Zobacz pełną wersję : LCD Philips 200W6CS
michal22
04-08-2006, 11:50
ktos ma ten monitor?? co o nim sądzicie?? Czy kontrast 800:1 wystarczy ??( jedni podają 800:1 a inni 600:1 nie wiem która wartośc jest właściwa) co innego brać do 2000tyś???
Zaraz, zaraz - do czego ci ten monitor potrzebny? Kontrast to w zasadzie parametr bez znaczenia...
michal22
04-08-2006, 12:00
do grafiki, czy to jest panoramiczny monitor
[ Dodano: Pią 04 Sie, 2006 ]
do grafiki,
michal22
04-08-2006, 12:27
możecie cos ploecić do grafiki a mniej do filmów i gier??
michal22, ten Philips to owszem panoramiczna 20" na matrycy S-IPS i jeśli upierasz się na panoramę to od bidy może być. Grafika to pojęcie szerokie, jeśli jednak masz potrzebę pracy na czymś, co zapewnia jakąś w miarę dobrą zgodność kolorystyczną, to polecam raczej coś z produktów dedykowanych do tego typu zastosowań, np. Nec 1990SXi
michal22
04-08-2006, 12:38
Chciałbym monitor głównie do obróbki zdjęć, mniej do filmów i gier
Ten Nec 1990SXi ma długi czas realcji matrycy, czy ni ebędzie smóżył???
michal22, do obróbki zdjęć nic lepszego niż Nec 1990SXi nie kupisz. To jedyny monitor mający jakąkolwiek możliwość sprzętowej kalibracji, w prawdzie tylko podstępem, ale zawsze. Przy edycji zdjęć czas reakcji matrycy kompletnie nie ma znaczenia - to jest istotne tylko w filmach i grach.
przy oglądaniu zdjęć na pewno nie będzie smózył :lol:
michal22
04-08-2006, 12:49
a jak z filmami ?? mocno to widać smóżenie ???
a co kalibracji, to jak kalibrujecie to sprzętowo?? macie swoje kalibratory czy radzicie sobie inaczej ??
Kalibrację można zlecić - monitor LCD dość długo trzyma nastawy i nie wymaga częstej kalibracji. Oczywiście warto mieć swój kalibrator, jest to jednak wydatek ok. 1500PLN
Z filmami nie wiem jak jest, bo nie oglądam - filmy nudzą mnie śmiertelnie i zaraz zasypiam :lol:
BTW - żeby była pełna jasność - 1990SXi to NIE JEST panorama - to zwykła 19"!!! Panoramy do zastosowań graficznych są przydrogawe :D
Al Bundy
04-08-2006, 14:57
Proponuję Ci michal22, wpaść gdzieś do sklepu i naocznie wybrać to co Cię interesuje. Wbrew pozorom nawet ten NEC nie wyświetla pełnej palety barw potrzebnej do właściwej kalibracji a dla 99% obrabiaczy amatorskich zdjęć spokojnie wystarczy każdy panel z PVA lub IPS... Jeśli ktoś już jest takim fanatykiem że kalibruje sprzętowo to z pewnością podkłada też profile barw laba, drukarki itp a to już zabawa wymagająca monitora za ponad 6 tysięcy - jeśli o tym nie myślisz to wybierz to co Ci się podoba i zaspokoi Twoje potrzeby. Wracając do danych technicznych to niestety rónież musisz poprostu to obejźeć. Akurat tak się składa że pracuję w tej branży mam w firmie kilka paneli na półce. Powiem tak - Samsung z dużo gorszymi opisanymi parametrami bije na łeb LG i Philipsa. Nec też nieźle wypada ale mimo wszystko wolę panel Samsunga i zamierzam niebawem właśnie taki nabyć...
Al Bundy, matryca nie ma znaczenia. Nec jest tani i dobry. Panel wyświetlający np. całe AdobeRGB kosztuje ponad 20-tys, ale nikt tu nie mówi o abstrakcjach, tylko o w miarę solidnym urządzeniu dającym sensowne rezultaty za b. niewielkie pieniądze. A chodzenie po sklepach i oglądanie nie ma sensu, bo w sklepach stoją zwykle panele amatorskie, więc i tak nie ma skali porównawczej.
Al Bundy
04-08-2006, 15:15
Czornyj, w takim razie zapraszam do Puław - tutaj obejżysz i te droższe. Co do AdobeRGB to pojawiło się już coś za 7 tys - nie pamiętam modelu ale jest już w sprzedaży...
Al Bundy, rozumiem, że przyjadę, pokażę - ten ten i ten, a uprzejmy sprzedawca skalibruje mi każdy z nich i postawi obok siebie wyświetlając jakieś ładne zdjątko, bym mógł porównać różnice? :lol:
Owszem, pojawiają się ciągle nowe, fajowe monitorki o coraz lepszych parametrach, ale niestety 7 czy 20 - dalej hardkorowo, a jeszcze trzeba min. 1,5 na dobry kalibrator wybulić.
A rozmawiamy tu o czymś za dwójkę - nb. widziałem nienajgorsze 19" Formaca, z kalibratorem (takim sobie) gratis, w sumie za 2 kafle - też sensowna rzecz!
Al Bundy
04-08-2006, 21:47
Czornyj, ja natomiast piszę że tak naprawdę monitor dla kogoś kto zawodowo tego nie robi nie ma az tak dużego znaczenia by decydować się na zakup tylko pod jednym kątem. Naprawdę polecam Ci zerknąć na np. 193P PLUS Samsunga w akcji...;)
Al, zgoda - większość ludzi - owszem, nie zauważy wielkiej różnicy. Ale facet pyta o coś fajnego do grafiki, a Samsung 193P kosztuje prawie 1800PLN, a dokładając 200-400PLN kupujesz 19-stkę z kalibratorem, albo fachowego Neca z możliwością kalibracji pod LUT monitora. I film pewnie też na tym da się oglądnąć. Nie doradzam mu przecież Barco Coloris Calibratora, Eizo Color Edge, czy Neca Reference, tylko coś dla ludzi.
Al Bundy
05-08-2006, 09:25
Więc delikanie się zgadzamy a michal22, sam podejmie decyzję i co by nie zrobił zrobi dobrze...;)
michal22
05-08-2006, 15:06
a co powiecie o tym monitorze 19" Philips 190S7FS silver