Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: zestaw tornado

Domyślnie zestaw tornado

witam!
    co myslicie o czyms takim?
    http://www.allegro.pl/item536978048_...temp_5500.html

czytalem troche juz na tym forum, o watosekundach itp, chcialbym w przyszlosci zakupic ze dwie lampy blyskowe z softboxami i wydac ok 3tys, ale na razie chcialbym sprobowac z malym studiem i swiatlem ciaglym. czy talki zestaw bylby wystarczajaco mocny dla portretow? czy jednak rozejrzec sie za czyms innym? nigdy nie pracowalem w studiu i to ma byc na poczatek, do eksperymentow i nauki... chcialbym wiedziec czy warto.
    gdzie wogole mozna zdobyc informacje o oswietleniu studyjnym? w wielu postach czytam o przeliczaniu Ws na W, jak sie do tego maja przeslony i migawki, jak to zrozumiec?
    dzieki i wiem ze to troche lamerskie...
    de czysta, troche szkielek, sb800, mf 055xprob, 808rc4, tamrac expedition7 i jeszcze troche roznych wynalazkow...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molekular Zobacz posta
    chcialbym w przyszlosci zakupic ze dwie lampy blyskowe z softboxami i wydac ok 3tys, ale na razie chcialbym sprobowac z malym studiem i swiatlem ciaglym.
    Jeżeli chcesz w przyszłości kupować studyjne lampy błyskowe to moim zdaniem najpierw powinieneś nauczyć się "używać błysku". Masz sb800 więc zacznij od tego: zakup statyw+parasolkę (może do tego jakąś starszą lampę nikona za cenę tego zestawu. Np. Sb-28), lampa i aparat w tryb M i popróbuj. Moim zdaniem tym więcej zdziałasz i na pewno więcej się nauczysz. Zainwestujesz w coś co później i tak może ci się przydać a tego typu światło ciągłe to (oczywiście wg. mnie) strata pieniędzy.

Zresztą zobacz ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85790

Domyślnie

dzieki za odpowiedz. to tak sie w sumie zastanawiam, moze jednak sie sprezyc i zakupic sb900, statyw i parasolki. sb900 i 800 na statywach z parasolami wyzwalane wbudowana? jak myslisz, jest to lepsze wyjscie? taki zestaw oczywiscie nadaje sie tez do pleneru... sa jakies uchwyty do parasolek do statywow, bo w mojej glowicy 808rc4 nie kojarze takiego miejsca?
    de czysta, troche szkielek, sb800, mf 055xprob, 808rc4, tamrac expedition7 i jeszcze troche roznych wynalazkow...

Domyślnie

z parasolką w manfrotto możesz mieć problem. Na MF samą lampę postawisz bez problemu - używając takiej śmiesznej stopki chyba AS-19 się to nazywa.
    A żeby mieć parasol, spraw sobie najprostszy statyw oświetleniowy i takie coś http://www.allegro.pl/item543160666_...port_w_wa.html

Gołą lampą na frotce zawsze możesz błyskać tam gdzie nie potrzebujesz rozproszonego światła.
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Domyślnie

super zestaw, nic tylko brać
    szczególnie, że w zestawie drożej niż na części ....
    poszukaj w necie, gdzieś widziałem test widma tych żarówek i sam mam jedną, ale tylko aby się nie potykać po ciemku
    teraz na poważnie proponuję tą drogę, którą sam obrałem:
    - kup sobie statywy oświetleniowe, ale proponuję troszkę lepsze (zestaw 2 szt z pokrowcem 200zl) bo się potem przydadzą solidniejsze
    - na początek 2-3 błyskotki 68Ws (mogą być te z podziałem na 1/2 mocy) potem będziesz miał do doświetlania choćby stołu od spodu
    - parasolki i inne duperołki wg uznania
    a jak planujesz potem się w studio bawić to wszystko wykorzystasz a jak kupisz taki badziew, to tylko będzie miejsce zajmował i szkoda kasy
    system już wybrany, kolekcjonujemy zabawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotograf Zobacz posta
    czy on taki tornado to ja nie wiem...
    No łba to na pewno nie urywa Z tymi żarówkami jest problem, bo niby temperatura barwowa jest podana, ale bywa to dalekie od prawdy, a do tego niepełne widmo powoduje przykre niespodzianki.

Domyślnie

coby nie być gołosłownym http://www.fotoserwis.lublin.pl/skle...swietlowek.htm
    one naprawdę niewiele wartają a deklarowana moc i temperatura światła ma się nijak do rzeczywistości
    system już wybrany, kolekcjonujemy zabawki

Domyślnie

w takim razie co myslicie o takiej lampce?
    http://www.allegro.pl/item543366747_...egulowana.html

jakby zakupic takie dwie z parasolami, albo soft i parasol? z tego co czytam ten uchwyt pod nia jest w zestawie, wiec do MF powinna sie dokrecic? najzwyzej drugi statyw na razie bede pozyczal. i jesli dobrze rozumiem, kabla synchro tez nie potrzebuje, da rade bezprzewodowo wyzwolic.

Domyślnie

Lepszy wybor niz to z pierwszego posta. Co do modyfikatorow to lepiej soft i parasol, albo dwa softy. Co do statywow, to jednak polecalbym kupno oswietleniowych, koszt nie tak duzy, a wygoda wieksza. Wyzwalanie albo radiowo (musisz kupic odbiornik i nadajnik) albo sb800 w manual 1/128 do gory palnikiem i lampy z wlaczonymi fotocelami.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów