D80 jako drugie body, to dopłata do dotakowych kart nie powinna być problemem (uwzględniając stosunek ceny korpusów i kadr pamięcie).
a ja zapytam nieśmiało, bo nie znalazłem nigdzie - czy D80 ma pełny bezstratny RAW, czy tylko kompresowany NEF?
a ja zapytam nieśmiało, bo nie znalazłem nigdzie - czy D80 ma pełny bezstratny RAW, czy tylko kompresowany NEF?
Kompresowany NEF.
a w D200 jest pełny RAW i kompresowany NEF do wyboru?
W D200 jest kompresowany NEF i niekompresowany NEF do wyboru.
Czy dla przecietnego uzytkownika- roznica w jakosci tego kompresowanego i nie jest mocno widzoczna ?
Nie wiem jak w D200, ale próbowałem znaleźć różnice w kompresowanym i niekompresowanym NEF-ie z D2H i mimo najszczerszych chęci mi się nie udało.
Pawel Pawlak
10-08-2006, 19:21
w D200 ja widzę różnicę w swiatłach. Niekompresowany nef ma fajniejsze przejścia w najjasniejszych miejscach i są one nawet tam gdzie w kompresowanym jest już tylko biała plama ;) Ale to nie jest różnica kilku EV. Raczej coś w okolicy 0.5-0.7EV
Władca Pixeli
10-08-2006, 19:46
Ceny amerykańskie
D80 - $999.95
D80 - z 18-55 - $1,099.95
D80 - z 18-135mm - $1,299.95
Dostępność wrzesień
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=449061&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=449065&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=449066&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation
Miejmy nadzieje, ze zielony nie skoczy :)
Kolekcjoner
10-08-2006, 20:20
Zobaczcie jaki aparat polecają do zakupu na pierwszej stronie onetu (na dole w dziale zakupy) i za jaką cenę!
Sony Alpha A100
obiektyw 18-70mm
Tylko 3099 zł
Nowość !
Zobaczcie jaki aparat polecają do zakupu na pierwszej stronie onetu (na dole w dziale zakupy) i za jaką cenę!
Dolicz do tego jeszcze obiektyw, np. 24-105, poniewaz 18-70 Minolty, znaczy Sonego :-), nie nadaje sie nawet dla niedzielnych pstrykaczy.
Tomasz Dudrak
10-08-2006, 20:28
A zwróciliście uwagę, że zdjęcia z tego adresu (http://photo-cafe.jp/scoop/index.html) były robione w pomieszczeniu?
Na niebie są czujniki przeciwpożarowe i lampy...
ja zwrocilam na to uwage :) :)
Kolekcjoner
10-08-2006, 20:35
Dolicz do tego jeszcze obiektyw, np. 24-105, poniewaz 18-70 Minolty, znaczy Sonego :-), nie nadaje sie nawet dla niedzielnych pstrykaczy.
Ja kilka zrobiłem i jakieś tragiczne nie były. Widziałem też wystawę zdjęć o sporych rozmiarach z rajdów samochodowych. Gość twierdził że zrobił je tym szkłem. Więc może nie jest takie złe.
Wczoraj w Radomiu był właśnie Roadshow A100, zdjęcia porobione na zewnątrz sklepu, wyświetlone na telewizorze LCD wyglądały dobrze i ostro.
Mogę tu wrzucic parę zdjęc porobionych przeze mnie. No i ta cena bardzo kusi, jakość zdjęc z tej samej matrycy między D80 a A100 będzie raczej podobna, tylko zostaje kwestia szkieł, osprzętu - tutaj przewagę ma raczej Nikon.
Fajny aparacik
Jestem bardzo ciekaw ile będzie kosztował - jeżeli poniżej 4000 tys zł to chyba byłbym zainteresowany
Będzie kosztować na początek 3500 zl dobra cena jak za taki aparacik
Tutaj (http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/sony-alpha-a100-body-p-4232.html) 2900 za body.
Tutaj (http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/sony-alpha-a100-body-p-4232.html) 2900 za body.
chkamil mial ma mysl D80 :lol:
Kolekcjoner
10-08-2006, 22:15
Pytanie po ile jest u "Tipów"?
meliszipak
10-08-2006, 22:31
Mnie D50 spokojnie wystarcza, ale nowy D80 jest ekstra super.
Jedyny mankament to współpraca z manualami. Coś nie bardzo jednak będą gadać?
A zwróciliście uwagę, że zdjęcia z tego adresu (http://photo-cafe.jp/scoop/index.html) były robione w pomieszczeniu?
Nooo..., super markety tam mają :)
Wciaz zadnych wiesci ze stoiska Avansu na Targu Dominikanskim w Gdansku ?! :)
Kolekcjoner
11-08-2006, 02:06
Może nikt nie był :mrgreen:!
Co do wielu wypowiedzi na temat kart:
Przecież to normalne: Ci co mają d50 są zadowoleni, że d80 jest na karty SD, a Ci co mają d70, 70s, są niezadowoleni bo w przypadku wymiany puszki musieliby wymienić też karty... i po co te bicie piany, czy dobrze, że SD, czy lepiej gdyby bylo CF, jest SD i kropka! Nie qmam :?: :shock: :?:
Kolekcjoner
11-08-2006, 03:44
Co do wielu wypowiedzi na temat kart:
Przecież to normalne: Ci co mają d50 są zadowoleni, że d80 jest na karty SD, a Ci co mają d70, 70s, są niezadowoleni bo w przypadku wymiany puszki musieliby wymienić też karty... i po co te bicie piany, czy dobrze, że SD, czy lepiej gdyby bylo CF, jest SD i kropka! Nie qmam :?: :shock: :?:
Wiesz na tej zasadzie to by można było nie znaleźć sensu we wszelkiej dyskusji.
Ja się nie dziwię że niektórym mogą się nie podobać SD (zwłaszcza tym co chcą zostać przy D70 i kupić D80 albo tym którzy mając np. D200 chcą nabyć D80 jako dodatkową puszkę) i wyrażają swoją dezaprobatę na tym forum. Po to ono min. jest :).
Witam serdecznie wszystkich!
Ja również zastanawiam się nad kupnem D80...Zauważyłem ,że w sklepie jest on po 3900zl (Body). Dziś jadę do Gdańska przetestować puszkę - pokaz :)
D80 za 3900zl (http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?idr=1&idp=0&oper=3&list=1&id=414)
3900 mz to przegiecie paly juz
to jest cena gdy jeszcze nie ma korpusu
jestem przekonany ze gdy sie juz pojawi bedzie go mozna na dzien dobry kupic za 3600 na fakture.
U Hesji jest za 3500 brutto :lol:
U Hesji jest za 3500 brutto :lol:
Kurcze to prawie 600 wiecej niz Sony :(
Aha i jeszcze review D80 z samplami, bo nie wiem czy byl cytowany:
http://hardwarezone.com/articles/view.php?id=2016&cid=15&pg=1
Kurcze to prawie 600 wiecej niz Sony :(
Bo to jest Nikon!
może ceny spadną kiedy się body fizycznie w sklepach pokaże :)
No to zobaczcie, szanowni Docenci Habilitowani Szumologii Artefaktycznej, jak Nikon D80 na ISO 1600 wciąga nosem i zabija na śmierć tą całą Sonoltę :lol: :
(P.S. - śmierdzi mi to odszumiaczem włączonym na maksa i funkcją d-lightning, ale co tam - chleba i igrzysk!!! :lol:)
N
(P.S. - śmierdzi mi to odszumiaczem włączonym na maksa i funkcją d-lightning, ale co tam - chleba i igrzysk!!! :lol:)
Oj smierdzi, ale i tak mysle ze zrobione ze smakiem. Ciekawe jakby wgladalo Sony gdyby naswietlilo poprawnie.
Faktycznie, fantastyczny matrycowy pomiar nie dał Sony najmniejszych szans w tym zestawieniu - Nikon f/3,5 1/20" - Sony f/4,5 1/40". Swoją drogą to arcyciekawe, co za debil robi porównanie na automacie...
[ Dodano: Pią 11 Sie, 2006 ]
Ale jaja - w EXIFie jak byk stoi, że odszumianie w D80 było wyłączone...
>Roon
Jak tylko znajdziesz sie w jakims cywilizowanym miejscu (internet ! :),
daj zaraz znac jak bylo !!! No, co tak wolno !!! Czekamy !!! Za 2.5 godz. koniec pokazu ! :))
Pozdro
Co do testu ISO w restauracji przy przystani to dziwne mi się wydaje, że ISO 1250 jest ostrzejsze od ISO 1000 i jest na poziomie ISO 500. Widać, że drobne szczegóły zaczyna tracić od ISO 640, ale później to niby nie wiele traci w stosunku do ISO 640. Chyba tu jest jakaś pomyłka.
Widać raczej, że D80 ma agresywniejsze i skuteczne odszumianie, wydaje mi się, że lepsze niż w D70s. A jak w stosunku do D200?
Pawel Pawlak
11-08-2006, 13:50
NR off jest w D80 do ISO800 czyli prawdopodonie 1EV wyżej niż w D200. Wydaje mi się że szumy są na niższm poziomie niż w D200 o jakieś 0.7-1EV. Ale z tego jednego testu nie można wyciągać generalizacji... Podobnie jak ostrość obrazu ydaje się wyższa (widać na ISO100) gdzie ostroś aż razi a jest ustawiona na NORMAL
[ Dodano: Pią Sie 11, 2006 1:53 pm ]
aha...I nigdzie nie zobaczyłem bandingu. Reasumując (choć pewnie zaraz zostanę zlinczowany przez coniektóre osoby ;) )wydaj mi się że obrazować (w zakesie szumów i ostrości) będzie lepiej niż D200...
Ale za to kit to kupa plastiku, z mocowaniem to przegieli i za co oni chca 1000PLN?
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/static/image/2006/08/11/d80_18_135_02.jpg
>arra
Czyli co, 18-135 wyglada na tandetniej wykonany niz 18-70 ?
Czy na tym samym poziomie ?
>arra
Czyli co, 18-135 wyglada na tandetniej wykonany niz 18-70 ?
Czy na tym samym poziomie ?
Nie mialem nigdy kita, ale watpie zeby 18-70 mial plastikowe mocowanie.
stary kit ma lepsze a to jest takie jak chyba w 70-300G :evil:
Arra, urwało Ci sie kiedyś? Bo w moim zajechanym jak bura suka EF 50/1.8 II
się to nei udało..
Hehe, tak wlasnie powstaja niezwykle zdjecia UFO ;)
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/61200-4410-45-2.html
Można sobie porównać wizjery D80 i D70s.
Arra, urwało Ci sie kiedyś? Bo w moim zajechanym jak bura suka EF 50/1.8 II
się to nei udało..
Nie no, nie urwalo, ale wyglada niezbyt optymistycznie. 50 1.8 ma zupelnie inna mase i raczej za nia nie trzymasz calej konstrukcji (bo za maly), za kita sie da.
Ja tam uważam, że nowoczesne materiały, jak te zastosowane w D70 są lepsiejsze
niż magnez stosowany np w 20D. D70 używałem przez rok w warunkach walki
ślubnoweselnej, gdy go sprzedawałem, to jedyne ślady używania były na osłonce.
To samo dotyczy się KM D7D. W 20D niestety po kilku sesjach sanki odrapane,
lakier odpryśnięty, wygłaskany.. Sądzę, że upadek lepiej przeżyje absorbujący
na obudowie energię D70/D80, niż 20D.. A ułamanie w kontrolowanym miejscu agnetu
będzie tańsze w naprawie, niż wyrwanie go razem z fragmentami obudowy..
twlodar, ostatnio dostalem telefon od kumpla z pytaniem czy mam dzis wolne, bo potrzebny jest fotograf na slub, bo ten ktory robil przed chwila plener stracil obiektyw ktory sie wlasnie urwal... (canon of korse)
wiec.. ze tak powiem...
wole metalowe.. :]
Może miał 5D.. Tam ponoć się potrafią szkła same wypiąć.. :)
nie - 10D mial....
a co do wygladu zew. canonow to mialem podobne wrazenie jak sprzedawalem 7 miesiecznego canona - a byl pieszczony jak... - ogolnie porysowany, zniszczony - wygladal kiepsko - teraz moj dwuletnii d70 wyglada o niebo lepiej... a gdyby mu wymienic plastik na LCD to juz wogole fantastic...
co do wytrzymalosci plastikow - kiedys kolega zrzucil F80 na glebe z 1.2m - nic sie nie stalo... ponoc te plastiki sa wytrzymale... a metal moze sie odksztalcic na stale i wtedy i tak pucha do wyrzucenia...
Pawel Pawlak
11-08-2006, 15:27
moje D70 spadło z podpiętym obiektywem AFS17-55 z wysokości 1.8m na odłogę - na obiektyw. Poza pęknietym tulipanem (jedna "rysa" skejona kropelką i służy jak nowy ;)) innych szkód nie było.
innych szkud nie było.
:lol:
No fakt, mnie się wypiął już kilka razy obiektyw podczas noszenia sprzętu na pasku na ramieniu :| Będzie gorzej, jak któregoś razu pi[cenzura :D]nie o glebę..
Pawel Pawlak
11-08-2006, 15:41
O widzę że ktoś mnie poprawił ;) Dzięki :)
O widzę że ktoś mnie porpawił ;) Dzięki :)
Lubię poprawiać :lol:
Pawel Pawlak
11-08-2006, 15:49
Jak fajnie ze niektórym tak łatwo sprawić tyle radości...
moje D70 spadło z podpiętym obiektywem AFS17-55 z wysokości 1.8m na odłogę - na obiektyw. Poza pęknietym tulipanem (jedna "rysa" skejona kropelką i służy jak nowy ;)) innych szkód nie było.
Fakt, jestem świadkiem :) A jaka cisza nagle na warsztatach zapanowała :mrgreen:
ja troszke z innej beczki widzieliście te sample ??? - pierwsza fotka - panorama miasta - biała kratownica - pod spodem - prom kosmiczny??? czy jacht za 100000000 $
Tu wizjerów sie nie da porównać, raczej wyswietlacze LCD.
Ale za to kit to kupa plastiku, z mocowaniem to przegieli i za co oni chca 1000PLN?
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/static/image/2006/08/11/d80_18_135_02.jpg
A skąd wziąłeś ta cenę - 1000 zł?
superbike2001
11-08-2006, 17:12
To jest D50, a nie D70s.
Ja byłem na tym stoisku. Rzeczywiście D80 jest i troszkę się nim pobawiłem. Podpięty był ten nowy 70-300 VR.
Ja byłem na tym stoisku. Rzeczywiście D80 jest i troszkę się nim pobawiłem. Podpięty był ten nowy 70-300 VR.
i jakie wrazenia?
a ja mam następujące wrażenia z tej premiery:
1. raczej jest to upgrade d50 niż d70s
2. Bardzo dobrze zapowiada się dla mnie trafnoiść i sprawnośc AF
3. Cieszy sprawny pomiar matrycowy (chyba najbardziej?)
4. duży wizjer też bardzo na plus
Dopóki nie ma go w sklepach trudno mówic o ergonomii choc założyć można że nie będzie wpadki.
Drażnią mnie natomiast takie bajery jak "retusz" zdjęć w aparacie - po co to komu? Trochę trąci to takim klimatem kompaktu no name...ale to moje zdanie - zamiast tego mógł NIKON daćwstępne podnoszenie lustra.
Z sampli porównawczych z A100 wynika że jakość obrazowania jest bardzo przyjemna (choc to taki wniosek niepełny) no i do szumów przyczepic się nie można.
karty SD w ogóle nie maja dla mnie znaczenia - nie rozumiem tego "szumu" - dlaczego CF są uważane za bardziej Pro???
Myślę, że najwięcej chętnych będzie na zakup zestawu d80 +17-70 - zwłaszcza jeśli cena będzie do przełknięcia.
Ja sama - jak juz ten aparat będzie w sklepach - pomacam, popróbuję, pooglądam sample, sama jakies sample zrobie i wtedy zapadnie decyzja o zakupie.
Na dziś jestem wstępnie na tak ale na wakacje zabieram to co mam teraz i mam zamiar cieszyć się tam każdą chwilą a te najpiękniejsze uwiecznić - i mała, niewygodna puszka mi w tym nie przeszkodzi.
zotornik
11-08-2006, 17:35
Karolina,
Drażnią mnie natomiast takie bajery jak "retusz" zdjęć w aparacie - po co to komu?
nie twierdzę, iż to niezbędne, ale czasami w trasie robię dla gazety zdjęcie, więc wstępna obróbka jest dla mnie miłym gadżetem, a i zdjęcia też chcą B&W, bo to gazeta codzienna i koloru tam mało
jak jest to nie przeszkadza, boli brak :)
Pawel Pawlak
11-08-2006, 17:44
se tak myślę, że w przypadku body przeznaczonego dla amatora to wstepny retusz zdjęć w aparacie (crop/ d-lighting)jest tak samo wskazany jak dobra jakość JPGa generowanego przez puszkę. jeśli zaawansowany amator tego nie chce stosować, nie musi. Zawsze może bazowac na NEFach i obrabiać na kompie. Ale chyba nie można z istnienia takich funkcji w korpusie robić wady.
Co do podnoszenia lustra, to oczywiście mógłby... Ale po co skoro za drobną dopłatą można nabyć aparat D200, kierowany już dla troszkę innego klienta który przy podobnej jakości obrazowania ma to udogodnienie.
[ Dodano: Pią Sie 11, 2006 5:46 pm ]
powiem inaczej... Nie można traktować za wadę, ze nikon pod nazwą D80 nie przemycił poprawionego d2xs, za 1/4 ceny ;)
superbike2001
11-08-2006, 17:46
samuraj, aparat jak aparat. Gdyby przyrównać do całej tej machiny marketingowej, to lipa :D
Najpierw zła informacja: spytałem pana prowadzącego cały ten bajzel, kiedy D80 będzie w sprzedaży. "We wrześniu". Ale to w sprzedaży to znaczy, że będzie łatwo dostępny czy w sprzedaży tak jak 18-200 VR? "Mogą być trudności, bo zainteresowanie jest bardzo duże."
Generalnie bardzo fajna puszka. Rzeczywiście bardzo solidnie wykonana. Guzikologia nie najgorsza, przyciski całkiem dobrze rozmieszczone, ale mam jedno zastrzeżenie - gdy trzymałem aparat tylko prawą ręką, nie podpierając drugą obiektywu i chciałem dorwać się do któregoś z kółeczek nastawczych (nieważne, czy z przodu czy z tyłu) musiałem trochę rozluźniać chwyt i robiło się niebezpiecznie. Z przodu kółko jest za nisko, IMO powinno być powyżej spustu migawki, a z tyłu przeszkadza wyprofilowanie na kciuk. O wizjerze nie wspominam, bo wiadomo. Celuję lewym okiem i bardzo podobało mi się to, że nosem o nic nie zachaczałem, co w innych modelach zdarzało mi się dość często. Uchwyt - jest delikatnie inaczej wyprofilowany niż w D50, IMHO ciut gorzej, ale i tak trzyma się dobrze. Osobom z dużymi dłoniami mały palec będzie spadał pod aparat, ja mam szczupłe łapy więc jest idealnie. AF nie jest dokładnie taki sam jak w D200. Tzn. pola AF są, ale (tu nie do końca wszystko zrozumiałem) D200 w pewnych trybach boczne pola łączy w większe czujniki, a D80 nie. Co by nie było AF jest bardzo szybki i dość pewny. Raz na szerokim polu AF, gdy nie było wyraźnego obiektu na pierwszym planie, autofocus się zgubił. Lustro pracuje cicho i bardzo miękko.
To tyle.
EDIT
Pytałem o cenę, to powiedziano mi, że prawdopodobnie 4-5k za puszkę.
EDIT
Pytałem o cenę, to powiedziano mi, że prawdopodobnie 4-5k za puszkę.
dla mnie opowiesci dziwnej tresci z twojej strony,albo od panow ktorzy prowadzili prezentacje...gdyby mial kosztowac 5k to ktoby kupil ta puszke kiedy mozna dolozyc kilka zlotych doslownie kilka i miec d200? no ale to taka moja lekka hmmm obiekcja
superbike2001
11-08-2006, 18:20
shakk, nie mam powodów, żeby Was robić w konia. Tak mi powiedziano. Ale nie jest to oficjalna cena.
Właśnie wróciłem ze stoiska Avansu. Długo przyglądałem się jakości wykonania i porównując go do d50 czy d70 który też był na stoisku to można powiedzieć ze widać różnice na korzyść d80 ofc. T co rzuca się od razu w oczy to fajniesza guma, co przekłada się na lepszy uchwyt i duży ekranik - taki sam jak w d200.
Strzelalem foty z tego nowego 70-300 VR. Fajny obiektyw ale jakos za duzo plastiku tam dla mnie. Na początku chciałem wziąść foty które zrobiłem do domu i po oglądać je sobie spokojnie na kompie ale jak się dowiedziałem że to wersja pokazowa to nie widziałem sensu... Soft jeszcze nie ukonczony. Szczerze mówiąc żeby móc wyciągnąć jakieś wnoski to musiałbym mieć ten aparat troszkę dłuzej niż kilka minut...Napewno pozostawia dobre wrażenie i nie mogłem się niczego przyczepić.
P.S Jak pytałem jaka jest spodziewana cena to odpowiedz była "Jeszcze nie ustalono ale prawdopodobnie między 4 a 5 tys za body"
Pozdrawiam
ci co robia prezentacje sami g... wiedza.
kiedys dawno temu jeszcze z camera sp. zoo facet mi na prezentacji tlumaczyl ze f100 to nie ma bata nie dam rady do gazety zdjec zrobic. tylko f5:-) wiedza jego zaiste ogromna byla. uwazal ze nie otrzymam za pomoca f100 takiej ostrosci....
rabijki, coz :D przemilczmy temat :) Roon tak swoja droga to z tego co wiem to nie guma jest fajniesza a skora na tym body...przynajmniej tak czytalem
ponoc te plastiki sa wytrzymale...
to nie jest zwykły plastik, tylko kompozyty plastikowe. Znacznie mocniejsze.
no, to chyba dobrze, nie?
Jak pytałem jaka jest spodziewana cena to odpowiedz była "Jeszcze nie ustalono ale prawdopodobnie między 4 a 5 tys za body"
Nie róbcie sobie jaj chłopaki, to jest nierealne aby samo body sprzedawali za 4-5k, bo nikt tego nie kupi!!! NIKT! 4-5 to z kitem, a i tak cena nie będzie wtedy niska.
chociaz panowie i panie tak naprawde pojdzcie sobie do MM czy Avansu i zobaczcie ceny korpusow :)) Jesli byli to panowie z Avansu to sie nie dziwie ze powiedzieli 4000-5000 bo oni maja na tym kokosy :)
A skąd wziąłeś ta cenę - 1000 zł?
pomnozylem 300x3 i dodalem marze ;)
Dla przypomnienia
D80=$999
D80+18-135=$1299
Cyrki z tymi cenami !
Wykorzystaja nasz niewinny, mlodzienczy entuzjazm i przywala zaraz 5.000 za body ! :(
Powinni ustalic raz, po mesku cene na 3.000 za body i 3.999 za kit i byloby OK. ! :)
Proponuje zalozyc : SOLIDARNOSC D 80 !
Badzmy solidarni i nie placmy wiecej niz 3.499 za body i 4.499 za kit !
"Goly" 18-135 to - 485 $
Pawełfoto
11-08-2006, 19:24
To porównanie jest akurat D80 i D50.
No coz, i ja dzis obejrzalem sobie D80 na stoisku Avansu na jarmarku :)
ray_knox
11-08-2006, 19:35
Probujac niejako podsumowac 9ta strone watku o D80, rzec by mozna (oczywiscie uznajac niezaprzeczalne zalety tego modelu), ze oto pojawil sie korpus dla wszelkiej masci krzykaczy, dla ktorych w poprzednich modelach brakowalo polskiego menu uzytkownika i mozliwosc robienia zdjec BW juz na poziomie aparatu :lol: Prosze zatem nie mowic, ze Nikon Co. nie trzyma sie zasady "frontem do klienta" :roll: 8) :lol:
Kolekcjoner
11-08-2006, 20:07
no, to chyba dobrze, nie?
Mkwiek ja bym nie wyciągał z tego testu żadnych wniosków dla mnie to jest jakiś kompletny matrix. Poczekajmy co zrobi Askey (już go tam nieźle poganiają na dpreview :mrgreen:), poczekajmy na sample.
Nie róbcie sobie jaj chłopaki, to jest nierealne aby samo body sprzedawali za 4-5k, bo nikt tego nie kupi!!! NIKT! 4-5 to z kitem, a i tak cena nie będzie wtedy niska.
To bym też ignorował (cenę oczywiście). Ci goście już nie raz udowodnili, że nic nie wiedzą (przypomnij sobie gościa na pokazie alfy w Krakowie - rany co ten facet wygadywał :twisted:).
superbike2001
11-08-2006, 20:21
Też mi się wierzyć nie chce, że cena body już na wejściu przekroczy 4k, bo wtedy marketingowo zarżną sprzedaż. Ludzie kupią Sony i po ptakach. Dlatego mam gorącą nadzieję, że za niecałe pół roku zejdzie do 3k :)
witam wszystkich w tej zagorzałej dyskusji, dzisiaj odwiedziłem jeden ze sklepów sieci Fotojoker a tam d70s+18-70 3333zł, taniej niż w necie, pytałem o cenę D80 ale miła pani w koszulce D200 nie potrafiła odpowiedzieć, zajrzałem pierwszy raz w wizjer D70 i ujrzałem tzw światło w tunelu a porównuję tylko do mojej F80. Więc wolałbym D80 ale na pewno samo body przekroczy 3,5k a tu mam już z kitem, dylemat jak cholera, co tu zrobić, chybą kupię Canona :D
witam wszystkich w tej zagorzałej dyskusji, dzisiaj odwiedziłem jeden ze sklepów sieci Fotojoker a tam d70s+18-70 3333zł, taniej niż w necie, pytałem o cenę D80 ale miła pani w koszulce D200 nie potrafiła odpowiedzieć, zajrzałem pierwszy raz w wizjer D70 i ujrzałem tzw światło w tunelu a porównuję tylko do mojej F80. Więc wolałbym D80 ale na pewno samo body przekroczy 3,5k a tu mam już z kitem, dylemat jak cholera, co tu zrobić, chybą kupię Canona :D
Miałem podobne wrażenia biorąc do rąk D70s, o czym już w tym wątku pisałem, ale nie wejdę w Canona. Pozostają doświadczenia i przyzwyczajenia z F80, oraz obiektywy.
Spokojnie poczekam na ustabilizowanie się ceny na rozsądnym poziomie, mam czas jestem po pięćdziesiątce. :D
Poza tym mając F80 jest czym fotografować i to nieźle mogę tak radzić bo tak robię.
Pozdrawiam.
Miałem podobne wrażenia biorąc do rąk D70s, o czym już w tym wątku pisałem, ale nie wejdę w Canona.
A bo niby Canon ma mniejszy tunel do D70. Zdziwilbys sie.
Jest juz orientacyjna cena na Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4,5-5,6G IF-ED u Hesji
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=875
i nie tylko u hesji.
to sie nazywa rozpiętość cen: 5514 zł !!!!!!!!!!!!!!!! :shock:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=14854
Hehehhe - no niezle niezle :)
to sie nazywa rozpiętość cen: 5514 zł !!!!!!!!!!!!!!!! :shock:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=14854
Jakaś pomyłka:
"Stara cena: 6797.00 PLN z VAT
Nasza cena: 5514.00 PLN z VAT"
A na zdjęciu 18-135
ale opis jest prawidłowy, tak jak i data premiery obiektywu - 2006-08-09
co do starej ceny - zabieg często stosowany u handlowców.
ma komunikować: okazja - obnizka ceny. co w tym przypadku jest bez sensu.
trzeba poczekać aż NP podda oficjialne ceny d80 i nowych obiektywów bo teraz to jakiś cyrk się zaczyna robić :?
ale opis jest prawidłowy, tak jak i data premiery obiektywu - 2006-08-09
A mnie się wydaje że pomylili się przy kopiowaniu z 80-400. Spójrz tu:
link (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=5753&name=Nikkor_AF_VR_80-400mm_F4.5-5.6_moc._Nikon)
A przy opisie 18-135:
link (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=14853&name=Nikkor_AF-S_VR_DX_18-135_IF-ED_moc._Nikon)
mają coś takiego:
Nikkor AF-S VR DX 18-135 IF-ED :)
Za ta cene mozna przeciez 70-200 VR dostac... No, ale co sie dziwic - swiatlo swiatlem, ale tych dodatkowych 100 mm na koncu za darmo nie daja :P
zotornik
12-08-2006, 11:51
anj, ja biorę 18-135 !!! widzieliście cenę :D dają za darmo, ale pewnie przesyłka z 2k :(
Ja mysle, ze wiecej jednak osob wezmie 18-70.....
[ Dodano: Sob 12 Sie, 2006 ]
Mam pytanie - ktos moze juz rezerwowal u Hesji D80 ?? Pisaliscie jakos czy dzwoniliscie - jak to wyglada od strony praktycznej ??
anj, ja biorę 18-135 !!! widzieliście cenę :D dają za darmo, ale pewnie przesyłka z 2k :(
Zwłaszcza że dają wersję z VR :)
zotornik
12-08-2006, 12:04
Calme, to był oczywiście z mojej strony żart, a o jakości obiektywów to przyjdzie pomówić nieco później jak coś więcej zobaczymy co potrafią
Wiem wiem :) narazie necie mnie nie ukrywam zestaw 18-70 i ten 70-300 z VR ale pewnie na drugi przyjdzie dluzej poczekac
Ponieważ powstał drugi wątek - D80 pierwsze wrażenia, a zasadniczo jest już po premierze, wątek zamykam.