Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Tryb autofocusa AF-A

Czy ktoś mógłbym wytłumaczyć na czym polega działanie AF w trybie AF-A. W instrukcji napisane jest tylko Aparat automatycznie wybiera pojedynczy autofokus, kiedy fotografowany obiekt jest nieruchomy. Wybierany jest ciągły autofokus, kiedy fotografowany obiekt jest w ruchu.

Ale jakoś nie mogę zaobserwować innego działania niż podobne do AF-S tzn. przy włączonym AF-A jak ustawię ostrość i obiekt się przybliży to ostrość nie jest ponownie ustawiana a więc ruch nie jest wykrywany.
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Ten tryb to taka hybryda troche na siłę. W praktyce jest tak że jeżeli autofokus ustawi ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrzenie się kończy, nawet jak ten obiekt potem się poruszy. Jeżeli obiekt jest w ruchu podczas ostrzenia, wtedy autofokus zachowuje się jak w trybie ciągłym i nawet jak obiekt się zatrzyma, a potem znowu poruszy, namierza go dalej. Czyli wybór trybu następuje podczas rozpoczęcia ostrzenia. Uff ..... mam nadzieję że niczego nie pokręciłem
    D90/D40/50mm 1.8/18-200VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duser Zobacz posta
    Ten tryb to taka hybryda troche na siłę. W praktyce jest tak że jeżeli autofokus ustawi ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrzenie się kończy, nawet jak ten obiekt potem się poruszy. Jeżeli obiekt jest w ruchu podczas ostrzenia, wtedy autofokus zachowuje się jak w trybie ciągłym i nawet jak obiekt się zatrzyma, a potem znowu poruszy, namierza go dalej. Czyli wybór trybu następuje podczas rozpoczęcia ostrzenia. Uff ..... mam nadzieję że niczego nie pokręciłem
    Może ma to sens. W instrukcji jest napisane, że aby zablokować ostrość w trybie AF-A należy nacisnąć przycisk AE-L/AF-L (natomiast dla AF-S wystarczy nacisnąć spust migawki do połowa). Czy dla AF-A nie jest tak, że jeśli naciśniemy spust migawki do połowy i ustawimy ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrość zostaje zablokowana (podobnie jak w AF-S) ?

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Czy dla AF-A nie jest tak, że jeśli naciśniemy spust migawki do połowy i ustawimy ostrość na nieruchomym obiekcie to ostrość zostaje zablokowana (podobnie jak w AF-S) ?
    Jest tak, pod warunkiem, że obiekt nie jest w ruchu podczas ostrzenia.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

A jak odróżnić czy wykryto obiekt w ruchu czy nie ? Chodzi mi o to, żeby między innymi wiedzieć kiedy wykryto obiekt nieruchomy i mogę zablokować ostrość spustem migawki i przekadrować.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    A jak odróżnić czy wykryto obiekt w ruchu czy nie ?
    Ja mam włączony sygnał dźwiękowy. Jak zapipczy, to jest po ptakach - ostrość zablokowana. Zauważ, że w trybie AF-C nie zapipczy nigdy. Przynajmniej tak mam w D60...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 30-01-2009 o 22:43
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

hmmm....Zdarzało mi się w D80 że obiekt zmienł położenie na bliższe/dalsze od obiektywu i mimo że zapipczał ostrzył znów i pipczał. więc nie jest to wybór początku ostrzenia (AF-A). W D50 rzeczywiście jak obiekt się porusza to ostrzy i nie wraca na zablokowanie AF gdy obiekt taki sie zatrzyma. D80 blokuje jak obiekt stoi szuka ostrości jak obiekt się poruszy. Czyli dynamicznie przełącza między AF-S i AF-C
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

D300/ N70-300VR, T17-50/2.8, SB800
    C5D/ 17-40/4L, C85/1.8, 430EXII

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Jest jeszcze jeden sposób. Jak ktoś ma dobry słuch, to podczas ostrzenia usłyszy jak obiektyw mruczy...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Brak

Domyślnie

Już sobie wyobrażam rzeszę użytkowników d90, którzy z namiętnością przykładają ucho do obiektywu nasłu****ąc każdej możliwej zmiany A może by tak stetoskopu użyć? Będzie dokładniej...
    Aha - jak za kilka dni pojawi się temat "mój obiektyw nierówno mruczy przy ostrzeniu", to będziemy wiedzieć kogo winić
    D90 + kit, pusty portfel i trzęsąca się ręka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów