Zobacz pełną wersję : Portretówka do D90
Witam ponownie , znów mam prośbę o pomoc , a mianowicie o pomoc w wyborze :
1 Portretówki mam typy ale proszę o poradę - zalety i wady :
a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G
b) Nikon AF 50mm f/1.4 D
c) Nikon AF 50mm f/1.8 D
d) Sigma 50 f/1,4 EX DG HSM AF
Zależy mi na dobrej plastyce, odwzorowaniu kolorów , mile widziane by był ostry od poczatku .
Wiem ,że można o poszczególnych sprawach przeczytać ale moze ktoś miał np do czynienia z wszystkimi obiektywami itp .
Witam ponownie , znów mam prośbę o pomoc , a mianowicie o pomoc w wyborze :
1 Portretówki mam typy ale proszę o poradę - zalety i wady :
a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G
b) Nikon AF 50mm f/1.4 D
c) Nikon AF 50mm f/1.8 D
d) Sigma 50 f/1,4 EX DG HSM AF
Zależy mi na dobrej plastyce, odwzorowaniu kolorów , mile widziane by był ostry od poczatku .
Wiem ,że można o poszczególnych sprawach przeczytać ale moze ktoś miał np do czynienia z wszystkimi obiektywami itp .
Generalnie do portretu na DX to 85/1.8 ( jeszcze lepiej 1.4 ), ale można i 50 się pobawić w portret ( zresztą właśnie dzisiaj też obiektywem o tej ogniskowej robiłem portrety).
Z tych czterech to:
a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G-robiłem testy w Łodzi na warsztatach-fajny, ale za wolny jak na AF-s, na plus przeostrzenie zakresu po małej poprawce AF.
b) Nikon AF 50mm f/1.4 D-mam i sobie chwalę-jakość od 1.8 jest bardzo dobra, brak przeostrzenia AF przy małej poprawce.
c) Nikon AF 50mm f/1.8 D-nie miałem-więc na temat jakości się nie wypowiem, bardzo dobra cena.
d) Sigma 50 f/1,4 EX DG HSM AF-kupiłem dlatego, że robiłem testy w Zakopcu i jakość oraz szybkość HSM oraz przeostrzanie na małych dystansach wyłoniły go jako zwycięzcę.
O reszcie poczytaj w wątkach ostatnio na forum bardzo prężnych.
dzięki za odpowiedź .
przeszedłem z olympusa na nikona , wiem inny crop i moze dla tego pytam o 50 :)
w takim razie dla kogoś kto nie używa na co dzień stałki , ale od święta ,ale jednocześnie zależy mi na jakości foty , co byś polecił ?
czy warto dokładać do AF-s czy lepiej AF i zaoszczędzić parę groszy ?
Z sigmami jest problem - czas na wybranie właściwego egzemplarza :) czy są ok ?
dzięki za odpowiedź .
przeszedłem z olympusa na nikona , wiem inny crop i moze dla tego pytam o 50 :)
w takim razie dla kogoś kto nie używa na co dzień stałki , ale od święta ,ale jednocześnie zależy mi na jakości foty , co byś polecił ?
czy warto dokładać do AF-s czy lepiej AF i zaoszczędzić parę groszy ?
Z sigmami jest problem - czas na wybranie właściwego egzemplarza :) czy są ok ?
Też kiedyś siedziałem w olku ( E-1 ) i się przesiadłem na Nikona, dlatego znam problem cropa-Ox2, Nx1.5 dlatego te różnice ogniskowych. Z tych co wymieniłeś, chociaż ja dalej Ci polecam N85/1.8, to: N50/1.4D AF, lub S50/1.4HSM. Z sigmą proponuję zrobić test w sklepie, choć ja po 10 fotkach wiedziałem że jest super i kupiłem.
dzięki za pomoc . sprawdzę w sklepie co i jak i pomyślę :)
dzięki za pomoc . sprawdzę w sklepie co i jak i pomyślę :)
a ja radzę co nie raz usłyszysz :) kup 85/1,8D lub 85/1,4D i nie pożałujesz :)
chyba, że zależy Ci na zdjęciach całej postaci lub popiersia to co innego.
To pytanko kieruje do kolegi wilka
a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G-robiłem testy w Łodzi na warsztatach-fajny, ale za wolny jak na AF-s, na plus przeostrzenie zakresu po małej poprawce AF.
b) Nikon AF 50mm f/1.4 D-mam i sobie chwalę-jakość od 1.8 jest bardzo dobra, brak przeostrzenia AF przy małej poprawce.
Testowałeś oba więc który z nich jest godniejszy polecenia - pomijając kwestie finansowe?
To pytanko kieruje do kolegi wilka
Testowałeś oba więc który z nich jest godniejszy polecenia - pomijając kwestie finansowe?
Jeżeli teraz bym kupował i miał bym wybrać z tych dwóch nie mając żadnego, to po testach jednak: Nikon AF-S 50mm f/1.4G. Lepsza jakość wykonania i lepsza jakość uzyskiwanych zdjęć przy otwartych przesłonach, do tego potrafi przeostrzyć na minimalnym dystansie a to też duża zaleta, tylko niewiele droższy ( oczywiście mówimy o zakupie w sklepie )-tu AF-S 50mm f/1.4G jest dla mnie zwycięzcą.
Dzięki za info. Pytam bo chciałem się upewnić przed zakupem. :-D
a ja radzę co nie raz usłyszysz :) kup 85/1,8D lub 85/1,4D i nie pożałujesz :)
chyba, że zależy Ci na zdjęciach całej postaci lub popiersia to co innego.
Tutaj moje zdanie jest troche takie - lepiej mieć 50 i podejść troszkę bliżej by zrobić portret , a nie brać 85 bo z nią z kolei musiałbym odejść od osoby by zrobić postać , a czasem miejsca brak :)
Jeszcze raz dzięki za pomoc Wilk 325
Niestety ten łikend uważam za stracony do porównań obiektywów, nieudało mi sie pojechać do zadnego sklepu :)
Ale za to pobawiłem sie D90 i SB900 .
bastard, ale te obiektywy nie roznia sie jedynie ogniskowa, nie posiadam zadnych z nich ale z opinii tutaj wyczytanych, bokeh 85ki jest poprostu piekny - niestety nie stac mnie na niego na razie, takze bede musial sie zadowolic 50/1.8, ktora kupuje za kilka dni :)
mibartek
03-02-2009, 19:31
ja od siebie dodam tylko tyle.
Robiłem zdjęcia 50/1.8 - ok, ale bez rewelacji.
Robiłem zdjęcia 50/1.4 - świetny obiektyw, ale tylko? tyle - nie powalił mnie.
Robiłem zdjęcia 85/1.8 - po 10 fotach stwierdziłem że zbieram kasę na ten obiektyw ;-)
Widziałem co wyczynia 85/1,.4 - to już bajka ale kasa nie ta...
Oczywiście wszystko to moje subiektywne zdanie ale ja zdecydowanie byłbym za 85/1.8 jednak.