PDA

Zobacz pełną wersję : minimalna wysokośc studia

leszeg
09-02-2009, 14:53
Jak myslicie ,czy 2,3 m to nie za nisko? na studio? Mam mozliwosc zaadoptowania pomieszczenia 5,25 x 4,85 wys. 2.3 m z wejsciem po srodku czyli mozna ewentualnie wyniesc sie z aparatem jakies 1,3 m dalej w korytarz gdyby była potrzeba.

stig
09-02-2009, 15:10
No coz. Na mieszkanie to jest za nisko, a co dopiero na studio. :(
Chyba, ze skonczysz tylko na bocznym swietle, a to szczerze -- nie zawsze sie da. Idealem na studio jest pomieszczenie o wysokosci 4 i wiecej. Oczywiscie da sie i w nizszym pracowac, ale jest to upierdliwe. Im nizej -- tym bardziej. U siebie w studio mam chyba 3,20, i tez nie jest wesolo, bo jednak mocowanie, lampa i soft zajmuja w cholere cennego miejsca.

leszeg
09-02-2009, 15:19
bawiac sie w domu ( 2,5 m wys) chcąc rozswietlic od gory poprostu odbijałem od sufitu no ale to jest "prawie oswietlenie" . Mysle,ze jesli to nie bedzie wymagało wielkich inwestycji to na początek wezme w celach edukacyjnych a miedzy czasie bede szukał czegos odpowiedniejszego.

stig
09-02-2009, 15:24
W celach edukacyjnych to od biedy mozesz wziac nawet 1.8 m. Najwyzej bedziesz robil pozycje siedzace, kleczace i lezace. ;) W kazdym badz razie, zeby pouzywac sobie gornego swiatla, to 2,3-2,5 czy nawet 2.8 -- to jest za nisko.

leszeg
09-02-2009, 15:26
rozumiem, zobacze jak bedzie z kosztami. Zawsze juz lepsze cos nic rozstawianie gratów po mieszkaniu.

x-mario-x
15-02-2009, 01:34
bawiac sie w domu ( 2,5 m wys) chcąc rozswietlic od gory poprostu odbijałem od sufitu
Odwrotnością tej sytuacji jest ta, gdy zbyt niski sufit odbija się w fotografowanym przedmiocie, co jest cholernie uciążliwe, a czasem wręcz wyklucza takie "studio". Robiłem kiedyś pojedyncze zdjęcia kilku mebli (malowanych ręcznie i niestety lakierowanych) w pomieszczeniu wys. 2.5 m. Sufit zbierając światło od softboxów odbijał się w blatach (bardzo je rozjaśniał). Rozwiesiłem więc czarny aksamit na suficie, który dla odmiany zbyt nienaturalnie je przyciemniał. Potem były arkusze brystolu w kolorach mebli. itd. - w sumie kupa czasu, wysiłku i nerwów, nieadekwatna do zarobionych pieniędzy, a i z efektu nie byłem do końca zadowolony...

yaqb
15-02-2009, 20:23
Nie napiszę nic nowego jak to że 3,8 m to minimum jeśli chodzi o wysokość studia, a im wyżej tym lepiej.
Jestem na etapie otwierania własnego i pierwszym parametrem w szukaniu lokalu była dla mnie jego wysokość, a później powierzchnia.