Zobacz pełną wersję : czujnik w d70
Anonymous
26-01-2005, 18:56
mam pytanie o czujnik w d70 to jest produkt sony czy jest on lepszy od wyrobu np canona (czujnik w 300d - CMOS)??
mam pytanie o czujnik w d70 to jest produkt sony czy jest on lepszy od wyrobu np canona (czujnik w 300d - CMOS)??
rozumiem ze "czujnik" = matryca, w takim wypadku jest to produkt sony zaprojektowany przy wspolpracy z nikonem. Samego elementu elektronicznego nie podejmuje sie oceniac (na jakosc rejestrowanego obrazu sklada sie jeszcze jakosc i rodzaj filtra przed matryca oraz oprogramowanie, o elektronice towarzyszacej nie wpominajac).
Jesli chodzi o ogolne wrazenie odnosnie obrazu rejestrowanego przed d70 a 300d to bardziej mi odpowiada to co widze w d70 - wieksza jest ostrosc i ilosc szczegolow*.
*czysto subiektywne.
Dla mnie lekka perwera porównując Nikosia z tym szajsem Canona.
no...nie przesadzajmy...to nie jest taki szajs...da się tym roić dobre zdjęcia, a przeca o to w tym wszystkim chodzi...no nie :?: :mrgreen:
IMO firma Canon, o wiele wiecej pompuje kasy w markieting niż sprzęt.
Anonymous
27-01-2005, 12:05
a co mozecie mi powiedziec o kosztach (bez body) wyposarzenia sie w trzy podstawowe szkła szeroki kat, tele i macro...???
Wersja minimalna to nikkor 18-70, nikkor 70-300 G (te dwa b. tanio w zestawie u hesji www.imfoto.pl) do tego jakies tanie makro za troche ponizej 1000zl
ale mozesz oczywiscie drozej, np nikkor 18-55, nikkor 35-70, nikkor 70-200VR, tamron macro 90 di, ale nie chcesz znac ceny tego zestawu.
Jesli nie zalezy Ci bardzo na b. szerokim kacie a chcesz miec lepszy obiektyw standardowy to mozesz zdecydowac sie na taki zestaw jak ja mam: tamron 28-75 f2.8 + sigma 70-300 APO Macro Super II - bdb zoom w zakresie standardowym + tele odrobinke ostrzejsze od nikkora 70-300G (ale rownie ciemne) z funkcja makro (co prawda odwzorowanie tylko 1/2 i jakosc nieporownywalnie gorsza niz z dedykowanymi obiektywami makro, ale cena porownywalna z zestawem nr 1)
no nie wiem jak to policzyłeś że canon więcej kasy pompuje w marketing. Firmy robią różne sprzęty. trudno ocenić defacto które lepsze. Aczkolwiek ja stawiam na Nikona. Po pierwsze dlatego że aparaty nikona mają większą matryce 23.7x15.3 , canon ma 22,3x14,5 w przybliżeniu nie pamiętam dokładnie. Jakby nie patrzec to jest z każdego boku po milimetrze więcej. To ważniejsze dla mnie niż dodatkowe 2mln pikseli w 350d w porównaniu do d70s.
Właśnie jestem w trakcie czytania książki Thoma Hogana o D70 i podaje w niej plotkę, jakoby matrycę do D70 produkowało Sanyo w oparciu o produkt Sony montowany w D100, Pentaxie istD, Minolcie D7D po poprawkach zleconych przez Nikona ;)
A jakie to ma znaczenie praktyczne? Wg mnie Canon daje obraz bardziej "płaski", zawierający mniej szczegółów, ale bardziej odszumiony.
Rozmiar w mm jest bez znaczenia, ważniejszy może być przelicznik kąta widzenia (Nikon 1,5, Canon 1,6, Sigma 1,7), ale to w zasadzie dla ekstremalnie szerokich kątów może być istotne.
pozdrawiam, kuba
Populares
06-11-2006, 14:53
Rozmiar matrycy ma znaczenie dla głębi ostrości. Dlatego wolę matrycę większą i z mniejszą ilością pikseli, niż mniejszą, z większą ilością pikseli.
Choć w praktyce różnica w głębi między tymi matrycami będzie niewielka, ale zawsze jednak na korzyść tej większej (przy dużej głębi jaką niestety oferują aparaty cyfrowe, liczy się nawet ta odrobina bokeha...).
chyba nie mówisz poważnie....