PDA

Zobacz pełną wersję : automatyzacja obrobki w PS

kameleon30
04-02-2009, 23:11
mam nastepujacy problem zwiazany z obrobka zdjec w photoshopie cs3 (wersja jest bez roznicy w tym przypadku). Mam do obrobienia kilkaset fotek ktore musze obrobic w nastepujacy sposob: zmniejszyc rozdzielczosc do 35% wys i szer, nastepnie w prawym dolnym rogu dac nazwisko fotografa (cos jak znak wodny) z cieniem i obramowaniem czcionki, zapisac ten plik, nastepnie zrobic miniaturke (300 x200 - wszystkie fotki sa w takiej samej rozdzialce poczatkowej)i zapisac jako kolejny plik-miniaturka. Oczywiscie ze zrobieniem tych czynnosci nie mam problemu jesli chodzi o jedno czy kilka zdjec jednak chcialbym aby odbywalo sie to automatycznie. Niestety moje proby z akcjami w PS skonczyly sie na niepowodzeniu. Znalazlem w sieci darmowe programy do watermarkingu ale nie oferuja one takich efektow jak PS. Dodam ze zrobienie tych czynnosci recznie dla kilkuset fotek zajmnie mi chyba caly dzien wiec jest o co walczyc. Gdyby ktos moglby mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny.

Robson_87
04-02-2009, 23:21
Ja ostatnio w IrfanView robilem, na ps sie niestety nie znam.

mateo912
04-02-2009, 23:45
spróbuj powalczyć z tymi akcjami dalej. Zrób parę zdjęć i ew. dostosuj jeśli coś nie będzie pasować.
Można też użyć "dropleta" czy jak to sie nazywa ale przy tym mi nie wychodziło.

abre
04-02-2009, 23:52
Czy wszystkie zdjęcia są w tym samym formacie? Są tam piony i poziomy czy np. tylko poziomy?

kameleon30
05-02-2009, 00:00
sa tylko poziome fotki,(ta sama rozdzielczosc)
w irfan view robilem zmiane rozdzielczosci dla wielu fotek i dziala bez problemu (duzo przydatnych opcji) jednak nie ma mozliwosci dodania napisu (chyba?)

rockabilly
05-02-2009, 00:26
infran view > wyznacz fragment zdjęcia gdzie ma byc podpis >edit > insert text into selection > wybierz czcionke, kolor i inne bajerki i GOTOWE:)

kameleon30
05-02-2009, 09:23
rzeczywiscie jst tak opcja ale czy da sie to zrobic automatycznie dla wielu fotek? w batchconversion nie mam takiej opcji. do tego troche malo tam opcji zwiazanych z edycja tego napisu. bardziej preferowalbym jednak zrobic to w PS ale dzieki za info o IF

rambobambo
05-02-2009, 16:31
jak jeszcze sobie nie poradziłeś z akcjami w PS to zapraszam do mnie na GG to ci pomogę - 1619055 ;)

kameleon30
06-02-2009, 13:17
ok dzieki, juz sobie poradzilem z tym problemem