Ponieważ niedawno pękła głowica mojego prawie-jak-statywu, który kupiłem ok. 1,5 roku temu i zmęczony byłem "jakością" jego wykonania, stanąłem przed dylematem związanym z zakupem statywu.
Do tej pory używałem trójnoga dosyć niechętnie (co jak się okazało było zasługą jego pseudo funkcjonalności).
Zastanawiałem się nad zakupem nóg Goldphoto i jakiejś głowicy Manfrotto, ale niebardzo podobala mi się perspektywa wydawania na ten zestaw ponad 500 zł i jego waga (ok. 4 kg?).
Poszukałem więc w czytywanych gazetach i internecie... Znalazłem idealny dla siebie statyw. Taki, jak ten: http://www.fripers.pl/aukcje/6101/index.htm Przeczytałem jego recenzję w chipie foto-video. Następnie przeszukałem internet - obecnie statyw ten propononowany jest przez co najmniej 3 sprzedawców. Róznice w cenie są bardzo małe, ja jednak trafiłem na bardzo korzystny pakiet: statyw z głowicą (da się wymienić)+wygodny pokrowiec+dodatkowa szybkozłączka+kluczyk do zestawu. Zapłaciłem za wszystko 199 zł.
Jestem bardzo zadowolony ze swojego zakupu. Dzisiaj pojechałem od razu sprawdzić ten statyw w terenie. Muszę powiedzieć, że całkowicie zaspokoił on moje potrzeby. Jest sztywny, stabilny, można operować aparatem jak tylko się chce, do tego wszystko zajmuje niewiele czasu (głowica kulowa), statyw jest też dosyć lekki (na pudełku napisane jest, że waży 2,6 kg - nie zamierzam tego sprawdzać , ale różnica w wadze w porównaniu ze statywami, które miałem okazję pomacać jest znaczna).
Jedyną wadą, którą zauważyłem jest system zabezpieczenia przed przypadkowym wypięciem aparatu (szybkozłączki). Wątpliwe jest dla mnie to, czy faktycznie system ten zwiększa bezbieczeństwo sprzętu. Nie matrwię sie tym jednak, bo prawidłowo zainstalowany na statywie sprzęt naprawdę dobrze się trzyma..
No, dosyć już mojego rozczulania się nad tym kawałkiem żelastwa Polecam ten statyw wszystki tym, którzy lubią długie spacery ze sprzętem lub nie chcą wydawać dużych kwot na trójnoga.