PDA

Zobacz pełną wersję : lampa do D90

bastard
28-01-2009, 21:43
Witam ponownie , znów mam prośbę o pomoc , a mianowicie o pomoc w wyborze :

Lampa błyskowa , wykorzystywana w dużych pomieszczeniech , w najbliższej przyszłości nie planuję by sterować zespołem lamp , czyli w zasadzie czy warto wydawać pieniądze na SB 900 , SB 800 a moze SB 600 .

Wiem ,że można o poszczególnych sprawach przeczytać ale moze ktoś miał np do czynienia ze wszystkimi lampami ?

Valdek_Tychy
28-01-2009, 22:37
Miałem SB600,mam SB800 i znając różnice między oboma lampami proponuję SB800

Piotrek Charchuła
28-01-2009, 22:58
bastard o tym było tyle wątków że opierając się na tym co przeczytałem na forum mógł bym pracę magisterską napisać. Proponuję byś użył opcji szukaj.

bastard
28-01-2009, 23:15
alex 004 jeśli nie masz nic do powiedzenia po prostu nie pisz , nabijasz sobie liczbę postów ?
Zadałem konkretne pytanie , i jeśli ktoś może mi pomóc to z góry dziękuję .

karabud
28-01-2009, 23:30
Powiedz do czego Ci potrzebna lampa i co zamierzasz nią osiągnąc. Wtedy forumowicze lepiej doradzą:)

D.Anihilati
28-01-2009, 23:41
alex 004 jeśli nie masz nic do powiedzenia po prostu nie pisz , nabijasz sobie liczbę postów ?

Nie mierz wszystkich swoja miara.

Nie okresliles jak duze to pomieszczenia.
To zalezy ile mozesz wydac. Masz pieniadze? Nie zastanawiaj sie - bierz SB-800 albo SB-900.

bastard
28-01-2009, 23:42
potrzebna mi do fotografii reporterskiej , konkretnie konwencje tatuazu , niestety w przeciwienstwie do np targów samochodowych nie tak dobrze oświetlona :)
czyli spore hale , duzo ludzi ,tatuaże - wygojone ,

D.Anihilati
29-01-2009, 00:04
potrzebna mi do fotografii reporterskiej , konkretnie konwencje tatuazu , niestety w przeciwienstwie do np targów samochodowych nie tak dobrze oświetlona :)
czyli spore hale , duzo ludzi ,tatuaże - wygojone ,
No to tym bardziej sie nie zastanawiaj, tylko bierz SB-800 lub SB-900. Wieksza moc i wieksza "elastycznosc" (tzn. zarowno wieksza swoboda ustawiania glowicy, jak i wiekszy zakres 'zoomu lampy').

bastard
29-01-2009, 00:08
thx zamawiam 900 kę . dzięki za pomoc ;)

mrJaros
19-05-2009, 21:00
Odświeżam temat.
Również potrzebuję lampki do d90, jednak mam mniej kasy do wydania. Czy polecacie coś w granicach 600 zł? Ostatnio byłem na koncercie koleżanki w takim niewielkim klubie (tzn niewielki jak na klub, ale ogólnie to sala spora) i wbudowana lampa oświetlała zespół za mocno, a bez lampy było ciężko. Chciałbym także móc zrobić ładne zdjęcia wieczorem na ulicy (jakieś festiwale, występy na starówce). Zdalne odpalanie jak najbardziej mile widziane. Czy warto brać Nissin, Metz, Sunpak?

XGrzesX
19-05-2009, 21:34
Odświeżam temat.
Również potrzebuję lampki do d90, jednak mam mniej kasy do wydania. Czy polecacie coś w granicach 600 zł? Ostatnio byłem na koncercie koleżanki w takim niewielkim klubie (tzn niewielki jak na klub, ale ogólnie to sala spora) i wbudowana lampa oświetlała zespół za mocno, a bez lampy było ciężko. Chciałbym także móc zrobić ładne zdjęcia wieczorem na ulicy (jakieś festiwale, występy na starówce). Zdalne odpalanie jak najbardziej mile widziane. Czy warto brać Nissin, Metz, Sunpak?

Temat lampy do D90 wałkuje już dłuższy czas i wychodzi na to, że rozsądne minimum to Metz 48 AF-1 który kosztuje 879 PLN lub Nikon SB-600, która teraz kosztuje ponad 1000 PLN.

jamazu
20-05-2009, 13:36
Podepnę się z pytaniami - rzecz dotyczy lampy błyskowej do D90.
Przeszperałem forum i inne źródła, ale nie do końca udało mi się odnaleźć konkretne informacje.

Lampa ma służyć do makro w terenie (początki amatorskiej przygody z makro na stare lata - jeśli nie liczyć tych z sprzed 30 lat Zenitem+Helios+pierścienie ). D90+Sigma 150/2.8 HSM+ DCR-250 (+planowane pierścienie)+(do tej pory) światło zastane lub lampa wbudowana.
Teren i ruchliwe robaczki - czyli raczej statyw nie wchodzi w grę, a ręka i oko już nie te. Na podstawie informacji z forum wynika, że korzystniejsza (cena, uniwersalność, porównywalne efekty) od ringu (lub typowych lamp makro) jest zewnętrzna lampa + własnej konstrukcji dyfuzor. Próby na f45 dają dobrą głębię, ale oczywiście pojawia się problem ze światłem, a ileż można ciągnąć ISO. Na 1/200 nie udaje mi się, z reguły utrzymać nieporuszonego zdjęcia. Oglądałem ostatnio zdjęcia http://fotoforum.gazeta.pl/u/grzehoofr.html - niesamowite to mało powiedziane, niektóre z nich wyglądają jak niemożliwe do zrobienia (przynajmniej dla mnie). Sądzę, że musiały być robione przy czasach znacznie krótszych niż 1/200 (zwłaszcza te w locie). Czyli wnoszę, że lampa powinna pracować w trybie FP (HSS) - nie znam się na tym na razie za bardzo.
Waham się pomiędzy dwiema lampami Sigma 530 DG Super i Metz 48 AF. Sigmę można wypróbować przez 3 dni, natomiast nie mogę znaleźć informacji o Metz-u 48 do Nikona pod kątem jego zastosowania w makro (oczywiście oprócz zdjęć w podanym linku - ale to Pentax). Czyli sumując lampa:
1. bez zarzutu będzie współpracować z moim sprzętem (D90+Sigma 150 macro+pierścienie z przeniesieniem pomiaru)
2. z domowej roboty dyfuzorem dobrze się sprawdzi w makro w terenie
3. wskazana też chyba byłaby możliwość pracy w trybie manual
4. pozwoli na pracę z czasami rzędu 1/1000 lub nawet krócej (liczę, że pozwoli mi to trochę zrekompensować niepewną rękę, a przy f45 także i trochę niepewne oko)
5. możliwość innego zastosowania może być dodatkowym argumentem za (np. okazjonalne imprezy, portret, praca jako lampa zdalna sterowana lampą wbudowaną) - ale przede wszystkim makro.

Czy ktoś używa Metz-a 48 do terenowego makro z dyfuzorem (przy krótkich czasach i f45) i mógłby coś o tym powiedzieć?
A może jakieś inne, potwierdzone praktycznymi doświadczeniami makro, propozycje w podobnym (lub niższym) przedziale cenowym?

XGrzesX
23-05-2009, 08:19
Niestety nadal nie wybrałem lampy do D90.
Mam gorącą prośbę o odpowiedź na poniższe pytania:
1. Czy do lampy SB-600 można dokupić kartę odbijającą ("sztuczny sufit") ?
2. Jaka jest wysokość lampy SB-900 po skierowaniu jej do góry ?
3. Czy są jakieś funkcje które obsługuje Metz 48 AF1 a niedostępne w SB-600 i na odwrót ?

Lampy nad którymi myślę to:
SB-600 - ale martwi mnie brak wysuwanej karty odbijającej
SB-900 - gabaryty no i cena wysoka
Metz 48 AF1 - rozterki czy będzie w pełni współpracował z D90 z racji że nie jest to lampa systemowa.

thorcik
24-05-2009, 18:24
1. Czy do lampy SB-600 można dokupić kartę odbijającą ("sztuczny sufit") ?

ba, można nawet zrobić ;oP

allprint
26-05-2009, 11:21
2. Jaka jest wysokość lampy SB-900 po skierowaniu jej do góry ?

Wysokosc lampy z palnikiem skierowanym w gore to 192 mm (liczone os sanek), a z palinkiem na wprost to 145 mm.
Uwazam, ze warto zainwestowac w ta lampe, jest to lampa na lata.

Pozdrawiam

sote
28-05-2009, 11:42
Lampy nad którymi myślę to:
SB-600 - ale martwi mnie brak wysuwanej karty odbijającej

jezeli to Twoja jedyne zmartwienie jesli chodzi o sb600 to tym sie kompletnie nie przejmuj ;)
wytniesz prostakat z bialej tektury i zamocujesz ja na palniku za pomoca gumki,
prostszego patentu chyba nie ma ;)