Zobacz pełną wersję : Velbon DF-60 - opinie
Witam.
Chciałbym kupić statyw Velbon DF-60 [ tylko nie linczujcie mnie ] i w związku z tym zwracam się z prośbą o opinie na jego temat do użytkowników o ile tutaj ktoś posiada ów model. Szukałem na jakże polecanej stronie google ale ani konkretnych opinii ani testow nie znalazłem. Statyw chcę podpiąć pod NIKONA D80 z kitem dlatego też myślę że model ten powinien spełnić moje oczekiwania.
pietia79
05-02-2009, 19:37
Witam
Ja od tygodnia ma przyjemność (a jednak ;) użytkować ten statyw. Oczywiście naczytałem sie wcześniej, że koniecznie trzeba wypakować od 300 zł w górę, że statyw to tylko manfrotto itp. Ale w końcu zdecydowałem się na tego Velbona DF-60 i nie żałuję.
Cena 149 w fotoit.pl, więc mniej niż połowę tego co kosztują "poważne" statywy. Może bym i kupił droższy, ale nikt mnie nie ostrzegł że zakup lustrzanki i obiektywu to tylko pierwsza rata ;) Potem bateria, grip, filtr jakiś podstawowy, w czymś to trzeba nosić a jak wiadomo teraz moda na szukanie oszczędności budżetowych :)
Ale do rzeczy. Z D80 i 18-105, czyli zestawem nieco ponad 1-kilowym jest bardzo stabilny. Nie wiem, jak z cięższymi szkłami, ale niedługo przetestuję z sigmą 170-500 i wtedy być może bede narzekał. Na razie jest ok. Składa się i rozkłada szybko i wygodnie.
Obsługa tez całkiem wygodna, regulacja nie jest może bardzo precyzyjna, ale to statyw kosztujący w przeliczeniu jakies 40 euro, więc nie wymagajmy cudów.
Statyw ma kółeczko z poziomicą, choć w takiej postaci raczej mało przydatne, wskazania bardzo niedokładne. Poprzedni który miałm, jakiś angielski Jessops z podobnej półki cenowej byl pod tym względem wygodniejszy (btw. ktos wie gdzie można dokupić samąszybkozłączkę do jessopsa 323?).
Reasumując, swoje zadanie spełnia, stabilny, na D80 z kitem na pewno wystarczy. Jak ktoś nie ma wiekszej gotówki na zbyciu to polecam, lepiej kupić i cieszyć się z zdjeciami np nocnymi, niz odkładać zakup.
Super. Szczerze to wątpiłem że ktoś z forumowiczów ma w/w statyw. W takim wypadku jeżeli nic się nie zmieni to jutro zamawiam.Tutaj znalazłem przystępną oferte -
http://allegro.pl/item537672869_statyw_velbon_df_60_nowy_f_vat_futer al_gratis.html
xmaniekx
05-02-2009, 21:59
Także posiada w/w statyw ;) Zadanie swoje spełnia chociaż zdążył złapać już trochę luzów. W wiekszości używałem go z podpiętym kitem i tele ;) Na początek polecam!
tomekudla
05-02-2009, 22:53
Również mam ten statyw. Powiem nawet, że kiedyś do niego podłączałem Canona A530 - czyli totalny kompakcik:razz:
Z D80 i kitem to luz. Żaden problem. Problem pojawia się dopiero gdy chcę go obrócić o 90 stopni, ewentualnie jak podłącze N 70-200 2.8. Wtedy pojawiają się problemy i obawy czy utrzyma. Do tego momentu to idealny statyw. Z czystym sercem polecam.
Tez posiadam df-60 z kit bardzo dobrze trzymal, ogolnie dosc stabilny w tej cenie, dopiero jak kupilem 70-210 to czuje ze jest za 'miekki' glowica sie ugina i jakos tak duzo dla mnie stracil, aktualnie jestem w trakcie sprzedawania df60 i kupowania benro a500ex + bh1
duzym minusem jest tez wielka szybkozlaczka co wrzyna sie w brzuch jak jest przykrecona a aparat na szyi :P