PDA

Zobacz pełną wersję : Kopie zapasowe

Władca Pixeli
07-02-2009, 07:05
Coraz częściej pojawiają się na forum posty o utracie danych na komputerach.
Czy tak ciężko jest zrobić kopie zapasowe aby w razie awarii łatwo odzyskać wszystkie dane?

Po zrobionych zdjęciach zaraz zgrywam je na komputer. Karta po zgraniu zdjęć nie jest kasowana przez najbliższe kilka tygodni.
Po wstępnej obróbce zdjęć, oryginalne i obrobione zdjęcia są kopiowane na 3 niezależne dyski USB.

W ostatnim dniu miesiąca wszystkie zdjęcia z danego miesiąca są nagrywane na DVD w dwóch kopiach.
Po tym można spokojnie wykasować karty.
Można robić więcej lub mniej kopii zapasowych, ale nie wyobrażam sobie aby wierzyć, że jedyny dysk z danymi w komputerze nie ulegnie awarii.

MARTINK
07-02-2009, 10:59
Ciezko nie przyznac Ci racji. DVD sa za darmo prawie - chodzi raczej o tylko checi.
Pytanie czysto teoretyczne czy "kazda" DVD sie nada czy polecasz "firmowe" - po prostu szlysze tak skrajne opinie ze sam nie wiem - choc przy nagrywaniu na 2 plyty ten problem, ze 2 plyty "padna" lezac w pudelkach, chyba nie istnieje.

david555
07-02-2009, 11:10
... choc przy nagrywaniu na 2 plyty ten problem, ze 2 plyty "padna" lezac w pudelkach, chyba nie istnieje.

Istnieje, dlatego trzeba używać trwałych nośników, dobrych firm np. DVD-RAM Matsushita, czy DVD-RW Verbatim.

DVD -/+ - R, raczej nie polecam, chociaż i one przy prawidłowym przechowywaniu powinny przetrwać co najmniej kilka lat przechowywania.

Pawel92
07-02-2009, 11:32
Istnieje, dlatego trzeba używać trwałych nośników, dobrych firm np. DVD-RAM Matsushita, czy DVD-RW Verbatim.

DVD -/+ - R, raczej nie polecam, chociaż i one przy prawidłowym przechowywaniu powinny przetrwać co najmniej kilka lat przechowywania.

DVD robi sie troche malo pojemne, a Blu-ray jeszcze za drogi.
Zapasowych kopii nigy za malo : zewnetrzne dyski i potem do plynnego azotu :-D

david555
07-02-2009, 16:48
DVD robi sie troche malo pojemne, a Blu-ray jeszcze za drogi.
Zapasowych kopii nigy za malo : zewnetrzne dyski i potem do plynnego azotu :-D

Pojemność płyt DVD wcale nie jest zbyt mała, pod warunkiem przechowywania na nich, nie całych "zrzutów" z karty, ale wybranych, najlepszych prac.

Niestety zbyt często, wielu spośród kolegów, chce zachować dla potomności, całą swoją twórczość i stąd wynika ciasnota nośników.

Może niekoniecznie w azocie, ale w chłodzie i mroku. :D

pbb
07-02-2009, 17:56
Jest jeszcze jedno: gdzie trzymać? Ja trzymam oryginały na dysku wewnętrznym (na razie 1 TB wystarcza), kopię numer 1 na dysku twardym USB w mieszkaniu, kopię numer 2 na dysku twardym USB w piwnicy, a kopię numer 3 (najważniejsze zdjęcia tylko) zrzucam na DVD i trzymam w drugim mieszkaniu w innym mieście. W ten sposób jestem zabezpieczny przed kradzieżą (mieszkania lub piwnicy), przed pożarem mieszkania lub całego domu oraz przed średniej wielkości trzęsieniem ziemi.

david555
07-02-2009, 18:09
Jest jeszcze jedno: gdzie trzymać?

Jeśli na HDD, to wynajmij skrytkę w banku, warunki skarbcowe, są niemal idealne do przechowywania danych. :D

Nie jest może najtaniej, ale za to najpewniej ;)

dko
08-02-2009, 11:55
Jest jeszcze jedno: gdzie trzymać? Ja trzymam oryginały na dysku wewnętrznym (na razie 1 TB wystarcza), kopię numer 1 na dysku twardym USB w mieszkaniu, kopię numer 2 na dysku twardym USB w piwnicy, a kopię numer 3 (najważniejsze zdjęcia tylko) zrzucam na DVD i trzymam w drugim mieszkaniu w innym mieście. W ten sposób jestem zabezpieczny przed kradzieżą (mieszkania lub piwnicy), przed pożarem mieszkania lub całego domu oraz przed średniej wielkości trzęsieniem ziemi.

strach się bać co masz na TAK zabezpieczonych zdjęciach :)

Marcin T
08-02-2009, 23:11
strach się bać co masz na TAK zabezpieczonych zdjęciach :)
Każdy zna wartość swoich fotografii i adekwatnie do tejże je zabezpiecza.

Pytanie czysto teoretyczne czy "kazda" DVD sie nada czy polecasz "firmowe" - po prostu szlysze tak skrajne opinie ze sam nie wiem - choc przy nagrywaniu na 2 plyty ten problem, ze 2 plyty "padna" lezac w pudelkach, chyba nie istnieje.
A ja przegrywam na nowe płytki raz w roku.

dko
09-02-2009, 09:26
Ciezko nie przyznac Ci racji. DVD sa za darmo prawie - chodzi raczej o tylko checi.

zawsze firmowe, TOP klasa to produkty taiyo yuden (fabryka robiąca dla najlepszych i robią też płyty pod własną marką)
niestety te firmowe (TDK,Verbatim ...itd) nie zawsze są robione w tych zakładach :(, jak mnie pamięć nie myli płyta zrobiona w Taiyo Yuden identyfikuje sie jako TY001 i TY002 (w cdrinfo czy innym sofcie podajacym info o płycie)

david555
09-02-2009, 10:09
... czy innym sofcie podajacym info o płycie)

Do rozpoznawania zapisanych kodów producenta i płyty służą najlepiej dwa programy:

-DVDinfo Pro (płatny)
-DVDIdetifier (darmowy i zawsze ze świeżą bazą danych o nośnikach)

polecam ich używanie, szczególnie przy zakupach płyt do backupów, czy archiwizowania zdjęć.