Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Kopie zapasowe

Domyślnie Kopie zapasowe

Coraz częściej pojawiają się na forum posty o utracie danych na komputerach.
    Czy tak ciężko jest zrobić kopie zapasowe aby w razie awarii łatwo odzyskać wszystkie dane?

Po zrobionych zdjęciach zaraz zgrywam je na komputer. Karta po zgraniu zdjęć nie jest kasowana przez najbliższe kilka tygodni.
    Po wstępnej obróbce zdjęć, oryginalne i obrobione zdjęcia są kopiowane na 3 niezależne dyski USB.

W ostatnim dniu miesiąca wszystkie zdjęcia z danego miesiąca są nagrywane na DVD w dwóch kopiach.
    Po tym można spokojnie wykasować karty.
    Można robić więcej lub mniej kopii zapasowych, ale nie wyobrażam sobie aby wierzyć, że jedyny dysk z danymi w komputerze nie ulegnie awarii.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Ciezko nie przyznac Ci racji. DVD sa za darmo prawie - chodzi raczej o tylko checi.
    Pytanie czysto teoretyczne czy "kazda" DVD sie nada czy polecasz "firmowe" - po prostu szlysze tak skrajne opinie ze sam nie wiem - choc przy nagrywaniu na 2 plyty ten problem, ze 2 plyty "padna" lezac w pudelkach, chyba nie istnieje.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    ... choc przy nagrywaniu na 2 plyty ten problem, ze 2 plyty "padna" lezac w pudelkach, chyba nie istnieje.
    Istnieje, dlatego trzeba używać trwałych nośników, dobrych firm np. DVD-RAM Matsushita, czy DVD-RW Verbatim.

DVD -/+ - R, raczej nie polecam, chociaż i one przy prawidłowym przechowywaniu powinny przetrwać co najmniej kilka lat przechowywania.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Istnieje, dlatego trzeba używać trwałych nośników, dobrych firm np. DVD-RAM Matsushita, czy DVD-RW Verbatim.

DVD -/+ - R, raczej nie polecam, chociaż i one przy prawidłowym przechowywaniu powinny przetrwać co najmniej kilka lat przechowywania.
    DVD robi sie troche malo pojemne, a Blu-ray jeszcze za drogi.
    Zapasowych kopii nigy za malo : zewnetrzne dyski i potem do plynnego azotu
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    DVD robi sie troche malo pojemne, a Blu-ray jeszcze za drogi.
    Zapasowych kopii nigy za malo : zewnetrzne dyski i potem do plynnego azotu
    Pojemność płyt DVD wcale nie jest zbyt mała, pod warunkiem przechowywania na nich, nie całych "zrzutów" z karty, ale wybranych, najlepszych prac.

Niestety zbyt często, wielu spośród kolegów, chce zachować dla potomności, całą swoją twórczość i stąd wynika ciasnota nośników.

Może niekoniecznie w azocie, ale w chłodzie i mroku.
    NIKON

Domyślnie

Jest jeszcze jedno: gdzie trzymać? Ja trzymam oryginały na dysku wewnętrznym (na razie 1 TB wystarcza), kopię numer 1 na dysku twardym USB w mieszkaniu, kopię numer 2 na dysku twardym USB w piwnicy, a kopię numer 3 (najważniejsze zdjęcia tylko) zrzucam na DVD i trzymam w drugim mieszkaniu w innym mieście. W ten sposób jestem zabezpieczny przed kradzieżą (mieszkania lub piwnicy), przed pożarem mieszkania lub całego domu oraz przed średniej wielkości trzęsieniem ziemi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pbb Zobacz posta
    Jest jeszcze jedno: gdzie trzymać?
    Jeśli na HDD, to wynajmij skrytkę w banku, warunki skarbcowe, są niemal idealne do przechowywania danych.

Nie jest może najtaniej, ale za to najpewniej
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pbb Zobacz posta
    Jest jeszcze jedno: gdzie trzymać? Ja trzymam oryginały na dysku wewnętrznym (na razie 1 TB wystarcza), kopię numer 1 na dysku twardym USB w mieszkaniu, kopię numer 2 na dysku twardym USB w piwnicy, a kopię numer 3 (najważniejsze zdjęcia tylko) zrzucam na DVD i trzymam w drugim mieszkaniu w innym mieście. W ten sposób jestem zabezpieczny przed kradzieżą (mieszkania lub piwnicy), przed pożarem mieszkania lub całego domu oraz przed średniej wielkości trzęsieniem ziemi.
    strach się bać co masz na TAK zabezpieczonych zdjęciach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dko Zobacz posta
    strach się bać co masz na TAK zabezpieczonych zdjęciach
    Każdy zna wartość swoich fotografii i adekwatnie do tejże je zabezpiecza.

Pytanie czysto teoretyczne czy "kazda" DVD sie nada czy polecasz "firmowe" - po prostu szlysze tak skrajne opinie ze sam nie wiem - choc przy nagrywaniu na 2 plyty ten problem, ze 2 plyty "padna" lezac w pudelkach, chyba nie istnieje.
    A ja przegrywam na nowe płytki raz w roku.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Ciezko nie przyznac Ci racji. DVD sa za darmo prawie - chodzi raczej o tylko checi.
    zawsze firmowe, TOP klasa to produkty taiyo yuden (fabryka robiąca dla najlepszych i robią też płyty pod własną marką)
    niestety te firmowe (TDK,Verbatim ...itd) nie zawsze są robione w tych zakładach , jak mnie pamięć nie myli płyta zrobiona w Taiyo Yuden identyfikuje sie jako TY001 i TY002 (w cdrinfo czy innym sofcie podajacym info o płycie)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów