PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry i ekonomiczny statyw

M.Szabelski
08-08-2006, 22:29
Ponieważ niedawno pękła głowica mojego prawie-jak-statywu, który kupiłem ok. 1,5 roku temu i zmęczony byłem "jakością" jego wykonania, stanąłem przed dylematem związanym z zakupem statywu.
Do tej pory używałem trójnoga dosyć niechętnie (co jak się okazało było zasługą jego pseudo funkcjonalności).
Zastanawiałem się nad zakupem nóg Goldphoto i jakiejś głowicy Manfrotto, ale niebardzo podobala mi się perspektywa wydawania na ten zestaw ponad 500 zł i jego waga (ok. 4 kg?).
Poszukałem więc w czytywanych gazetach i internecie... Znalazłem idealny dla siebie statyw. Taki, jak ten: http://www.fripers.pl/aukcje/6101/index.htm Przeczytałem jego recenzję w chipie foto-video. Następnie przeszukałem internet - obecnie statyw ten propononowany jest przez co najmniej 3 sprzedawców. Róznice w cenie są bardzo małe, ja jednak trafiłem na bardzo korzystny pakiet: statyw z głowicą (da się wymienić)+wygodny pokrowiec+dodatkowa szybkozłączka+kluczyk do zestawu. Zapłaciłem za wszystko 199 zł.
Jestem bardzo zadowolony ze swojego zakupu. Dzisiaj pojechałem od razu sprawdzić ten statyw w terenie. Muszę powiedzieć, że całkowicie zaspokoił on moje potrzeby. Jest sztywny, stabilny, można operować aparatem jak tylko się chce, do tego wszystko zajmuje niewiele czasu (głowica kulowa), statyw jest też dosyć lekki (na pudełku napisane jest, że waży 2,6 kg - nie zamierzam tego sprawdzać :), ale różnica w wadze w porównaniu ze statywami, które miałem okazję pomacać jest znaczna).
Jedyną wadą, którą zauważyłem jest system zabezpieczenia przed przypadkowym wypięciem aparatu (szybkozłączki). Wątpliwe jest dla mnie to, czy faktycznie system ten zwiększa bezbieczeństwo sprzętu. Nie matrwię sie tym jednak, bo prawidłowo zainstalowany na statywie sprzęt naprawdę dobrze się trzyma..
No, dosyć już mojego rozczulania się nad tym kawałkiem żelastwa :) Polecam ten statyw wszystki tym, którzy lubią długie spacery ze sprzętem lub nie chcą wydawać dużych kwot na trójnoga.

fridrih
08-08-2006, 22:42
Mam ten statywik i moge potwierdzic ze za takie pieniadze to swietna sprawa

life
08-08-2006, 22:48
a gdzie kupiles ten statyw?? :) bo na stronie do ktorej podales linki jest za 239 :)

sam mam zamiar zmienic stary "zlom" na cos lepszego ;)

M.Szabelski
08-08-2006, 23:04
Na pytania o miejsce zakupu proszę pytać mailem, bo jeszcze powiedzą, że reklamę robię :)

[ Dodano: Wto 08 Sie, 2006 ]
fridrih - a ile już go masz? zastanawiam się, czy za rok będzie tak samo dobry jak teraz... :)

fridrih - a ile już go masz? zastanawiam się, czy za rok będzie tak samo dobry jak teraz... :)

z czego jest kulka Twojej głowicy? z błyszczącego metalu, czy czarnego...czegoś?

[ Dodano: Sro 09 Sie, 2006 ]
Wszystko już jest jasne... Kulka zrobiona jest z jakiegoś specjalnego stopu, który w dotyku nie przypomina metalu :)

zwolak
09-08-2006, 10:22
Na pytania o miejsce zakupu proszę pytać mailem, bo jeszcze powiedzą, że reklamę robię :)

Nie bądź żyła i się podziel. :)

hunga
09-08-2006, 10:23
Wlasnie, prosze podziel sie ta informacja.

M.Szabelski
09-08-2006, 10:34
No dobrze :) http://www.allegro.pl/item117851845_profesjonalny_statyw_nie_tylko_do_zd jec_makro_.html

fridrih
09-08-2006, 12:29
mam go dokladnie rok... i wszystko jest ok
jedyna rzecz ktora mi wymienili po okolo 3 miesiacach to kolumna do ktorej jest ptzykrecona glowica. Gwint na ktorym jest przykrecona glowica byl troche kiepsko wykonany i jakby luzy byly i mi wymienili bez problemu i jest ok

ja moj kupilem w www.abitus.p za 200zl... tam teraz kosztuje 190

kulka jest z czarnego czegos co nie przypomina metalu ale jest metalem...:)

hunga
10-08-2006, 13:16
Dzieki Panowie, myslalem ze za taka kase to tylko statyw, a tu komplet razem z kulka - bardzo fajnie :lol:

leon28
10-08-2006, 14:16
M.Szabelski, fridrih, , jakie najciezsze obiektywy mocujecie na tym statywie?

M.Szabelski
10-08-2006, 15:11
moj najciezszy obiektyw to Tamron :) oczywiscie gdybym mial jakies porzadne tele, kupilbym statyw lepszy, a tak nie mam potrzeby... w ogole niebardzo lubie focic z daleka... statyw zachowuje swoja stabilnosc tez wtedy, kiedy postawi sie na nim body+obiektyw+flash (w przyblizeniu wazy to pewnie ok. 1,75 kg), podobno maksymalny udzwig wynosi 3 kg, ale nie wiem skad ta informacja, bo na pudelku nie ma takich danych.. dobre jest tez to, ze w tym statywie mozna bez problemu zmienic glowice (byle miala 3/8 cala)

leon28
10-08-2006, 15:35
M.Szabelski,

moj najciezszy obiektyw to Tamron ;-),
podobno maksymalny udzwig wynosi 3 kg, ale nie wiem skad ta informacja, bo na pudelku nie ma takich danych pewnie udzwignie i wiecej, ja kiedys na zwyklej hamie, o ile dobrze pamietam gamma 77, robilem d70 z 70-200 vr i lampa i statyw dawal rade, oczywiscie strach troche byl ;-), ale wszystko skonczylo sie pozytywnie. M.Szabelski, za te pieniadze to pewnie dobry wybor, w tej cenie w np. mf masz dopiero jakas glowice, a gdzie statyw, torba ?

M.Szabelski
10-08-2006, 15:40
tak, jestem z niego w pelni zadowolony, ale nie oszukujmy sie - z wielka tuba na pewno nie dalby rady :)

fridrih
10-08-2006, 17:19
ja stawiam na nim AF 300mm F4 (1330g) + D70... trzyma sie swietnie

powerfactorx
10-08-2006, 19:31
...wszystko fajnie jak używacie tego w zamkniętym pomieszczeniu bez wiatru, proponuję jednak malutki teścik :) , wejdźcie sobie z rana na Trzy Korony i postawcie tam wasze cudo a zobaczycie co ono naprawdę jest warte.

M.Szabelski
10-08-2006, 21:30
nie wiem skad pomysl ze uzywam(y) go w pomieszczeniach, ja pierwszego dnia uzywalem go na sporym wietrze na wzniesieniu na polu i ani drgnal - ciekawe jest dla mnie to, ze potrafisz wydac osąd o statywie, ktorego najprawdopodobniej nie miales nigdy w rece...

life
10-08-2006, 21:34
dla niektorych jedynym wyznacznikiem jakosci jest cena :?

leon28
10-08-2006, 21:43
life,

dla niektorych jedynym wyznacznikiem jakosci jest cena oł je

[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 21:46 ]
powerfactorx,

wszystko fajnie jak używacie tego w zamkniętym pomieszczeniu bez wiatru, proponuję jednak malutki teścik , wejdźcie sobie z rana na Trzy Korony i postawcie tam wasze cudo a zobaczycie co ono naprawdę jest warte. a czy takiego statywu mimo wszystko nie mozna dociazyc np. plecaczkiem? wtedy moglby chyba byc troche bardziej stabilny.

fridrih
10-08-2006, 21:55
statyw wazy ponad 2200g + glowica ponad 400gr do tego D70 i AF300mm to daje ponad 4,5kg... recze ze ustoi...:

dla przykladu statywy o podobnej wysokosci zrobione z cienkiego aluminium i plasticzanej glowicy waza o polowe mniej

M.Szabelski
10-08-2006, 22:16
na początku miałem zamiar obciążania go plecakiem, ale nie ma to sensu, jest zbedne :)

hunga
10-08-2006, 22:39
No to Panu M.Szabelskiegu gratulujemy dobranego statywu.
Oby Ci dlugo sluzyl. :D

M.Szabelski
10-08-2006, 23:05
A dziękuję :) I proszę nie zwracać się do mnie per "pan" :) pozdrawiam!

leon28
10-08-2006, 23:13
hunga,
No to Panu M.Szabelskiegu gratulujemy dobranego statywu.
Oby Ci dlugo sluzyl. co radzisz w tej kwocie? M.Szabelski, zaproponowal cos powiedzmy budzetowego, napisal swoje wrazenia. mozesz sie z tym niezgodzic, ale konstruktywnie.

eko-mar
11-08-2006, 00:24
Gdybym wiedział o tym wczesniej to sam bym go kupił....a tak wydałem niepotrzebnie tyle kasy , że wstyd się przyznać. Nie sądziłem , że w tej cenie można kupić coś porządnego...przepadło

hunga
11-08-2006, 08:43
Nie no Leon28 - to bylo zyczliwie, dzis wyjezdam i chyba juz nie zdaze kupic taki sam. Z tego co widze to w Wa-wie zaden sklep takiego nie oferuje, najblizej to chyba Lodz. Myle sie?

M.Szabelski - hehe nie ma sprawy, Chłopie
:D

Pozdrowienia dla wszystkich.

M.Szabelski
11-08-2006, 10:19
No, "chlopie" to od razu lepiej :)

leon28
11-08-2006, 11:03
hunga,

Nie no Leon28 - to bylo zyczliwie oł je, w takim razie sorry,

hunga
11-08-2006, 11:19
miedzy nami chłopami nie ma sprawy :lol: :lol:

mike00
11-08-2006, 13:28
A jak sie ma ten statyw do produktow Manfrotto - no powiedzmy 190pro?!? Mam tu na mysli jakosc wykonania, latwosc obslugi etc. Sam w najblizszym czasie mam zamiar kupic statyw i juz nawet sie zdecydowalem, ze to bedzie wlasnie 190pro z jakas kulowa glowica. No ale skoro opisywany przez was sprzet okaze sie rownie dobry to roznice moglbym przeznaczyc na cos innego.
Pozdrawiam

life
11-08-2006, 14:10
dzis dostalem statyw :)

wiec na szybko moge napisac ze jego waga mi odpowiada :) co do jakosci wykonania i pracy glowicy nie mam zadnych zastrzezen

w weekend wybiore sie w plner zobaczymy jak bedzie

aaa bardzo fajna torba jest do tego statywu, poreczna i wygodna :)

fridrih
11-08-2006, 20:54
Szwagier ma Manfrotto... raczej wiekszych roznic nie widac choc czuc dokladnosc wykonania. Z pewnoscia bedzie widac roznice za pare lat. Z moich obliczen wynika ze
1 Manfrotto = 3 takie statywy... :)

Nivelen
28-08-2006, 12:22
a ja mam taki dylemat statyw 666 czy 6101 ? http://funsports.pl/f-default-f.htm

najbardziej martwi mnie w 6101 to ze jest taki niski, a ja z checia lubie robic jakies pejzaze i wysokosc 140cm to chyba troche zamalo :/

co sadzicie ? czy ktos mial oba statywy kiedys w rece? :)

M.Szabelski
28-08-2006, 12:59
A jak dużo zdjęć pejzażowych robisz (trzymając aparat w ręcę) będąc w pełni wyprostowanym? :)

ALF
28-08-2006, 13:02
Nivelen, pamiętaj, że wyciagnięcie kolumny centralnej osłabia stabilność statywu...

Nivelen
28-08-2006, 13:34
M.Szabelski, ALF, dzieki, wlasciwie to macie racje, mysle ze 6101 jest wyjatkowo dobrym wyborem jesli nie ma sie za duzo funduszy :)

a jeszcze pytanie -> czy model 6101 ma mocowanie do D50 dobre ? zeby sie nie okazalo po kupnie ze gwint nie wchodzi.. bo to by byla porazka :/ :)

M.Szabelski
28-08-2006, 14:11
Mocowanie statywowe (średnica) jest od dawna zunifikowane :)

Nivelen
28-08-2006, 14:40
niby tak ale nie do kazdego statywu na rynku podczepisz D50 np.
sprawdzalem w sklepie :) co prawde tylko te nie markowe i raczej bardzo amatorskie maja problem z zamocowaniem D50... glownie wtedy chodzi o to ze gwint jest za krotki :P :)

ALF
28-08-2006, 20:30
Nivelen, większość stawywów ma mocowanie uniwersalne lub dfodatkow śruby mocujące...aaa i jak będziesz łykał statyw, weź od razu 2-3 szybkozłączki...ja mam 4 i ciągle mi jednej brakuje :wink:

Nivelen
29-08-2006, 00:35
ALF, hmh? po co mi 4 szybkozlaczki ? :P

ALF
29-08-2006, 00:59
napisałem 2-3...jedną masz na stałe podpiętą pod body, a każdą następną pod inne body/ mocowanie statywowe obiektywów itp...wiem, ze obecnie może nie masz tego wszystkiego, ale jesteś pewny, że za rok nie będziesz miał? :wink:

Nivelen
29-08-2006, 11:39
napisalem 4 bo jak kupie 3 + ta ktora kupie razem ze statywem to bedzie 4 :P

Hmh, oj nie wiem czy tak szybko kupie nastepne body/obiektyw z mocowaniem stywowym.. ale.. z 2 mozna wlasciwie dokupic, kto wie, moze szczescie dopisz i rzeczywiscie przydadza sie szybkozlaczki dodatkowe :]

Dzieki za rade tak czy inaczej :)

fridrih
29-08-2006, 16:32
jak kupowalem moj to w komplecie byly 2szt

Profesjonalista
29-08-2006, 18:26
Prawdziwi profesjonalni fotografowie uzywaja tylko markowych produktów Manfroto

amator
29-08-2006, 18:42
o... troll

Nivelen
29-08-2006, 20:13

dobrze ze istnieja nadal tacy ludzie :) dzieki nim zycie wydaje sie weselsze :)

fridrih, a ty kupowales na abitus.pl powiedz mi czy ta torba ktora oni tam dodali gratis to to samo co na aukcji z ktorej kupil M.Szabelski? bo jesli na abitusie daja 2 szybkozlaczki a na allegro jedna ( wlasciwie to nie wiem czy nie dwie tez bo ani na abitusie ani na aukcji nie jest napisane ze 2 sie dostanie za ta cene) to nie ma sensu z allegro kupowac.

fridrih
30-08-2006, 01:04
dobrze ze nie jestem profesjonalista... wiecej kasy zostaje w keszeni...:)
co do torby to taka sama jak na tej aukcji, i pudeko tez

Nivelen
30-08-2006, 09:55
ok.. PM poszedl do Ciebie fridrih :)

[ Dodano: Pon 04 Wrz, 2006 ]
ok to teraz post dla potomnosci jeszcze :)

statyw goraco polecam:) jak na swoja cene jest pierwsza klasa :)

harb
08-09-2006, 11:20
Witam wszystkich ,jestem na forum od niedawna ;a juz to procentuje ,dzieki czytaniu postow kupilem RAYNOXA do macro ,a dzisiaj zamowilem statyw o ktorym piszecie ,moj stary to zlom ,napewno podziele sie wrazeniami,pozdrawiam wszystkich serdecznie :oops:(pozdrowionka NIVELEN :lol: )

[ Dodano: Pią 08 Wrz, 2006 ]
moze ktos potrzebujacy dokopie sie do tego postu ,piekne dzieki Szabelski ,kliknalem na podana strone ,i jest tam numer do gostka od statywow ,okazalo sie ze jest z mego "miasteczka"i juz go mam .Jest naprawde dobry ,ma jedna wade o ktorej nikt nie wspomnial -brakuje mu dzwigienki do pomagania w zmianie polozenia aparatu ,niestety trzeba to bedzie robic naciskiem na korpus i obiektyw .Pozdrawiam :lol:

Nivelen
08-09-2006, 19:43
harb, dla mnie brak tej dzwigni to wlasciwie nie problem :) czesto poprostu chwytam teraz za szybkozlazke i miejse jej mocowania i ruszam glowica wtedy.

No a najczesciej to poprostu poluzniam glowice tak zeby gladko chodzila i ruszam korpusem, jak znajde kadr to przykrecam:)

harb
08-09-2006, 20:06
Witam Cie naprawde serdecznie NIVELEN ,mysle(czasami mi sie to przydarza) ze tak jak i dla Ciebie ,rowniez dla wielu innych nie bedzie to problemem szczegolnie przy krotkich ogniskowych , ale przy 70-300(razy1,5matrycy) taki drobiazdzek jak dzwigienka ,bylby milym dodatkiem,coz HARB nie badz upierdliwy,powiedzialaby mamuska :D :D :D :D :D :D :D :D :D .Powiem wam tyle ,ciesze sie ze sie przylaczylem do tego psychopatycznego grona NIKONOWCOW,bo choc jestem juz wiekowym gostkiem -to sie jeszcze (chyba tylko dzieki genom)ciagle rozwijam . :lol:

Nivelen
08-09-2006, 21:57
no to harb zycze i taki udanych fotek pomimo braku dzwigni ;) ja tam glownie sie zajmuje krajobrazami wiec mam raczej zawsze czas na stawienie spokojnie kadru :)

M.Szabelski
08-09-2006, 22:30
Harb - chcialbys chyba taka dzwigienke jak w glowicach pistoletowych, czy jaka, bo nie rozumiem? :) Ja zmieniam polozenia aparatu trzymajac go normalnie za uchwyt albo za czesc glowicy, w ktora wpina sie szybkozlaczke (ustaw glowice tak, zeby poziomica byla od Twojej strony i zobacz jak dobrze manipuleje sie kulka trzymajac na poziomicy kciuk :) ) Pozdrawiam!

LadyDi
09-09-2006, 22:58
,bo choc jestem juz wiekowym gostkiem -to sie jeszcze (chyba tylko dzieki genom)ciagle rozwijam
Tak, tak, to wszystko kwestia genów... Wiem coś o tym (jestem genetykiem:)
A Forum to kocham ogromnie...
Pozdrawiam serdecznie :)

mike00
12-09-2006, 20:43
A ja analizowalem, ogladalem, porownywalem te tansze opcje statywu i doszedlem do wniosku, ze jednak warto dolozyc i kupic raz a porzadnie. Wiem, ze to nie jest rozwiazanie dla wszystkich ale wiem tez, ze po miesiacu nie bede sie zastanawial czy jednak wlasnie nie stracilem 200zł przez to, ze kupilem cos co do konca mi nie odpowiada.
Pozdrawiam

sadki
14-09-2006, 19:26
Poczytałem, napaliłem się, kupiłem. Spodziewałem się cudu, a dostałem:
-> zabezpieczenie wypięcia szybkozłączki po prostu nie działa
-> wajchę blokującą szybkozłączkę trzeba mocno dociskać, żeby aparat się nie telepał
-> jak dla mnie kula pracuje trochę ciężko, chyba ją sobie nasmaruję
-> i najważniejsze: przy wyciągniętej kolumnie, 210mm, czasie krótszym niż 0.5s poruszenie zdjęcia to naprawdę żaden problem. Wręcz trzeba się postarać, aby aparat nie drgął. Skrócenie nóg i schowanie kolumny wprawdzie załatwia problem, ale nie tego oczekiwałem.
Aha, na życzenie i za dopłatą oczywiście druga szybkozłączka się błyskawicznie znalazła...

M.Szabelski
14-09-2006, 19:49
To normalne, że wajchę trzeba dociskać (to właśnie zapewnia stabilność aparatu i zabezpiecza go pzed wypięciem się). Kulka pracuje ciężko? No nie wiem, moja jest OK. Może za mało odkręcasz śrubkę blokującą kulkę. Mogę przesłać Ci zdjęcia o kilkuminutowym czasie naświetlania - ostre!
Ten statyw nie jest 8. cudem świata, ale wydaje mi się, że właściwie użyty spełnia swoją rolę w 100%.
P.S. takie dociskanie wajchy od mocowania szybkozłączki występuje w wielu głowicach.

sadki
14-09-2006, 19:59
Nie ma znaczenia, jak bardzo odkręcam wajchę. W trójnogu za 30zł z allegro nie miałem takiego problemu z szybkozłączką => błąd konstrukcji.
Kilkunastominutowa ekspozycja to nie problem, przynajmniej bez huraganu. Kłapnięcie lustrem zajmuje wtedy ułamek całego czasu, pobaw się przy czasie od 1 do 2s.
Moje wrażenia opisałem na gorąco. Życie zmusi mnie do polubienia tego statywu, ale manfrotto totto nie jest.

M.Szabelski
14-09-2006, 21:54
U mnie opór jaki stawia kulka można regulować stopniem odkręcenia śruby (przecież to normalne - zmienia się tarcie..). Takie mocowanie szybkozłączki występuje też w niektórych frotkach (nie pamiętam głowic, które miałem w rękach). Zrobiłem testy przy 8s - żyleta.

sadki
15-09-2006, 09:27
M.Szabelski, na jakiej ogniskowej i z jakiej odległości? Ja cały czas mowię o 210mm, odległość min 10m. Przedmioty bliskie zawsze wychodzą mniej poruszone.

M.Szabelski
15-09-2006, 12:11
Ja też mówię o 210mm. Zdjęcia zrobiłem z ok. 3m. Nie zgodzę się, że im przedmiot jest dalej, tym bardziej jest narażony na poruszenie. poeuszenie będzie na nim po prostu bardziej widoczne. Zdjęcia, które zrobiłem nie są ani trochę poruszone.

Lucid
19-09-2006, 00:03
witam. Jak wyglada sprawa zdjec panoramicznych w tym statywie?? Da sie przekrecec aparat z zablokowana kula?? Czy tylko kulą da sie krecic??

M.Szabelski
19-09-2006, 00:12
Możliwe jest kręcenie kolumną centralną bez odblokowania głowicy.

Lucid
19-09-2006, 07:29
dzieki:)

ALF
19-09-2006, 10:11
Nie zgodzę się, że im przedmiot jest dalej, tym bardziej jest narażony na poruszenie. poeuszenie będzie na nim po prostu bardziej widoczne.

byłeś w wojsku? znasz teorię strzału?...jeśli tak, to wiesz co to linia strzału...
przy odległości 50m i błędzie rzędu 0,5mm - w celu masz błąd ok 25cm, ale już na dystansie 200m masz ok 1,5m...
jeżeli ręka drgnie nieznacznie na krótkim dystasie, to możesz nawet nie zauważyć poruszenia, ale jak to będzie na długim to przedmiot może być nawet rozmazany...

M.Szabelski
19-09-2006, 10:24
Dobrze Alfie. Zgadzam się, ale mi chodziło o to, że jeżeli zdjęcie jest poruszone, to będzie to widoczne na obiektach blisko obiektywu i jeszcze bardziej na tych, które są od niego oddalone. Narażone na poruszenie są tak samo te przedmioty blisko i te daleko. Stopień widoczności poruszenia będzie po prostu inny.

ALF
19-09-2006, 10:27
uhmmm...będzie inny, wprost proporcjonalnie do oddalenia obiektu od aparatu

M.Szabelski
19-09-2006, 12:50
Właśnie. Ale ryzyko wystąpienia (uwidocznienia) poruszenia jest takie samo. Jak poruszysz to będzie widać i już :) Prawda?

ALF
19-09-2006, 18:07
prawda...proporcjonalnie :P

M.Szabelski
19-09-2006, 18:20
:)

irekka
01-10-2006, 10:55
Mam ten statyw od dawna. To jakas podróba manfrotto z tego co gdzieś wyczytałem. Generalnie spełnia swoją rolę - nie używam go często, na pewno jest stabilny przy d70+sigma 70-200 2,8 - oczywiście jak bedzie ostrzejszy wiatr to nie da rady. Wszystko w moim egzemplarzu działa poparwnie. Posiada denerwująca trochę cechę - co jakiś czas trzeba dokręcać śrubki. Stanardowo były 2 szybkozłączki.

Paweł.S
01-10-2006, 21:01
Niedawno kupiłem taki tani statyw Hama Star 63 za 147 zł. Jeśli chodzi o nogi, to nic do nich nie mam, zaś głowica jest plastikowa i robi kiepskie wrażenie, podobno ma utrzymać 4 kg, ale jak patrze na tą głowicę to mam wielkie wątpliwości zwłaszcza jeśli postawić aparat w pionie. Na razie użyłem go dopiero kilka razy w bezwietrznej pogodzie z D50 i obiektywami które ważą mniej niż 0,5 kg, w tych warunkach swą rolę spełnia bardzo dobrze. Podsumowując: lepsze to niż nic :) jeśli poszerza możliwość zrobienia ostrego zdjęcia przy dłuzszym czasie, ale jeśli miałbym więcej kasy na ten cel to z pewnością kupiłbym coś lepszego.

sadki
02-10-2006, 15:14
No jestem spowrotem.
Miałem trochę czasu wieczorami w nudnych chorwackich portach, to się statywem pobawiłem. Wszystkie śróbki trzeba było podokręcać, żeby drań stał się naprawdę stabilny. Pomogło, ale tylko na D7D, moje D50 dalej się kiwało. Dlaczego? Bo Nikon znowu dał ciała, zaraz nasmaruję nowy wątek i opiszę problem.
Statyw jest faktycznie ok.

tu wątek o gibaniu się d50 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10976)

Profesjonalista
20-10-2006, 18:27
Gdzie aktualnie mozna kupić ten statyw?
http://www.fripers.pl/aukcje/6101/index.htm
Był kiedys na allegro, ale się zbył i nie mam kontaktu do sprzedawcy.

ALF
21-10-2006, 16:09
http://www.funsports.pl/f-default-f.htm

sadki
21-10-2006, 18:03
Ja kupił TU. (http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1381626&gr_id=8845&showing_type=gtext&order=t&listing_sel=2&listing_interval=7&price_from=160&price_to=230) Sprzedawca ok.