Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Victoria
Paty1989
30-01-2009, 11:04
Po raz drugi coś tutaj zamieszczam. : ) Zaznaczam, że to początki i że tylko samsung L700 :) http://img136.imageshack.us/img136/9226/vicyjf8.jpg
Proszę o szczere opinie : )
Paty1989
30-01-2009, 11:11
ale może coś odnośnie zdjęcia? krytykować proszę
polecam google lub wikipedie i wpisać hasła Glamour i Fashion - w googlach polecam zakładkę Grafika
Jeśli nie lubisz szukać w necie - idz do Empiku - stoisko z gazetami typu Cosmopolitan, Vogue itd i pomysł czy Twoje zdjęcie spełnia następujące kryteria
- nie jest pstrykiem okolicznościowym
- ma zamierzone kadrowanie
- ma poprawne naświetlenie planu - najlepiej gdy histogram idzie w prawo
- praca jest przemyślana pod względem tematu, oświetlenia i miejsca wykonywania
- bardziej wąskie kadrowanie podkreślające detal ubrania, urodę modelki ewentualnie jakiś dodatków np biżuterii, bielizny
- czy praca skupia wzrok oglądającego na jednym punkcie czy może większej ilości
Odpowiedz sobie sam - poszukaj zdjęć na necie a nawet na tym forum w dziale F/G i porównaj prace
Wyciągnij wnioski i spróbuj raz jeszcze wziąć aparat w ręce..
Paty1989
30-01-2009, 11:25
dobrze. skorzystam z rad.
motylanoga
30-01-2009, 11:25
Dobra, przeniosłam z glamour do portretu, ale też wcale nie jestem pewna czy nie powinien być album ;-)
A co do zdjęcia: CIEMNO. I mało co widać poza trawą. I przejaranym niebem, które bez sensu znalazło się w kadrze.
stawiam, że przy odpowiedniej obróbce mógłby i tu zostać :)
Paty1989
30-01-2009, 11:31
jeżeli jest aż tak fatalne to nie ma problemu, prosze je usunąć. ja nie mam nic przeciwko.
motylanoga
30-01-2009, 11:53
Ej, tu nie chodzi o politykę "eee, kiepskie foto - usuwamy!", ja wcale nie mam ochoty usuwać żadnego wątku, w którym są jakieś zdjęcia. Zawsze jest to jakaś lekcja dla każdego - czy autora, czy zwykłego czytacza, który nawet nie skomentuje. W tym zdjęciu widać, że pomysł jakiś Ci przyświecał, że chciałeś pokazać ładną dziewczynę, że wybrałeś celowo miejsce... a że nie wyszło? Nie Tobie pierwszemu i nie ostatniemu ;-)
Naithsabes
30-01-2009, 12:04
Nie łam się, tylko bierz się do roboty.
Lektura, nauka i praktyka.
Jeszcze raz przytoczę radę malibu:
"proponuje więcej ogladać prac innych , gdy już stwierdzisz że zrobiłeś super mega hiper obrazek , nie wstawiaj go odrazu na forum odczekaj ze 3 dni i spójrz na niego jeszcze raz - jeśli nadal będzie super mega hiper - to wstawiaj - jesli tylko mega hiper to nie ".
Stosuję się do niej :)
Moje foty są narazie mega hiper, czasem tylko hiper, albo mega, a czasem ani mega ani hiper, dlatego nic nie wstawiam na forum, ale przyjdzie taki czas.:)
A i tak nie jest powiedziane, że mnie tu nie zlinczują ;)
Paty1989
30-01-2009, 12:18
dziękuje :) a nawiasem to jestem KOBIETĄ i proszę nie uznawać mnie za faceta :P
Zaznaczam, że to początki i że tylko samsung L700
Moja rada jest taka - czym prędzej zrezygnuj z takiego myślenia bo w ten sposób sama narzucasz sobie ograniczenia i hamujesz rozwój. (no tak - to początki więc lepiej nie zrobię, do tego sprzęt za słaby itp. itd.)
A o zdjęciu już napisano więc nie będę się powtarzał ;)
"proponuje więcej ogladać prac innych , gdy już stwierdzisz że zrobiłeś super mega hiper obrazek , nie wstawiaj go odrazu na forum odczekaj ze 3 dni i spójrz na niego jeszcze raz - jeśli nadal będzie super mega hiper - to wstawiaj - jesli tylko mega hiper to nie ".
Stosuję się do niej :)
Moje foty są narazie mega hiper, czasem tylko hiper, albo mega, a czasem ani mega ani hiper, dlatego nic nie wstawiam na forum, ale przyjdzie taki czas.:)
A i tak nie jest powiedziane, że mnie tu nie zlinczują ;)
A ja sie nie zgodze...
wrzucasz foty ktore ci sie podobaja i dostajesz opinie innych
zwracaja Ci uwage na bledy ktore popelniles.. pozniej zastosowujesz uwagi innych urzytkownikow w swoich kolejnych pracach, i podnosisz tym samym poziom prac.
nie majac dobrych konstruktywnych opinii mozesz czasem nie widzec bledow.. co za tym idzie mozesz stac w miejscu
choc oczywiscie nie musisz... uwazam ze samo ogladanie fot nie daje tak wiele jak praktyka polaczona z krytyka
Naithsabes
30-01-2009, 20:37
Powiedziałeś to samo tylko innymi słowami:)
Fotki mojego autorstwa na tym forum, były wrzucone o tak:
zrobiłem, popatrzyłem, hmmm, fajnie wyszło, wrzucam na forum... i dalej się działo:)
Jak powiedziałeś, wrzucasz fotki które Ci się podobają. Mnie moje się podobają, ale zawsze znajdę w nich coś co mi przeszkadza, jakieś niedociągnięcie.
Zdjęcie poddam ocenie dopiero wtedy, gdy sam nie znajdę w nim babola i dopiero wtedy zdam się na opinie innych, tudzież Twoją :)