Zobacz pełną wersję : zestaw tornado
molekular
31-01-2009, 01:16
witam!
co myslicie o czyms takim?
http://www.allegro.pl/item536978048_swiatlo_ciagle_mega_moc_2x800_w_temp _5500.html
czytalem troche juz na tym forum, o watosekundach itp, chcialbym w przyszlosci zakupic ze dwie lampy blyskowe z softboxami i wydac ok 3tys, ale na razie chcialbym sprobowac z malym studiem i swiatlem ciaglym. czy talki zestaw bylby wystarczajaco mocny dla portretow? czy jednak rozejrzec sie za czyms innym? nigdy nie pracowalem w studiu i to ma byc na poczatek, do eksperymentow i nauki... chcialbym wiedziec czy warto.
gdzie wogole mozna zdobyc informacje o oswietleniu studyjnym? w wielu postach czytam o przeliczaniu Ws na W, jak sie do tego maja przeslony i migawki, jak to zrozumiec?
dzieki i wiem ze to troche lamerskie...
chcialbym w przyszlosci zakupic ze dwie lampy blyskowe z softboxami i wydac ok 3tys, ale na razie chcialbym sprobowac z malym studiem i swiatlem ciaglym.
Jeżeli chcesz w przyszłości kupować studyjne lampy błyskowe to moim zdaniem najpierw powinieneś nauczyć się "używać błysku". Masz sb800 więc zacznij od tego: zakup statyw+parasolkę (może do tego jakąś starszą lampę nikona za cenę tego zestawu. Np. Sb-28), lampa i aparat w tryb M i popróbuj. Moim zdaniem tym więcej zdziałasz i na pewno więcej się nauczysz. Zainwestujesz w coś co później i tak może ci się przydać a tego typu światło ciągłe to (oczywiście wg. mnie) strata pieniędzy.
Zresztą zobacz ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85790
molekular
31-01-2009, 11:08
dzieki za odpowiedz. to tak sie w sumie zastanawiam, moze jednak sie sprezyc i zakupic sb900, statyw i parasolki. sb900 i 800 na statywach z parasolami wyzwalane wbudowana? jak myslisz, jest to lepsze wyjscie? taki zestaw oczywiscie nadaje sie tez do pleneru... sa jakies uchwyty do parasolek do statywow, bo w mojej glowicy 808rc4 nie kojarze takiego miejsca?
z parasolką w manfrotto możesz mieć problem. Na MF samą lampę postawisz bez problemu - używając takiej śmiesznej stopki chyba AS-19 się to nazywa.
A żeby mieć parasol, spraw sobie najprostszy statyw oświetleniowy i takie coś http://www.allegro.pl/item543160666_uchwyt_do_lampy_blyskowej_i_parasolk i_import_w_wa.html
Gołą lampą na frotce zawsze możesz błyskać tam gdzie nie potrzebujesz rozproszonego światła.
czy on taki tornado to ja nie wiem... ;)
super zestaw, nic tylko brać :)
szczególnie, że w zestawie drożej niż na części ....
poszukaj w necie, gdzieś widziałem test widma tych żarówek i sam mam jedną, ale tylko aby się nie potykać po ciemku :)
teraz na poważnie proponuję tą drogę, którą sam obrałem:
- kup sobie statywy oświetleniowe, ale proponuję troszkę lepsze (zestaw 2 szt z pokrowcem 200zl) bo się potem przydadzą solidniejsze
- na początek 2-3 błyskotki 68Ws (mogą być te z podziałem na 1/2 mocy) potem będziesz miał do doświetlania choćby stołu od spodu
- parasolki i inne duperołki wg uznania
a jak planujesz potem się w studio bawić to wszystko wykorzystasz a jak kupisz taki badziew, to tylko będzie miejsce zajmował i szkoda kasy
czy on taki tornado to ja nie wiem... ;)
No łba to na pewno nie urywa :D Z tymi żarówkami jest problem, bo niby temperatura barwowa jest podana, ale bywa to dalekie od prawdy, a do tego niepełne widmo powoduje przykre niespodzianki.
coby nie być gołosłownym http://www.fotoserwis.lublin.pl/sklep/lampy/testy/test_swietlowek.htm
one naprawdę niewiele wartają a deklarowana moc i temperatura światła ma się nijak do rzeczywistości
molekular
01-02-2009, 12:11
w takim razie co myslicie o takiej lampce?
http://www.allegro.pl/item543366747_studyjna_lampa_blyskowa_100ws_cy_100 mr_regulowana.html
jakby zakupic takie dwie z parasolami, albo soft i parasol? z tego co czytam ten uchwyt pod nia jest w zestawie, wiec do MF powinna sie dokrecic? najzwyzej drugi statyw na razie bede pozyczal. i jesli dobrze rozumiem, kabla synchro tez nie potrzebuje, da rade bezprzewodowo wyzwolic.
marszull
01-02-2009, 13:42
Lepszy wybor niz to z pierwszego posta. Co do modyfikatorow to lepiej soft i parasol, albo dwa softy. Co do statywow, to jednak polecalbym kupno oswietleniowych, koszt nie tak duzy, a wygoda wieksza. Wyzwalanie albo radiowo (musisz kupic odbiornik i nadajnik) albo sb800 w manual 1/128 do gory palnikiem i lampy z wlaczonymi fotocelami.
Jest lepiej niż było, ale odpuść stawianie na MF lamp bo statywy oświetleniowe wcześniej czy później i tak musisz kupić, a jeśli masz od kogo pożyczyć statyw to i pewnie reszta też by się znalazła i wtedy zobaczysz co potrzebujesz. Ja osobiście jak bym miał już SB i miał wydać 500 zł na takie błyskograty to przemyślałbym dodatkową sabinkę. Powodów jest kilka: sabinkę sprzedasz za wiecej niż 1/2 wydanych pieniędzy czego bym przy tych lampkach nie podejrzewał (to tak jakby Ci się znudziło), mobilność z SB nieporównywalna, sterowanie i zabawa znacznie przyjemniejsze. A i ta lampka nie ma standardowego mocowania modyfikatora więc będziesz musiał się męczyć obojętnie, czy kupisz później powerluxa, quanntum czy jakiś inny wynalazek (za wspomniane 3 tys nic lepszego nie kupisz).
Odpowiedz sobie czy chcesz się tylko pobawić, wtedy pożycz sprzęt od znajomych, czy będziesz robił studio i wtedy raczej kombinuj przyszłościowo (biorąc to co potem Ci się przyda), a nie prowizorycznie bo jak już nieraz koledzy mówili dobrze i tanio "to se ne da" i na tanie nas nie stać.
molekular
01-02-2009, 23:13
coraz bardziej sie zastanawiam, czy jednak najlepszym wyjsciem by nie byla jednak sb900. tylko teraz jak wyglada sprawa z parasolkami? bo softow chyba do sabinek nie ma? a jesli parasolki, to chyba jedna bym wzial rozpraszajaca, druga odbijajaca biala, jak myslicie? i teraz najwazniejsze pytanie, jaka srednica parasolki jest skuteczna do sabinek? bo do tak malych palnikow to 150cm to chyba sa za wielkie, czy to nie ma znaczenia? czym sie tu pokierowac?
Ja osobiście jak bym miał już SB i miał wydać 500 zł na takie błyskograty to przemyślałbym dodatkową sabinkę. Powodów jest kilka: sabinkę sprzedasz za wiecej niż 1/2 wydanych pieniędzy czego bym przy tych lampkach nie podejrzewał (to tak jakby Ci się znudziło), mobilność z SB nieporównywalna, sterowanie i zabawa znacznie przyjemniejsze.
Zgadzam się, również polecam takie rozwiązanie. W amatorskim studio daje radę i zawsze da się zabrać w plener.
kupisz później powerluxa, quanntum czy jakiś inny wynalazek (za wspomniane 3 tys nic lepszego nie kupisz)
Za 3K kupował bym D-Lite 4 od Elinchroma, tą firmę podejrzewam jednak o lepszą jakość niż te chińskie wynalazki nawet w budżetowej linii lamp.
bo softow chyba do sabinek nie ma?
Jest kilka rozwiązań:
Firmy Lastolate, EzyBox Hotshoe (drogie rozwiązanie ale fajne. W PL dystrybutorem jest Foto7 i dicam), Photoflexu LiteDome xs (tańsze i raczej równie dobre, dystr. milso). Chimera produkuje chyba jeszcze podobne rozwiązanie (ale zapewne jest bardzo drogie, jak większość softów tej firmy). Westcott produkuje hybrydę parasolki i softboxa (chyba o nazwie Apollo), kupić można na pewno w stanach i możliwe że gdzieś w europie również, w PL nie widziałem. Zobacz również frazę na google "DIY softbox", jeżeli interesują cię rozwiązania "dla majsterkowicza".
Co do mocowania lamp na statywy zobacz to: http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html (jest tam bardzo fajny film dla początkujących w tej materii). I przy okazji mnóstwo informacji na temat oświetlania lampami aparatowymi "off camera".
ja z elinkami nie mialem do czynienia, ale jast o nich kilka tematów na forum i ta najniższa półka została oględnie mówiąc "niedoceniona" :)
akcesoria są koszmarnie drogie, chińszczyzna do nich niezbyt pasuje, drogie i delikatne (brak wentylatora) więc sam po przestudiowaniu wszystkiego co o lampach napisano na forum i po zasięgnięciu rady u forumowego kolegi siedzącego w temacie (za co dzięki stukrotne) kupiłem chinola o większej mocy, na którą u elinchroma szybko mnie stać nie będzie. moje zabawki nie są tak odpicowane i jakiś szaleństw z nimi nie porobię, ale amatorską kieszeń i tak dobrze dociążyły (szczególnie akcesoria bo na świecidełkach wydatki się nie kończą, a wręcz zaczynają)
molekular
02-02-2009, 18:49
w sumie to juz zdecydowalem, ze bedzie to na razie jeszcze jedna sabinka, jakiej wielkosci parasolki brac do nich?
bede mial jeszcze jedno pytanie, taka fotocela:
http://www.funsports.pl/p,pl,246,fotocela+bez+gniazdka+pc+pss03.html
do zwyklej lampy unimor bedzie dzialala z nikonowskim blyskiem? wystarczy wtedy gdy fotocela jest przypieta do lampy i bedzie blyskac na kazdy blysk innej lampy? zdjecie lampy, jesli bedzie potrzeba, postaram sie dzis wrzucic.
parasolki ja mam 120
fotocele zamawiam dopiero ale do takiej kostki http://www.infoto.pl/pl/Products/357/kostka_fotograficzna_synchro_pro/Show/ czyli np http://www.infoto.pl/pl/Products/262/fotocela_zasieg_12m/Show/
co do błysku nie będzie "nikonowski" bo będziesz pracował w manualu całkowitym inaczej fotocela zareaguje na dogadywanie się lamp, chyba że kupisz taką programowalną (gdzieś widziałem taki temat na forum)