Zobacz pełną wersję : Torba
Przede wszystkim: Witam Szanownych Forumowiczów! :) i teraz do rzeczy
Jaką wybrać torbę do takiego zestawu (chodzi mi o konkretny model, najlepiej z opinią kogoś kto ma taki zestaw:
D70s + kit 18-70 + N 70-300G + ciut miejsca na dekle, filtry, akumulator itp.
BTW czy przy kupnie D70s dają do niego jakiś "futerał"? W żadnym sklepie nie widzę na ten temat informacji, ale może dają tak jak do cyfrówek?
BTW2 w zestawie do D70s jest akumulator + ładowarka. Coś jeszcze potrzeba do prawidłowego funkcjonowania (baterie?)
Z góry dzięki :)
a lampę przewidujesz?
nie
myślę, że do lovepro Nova 2 AW to wszystko wlezie :)
KDZ,
BTW czy przy kupnie D70s dają do niego jakiś "futerał"? normalnie nie, ale byly promocje, byc moze jeszcze sa, gdzie dodawana byla torba nikona.
KDZ,
BTW2 w zestawie do D70s jest akumulator + ładowarka. Coś jeszcze potrzeba do prawidłowego funkcjonowania (baterie?) po co ci baterie, skoro masz akumulator? na pewno potrzebowac bedziesz karty pamieci.
[ Dodano: Pon 07 Sie, 2006 19:32 ]
paskud,
myślę, że do lovepro Nova 2 AW to wszystko wlezie mysle, ze moze byc ciezko, jesli chcesz umiescic tam i lampe i kita i dodatkowy obiektyw. mialem przez chwile lovepro nova 2 aw i bez tego dodatkowego obiektywu wchodzila na pewno lampa i aparat z obiektywem (w moim przypadku z kitem). w takiej konfiguracji nie zostawalo w torbie za wiele miejsca.
leon28 - no niby ma być bez lampy :)
paskud,
leon28 - no niby ma być bez lampy dla mnie lampa to taka oczywistosc, ze przeczytalem, co chcialem przeczytac ;-) niemniej jesli bedzie lampa to sie nie zmiesci ;-)
normalnie nie, ale byly promocje, byc moze jeszcze sa, gdzie dodawana byla torba nikona.
A czy bez tej "torby (pokrowca) Nikona" body bezpiecznie jest trzymać w samej takiej torbie np. tej do lovepro Nova 2 AW. Czy to wystarcza?
po co ci baterie, skoro masz akumulator? na pewno potrzebowac bedziesz karty pamieci.
a propo karty: jest sens kupować SanDisk Extreme III, albo Ultra II, czy zwykła San Diska wystarczy. Gdzie mi ta szybkość się przyda? Przy przerzucaniu na kompa, przy odtwarzaniu na LCD D70s?
Jesze raz podkreślam: bez lampy = starczy ta lovepro Nova 2 AW?
widzę, że koniecznie ją mi "wciskacie" ;) ;)
KDZ,
A czy bez tej "torby (pokrowca) Nikona" body bezpiecznie jest trzymać w samej takiej torbie np. tej do lovepro Nova 2 AW. Czy to wystarcza? ta dodawana torba to nie jest pokrowiec, tylko samodzielna torba. niestety nie jestem w stanie powiedziec, co moze sie do niej zmiescic. jesli nie chcesz za bardzo rozbudowywac systemu (czytaj kupowac masy szkiel, lamp itd.) moim zdaniem optimum to jest lowepro aw4, zmiescisz tam body z obiektywem, lampe blyskowa + ewentualnie dodatkowy obiektyw i inne graty.
a propo karty: jest sens kupować SanDisk Extreme III, albo Ultra II, czy zwykła San Diska wystarczy. Gdzie mi ta szybkość się przyda? Przy przerzucaniu na kompa, przy odtwarzaniu na LCD D70s? jesli chodzi o predkosc wspolpracy pomiedzy karta i body to ogranicznikiem jest tutaj predkosc zapisu aparatu. karty sa duuuzo szybsze niz moze je zapisac aparat. jednak warto kupic szybsza karte, jesli np. korzystasz z czytnika kart - wtedy roznica odczyt/zapis poszczegolnych kart jest duzo bardziej widoczna.
widzę, że koniecznie ją mi "wciskacie" poczekaj, poczekaj, za niedlugo bedziesz sie pytac na forum, czy kupic sb-800 czy do amatorskich zastosowan wystarczy sb-600;-)
nie koniecznie :) tylko cenowo to chyba najtańsza opcja w porównaniu do jakości wykonania :D
nie będę przecież polecał jakiejś szmatki ;P
jesli chodzi o predkosc wspolpracy pomiedzy karta i body to ogranicznikiem jest tutaj predkosc zapisu aparatu. karty sa duuuzo szybsze niz moze je zapisac aparat. jednak warto kupic szybsza karte, jesli np. korzystasz z czytnika kart - wtedy roznica odczyt/zapis poszczegolnych kart jest duzo bardziej widoczna.
Chodzi mi o to, żeby karta nie spowalniała potencjalnych możliwości maksymalnych aparatu :D Czyli do D70s wystarczy mi zwykły SanDisk, z czytnika kart nie korzystam - na kompa zrzucam przez USB.
poczekaj, poczekaj, za niedlugo bedziesz sie pytac na forum, czy kupic sb-800 czy do amatorskich zastosowan wystarczy sb-600;-)
Może i macie rację, wszystko możliwe :mrgreen:
M.Szabelski
07-08-2006, 22:02
radze kupic o wiele wieksza, niz wydaje Cie sie, ze potrzbujesz - O WIELE! :)
M.Szabelski,
radze kupic o wiele wieksza, niz wydaje Cie sie, ze potrzbujesz - O WIELE! czyli polecana przeze mnie i uzywana przez ciebie lowepro nova 4aw ;-)
M.Szabelski
07-08-2006, 22:20
ja juz przestalem sie do niej miescic, ale nie wyobrazam sobie chodzenia z wieksza i ciezsza torba (dla mnie to pomylka...), dlatego kupilem plecaczek :)
radze kupic o wiele wieksza, niz wydaje Cie sie, ze potrzbujesz - O WIELE! :)
slusznie prawisz kolego. ja mam podobny zestaw jak KDZ (d50 + nikkor 18-55 + sigma 70-210). wiem ze bede mial niedlugo lampe (SB-600). a spora torba przydaje sie np gdy na wakacje zabierasz wszystkie graty (body, szkla, aku, ladowarka, kable, filtry, sprzet do czyszczenia optyki, karty pamieci, statyw do makro etc.). wszystko wtedy mozna upchac do jednej torby i jest ok. po przyjezdzie na miejsce wyciagsz z torby niepotrzebne w plenerze rzeczy (ladowarka, kable etc) i puste miejsca wypelniasz np. piwem wzglednie innym szlachetnym trunkiem :-)
ja mam LowePro Stealth Reporter d200 AW i jestem zadowolony. torba jest dobrze zaprojektowana i wygodna, ale jest sporych rozmiarow.
M.Szabelski
08-08-2006, 22:05
ja z kolei wszystko mieszcze do plecaka :) i nawet jak wszystko jest w środku, mogę z nim brykać, że hej :)
ja z kolei wszystko mieszcze do plecaka :) i nawet jak wszystko jest w środku, mogę z nim brykać, że hej :)
jesli chodzi o przenoszenie sprzetu to plecak jest na 100% wygodniejszy niz torba. ale jak wyglada sprawa wyciagania aparatu z plecaka? da sie to jakos prosto zrobic? z torby chyba latwiej?
czy zeby wyjac aparat musisz zdejmowac plecak, czy wymyslili jakis fajny patent juz?
z czystej ciekawosci pytam.
M.Szabelski
10-08-2006, 21:37
To prawda - aby wyjac sprzet z plecaka, trzeba go zdjac. Wyjatkiem jest chyba plecak Lowepro (slingshot, czy jakos tak....). Tak naprawde to nie zdejmowalem torby tylko wtedy, kiedy wyjmowem/chowalem sprzet. Zeby np. zmienic szklo, kladlem ja na ziemi (wygodniej i bezpieczniej - jk dla mnie). Od kiedy mam plecak nie wyobrazam sobie lazenia z torba... :)