Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Beduin prosto z Egiptu
bialy260
05-08-2006, 17:40
Oceńcie jak wam sie podoba
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img53.imageshack.us/img53/3835/dsc0342mf3.jpg)[center]
chyba w pionie i chyba z lampa nie wiem nie znam sie :) dla mnie cykniete od tak poprostu
bialy260
05-08-2006, 18:04
W poziomie i bez lampy i faktycznie oni nie pozowali i nie chcieli aby robic im zdjecia wiec zdjecia sa robione na szybko
mnie to zdjecie generalnie nie grzeje. Co chciales pokazac...dobra nie chcieli pozowac ale jednak sie udalo ale nie rozumiem takiego kadru. faceta w hustce?widze obok kawalek wielblada...nie oporzadzal go? mogloby wyjsc ciekawe zdjecie a tak to srednie zdjecie z pobytu w Egipcie
HelmutWieczorek
05-08-2006, 18:16
Zdjecie nie bardzo. W tamtych stronach ciezko jest robic
bez lampy
**
oni nie pozowali i nie chcieli aby robic im zdjecia
No comment.
bialy260
05-08-2006, 18:20
Nie rozumiem o co Ci chodzi czlowieku i co ci sie nie spoodobalo w mojej odpowiedzi ale raczej mnie to nie interesuje
Al Bundy
05-08-2006, 18:47
bialy260, to przecież proste. Nie odnieś tego do siebie ale gdybym ja sobie nie życzył aby ktoś mnie focił a ten ktoś na hama jechałby po oczach szkłem to obiłbym mu gębę...
Co do zdjęcia to niestety takich beduinów (może bez chusty) stoi na pęczki pod monopolowym... Zdjęcie nie ma klimatu, jest niepoprawne technicznie a do tego niestety model nie należy do ciekawych...
phantomek
06-08-2006, 13:43
zdjecia sa robione na szybko
Niedopracowane, zrobione na szybko bez sensu - po co je pokazywac ??
Dla mnie jest przede wszystkim smieszny fakt, ze pojedzie ktos do egzotycznego (dla nas) kraju narobi przecietnych fotek i pokazuje je liczac na najwyzsze oceny i zachwyt... Z jakiego powodu? Ze tam byles?
Co do zdjecia - twarz kompletnie niewidoczna, tlo nieciekawe...
Jak chcesz zobaczyc jak sie powinno robic takie zdjecia to wejdz np. na strone Nygusa (www.nygus.info) - jego zdjecia cos pokazuja, opowiadaja o czyms, ciekawia...
mnie ten brak lampy kompletnie nie przeszkadza. wiecej, uwazam ze zdjecia z krajow o takim kontrascie sa niepotrzebnie psute przez wrzechobecnego flesza. ale to moje pojecie estetyki i tyle:-)
na tym niestety koniec jesli chodzi o pozytywy.
kadr jest bez sensu. ktos tu napisal ze uwaza sie ze bezsensowne fotki z krajow egzotycznych powinny wedlug autorow wzbudzac zachwyt bo sa z krajow egzotycznych. otoz nie!!! nie wzbudzaja. Trzeba dobrze fotografowac tak samo w domu i na swojej ulicy jak i w totalnie egzotycznym miejscu. dla braku umiejetnosci nie ma wytlumaczenia.
oni nie chceli by im robic zdjecia....hmmm
bylem nie raz w krajach arabskich i nie raz w domu beduinow ale nigdy nie spotkalem sie z odmowa BO modeli traktowalem z szacunkiem. to bzdura ze ludzie tam sa zle nastawieni do aparatow fotograficznych.
nie wiem jak bylo ale moge sie domyslac (to mi wolno). nie raz widzialem jak ludziska biegaja z aparatem z mina wazniaka i probuja robic zdjecia zwyklych ludzi nieswiadomie ich lekcewazac. to jest problem. ilez to bylo postow ze to po mordzie mozna dostac, ze to krzycza jak sie robi zdjecia itd. w polsce i wszedzie indziej.
moze wystarczy po prostu zastanowic sie dlaczego nie chca ci pozwolic zrobic zdjec. moze to nie oni sa zle nastawieni tylko TY NIE WZBUDZASZ ZAUFANIA!!!!
pomysl nad tym. zastanow sie przed robieniem zdjec po co je robisz, jak chcesz je zrobic i co ma pokazac. sprobuj by model ci zaufal, a nie bedziesz musial pokazywac takich gniotow i jeszcze sie dziwic ze ktos powiedzial ci prawde. samo posiadanie aparatu nie upowaznia do katowania ludzi swoimi produkcjami, ale co istotniejsze nie upowaznia do nazywania sie fotografem!!! Niestety coraz czesciej szczegolnie mlodzi posiadacze aparatow cyfrowych o tym zapominaja!
pozdro
olo
RAVENSHEART
06-08-2006, 22:23
Jak jest bakszysz to i ze zdjeciami nie ma problemu. :)
Niedzwiedz
07-08-2006, 11:22
pion i lampy zabraklo
bialy260
11-08-2006, 18:15
Niektóre wasze komentarze sa po prostu nie na miejscu nie zwiazane z tym o co prosiłem w tym poście przypominam o ocene a nie z zapytaniem po co tam pojechalem i w ogole grzech ze wrzucilem tu takie fotki albo "Niedopracowane, zrobione na szybko bez sensu - po co je pokazywac ??" Po to człowieku zebys mi wytlumaczyl dlaczego Ci sie nie podoba!!!
Jestem poczatkującym i chcialbym sie czegos nauczyc ale z takimi komentarzami raczej bedzie ciezko. Nie kieruje tego do wszystkich oczywiscie.
co jest nie na miejscu???
przeczytaj jak zareagowales na pierwsze slowa krytyki:
"Nie rozumiem o co Ci chodzi czlowieku i co ci sie nie spoodobalo w mojej odpowiedzi ale raczej mnie to nie interesuje"
zdecyduj sie chcesz sie dowiedziec jaka jest opinia czy chcesz zeby cie pochwalic?
nie otrzymales pochwaly bo nie ma za co jej otrzymac i teraz bedzie sie tlumaczyl jak to dostales w tylek.
biedactwo - jak pokazales kiepskie zdjecie to sie o tym dowiedziales i tyle.
nie jest tez prawda ze hasla w stylu po co to pokazales itd sa nie na miejscu. jest na rynku sporo albumow, jest net. mozna wszedzie zobaczyc dobre foty. jesli nie potrafisz ich porownac ze swoimi to znaczy ze nic nie potrafisz i czas sie wziac za nauke.
zrob se test - otworz losowo wybrane zdjecie w jakimkolwiek dobrym pismie lub albumie. potem powiedz jakie sa parametry techniczne: ogniskowa, czulosc, przyslona, czas, swiatlo, filtry, perspektywa itd. jesli potrafisz to zrobic to znaczy ze potrafisz technicznie zrobic takie zdjecie. bedzie to oznaczalo ze przedszkole fotograficzne masz za soba. jesli ni potrafisz to wracasz do przedszkola.
nikt ( a na pewno nie ja) nie bedzie sie tu z toba cackal. chcesz rzeczowych info to je dostales. czego oczekiwales ze ci bedziemy kadzic, czy moze ze ci opowiemy jak powinno to zdjecie wygladac. nie opowiemy bo kazdy widzi inaczej.
Przy całym szacunku do autora zdjęcia, dodam że moje zdanie pokrywa się z wieloma komentarzami. Otóż ja też jestem początkujący, ale już wiem na tyle że sam egzotyczny objekt nie zapewnia jakości zdjęcia.
Mieliśmy kiedyś sesję z Japonką w kimonie. I co? Samo kimono nie powoduje że zdjęcie jest od razu dobre i ciekawe. Do Japonki w kimonie jak i do Beduina na pustyni trzeba zastosować dokładnie tą samą miarę jaką się stosuje do wujka w Skierniewicach. Czyli że zdjęcie musi coś wyrażać, ma jakąs określoną tematykę i emocję.
Na lekcji fotografii podano nam pięć punktów jakimi się trzeba kierować przy dobrej fotografii. Do licha nie pamiętam ich teraz dokładnie, ale podam że dwa z nich pamiętam i w obydwu Twoje zdjęcie nie spełnia warunków. Punkt jeden to prawidłowe oświetlenie, jakiego w Twojej fotografii brakuje, punkt drugi to jasno określony temat zdjęcia. Tematem może być na przykład ekspresja twarzy, jak to jest często w portretach. Tymczasem twarz Beduina nie wyraża nic. Nie widzę nic atrakcyjnego w jego minie, w jego wzroku, w ogóle w jego postaci.
Spójrz się na to tak: wyobraź sobie że to nie Beduin z wielbłądem, ale Twój wujek ze Skierniewic z Fiatem 126p. Czy tak samo potraktujesz to zdjęcie?
"Niedopracowane, zrobione na szybko bez sensu - po co je pokazywac ??" Po to człowieku zebys mi wytlumaczyl dlaczego Ci sie nie podoba!!!
robiac zrzut z karty na forum raczej sie nic nie nauczysz .. niewazne jak dobre komentarze by byly .. poza tym swoim agresywnym podejsciem bynajmniej nie zachecasz do komentowania. to nie jest szkolka niedizelna i nie ma obowiazku tlumaczenia dlaczego zdjecie jest zle. jak ktos to robi to wylacznie z wlasnej woli. poza tym przy zdjeciu ktore ma wady ale jakikolwiek potencjal mozna wytykac bledy i radzic co poprawic. natomiast przy zdjeciu w ktorym lezy absolutnie wszystko ciezko cokolwiek powiedziec. kup chlopie jakakolwiek ksiazke o fotografii poczytaj o oswietleniu o kadrze i rob duzo zdjec... ogladaj te dobre probuj nasladowac, mysl jak padalo na nich swiatlo ... z czasem zacznie wychodzic. ale nie naskakuj od razu ze kady ma obowiazek udzielac ci odpowiedzi dlaczego mu sie twoje zdjecie nie podoba ..
a cala reszte dokladnie podsumowal rabijki