Zobacz pełną wersję : Tryb autofocusa AF-A
Czy ktoś mógłbym wytłumaczyć na czym polega działanie AF w trybie AF-A. W instrukcji napisane jest tylko Aparat automatycznie wybiera pojedynczy autofokus, kiedy fotografowany obiekt jest nieruchomy. Wybierany jest ciągły autofokus, kiedy fotografowany obiekt jest w ruchu.
Ale jakoś nie mogę zaobserwować innego działania niż podobne do AF-S tzn. przy włączonym AF-A jak ustawię ostrość i obiekt się przybliży to ostrość nie jest ponownie ustawiana a więc ruch nie jest wykrywany.
Ten tryb to taka hybryda troche na siłę. W praktyce jest tak że jeżeli autofokus ustawi ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrzenie się kończy, nawet jak ten obiekt potem się poruszy. Jeżeli obiekt jest w ruchu podczas ostrzenia, wtedy autofokus zachowuje się jak w trybie ciągłym i nawet jak obiekt się zatrzyma, a potem znowu poruszy, namierza go dalej. Czyli wybór trybu następuje podczas rozpoczęcia ostrzenia. Uff ..... mam nadzieję że niczego nie pokręciłem :)
Ten tryb to taka hybryda troche na siłę. W praktyce jest tak że jeżeli autofokus ustawi ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrzenie się kończy, nawet jak ten obiekt potem się poruszy. Jeżeli obiekt jest w ruchu podczas ostrzenia, wtedy autofokus zachowuje się jak w trybie ciągłym i nawet jak obiekt się zatrzyma, a potem znowu poruszy, namierza go dalej. Czyli wybór trybu następuje podczas rozpoczęcia ostrzenia. Uff ..... mam nadzieję że niczego nie pokręciłem :)
Może ma to sens. W instrukcji jest napisane, że aby zablokować ostrość w trybie AF-A należy nacisnąć przycisk AE-L/AF-L (natomiast dla AF-S wystarczy nacisnąć spust migawki do połowa). Czy dla AF-A nie jest tak, że jeśli naciśniemy spust migawki do połowy i ustawimy ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrość zostaje zablokowana (podobnie jak w AF-S) ?
SlaWasII
30-01-2009, 22:17
Czy dla AF-A nie jest tak, że jeśli naciśniemy spust migawki do połowy i ustawimy ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrość zostaje zablokowana (podobnie jak w AF-S) ?
Jest tak, pod warunkiem, że obiekt nie jest w ruchu podczas ostrzenia.
A jak odróżnić czy wykryto obiekt w ruchu czy nie ? Chodzi mi o to, żeby między innymi wiedzieć kiedy wykryto obiekt nieruchomy i mogę zablokować ostrość spustem migawki i przekadrować.
SlaWasII
30-01-2009, 22:38
A jak odróżnić czy wykryto obiekt w ruchu czy nie ?
Ja mam włączony sygnał dźwiękowy. Jak zapipczy, to jest po ptakach - ostrość zablokowana. Zauważ, że w trybie AF-C nie zapipczy nigdy. Przynajmniej tak mam w D60...
Kundzior
31-01-2009, 11:07
hmmm....Zdarzało mi się w D80 że obiekt zmienł położenie na bliższe/dalsze od obiektywu i mimo że zapipczał ostrzył znów i pipczał. więc nie jest to wybór początku ostrzenia (AF-A). W D50 rzeczywiście jak obiekt się porusza to ostrzy i nie wraca na zablokowanie AF gdy obiekt taki sie zatrzyma. D80 blokuje jak obiekt stoi szuka ostrości jak obiekt się poruszy. Czyli dynamicznie przełącza między AF-S i AF-C
byTOMall
31-01-2009, 11:30
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=125800&postcount=8
SlaWasII
31-01-2009, 11:31
Jest jeszcze jeden sposób. Jak ktoś ma dobry słuch, to podczas ostrzenia usłyszy jak obiektyw mruczy... :mrgreen:
Już sobie wyobrażam rzeszę użytkowników d90, którzy z namiętnością przykładają ucho do obiektywu nasłu****ąc każdej możliwej zmiany:) A może by tak stetoskopu użyć? Będzie dokładniej...
Aha - jak za kilka dni pojawi się temat "mój obiektyw nierówno mruczy przy ostrzeniu", to będziemy wiedzieć kogo winić:)
No wygląda to całkiem ciekawie i praktycznie (nie wiem jak jest w praktyce) , a skoro tak to dlaczego nie ma AF-A w wyższych modelach jak D300 czy D700?
Takie połączenie C i S byłoby przecież praktyczne...
SlaWasII
31-01-2009, 12:41
Aha - jak za kilka dni pojawi się temat "mój obiektyw nierówno mruczy przy ostrzeniu", to będziemy wiedzieć kogo winić:)
Jak to kogo? Mnie! :mrgreen:
No wygląda to całkiem ciekawie i praktycznie (nie wiem jak jest w praktyce) , a skoro tak to dlaczego nie ma AF-A w wyższych modelach jak D300 czy D700?
Takie połączenie C i S byłoby przecież praktyczne...
To połączenie w D60 kiepsko działa. AF-A zbyt szybko stwierdza, że obiekt już się nie rusza i blokuje ostrość. Trzeba wtedy puścić spust i jeszcze raz wcisnąć. W praktyce AF-A to jest nieomal AF-S, a powinien być IMO bliższy AF-C. Jak chcę fotografować coś w ruchu, to muszę przełączyć na AF-C bo inaczej kicha...
A z tym mruczeniem, to można na początku użyć nawet stetoskopu... ;) Szczególnie jak jest głośno. Jak się załapie o co chodzi, mruczenie nie będzie jedynym wyznacznikiem ciągłego ostrzenia. Przy pewnej wprawie można nawet zatkać uszy - widać to też pięknie w wizjerze.
Z moich obserwacji wynika, że nie do końca jest tak jak piszesz, przynajmniej w praktyce.
Jak naciskam spust do połowy na obiekcie poruszającym się bardzo często autofocus uznaje, że obiekt się nie rusza bo ostrość jest blokowana. Nawet jak zdarzy się, ze ostrość nie jest blokowana tylko cały czas ustawiana to po jakimś czasie jest blokowana a z Twojego opisu wynika, że powinna działać w trybie ciągłym cały czas.
Z moich obserwacji wynika, że nie do końca jest tak jak piszesz, przynajmniej w praktyce.
Jak naciskam spust do połowy na obiekcie poruszającym się bardzo często autofocus uznaje, że obiekt się nie rusza bo ostrość jest blokowana. Nawet jak zdarzy się, ze ostrość nie jest blokowana tylko cały czas ustawiana to po jakimś czasie jest blokowana a z Twojego opisu wynika, że powinna działać w trybie ciągłym cały czas.
Chyba masz rację. Jeszcze raz przyjrzałem się temu i rzeczywiście , jest tak jak piszesz. Ale czasem opisane przeze mnie działanie tez ma miejsce. Generalnie do kitu ta opcja . Za mało yntelygentna.
SlaWasII
31-01-2009, 22:49
AF-A to bajer i tyle...
IIGrzesiekII
01-02-2009, 01:19
Poczytałem co piszecie, po testowałem i doszedłem do wniosku, że jak wie się, że obiekt będzie nie ruchomy to ustawiamy na AF-S a jak na pewno będzie ruchomy to AF-C (ten drugi testowałem na siostrze i prawie zawsze ostre zdjęcia, a na AF-A było pół na pół :/). Dlatego nie ma co kombinować, i z góry przewidzieć jaki będzie nasz "obiekt"
Skupiliście się na funkcjonalności wykrywania ruchu w trybie AF-A a zapomnieliście jeszcze o jednej bardzo ważnej i akurat przeze mnie wykorzystywanej własności. Otóż w tylko w AF-A i AF-C działają takie bajery jak AF dynamiczny i 3D. Więc można przyjąć, że AF-A to taki AF-S tylko właśnie z włączonym dynamicznym wyborem punktu AF i w tej roli spełnia swoją funkcję bardzo dobrze. U mnie wygląda to tak. Z reguły mam ustawione śledzenie 3D i kiedy go potrzebuję to przełączam się na AF-A, a kiedy nie to na AF-S i mam zgłowy wyłaczanie 3D w opcjach menu.
BTW - Według mnie skopał Nikon tylko wybór trybu wyboru punktów AF - spokojnie tryby te mogły być dostępne pod przyciskiem AF + przednie kółko, które aktualnie w ogóle nie jest wykorzystane. Skutecznie podniosłoby to komfort wyboru trybu pracy AF.
Skupiliście się na funkcjonalności wykrywania ruchu w trybie AF-A a zapomnieliście jeszcze o jednej bardzo ważnej i akurat przeze mnie wykorzystywanej własności. Otóż w tylko w AF-A i AF-C działają takie bajery jak AF dynamiczny i 3D. Więc można przyjąć, że AF-A to taki AF-S tylko właśnie z włączonym dynamicznym wyborem punktu AF i w tej roli spełnia swoją funkcję bardzo dobrze. U mnie wygląda to tak. Z reguły mam ustawione śledzenie 3D i kiedy go potrzebuję to przełączam się na AF-A, a kiedy nie to na AF-S i mam zgłowy wyłaczanie 3D w opcjach menu.
BTW - Według mnie skopał Nikon tylko wybór trybu wyboru punktów AF - spokojnie tryby te mogły być dostępne pod przyciskiem AF + przednie kółko, które aktualnie w ogóle nie jest wykorzystane. Skutecznie podniosłoby to komfort wyboru trybu pracy AF.
A przypadkiem nie jest tak, że dynamiczny działa w AF-A tylko jeśli wykryty jest ruch i AF ciągle ustawia ostrość ?
A przypadkiem nie jest tak, że dynamiczny działa w AF-A tylko jeśli wykryty jest ruch i AF ciągle ustawia ostrość ?
Nie wiem jak "zwykły" dynamiczny bo ten tryb to w ogóle jest dla mnie jakąś wielką zagadką. Dynamiczy 3D działa nawet jeśli AF-A wcześniej ustawił ostrość na statycznym obiekcie.