PDA

Zobacz pełną wersję : D80+sb800

okoterroru
02-02-2009, 00:35
Wiem, wiem... były już takie tematy, nawet sam brałem udział w dyskusji, ale czym więcej się czyta tym więcej powstaje wątpliwości.

Do rzeczy:

1. D80 - lampa ustawiona w trybie sterownika błysku, ustawienie lampa wbudowana -> wyłączona
2. SB800 - ustawiona w trybie remote, oczywiście grupy i kanały zgrane.
3. Zdjęcie

Pytanie:

Lampa wbudowana choć wyłączona to jednak błyśnie błyskiem synchronizacyjnym, aby wyzwolić lampę zdalną, Czy ten błysk będzie widoczny na zdjęciu, czy jest jakieś opóźnienie pomiędzy błyskiem lampy zdalnej i błyskiem synchronizacyjnym lampy wbudowanej?
Czy lampa zdalna w takiej konfiguracji emituje przedbłyski i zrównoważony błysk wypełniający?
Czym różni się ustawienie w SB800 "remote" od ustawienia "lampa zdalna"? - tego to już kompletnie nie kumam

Acha, instrukcję lampy i aparatu czytałem.

Lagunman
02-02-2009, 11:14
nie wiem kolego dlaczego nikt Ci nie odp :/ dowiedziałeś się czegoś ? czy wątek nadal aktualny ?

M43L
02-02-2009, 11:30
W trybie commander ostatni błysk lampy jest widoczny na zdjęciu. Ludzie pisali, że jest to dogasający palnik czy coś takiego. Nie jest to w każdym bądź razie błysk wypełniający, ale można go dostrzec (szczególnie na gładkich, odbijających światło powierzchniach). W którymś z aparatów lepszej klasy można to chyb wyłączyć, ale w moim D70 (nie wiem jak wygląda sprawa w D80) niestety nie.
SB800 ma dwa tryby pracy jako slave. Jeden to wyżej opisany commander mode, a drugi to po prostu wyzwalanie lampy na sygnał fotoceli (czyli na błysk innej lampy). U mnie to jest nazwane jako SU-24, więc nie mam pewności czy o tym mówisz.

smiley
02-02-2009, 11:33
Odpowiem tylko na pytanie dotyczące lampy wbudowanej, bo SB800 nie mam. Lampa wbudowana ustawiona jako sterownik błyska i, niestety, włącza się do okspozycji nawet wtedy, gdy ustawisz siłę błysku na zero, czyli znaczek -- w menu. Przeszkadza to w fotografowaniu z małych odległości.
Ja zrobiłem sobie taki nibydyfuzor zakładany na lampę wbudowaną, który odbija światło na boki, a jak go nie mam ze sobą, zasłaniam błysk dekielkiem obiektywu trzymając go parę centymetrów od lampy. Działa.
Pozdrawiam

Lagunman
02-02-2009, 11:59
sorry pomyliły mi się miesiące to nowy wątek. Więc tak zapodaje dwie fotki jedna z "wyłączoną" lampą druga z włączoną. różnicę oceń sam. Oczywiście zdjęcia specjalnie ściągnięte chyba -4,0 żeby było widac różnicę której nie widać :) a jeśli chodzi o ten drugi tryb to jako uzytkownik metza średnio mogę Ci pomóc ale na logikę obstawiałbym zdalne wyzwalanie radiowe :) a remote to nie wiem czy operować fachową nazwą .. strobbing poszukaj na forum, czyli lampa wyzwalana jest od przedbłysku innej w tym przypadku głównej ale koledzy sabiniarze niech się wypowiedzą :)

1. parametry ( żeby usyskać praktycznie czarną fote ) ISO 500 ( przypadek :P ) 1/200 f 9

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2. parametry j.w. lampa wbudowana "włączona" tryb TTL

3. parametry j.w lampa wbudowa "wyłączona" znacznik w body "--"

i jak różnica ?

Lagunman
02-02-2009, 12:01
Odpowiem tylko na pytanie dotyczące lampy wbudowanej, bo SB800 nie mam. Lampa wbudowana ustawiona jako sterownik błyska i, niestety, włącza się do okspozycji nawet wtedy, gdy ustawisz siłę błysku na zero, czyli znaczek -- w menu. Przeszkadza to w fotografowaniu z małych odległości.
Ja zrobiłem sobie taki nibydyfuzor zakładany na lampę wbudowaną, który odbija światło na boki, a jak go nie mam ze sobą, zasłaniam błysk dekielkiem obiektywu trzymając go parę centymetrów od lampy. Działa.
Pozdrawiam

hhhm a powiedz mi ... jeśli zasłaniasz błysk to w jaki sposób lampa dodatkowa ma wiedzieć że ma się wyzwolić ? to chyba nie zawsze skutkuje ? nie mówię że sam czasami tego nie robię ale w fotach gdzie nie chciałoby się takiego efektu ( czyli flasha powiedzmy na twarzy ) nie ma czasu na zasłanianie :/

smiley
02-02-2009, 12:24
hhhm a powiedz mi ... jeśli zasłaniasz błysk to w jaki sposób lampa dodatkowa ma wiedzieć że ma się wyzwolić ? to chyba nie zawsze skutkuje ? nie mówię że sam czasami tego nie robię ale w fotach gdzie nie chciałoby się takiego efektu ( czyli flasha powiedzmy na twarzy ) nie ma czasu na zasłanianie :/

Napisałem, że zakładam taki nibydyfuzor (samoróbny :)), który odbija światło wbudowanej na boki i stąd lampa zdalna wie, kiedy i jak ma błysnąć. Dekielkiem też nie zasłaniam błysku całkowicie - światło odbija się i steruje Sabiną/Sabinami.
Jeśli robisz szybką reporterkę, to zgoda, nie masz czasu na zasłanianie lampki dekielkiem. Ja robię zdjęcia rodzinne w domu i na dekielek czas zawsze znajdę :) W większych pomieszczeniach może nie działać, zdarzało mi się też, że wyzwalała się tylko jedna lampa zewnętrzna.

Lagunman
02-02-2009, 12:28
ooo teraz to mi pasuje ;p jakbym siebie widział ;p

Lagunman
02-02-2009, 19:27
czy kolegę satysfakcjonują odp ?

okoterroru
02-02-2009, 19:31
Lagunman- Odnośnie zdjęć powyżej, pierwsze robiłeś z włączoną lampą wbudowaną a drugie z wyłączoną. Jak była ystawiona zdalna, tzn.chodzi mi z której strony i jaka odległość, bo nie widzę różnicy między zdjęciami.

okoterroru
02-02-2009, 19:35
Cytuję kawałek instrukcji:
Lampa zdalna- SB 800 ustawiona jako lampa zdalna zależna, której błysk synchronizowany jest przez lampę główną.
Remote - SB 800 ustawiona (z menu dodatkowego) jako lampa zdalna zależna, której błysk synchronizowany jest przez lampę główną.

Jak widać definicje różnią się tylko nawiasem, a nawiasem mówiąc obydwa tryby ustawia się z menu dodatkowego, bądź tu mądry.

Lagunman
02-02-2009, 22:50
Lagunman- Odnośnie zdjęć powyżej, pierwsze robiłeś z włączoną lampą wbudowaną a drugie z wyłączoną. Jak była ystawiona zdalna, tzn.chodzi mi z której strony i jaka odległość, bo nie widzę różnicy między zdjęciami.

fotki sa trzy ... pierwsza parametry jak opisane aby uzyskać "prawie" czarność :D druga fotka z włączoną lampą wbudowaną w trybie TTL i oczywiście do tego mój METZ w trybie SLAVE trzecia fotka wyłączona lampa wbudowana i METZ w trybie SLAVE. Różnicy między drugą a trzecią fotką nie widzisz bo wszystko zadziałało identycznie. Pomimo wyłączenia wbudowanej to i tak błysnęła :) specjalnie dałem do pazłotko żeby wiesz wyolbrzymić temat :) czyli podsumowując wyłącznie błysku wbudowanej nic nie daje bo i tak błyska :)

Lagunman
02-02-2009, 22:51
odległośc to jakieś 70 cm nie przywiązywałem wagi ogniskowa 30 wszystko masz w exifie nie usuwałem :)

Lagunman
02-02-2009, 22:54
Cytuję kawałek instrukcji:
Lampa zdalna- SB 800 ustawiona jako lampa zdalna zależna, której błysk synchronizowany jest przez lampę główną.
Remote - SB 800 ustawiona (z menu dodatkowego) jako lampa zdalna zależna, której błysk synchronizowany jest przez lampę główną.

Jak widać definicje różnią się tylko nawiasem, a nawiasem mówiąc obydwa tryby ustawia się z menu dodatkowego, bądź tu mądry.

kurde na trzy raty piszę ;p nie mam sabiny więc nie wiem ale pachnie mi to tym że tym można sterować z lampy a tym z body :) kurde niech sabiniarze się odezwą bo sam jestem ciekaw :)

okoterroru
03-02-2009, 00:06
No właśnie, ale skoro jest funkcja w aparacie, która pozwala wyłączyć lampę wbudowaną to nie rozumiem, czemu ta lampa się nie wyłącza - absurd.

Lagunman
03-02-2009, 00:14
No właśnie, ale skoro jest funkcja w aparacie, która pozwala wyłączyć lampę wbudowaną to nie rozumiem, czemu ta lampa się nie wyłącza - absurd.

też tak uważam :) i zgadzam sie z kolegą :) a przydałoby się nie powiem przydalo :) ja jestem ( własnie z tego powodu ) na etapie zakupu radiówki :) nie wiem czy interesowałeś sie tym ?

okoterroru
03-02-2009, 00:17
jestem zainteresowany, a ile toto kosztuje oryginalne nikonowskie?

Lagunman
03-02-2009, 00:26
jestem zainteresowany, a ile toto kosztuje oryginalne nikonowskie?

otóż kolego "toto" to nie jest nikonowskie nie produkują czegoś takiego. Najsłynniejsze są pocketwizardy poszukaj było tu na forum ale to już droga zabawka a zaczne chyba zbierać chętnych bo w grupie to taniej wychodzi tylko trzeba ze stanów sciągnąć więc najlepiej byłoby miec kogoś tam a z tym jest problem :/ modne są teraz w komplecie po 2szt ponieważ nie ma jak to zazwyczaj było nadajnik + odbiornik - teraz jedno urządzenie może byc albo jednym albo drugim czyli dwa trzeba kupic tak przynajmniej więc w USA kosztują te dwa ustrojstwa ok 1050 zeta + jakaś przesyłka więc w porównaniu do chińskich za 200zeta ( nadajnik + 3 odbiorniki ) kiepsko to wygląda i tu jest ten problem :/

okoterroru
03-02-2009, 00:29
właśnie trochę grzebię w necie i faktycznie Nikon czegoś takiego nie robi, ciekawe swoją drogą dlaczego, przecieżto bardzo wygodne i skuteczne.

sote
03-02-2009, 00:30

tak wlasnie dziala CLS ;)
Lampy komunikuja sie przedblyskami, jedyne co mozesz zrobic
to kupic taki panelik o ktorym mowa jest tu: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197

Lagunman
03-02-2009, 00:30
tak wlasnie dziala CLS ;)
Lampy komunikuja sie przedblyskami, jedyne co mozesz zrobic
to kupic taki panelik o ktorym mowa jest tu: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197

kolega chyba dokładnie nie przeczytał wszystkiego ;p

sote
03-02-2009, 00:41
ale czego niby nie doczytalem?
Piszecie ze lampa wbudowana ktora ma wyzwalac sb oswietla scene, a to Wam przeszkadza i kombinujecie co zrobic tak? :)
odnosnie radiowek i innego takiego ustrojstwa to duzo znajdziecie Tu:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69088
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69089
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69091
o ile jeszcze tam nie trafiliscie.

okoterroru
03-02-2009, 00:45
No właśnie dziwi nas to że lampę wbudowaną można wyłączyć z menu w puszce a ona się nie wyłącza - to jest dziwne. Panel podczerwieni wyczaiłem około 99 zł Nikonowski.

sote
03-02-2009, 00:48
Nie zrozumcie mnie zle ;)
ale jak chcecie zeby wbudowana lampa nie blyskala (nawet jesli teoretycznie jest wylaczona;) )
skoro wlasnie w taki sposob musi sie komunikowac z innymi lampami? CLS to nie radio tylko blyski.

Jacek_Z
03-02-2009, 00:51
firma jako wyłaczenie lampy wbudowanej uznała wyłączenie błysku zasadniczego. Gdyby body wyłaczyło przedbłyski komunikacyjne, to by uniemożliwiło sobie sterowanie lampami, bo skąd niby one maja wiedzieć kiedy błysnąć?

właśnie trochę grzebię w necie i faktycznie Nikon czegoś takiego nie robi, ciekawe swoją drogą dlaczego, przecieżto bardzo wygodne i skuteczne.nie takie wygodne, bo tracisz TTL. Lampa tylko w M lub A.

okoterroru
03-02-2009, 00:56
Sote - ja doskonale kumam, że lampa główna musi wysłać przedbłysk, aby wyzwolić lampę zdalną w systemie CLS, tyle że tak sobie kombimowałem, że skoro nazywa się to przedbłysk, to pewnie lampa zdalna wyzwala błysk z opóźnieniem rzędu ułamka sekundy i wtedy tego przedbłysku lampy wbudowanej nie będzie widać.

sote
03-02-2009, 00:57
firma jako wyłaczenie lampy wbudowanej uznała wyłączenie błysku zasadniczego. Gdyby body wyłaczyło przedbłyski komunikacyjne, to by uniemożliwiło sobie sterowanie lampami, bo skąd niby one maja wiedzieć kiedy błysnąć?

ufff ;)
ciesze sie Jacku ze potwierdziles to co pisalem,
bo juz sie zaczalem zastanawiac czy jakies herezje wypisuje ;)

sote
03-02-2009, 01:01
Sote - ja doskonale kumam, że lampa główna musi wysłać przedbłysk, aby wyzwolić lampę zdalną w systemie CLS, tyle że tak sobie kombimowałem, że skoro nazywa się to przedbłysk, to pewnie lampa zdalna wyzwala błysk z opóźnieniem rzędu ułamka sekundy i wtedy tego przedbłysku lampy wbudowanej nie będzie widać.

to wszystko - komunikacja pomiedzy lampami w CLSie (czyli blyskanie miedzy soba)
i wyzwolenie blysku musi trwac najkrocej jak to mozliwe, zeby oswietlenie sceny
w czasie od pomiaru swiatla do blysku sie nie zdazylo zmienic i wyglada na to ze jednak
"jakis tam" blysk z tych komunikacyjnych jest rejestrowany.
Przynjamniej ja to tak rozumiem.
Wiec chyba ten typ tak ma ;)
trzeba sie nauczyc z tym zyc i albo radyjko i brak TTLa albo TTL po kabelku czy w CLSie
i z zalozonym ekranikiem IR na wbudowana lampke.

okoterroru
03-02-2009, 01:24
to jeszcze jedno moje, chyba głupie pytanie, ale walnę.
Skoro robię zdjęcie z SB800 w trybie zdalnym, aparat ustawiam 2m od obiektu, lampę zdalną ustawiam 3m od obiektu, korzystam z i-TTL, to rozumiem, że aparat ma zmierzyć prawidłową ilość światła potrzebną do oświetlenia sceny z lampy wbudowanej i zdalnej. Aparat zmierzy w jakiej odległości od obiektu jest jego lampa wbudowana, ale skąd wie w jakiej odległości jest zdalna?

Polsar74
03-02-2009, 01:33
Aparat zmierzy w jakiej odległości od obiektu jest jego lampa wbudowana, ale skąd wie w jakiej odległości jest zdalna?

no tego to obawiam się że wiedzieć nie będzie - gdyż komunikacja w CLS-ie działa na fale podczerwone (IR) i jest to komunikacja w jedna stronę. Aparat analizuje na podstawie przedbłyskow scenę i dobiera moc flash'a.

okoterroru
03-02-2009, 01:43
Polsar ale instrukcja podaje, że przedbłyski SB800 emituje, gdy jest na aparacie z CLS, nic nie pisze, żeby emitowała przedbłyski w trybie zdalnym

Jacek_Z
03-02-2009, 01:46
.. ale skąd wie w jakiej odległości jest zdalna?ta informacja nie jest do niczego potrzebna. To nieistotne. Body interesuje tylko to ile światła dotrze do czujnka.

Co do CLS. Są przedbłyski pomiarowe (przed otwarciem migawki, nie rejestruje sie więc ich), są przedbłyski komunikacyjne ( po otwarciu migawki, zarejestruja się) i błysk główny (można z niego zrezygnowac ustawiając --)

Jacek_Z
03-02-2009, 01:48
.. w CLS-ie ...jest to komunikacja w jedna stronę....
zależy jak na to patrzeć. Przedbłyski SB800 pozwalające ustalić body moc lampy to też jakiś komunikat.

okoterroru
03-02-2009, 01:49
jacek - wiem o tym, ale skąd body będzie wiedziało ile dotrze światła do czujnika, skoro nie wie w jakiej odległości jest lampa zdalna?

okoterroru
03-02-2009, 01:53
będzie wiedziało,że ma gdzieś ustawioną lampę zdalną, będzie wiedziało ile światła potrzeba do oświetlenia danej sceny bo to zmierzy TTL. ale nie będzie wiedziało, czy lampa zdalna jest metr od obiektu, czy na drugim końcu polski, więc jak ustali jej moc?

okoterroru
03-02-2009, 02:00
W kółko to samo, ale w instrukcji pisze, że lampa wysyła przedbłyski jeżeli jest na aparacie a nie poza nim. To chyba błąd instrukcji. Bo wszystko byłoby jasne, gdyby zdalna wysyłała przedbłyski, wtedy body by się kapnęło, że skoro odbite od przedmiotu przedbłyski są zbyt słabe, to trzeba zwiększyć moc lampy i na odwrót.

Jacek_Z
03-02-2009, 02:09
jacek - wiem o tym, ale skąd body będzie wiedziało ile dotrze światła do czujnika, skoro nie wie w jakiej odległości jest lampa zdalna?bo ma czujniki mierzące błysk (odbity od obiektu). Po co do tego mieszac odległość? Ta informacja jest zbędna.
jak błysku jest za mało to lampa ma błysnąc mocniej, jak za dużo - słabiej :-D. Odległość nie jest parametrem w pomiarze ilości światła.

Czy światłomierz punktowy potrzebuje dla dokonania pomiaru swiatła informacji jak daleko jest obiekt? Nie. Odległość jest nieistotna, liczy się ilość docierającego do czujnika światła.

Jacek_Z
03-02-2009, 02:13
. ale nie będzie wiedziało, czy lampa zdalna jest metr od obiektu, czy na drugim końcu polski, więc jak ustali jej moc? mierząc ilość światła odbitego.
dokonując przedbłysku i błysku właściwego lampa znajduje sie ciągle w tej samej odległości ! więc powiedzmy, że to się we wzorze fizycznym upraszcza :-D

okoterroru
03-02-2009, 02:13
Ja chyba zwariuję Jacek. Ale według instrukcji lampa zdalna nie wysyła przedbłysków rozumiesz. To jaki błysk mierzy aparat?

Jacek_Z
03-02-2009, 02:14
.. Bo wszystko byłoby jasne, gdyby zdalna wysyłała przedbłyski, wtedy body by się kapnęło, że skoro odbite od przedmiotu przedbłyski są zbyt słabe, to trzeba zwiększyć moc lampy i na odwrót.oczywiście, że lampa zdalna wysyła przedbłyski. Gdzie napisano, że nie, podaj stronę, poczytam.

okoterroru
03-02-2009, 02:18
Nie napisano, że nie, napisano, że wysyła jeżeli jest na aparacie. SB-800 str 36 dół.

Jacek_Z
03-02-2009, 02:35
w ogóle nie rozróżniono sytuacji gdy jest lampa zdalną, czyli obojętnie czy jest na sankach czy zdalną
W dodatku raczej nie powinni pisac "na aparacie" tylko: "współpracując z aparatem". W tym momencie sobie nadinterpretowujesz to co tam napisano.

trochę się dziwię info o braku przedbłysków przy pracy na drugą lamelkę. Musze to kiedyś spradzić. A może im znowu tu chodzi o aparaty z grupy 1 ?

Grupa 1 to analogi i inny system TTL, który SB800 też obsługuje. Tam pomiary są w trakcie błysku głównego.

okoterroru
03-02-2009, 02:39
A ja znowu doczytałem, że przy drugiej lamelce też emituje przedbłyski. Faktycznie z mojej strony to nadinterpretacja była. Teraz wszystko się zgadza.

Lagunman
03-02-2009, 11:02
dzien dobry wszystkim ;p widze ze sie rozpisaliście troszke :) no ja jednak chyba przegapiłem i nie wiem nadal czy wątek tzn czy na postawione pytanie kolega dostał odp, bo jeśli dobrze nadal rozumiem to pomijając CLS że "tak to działa" chodziło o to że przedłysk a błysk główny to dwa błyski i chodzi o to ( mówiąc o lampie wbudowanej ) że pomimo iż w body ustawisz "--" to błysk głowny i tak jest emitowany ;) to tak dla wyjaśnienia :) próbowałem różnymi ustawieniami ( w sensie przysłon, odległosci, mocy ) i zawsze błyska wwrryyy dlatego Jacku rozglądam się za pocketami :D zresztą jesteśmy w kontakcie.

okoterroru
03-02-2009, 11:12
Lagunman - no teżwłaśnie o to chodzi, że w body wyłączasz błysk, a nie przedbłysk synchronizacyjny, a i tak na zdjęciu wyjdzie jakiś błysk od wbudowanej - co to za błysk bo nie kumam. W instrukcji SB800 pisze, że lampa na krótko przed błyskiem głównym wysyła serię przedbłysków, ale w indtrukcji D80 nie doczytałem o przedbłyskach lampy wbudowanej.

okoterroru
03-02-2009, 11:16
Aaa.... Wykapowałem. SLS - Creative Lighting System - jak sama nazwa wskazuje jest to system stworzony przez fitmę Creative - tąktóra produkuje kartu dźwiękowe do pecetów, więc proste, że Nikon nie obsługuje tego systemu. Heeee..

Lagunman
03-02-2009, 11:21
Lagunman - no teżwłaśnie o to chodzi, że w body wyłączasz błysk, a nie przedbłysk synchronizacyjny, a i tak na zdjęciu wyjdzie jakiś błysk od wbudowanej - co to za błysk bo nie kumam. W instrukcji SB800 pisze, że lampa na krótko przed błyskiem głównym wysyła serię przedbłysków, ale w indtrukcji D80 nie doczytałem o przedbłyskach lampy wbudowanej.

no dokładnie i to napisałem Ci na samym początku wstawiając foty :) tylko nie pamietam kto ale ktoś napisał że ti widać ten przedłysk zarejestrowany a ja się nie zgadzam bo widać normalny błysk. Dlatego wstawiłem foty na którym błysk główny ( w lampie wbudowanej ) jest wyłączony i włączony i jak dla mnie nie widać różnicy czyli błyska tak czy siak :)

Lagunman
03-02-2009, 11:21
Aaa.... Wykapowałem. SLS - Creative Lighting System - jak sama nazwa wskazuje jest to system stworzony przez fitmę Creative - tąktóra produkuje kartu dźwiękowe do pecetów, więc proste, że Nikon nie obsługuje tego systemu. Heeee..

dobre ;p

Jacek_Z
03-02-2009, 13:26
... pomimo iż w body ustawisz "--" to błysk głowny i tak jest emitowany ..
Rejestrujesz przedbłysk komunikacyjny, nie błysk główny. W ustawieniu -- nie ma błysku głównego.
Przedbłysk komunikacyjny jest słabiutki, dlatego da się go wyłapać na małej odległości na folii, ale jest to naprawdę tak słaby błysk, że go nie widac na fotkach zrobionych z kilku metrów, gdy w kadrze nie ma nic odbijającego (jak twoja folia).
Przypominam - z Pocketami nie będziesz miał TTL !!!

Zbigniew
03-02-2009, 13:31
Polecam też niedawny wątek o panelu SG-3IR. Pokazywałem tam wyniki pewnego testu - tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1096369&postcount=26).

Dodam, że w przypadku zdjęć w pomieszczenia, na dworze w niezbyt hardcorowych warunkach i ogólnej amatorki, CLS sprawdza się doskonale. Nie rezygnowałbym z niego tak szybko.

Lagunman
03-02-2009, 13:33
Rejestrujesz przedbłysk komunikacyjny, nie błysk główny. W ustawieniu -- nie ma błysku głównego.
Przedbłysk komunikacyjny jest słabiutki, dlatego da się go wyłapać na małej odległości na folii, ale jest to naprawdę tak słaby błysk, że go nie widac na fotkach zrobionych z kilku metrów, gdy w kadrze nie ma nic odbijającego (jak twoja folia).
Przypominam - z Pocketami nie będziesz miał TTL !!!

tak jest i nic inaczej :) to co ? robimy w końcy zrzutke ludków na pockety ? ogłaszamy gdzieś oficjalnie ? bo to już jesli dobrze liczę byłoby hhmm 6 szt :D aaa kolega sie nie wypowiedział czy za tą kasę reflektuje ? chyba że mi się omsknęło :)

...
Dodam, że w przypadku zdjęć w pomieszczenia, na dworze w niezbyt hardcorowych warunkach i ogólnej amatorki, CLS sprawdza się doskonale. Nie rezygnowałbym z niego tak szybko.

nie zrezygnowac nie dlaczego ? :) chodzi tylko o to że jak w słońcu ( obojętnie pod z czy jakkolwiek) cięzko mi ustawić tak zdalne żeby mi obie błysnęły :( ( przy dwóch reporterkach ) za jasno dlatego jednak do zastosowan zw chce kupić pockety:/

okoterroru
03-02-2009, 15:38
Mnie na razie nie stać na radio, więc chcę dowiedzieć się jak najwięcej o CLS, myśę, że wystarczy do tego co robię.

Lagunman
03-02-2009, 15:51
ok :) rozumiem więc dla śledzących wątek proszę o PM jeśli ktoś jest chętny na pockety :)

kronos28
03-02-2009, 16:04
to zamiast pocketów pomyślcie nad radiopopper (http://radiopopper.com/) bo te , w przeciwieństwie do pocketów, przekazują CLS

Lagunman
03-02-2009, 16:26
a ile to to kosztować ? i jak to działa tak po krótce bo pockety to rozumiem a w temacie radiopopper'ów jestem noga :/ przyznaję bez bicia :/

kronos28
03-02-2009, 16:30
wszytko jest w podanym linku

okoterroru
03-02-2009, 19:37
A jeszcze jedno pytanie. Skoro SB800 wysyła te swoje przedbłyski, żeby czujnik TTL aparatu mógł określić moc błysku do prawidłowej ekspozycji to rozumiem że wszystko działa, jeżeli lampa jest umieszczona gdzieś z boku aparatu, wtedy przedbyłyski odbiją się od przedmiotu i dotrądo czujnika TTL. A co się dzieje w wypadku jeżeli lampę zdalną ustawimy za przedmiotem w jednej linii z osią obiektywu, tak, żeby uzyskać oświetlenie tylne?

Zbigniew
03-02-2009, 19:52
Będzie tak samo - tj. aparat zmierzy to, co zmierzy. Sytuacja jest analogiczna jakbyś ustawił osobę w ciemnym tunelu, którego koniec byłby odsłonięty i światło wpadało z tamtej strony. Też masz oświetlenie z tyłu osoby i aparat analogicznie to zinterpretuje:
- jeżeli zmierzysz punktowo to gdy wybierzesz osobę - zdjęcie będzie prześwietlone, jeżeli wybierzesz obszar, gdzie jest światło - osoba będzie niedoświetlona
- jak uśredniasz, to wyjdzie Ci, w zależności od obszaru, jakaś średnia
- jak korzystasz z algorytmów typu pomiar matrycowy, to aparat będzie starał się tak dobrać parametry ekpozycji, aby były optymalne - pewnie osoba będzie w miarę ciemna, a wokół niej jasna obwódka

Lagunman
03-02-2009, 21:33
A jeszcze jedno pytanie. Skoro SB800 wysyła te swoje przedbłyski, żeby czujnik TTL aparatu mógł określić moc błysku do prawidłowej ekspozycji to rozumiem że wszystko działa, jeżeli lampa jest umieszczona gdzieś z boku aparatu, wtedy przedbyłyski odbiją się od przedmiotu i dotrądo czujnika TTL. A co się dzieje w wypadku jeżeli lampę zdalną ustawimy za przedmiotem w jednej linii z osią obiektywu, tak, żeby uzyskać oświetlenie tylne?

a nie łatwiej po prostu spróbować ;p

okoterroru
03-02-2009, 22:39
Zbigniew - kumam. Dlaczego indtrukcja SB800 zaleca używanie pomiaru matrycowego, jeżeli aparat nie posiada to średniego ważonego, nie wspominają o punktowym, który w/g mnie jest najbardziej precyzyjny, a matrycowy w D80 na przykład jest do kitu?

Lagunman
03-02-2009, 22:58
Zbigniew - kumam. Dlaczego indtrukcja SB800 zaleca używanie pomiaru matrycowego, jeżeli aparat nie posiada to średniego ważonego, nie wspominają o punktowym, który w/g mnie jest najbardziej precyzyjny, a matrycowy w D80 na przykład jest do kitu?

hhmm jakby Ci to rzec ... nie jestem Zbigniew ale na swój sposób Ci to wytłumaczę. Lampa to źrodło światła które oświetla jakąś scenę z jednego miejsca. Dlatego im więcej pól tym lepiej. Jeśli chodzi o srednio wazony lub centralny to raczej nie uzywasz do oświetlenia tak małego miejsca bo raczej dobrze naświetlony kadr to to nie będzie. Zrób sobie próby. Ktoś kiedyś pisał że żadne podręczniki i porady nie zastąpią praktyki. Dlatego bierz aparat i rób zdjęcia i sprawdź sobie na takim ustawieniu i innym żadna nasza porada nie zastąpi tego co sam ujrzysz na własne oczy :) podam moze jeszcze praktyczny przykład osoba stojąca pod słońce... kiedy zorbisz punktowym lub ważonym to może się okazać że owszem osoba będzie oswietlona poprawnie natomiast tło ..... hmmm to już może być coś bliżej nieokreślonego ponieważ body stwierdzi że jest ciemno ( osoba w cieniu ) i otworzy bardzo przysłonę lub czas wydłuży a niebo będzie kkooosssmicznie prześwietlone ;)

Jacek_Z
03-02-2009, 23:01
punktowy analizuje kilka procent kadru, w dodatku nie wiadomo czy na ten fragment kadru świeci lampa. Nie ma odnośnika do jasności otoczenia. Jednym słowem punktowy daje za mało informacji o fotografowanej scenie by dobrac moc błysku.