Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sarah
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img149.imageshack.us/img149/6846/img4420jd4.jpg)
jacek.gold
28-01-2009, 19:38
ładnie świetlisto :)
takie lubię zdjęcia i panie
Sculptoris
28-01-2009, 19:58
Przyjemnie wielce chociaż jak dla mnie to światło jest zbyt mocne. Może gdyby było bardziej rozproszone. Teraz pojawiają się dość mocne cienie, które mi przeszkadzają. Nie do końca również gra mi w dolnej części kadru. Trudno mi stwierdzić z jakiego powodu - blat jakby z innej bajki, może przez bransoletki, może to światło... nie wiem, ale gryzie mnie ta część i oglądając koncentruje się na górnej części kadru do tego stopnia, że stronę przewijam tak aby dół ściąć.
dla mnie jest za jasno...
i to cos na raczce odciaga uwage...
kadr jest ok
ciecie mi nie przeszkadza...
przy nastepnym razie rozprosz siatlo... albo przeslonke zmien
jacek.gold
29-01-2009, 00:49
patrze po raz kolejny i super jest :)
Naithsabes
29-01-2009, 09:06
Oglądając zdjęcia na forum zauważyłem, że granica między przepałem a mocną jasnością jest bardzo cieniutka, ale do rzeczy.
Podoba mi się, chociaż trochę bym przyciemnił :)
nie będę oryginalny.. zbyt jasno :] i tak sobie pomyślalem że cięcie dołem, nad przedramieniem.. nadałoby zdjeciu wyrazu.. to taka moja prywatna opinia.. pozdrawiam
jacek.gold
29-01-2009, 09:20
granica między przepałem a mocną jasnością jest bardzo cieniutka,
granica ta często zależy od ustawień monitora :) w pracy na pewno będę miał przepał
jacku.. czego lub kogo bronisz? nie zakladaj z góry ze ktoś ma źle skalibrowany monitor .. uwierz ze ktos może ma po prostu inny od twojego gust.. bądź nie zna autorki zdjęcia osobiście.. dystansu nieco..pozdrawiam
Naithsabes
29-01-2009, 09:34
Zgodzę się, że kalibracja monitora odgrywa dużą rolę, dlatego czasem zwracam na to uwagę w swoich postach. Tutaj przepału nie widzę, jednak patrząc na zdjęcie nasunęła mi się właśnie myśl o wspomnianej granicy.
Patrząc po raz kolejny, podoba mi się, ale bym trochę przyciemnił :)
Pozdrawiam:)
zdecydowanie za dużo przepałów na tej koszulce ... rady kolegów jak najbardziej wskazane
zdecydowanie za dużo przepałów na tej koszulce ... rady kolegów jak najbardziej wskazane
Icek jest taka zakładka do Mozilli i nazywa się " Histogram Viewer " - proponuję Tobie zainstalować ją . Na tym zdjęciu nie ma przepałów. Rozumię, że dla niektórych może się wydawać za jasno i woleli by delikatnie ciemniej, to już może kwestia gustów. Ale pisanie, że za dużo przepałów jest moim zdaniem bzdurne. Jestem pewien, że na starych LCD całkowicie do życi wygląda.
Nie mniej jednak dzięki za komentarze.
Sebastiann
29-01-2009, 09:56
Ciut za jasno, zdjęcie fajne.
Icek jest taka zakładka do Mozilli i nazywa się " Histogram Viewer " - proponuję Tobie zainstalować ją . Na tym zdjęciu nie ma przepałów. Rozumię, że dla niektórych może się wydawać za jasno i woleli by delikatnie ciemniej, to już może kwestia gustów. Ale pisanie, że za dużo przepałów jest moim zdaniem bzdurne. Jestem pewien, że na starych LCD całkowicie do życi wygląda.
.
A ja proponuję otworzyć zdjęcie w PS wzięcie próbnika w dłoń i sprawdzenie ... a jeżeli chodzi o moje LCD cóż ... tego nie będę komentował i nie będę się wychwalał ... zarówno jeżeli chodzi o LCD czy laptopa na którym sprawdzałem ...
Pozdrawiam
A ja proponuję otworzyć zdjęcie w PS wzięcie próbnika w dłoń i sprawdzenie ... a jeżeli chodzi o moje LCD cóż ... tego nie będę komentował i nie będę się wychwalał ... zarówno jeżeli chodzi o LCD czy laptopa na którym sprawdzałem ...
Pozdrawiam
Nie wiem o czym mówisz, histogram który mam w mozili, ten z Lightrooma, a także w aparacie nie ukazuje żadnych przepałów. To, że jest na granicy przepaleń to jest wielka różnica. Nie wmówisz mi coś czego nie ma.
jacek.gold
29-01-2009, 10:27
jacku.. czego lub kogo bronisz? nie zakladaj z góry ze ktoś ma źle skalibrowany monitor .. uwierz ze ktos może ma po prostu inny od twojego gust.. bądź nie zna autorki zdjęcia osobiście.. dystansu nieco..pozdrawiam
przeciez nie napisałem że ma ci się podobać a tylko stwierdziłem co stwierdziłem. dystansu nieco...
Naithsabes
29-01-2009, 10:31
Panowie, spokojnie, bo będzie powtórka z rozrywki :)
iiiziiiii:)
oczywiście jacku masz racje.. ehhh ..
uuuu no nie znowu się zacznie ... Ale żeby było jasno ja się nie czepiam i już na pewno nie staram się czegoś wmówić (zapisałem sobie zdjęcie na pulpicie i otworzyłem w PS gdzie próbnikiem dotknąłem w kilku miejscach koszulki i wyszły mi same FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF bądź jak kto woli 0000... jest jasno ale skoro ktoś tak chce by było to mi pozostaje tylko ocenić zdjęcie organoleptycznie ... co nie znaczy że jest źle czy mi się w ogóle nie podoba ... mi nie podchodzą po prostu aż takie jasności ...
Jeżeli chodzi o kalibrację monitorka może powinienem zrobić ... w końcu nie będę się upierał że na bank u mnie wszystko w porządku jest.
Pozdrawiam
spoko powtorki nie bedzie :) ja sie nie udzielam :P
co do zdjecia jest jasno moze za jasno i tez mam skalibrowany monitorek maczka...
ale u mie przepalow nie ma...
Icek sprawdizlem jak ty
przepalow nie mam
w takim razie tak dla pewności jak wrócę do domu sprawdzę na EiZO bo dell-owi jakoś mimo matrycy za bardzo nie ufam ... jak sprawdzę oczywiście dam znać ... może będę musiał zabarać się za kalibrację
no ja jestem wlsnie po kalibracji monitora...
moze macowskie nie sa jak eizo
ale daja rade zwlaszcza po kalibracji
Przepałów nie ma , co nie zmienia faktu że jest ciut za jasno.Faktycznie ,gdyby światełko było bardziej rozproszone efekt końcowy byłby lepszy.Nie mniej jednak,zdjęcie jako takie ,podoba mi się ,ale to jest tylko moje subiektywne odczucie.
no ok ja tez napisalem ze jasno... i z tym sie zgodze.. i zeby rozproszyc swiatlo
Jak dla mnie za jasno, choć bardzo lubię "jasność" i nie wnikam czy są przepały czy nie ( na moim nie widać żeby były a całkiem dobry monitorek :)). Po prostu rzecz gustu, jak pisali koledzy, światełko rozproszone i ciemniej i jeszcze bym zaryzykował ciaśniej ciąć.
Pozdrawiam.
zdecydowanie zbyt jasne, reszta fajna :)
Teraz mogę się ukłonić i przeprosić autora bo faktycznie zdjęcie chol.....r..nie jasne ale nie ma przypałów sprawdziłem w domu i doszedłem do wniosku że będę musiał sobie pokalibrować ...
Pozdrawiam
PS. Hani ... macowskie matryce są jedne z lepszych zresztą wystarczy zapytać byle drukarza a odkryciem dla niego mac nie będzie ;-) ...
Teraz mogę się ukłonić i przeprosić autora bo faktycznie zdjęcie chol.....r..nie jasne ale nie ma przypałów sprawdziłem w domu i doszedłem do wniosku że będę musiał sobie pokalibrować ...
Pozdrawiam
Nie ma problemu :) Miłego dnia !
Za jasno czy nie za jasno ... baaardzo fajny portret. Taki ciepły i naturalny. Bez tych ozdób na nadgarstku byłoby jeszcze fajniej ale to szczegół.
PS. Hani ... macowskie matryce są jedne z lepszych zresztą wystarczy zapytać byle drukarza a odkryciem dla niego mac nie będzie ;-) ...
no ale nie mozemy ich porownac np do EIZO
wiele sie czytalo o matrycach glossy i " macowskim sposobie rozpoznawania kolorow"
oczywiscie one sa lepsze niz jakis dell..
ja mam 24" imaca i powiem tak.... nie narzekam :P
Archibald
31-01-2009, 14:15
Mi się podoba :-) ...i już ;-)
Ciekawie się rozwinął wątek.
Część forumowiczów onanizuje się sprzętowo, dochodząc czy mają dobrze, czy też źle skalibrowane monitory.
Część natomiast ocenia zdjęcie, oczywiście każdy wg swych upodobań.
To co autor chciałby się dowiedzieć nt swego zdjęcia odchodzi na dalszy plan.
Jeśli chodzi o zdjęcie i moją ocenę tego zdjęcia to:
- bardzo ładna modelka
- na pewno jest to niezbyt udana próba naśladowania techniki high-key
- głębia ostrości niezbyt udanie imitowana w programie graficznym (pojechane blurem po końcówkach włosów a patrząc w kierunku ucha i czubka głowy ostrość się zwiększa a przecież jest to ten sam plan)
- jeśli chodzi o kadr to byłby lepszy gdybyś obciął ręce i stół.
Co do jasności to może nie ma przepałów jeśli sprawdzasz to na histogramie albo próbnikiem kolorów, ale co z tego jeśli zdjęcie w odbiorze jest zbyt jasne. Może to wynikać z nierozproszonego oświetlenia. Popatrz na wargi modelki - blade.