PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona LCD

cezzar
06-02-2009, 10:45
Jeśli było to przepraszam. CHcialbym zabezpieczyć ekran LCD mojego nowego D40 aby się nie porysowal, bo znając moje "szczęście" do różnych zdarzeń stanie się to prędzej czy poźniej. Widzę po lekturze że są 3 rodzaje zabezpieczeń: osłona, folia i jakiś poliwęglan. Folię już nawet kupiłem-Hama do samodzielnego przycięcia i wyrzuciłem, wyglądało tragicznie. Na palmtopie mam brando krystalicznie przejrzystą i jest naprawdę super. Czy mógłby mi ktoś polecić konkretną folię, np aukcję alle..., ze sprawdzonym towarem? Nie chciałbym kupować w ciemno. A może poliwęglan? Czym się różni od folii?

papajpo
06-02-2009, 10:47
Ja ci mogę polecić szklane osłonki GGS używam podobnej w D3 i się spisuję. Tu masz link do D40 http://www.nokaut.pl/oferta/szklana-oslona-lcd-nikon-d40-d40x-d60.html

cezzar
06-02-2009, 10:52
Ja ci mogę polecić szklane osłonki GGS używam podobnej w D3 i się spisuję.

Dzięki. To się mocuje na taśmę samoprzylepną czy jak? Czy pomiędzy osłoną a powierzchnią wyświetlacza jest szczelina powietrzna czy też obie powierzchnie stykają się ze sobą?

papajpo
06-02-2009, 10:53
tam gdzie jest czarna obramówka tam jest klej i się przykleja tylko krawędzie

Szadzik
06-02-2009, 11:28
Jeśli było to przepraszam. CHcialbym zabezpieczyć ekran LCD mojego nowego D40 aby się nie porysowal, bo znając moje "szczęście" do różnych zdarzeń stanie się to prędzej czy poźniej. Widzę po lekturze że są 3 rodzaje zabezpieczeń: osłona, folia i jakiś poliwęglan. Folię już nawet kupiłem-Hama do samodzielnego przycięcia i wyrzuciłem, wyglądało tragicznie. Na palmtopie mam brando krystalicznie przejrzystą i jest naprawdę super. Czy mógłby mi ktoś polecić konkretną folię, np aukcję alle..., ze sprawdzonym towarem? Nie chciałbym kupować w ciemno. A może poliwęglan? Czym się różni od folii?

Brando ma też folie na aparaty. Nie udalo mi sięznaleźć do D90, więc kupiłem po prostu do innego aparatu z wyśw 3cale.

Popatrz jakie tam są, może znajdziesz. Jakupowałem bezpośrednio na ich stronie: brando.com.hk

Polecam.

kichu
06-02-2009, 11:35
tam gdzie jest czarna obramówka tam jest klej i się przykleja tylko krawędzie

Dalbys rade wrzucic jakas fotke puszki z takimi oslonami ?

XGrzesX
06-02-2009, 11:45

Tutaj masz wątek o tych osłonach. Są tam także zdjęcia.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68450&page=2

sote
06-02-2009, 12:14
Mi sie jeszcze (przez ponad 2 lata) nie udalo zarysowac LCD w D50 :)
a nie mam nic naklejonego.

papajpo
06-02-2009, 12:15

jestem w pracy nie dam rady:mrgreen:

sote
06-02-2009, 12:25
ale jaja, do D50 juz na allegro nie maja tych szybek...
Wyglada na to ze mam aparat z fabrycznie zamontowana hartowana szybka ;)

okoterroru
06-02-2009, 15:19
Ja używam w D80 oryginalnej z tworzywa dostarczonej z aparatem. Wada jest taka, że pomiędzy osłonę a wyświetlacz dostają się ziarna piasku i inne małe syfy. Dzięki temu ekstra patentowi mam parę małych rys na LCD, no i o z tego, niech się rysuje, płakał nie będę.

metal137
06-02-2009, 21:40
Ja używam czegoś takiego: http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C0190940&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-02&utm_content=C0190940. Trzeba wprawdzie przyciąć, ale świetnie się "przykleja" i nie zniekształca obrazu na LCD.

Pzdr
M

SlaWasII
06-02-2009, 22:34
Też kupiłem folię bezklejową na allegro, przyciętą do D60.
Zakłada się to na mokro, bez problemu zdejmuje. Róznicy w jakości nie da się zauważyć. Kosztowało grosze, wziąłem na spróbowanie i jestem zadowolony.

XGrzesX
06-02-2009, 22:38
Też kupiłem folię bezklejową na allegro, przyciętą do D60.
Zakłada się to na mokro, bez problemu zdejmuje. Róznicy w jakości nie da się zauważyć. Kosztowało grosze, wziąłem na spróbowanie i jestem zadowolony.

od kogo kupiłeś ? Ja na allegro kupiłem od BEST_FOL i folia jest tragiczna. Sprzedawca przysyłał już 3 razy i zawsze było coś nie tak.

SlaWasII
06-02-2009, 22:54
Kupiłem od flex_fol w lipcu zeszłego roku.
A co było nie tak? Folia to folia. Zabezpiecza przed rysowaniem, IMO nie przeszkadza w oglądaniu, z odległości 1m nie widać że jest. Widać za to napis Nikon... :mrgreen:
Pewnie bez folii byłoby ciut lepiej.

XGrzesX
06-02-2009, 23:00
Kupiłem od flex_fol w lipcu zeszłego roku.
A co było nie tak? Folia to folia. Zabezpiecza przed rysowaniem, IMO nie przeszkadza w oglądaniu, z odległości 1m nie widać że jest. Widać za to napis Nikon... :mrgreen:
Pewnie bez folii byłoby ciut lepiej.

Kupowałem do D90. Pierwsza folia (6 sztuk) była za krótka o 0,5 cm, sprzedawca przysłał kolejne (6 sztuk), która po nałożeniu strasznie zniekształcała obraz, kolejna folia (4 sztuki) już nie zniekształcała obrazu ale ale po przekątnej miały głębokie rysy (jak po jakimś nożu).

SlaWasII
06-02-2009, 23:13
Ergo: to nie wina folii ino sprzedawcy... miałeś pecha.

Nawiasem mówiąc Twój sprzedawca ma 1 promil negatywów - całe 3 sztuki. Wszystkie tyczyły się dostawy. Pozytywy to same ochy i achy.
A może masz za dobry wzrok? ;)

metal137
06-02-2009, 23:20
Tej folii, do której link wrzuciłem, nie zakłada się nawet na mokro. Po prostu wystarczy oczyścić dokładnie LCD, przyłożyć ją i... tyle. Przylega elektrostatycznie, żadnych pęcherzyków pod nią, smug i zniekształceń.

Pzdr
M

papajpo
06-02-2009, 23:21
Tej folii, do której link wrzuciłem, nie zakłada się nawet na mokro. Po prostu wystarczy oczyścić dokładnie LCD, przyłożyć ją i... tyle. Przylega elektrostatycznie, żadnych pęcherzyków pod nią, smug i zniekształceń.

Pzdr
M

A nie zsuwa się jak palcem przejedziesz?

metal137
06-02-2009, 23:30
A nie zsuwa się jak palcem przejedziesz?

Nie, chociaż nie starałem się jej na siłę ściągać. Przy normalnym używaniu, czyli np. opieraniu nosa o LCD podczas kadrowania folia trzyma się idealnie.

Pzdr
M

gdanio
07-02-2009, 00:21
a nie woleliscie zainwestowac w te hartowane szkielka na LCD firmy GGS?? bo wlasnie radzono mi zebym lepiej to kupil i wlasnie nie wiem teraz... folia niby ochroni tylko przed ryskami natomiast to szkielko przed czyms wiecej... Folie kupie 5 sztuk za 12zl u nas w miescie a z ta szybka to wysylka dochodzi etc. i co najwazniejsze nie widzi sie tego i co z tym bedzie..

SlaWasII
07-02-2009, 01:51
Ja liczę na to, że nic więcej się nie przytrafi... Poza tym, uderzenie które jest w stanie zbić LCD, będzie na tyle silne, że lepiej nie myśleć. A gwoździ moim Nikonem wbijać nie zamierzam. ;)

okoterroru
07-02-2009, 02:02
A nie wolelibyście zainwestować w butelkę wódki na przykład, Chińska folia na Nikonie wygląda tak profesjonalnie jak pilot od telewizora w worku foliowym.

MirM
07-02-2009, 17:55
A nie wolelibyście zainwestować w butelkę wódki na przykład, Chińska folia na Nikonie wygląda tak profesjonalnie jak pilot od telewizora w worku foliowym.

najlepszy komentarz :mrgreen:

Autetycznie widziałem gościa z tytułem magistra, który we folii trzymał piloty od sprzętu audio-video i to renomowanych firm. Patrzył na mnie z zaskoczeniem, gdy zacząłem mu te folie z pilotów ściągać.

soko
07-02-2009, 17:57
mam D50 bez osłonki i ekranikowi sie nic nie stało, Na d300 osłonka jest, i na nim zostanie :)

okoterroru
07-02-2009, 18:38
MirM - zacząłeś ściągać gościowi folię z pilotów, ja bym nie zaryzykował, kto wie co takim siedzi w głowie.

Szadzik
07-02-2009, 22:30
najlepszy komentarz :mrgreen:

Autetycznie widziałem gościa z tytułem magistra, który we folii trzymał piloty od sprzętu audio-video i to renomowanych firm. Patrzył na mnie z zaskoczeniem, gdy zacząłem mu te folie z pilotów ściągać.

Małe pytanie:

Jaki związek ma posiadanie magistra i trzymanie pilotów w folii? Czy jest czymś negatywnym posiadanie tytułu i to ten tytuł sprawia, że ktoś takie rzeczy robi?

okoterroru
07-02-2009, 22:33
Tak mi wpadło do głowy... przecież w celu ochrony aparatu przed zarysowaniami najlepiej będzie w ogóle go nie używać, albo jeszcze lepiej w ogóle nie kupować aparatu to mamy 100% pewność że nam się nie zarysuje.

SlaWasII
08-02-2009, 00:25
Tak mi wpadło do głowy... przecież w celu ochrony aparatu przed zarysowaniami najlepiej będzie w ogóle go nie używać, albo jeszcze lepiej w ogóle nie kupować aparatu to mamy 100% pewność że nam się nie zarysuje.
Lubię używać aparatu, nie lubię jak jest porysowany. Rózne są gusta... :mrgreen:

Szadzik
08-02-2009, 01:46
Lubię używać aparatu, nie lubię jak jest porysowany. Rózne są gusta... :mrgreen:

Popieram w 100%. Kupuję sprzęt za ciężko zarobione pieniądze (zarobione przez mnie), więc go oszczędzam, aby jak najdłużej mi służył.

Na sprzęt dużej wartości (laptop) mam nawet gwarancję Accidental Damage. Jakby się popsuło coś po gwarancji, albo coś czego gwarancja nie pokrywa, to nie stać mnie na kolejnego laptopa za 1500 funtów (w każdym razie nie chciałbym tyle wydawać co rok lub dwa, skoro mogę o używać przez 3 lata minimum).

papajpo
08-02-2009, 01:49
Popieram w 100%. Kupuję sprzęt za ciężko zarobione pieniądze (zarobione przez mnie), więc go oszczędzam, aby jak najdłużej mi służył.

Na sprzęt dużej wartości (laptop) mam nawet gwarancję Accidental Damage. Jakby się popsuło coś po gwarancji, albo coś czego gwarancja nie pokrywa, to nie stać mnie na kolejnego laptopa za 1500 funtów (w każdym razie nie chciałbym tyle wydawać co rok lub dwa, skoro mogę o używać przez 3 lata minimum).

mam podobny charakter że tak powiem tzn też dbam o to co mam

M.Szabelski
08-02-2009, 02:00
Ja mam na swoim... aparacie :)... tę szybkę GGS, czy jakoś tak. Jest dobra. Na pewno chroni LCD. Mankamentem jest to, że została wykonana ze... (o tak!) szkła - robią się na niej mazy. Poza tym wszystko OK :D

Szadzik
08-02-2009, 02:19
Ja mam na swoim... aparacie :)... tę szybkę GGS, czy jakoś tak. Jest dobra. Na pewno chroni LCD. Mankamentem jest to, że została wykonana ze... (o tak!) szkła - robią się na niej mazy. Poza tym wszystko OK :D

Ja na brando.com.hk kupiłem folię do G9 i założyłem na D90. Pasuje idealnie. Nic się nie rysuje i zero zniekształceń.

P.S. Jeśli chodzi o folie, to bardzo polecam brando, najwyższej klasy.

papajpo
08-02-2009, 02:33
Ja na brando.com.hk kupiłem folię do G9 i założyłem na D90. Pasuje idealnie. Nic się nie rysuje i zero zniekształceń.

a jak z odklejaniem i usuwaniem kleju?

XGrzesX
08-02-2009, 02:51

Nie musiałeś nic docinać ? Ekran w D90 nie jest prostokątny tylko dół ma zaokroglony, ta folia od g9 też taka jest ?

Szadzik
08-02-2009, 03:04
Nie musiałeś nic docinać ? Ekran w D90 nie jest prostokątny tylko dół ma zaokroglony, ta folia od g9 też taka jest ?

Nic nie musiałem docinać, może gdzieś w którymś miejscu, jest 2mm ekranu odsłonięte, poza tym pasuje bardzo ładnie.

D90 staje się bardzo popularny i spodziewałbym się, że wkrótce będzie dedykowana folia brando do niego.

a jak z odklejaniem i usówaniem kleju?

To są folie elektrostatyczne, zdejmujesz, nie ma kleju ani żadnych pozostałości. Do tego można je zdjąć i umyć, założyć od nowa (nie polecam).

Ja mam dość dużą wprawę w zakładaniu folii, bo zawsze na telefonach mam (dotykowe ekrany tego wymagają jednak), do tego palmtop też z folią. Obecnie jestem w stanie taką folięzałożyć bez żadnego paproszka i żadnych baniek powietrza pod spodem. Wygląda pięknie.

Brando wysyła na cały świat za 3$ a sama folia kosztuje 10$. W sumie nie aż taki wielki wydatek, ale zdecydowanie bardziej polecam niż wszelkigo rodzaju wynalazki ze szkła tutaj opisywane.