Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Portretówka do D90

Witam ponownie , znów mam prośbę o pomoc , a mianowicie o pomoc w wyborze :
    1 Portretówki mam typy ale proszę o poradę - zalety i wady :
    a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G
    b) Nikon AF 50mm f/1.4 D
    c) Nikon AF 50mm f/1.8 D
    d) Sigma 50 f/1,4 EX DG HSM AF
    Zależy mi na dobrej plastyce, odwzorowaniu kolorów , mile widziane by był ostry od poczatku .

Wiem ,że można o poszczególnych sprawach przeczytać ale moze ktoś miał np do czynienia z wszystkimi obiektywami itp .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bastard Zobacz posta
    Witam ponownie , znów mam prośbę o pomoc , a mianowicie o pomoc w wyborze :
    1 Portretówki mam typy ale proszę o poradę - zalety i wady :
    a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G
    b) Nikon AF 50mm f/1.4 D
    c) Nikon AF 50mm f/1.8 D
    d) Sigma 50 f/1,4 EX DG HSM AF
    Zależy mi na dobrej plastyce, odwzorowaniu kolorów , mile widziane by był ostry od poczatku .

Wiem ,że można o poszczególnych sprawach przeczytać ale moze ktoś miał np do czynienia z wszystkimi obiektywami itp .
    Generalnie do portretu na DX to 85/1.8 ( jeszcze lepiej 1.4 ), ale można i 50 się pobawić w portret ( zresztą właśnie dzisiaj też obiektywem o tej ogniskowej robiłem portrety).
    Z tych czterech to:
    a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G-robiłem testy w Łodzi na warsztatach-fajny, ale za wolny jak na AF-s, na plus przeostrzenie zakresu po małej poprawce AF.
    b) Nikon AF 50mm f/1.4 D-mam i sobie chwalę-jakość od 1.8 jest bardzo dobra, brak przeostrzenia AF przy małej poprawce.
    c) Nikon AF 50mm f/1.8 D-nie miałem-więc na temat jakości się nie wypowiem, bardzo dobra cena.
    d) Sigma 50 f/1,4 EX DG HSM AF-kupiłem dlatego, że robiłem testy w Zakopcu i jakość oraz szybkość HSM oraz przeostrzanie na małych dystansach wyłoniły go jako zwycięzcę.
    O reszcie poczytaj w wątkach ostatnio na forum bardzo prężnych.

Domyślnie

dzięki za odpowiedź .
    przeszedłem z olympusa na nikona , wiem inny crop i moze dla tego pytam o 50
    w takim razie dla kogoś kto nie używa na co dzień stałki , ale od święta ,ale jednocześnie zależy mi na jakości foty , co byś polecił ?
    czy warto dokładać do AF-s czy lepiej AF i zaoszczędzić parę groszy ?
    Z sigmami jest problem - czas na wybranie właściwego egzemplarza czy są ok ?

Domyślnie

dzięki za odpowiedź .
    przeszedłem z olympusa na nikona , wiem inny crop i moze dla tego pytam o 50
    w takim razie dla kogoś kto nie używa na co dzień stałki , ale od święta ,ale jednocześnie zależy mi na jakości foty , co byś polecił ?
    czy warto dokładać do AF-s czy lepiej AF i zaoszczędzić parę groszy ?
    Z sigmami jest problem - czas na wybranie właściwego egzemplarza czy są ok ?
    Też kiedyś siedziałem w olku ( E-1 ) i się przesiadłem na Nikona, dlatego znam problem cropa-Ox2, Nx1.5 dlatego te różnice ogniskowych. Z tych co wymieniłeś, chociaż ja dalej Ci polecam N85/1.8, to: N50/1.4D AF, lub S50/1.4HSM. Z sigmą proponuję zrobić test w sklepie, choć ja po 10 fotkach wiedziałem że jest super i kupiłem.

Domyślnie

dzięki za pomoc . sprawdzę w sklepie co i jak i pomyślę

Domyślnie

dzięki za pomoc . sprawdzę w sklepie co i jak i pomyślę
    a ja radzę co nie raz usłyszysz kup 85/1,8D lub 85/1,4D i nie pożałujesz
    chyba, że zależy Ci na zdjęciach całej postaci lub popiersia to co innego.

Domyślnie

To pytanko kieruje do kolegi wilka

a) Nikon AF-S 50mm f/1.4G-robiłem testy w Łodzi na warsztatach-fajny, ale za wolny jak na AF-s, na plus przeostrzenie zakresu po małej poprawce AF.
    b) Nikon AF 50mm f/1.4 D-mam i sobie chwalę-jakość od 1.8 jest bardzo dobra, brak przeostrzenia AF przy małej poprawce.

Testowałeś oba więc który z nich jest godniejszy polecenia - pomijając kwestie finansowe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    To pytanko kieruje do kolegi wilka

Testowałeś oba więc który z nich jest godniejszy polecenia - pomijając kwestie finansowe?
    Jeżeli teraz bym kupował i miał bym wybrać z tych dwóch nie mając żadnego, to po testach jednak: Nikon AF-S 50mm f/1.4G. Lepsza jakość wykonania i lepsza jakość uzyskiwanych zdjęć przy otwartych przesłonach, do tego potrafi przeostrzyć na minimalnym dystansie a to też duża zaleta, tylko niewiele droższy ( oczywiście mówimy o zakupie w sklepie )-tu AF-S 50mm f/1.4G jest dla mnie zwycięzcą.

Domyślnie

Dzięki za info. Pytam bo chciałem się upewnić przed zakupem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    a ja radzę co nie raz usłyszysz kup 85/1,8D lub 85/1,4D i nie pożałujesz
    chyba, że zależy Ci na zdjęciach całej postaci lub popiersia to co innego.
    Tutaj moje zdanie jest troche takie - lepiej mieć 50 i podejść troszkę bliżej by zrobić portret , a nie brać 85 bo z nią z kolei musiałbym odejść od osoby by zrobić postać , a czasem miejsca brak
    Jeszcze raz dzięki za pomoc Wilk 325
    Niestety ten łikend uważam za stracony do porównań obiektywów, nieudało mi sie pojechać do zadnego sklepu
    Ale za to pobawiłem sie D90 i SB900 .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów