Zobacz pełną wersję : Ciemne RAWy
okoterroru
21-01-2009, 20:08
Takie lekkie pytanko na rozgrzewkę:
1. Robię zdjęcie w formacie RAW (NEF bo mam D80) prawidłowe parametry ekspozycji oczywiście, NEF na wyświetlaczu chyba niezły.
2. Otwieram ten NEF w Camera RAW PS4 i okazuje się, że jest niedoświetlony około 2EV, przeciągam suwak ekspozycji na około 2 i jest tak jak się spodziewałem robiąc zdjęcie.
3. W tych samych warunkach, niemal w tej samej chwili przełączam aparat na JPEG, nie zmieniam żadnych innych ustawień i robię zdjęcie, otwieram je na komputerze i jest ok.
Pytanie - dlaczego RAW zawsze wychodzi niedoświetlony?
nie musisz pisać na wszystkich forach w Polsce :)
wina programu, otwórz przez soft co dostałeś w pudle (Nikon), a rawy będą ok
okoterroru
21-01-2009, 20:33
piszę dopiero na dwóch, ale dzięki za odpowiedź
Dziwne. Mam PS3 i w camera raw nie mam takiego problemu. A jeśli nie chcesz używać softu nikona to np darmowa przegladarka Faststone image viewer. Ona również czyta Nef-y i nie zajmuje tyle procka co np view NX. Pozdro
velaskez
21-01-2009, 22:11
UFRaw...ale się powtarzam:)
prawidłowe parametry ekspozycji oczywiście, NEF na wyświetlaczu chyba niezły.
Nie patrz na jasność zdjęcia na wyświetlaczu tylko na histogram.
adamturek
21-01-2009, 23:25
Nie patrz na jasność zdjęcia na wyświetlaczu tylko na histogram.
Dokładnie.
Wyświetlacz w apracie rozjaśnia zdjęcia. Ja mam jego jasność ustawioną na minimum, a tak to co na monitorze oglądam jest ciemniejsze niż w aparcie. Histogram jedynie ratuje tyłek. :D
puchbeary
22-01-2009, 11:42
Nic dodać nic ująć.
Pierwszy raz z D80 na zleceniu - pstrykam, cieszę się z nowego superhipermegadupnego wyświetlacza. Foty zajebiszcze. Przyjeżdżam do domu odpalam komputer, zrzut karty i ... o qrwa ! I od tamtej pory histogram moim przyjacielem :). Polecam to samo.
Nic dodać nic ująć.
Pierwszy raz z D80 na zleceniu - pstrykam, cieszę się z nowego superhipermegadupnego wyświetlacza. Foty zajebiszcze. Przyjeżdżam do domu odpalam komputer, zrzut karty i ... o qrwa ! I od tamtej pory histogram moim przyjacielem :). Polecam to samo.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Dokładnie tam samo (i też w d80) skończył się mój romans z hiperduperLCD w tej puszce.
Po powrocie do domu (ZE STUDIA!!!) musiałem zrobić preset z +2,5 EV :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: do wszystkich zdjęć.
Wtedy dokładnie zrozumiałem sens tego: "histogram głupcze!"*
*bez urazy - to tak ogólnie.
Przesada. Ja jak jeszcze miałem d80 używałem lcd w sposób klasyczny nie patrząc na histogramy i byłem w stanie ocenić naświetlenie zdjęcia. Trzeba się oczywiście trochę przyzwyczaić, "wyczuć", ale to spokojnie realne.
To samo z D300. Na histogram rzucam okiem tylko czasem, w chwilach niepewności albo trudnych scen/warunków oświetleniowych.
puchbeary
22-01-2009, 15:07
Mam w d300 otwarty na stałe podgląd obrazka z histogramem. I wygodne i pewne. Pewnie, że można się nauczyć jeść zupę widelcem tylko po co się tak męczyć :mrgreen:
velaskez
22-01-2009, 17:14
Jak wyżej.
okoterroru
23-01-2009, 00:59
Panowie, wiem co to histogram, ale konkretnie nie chodzi mi o to jaki jest histogram w aparacie i jak to wygląda na LCD. Pisałem, że RAW wychodzi o około 2EV niedoświetlony w porównaniu z JPG zrobione w tych samych warunkach. Raw jest zawsze za ciemny, czy oglądamgow camera raw CS2, CS4, Adobe bridge czy innych przydupnikach. Przykład. Robię zdjęcie JPG,natychmiast przestawiam na NEF i robię drugie zdjęcie. Otwieram JPG w CS4 i obok niego ten sam NEF bez żadnej ingerencji w camera raw. JPG dobry, NEF ciemny jak diabli. O to mi chodzi.
NEF po to, żebyś mógł "powyciągać" w PS/ACR:mrgreen:
Oni już tam swoje wiedzą;)
Panowie, wiem co to histogram, ale konkretnie nie chodzi mi o to jaki jest histogram w aparacie i jak to wygląda na LCD. Pisałem, że RAW wychodzi o około 2EV niedoświetlony w porównaniu z JPG zrobione w tych samych warunkach. Raw jest zawsze za ciemny, czy oglądamgow camera raw CS2, CS4, Adobe bridge czy innych przydupnikach. Przykład. Robię zdjęcie JPG,natychmiast przestawiam na NEF i robię drugie zdjęcie. Otwieram JPG w CS4 i obok niego ten sam NEF bez żadnej ingerencji w camera raw. JPG dobry, NEF ciemny jak diabli. O to mi chodzi.
Zakładam, że dprawdziłeś wszelkie ustawienia aparatu, które będą miały wpływ na jakość JPG a nie wpływające na NEFy.
GGrzegorz
23-01-2009, 14:17
Może problem leży w ustawieniach wstępnych dla poziomu jasności w ACR? Fabryka daje +50 i może skorygowałeś to na 0?
Tak przy okazji zapytam: rozumiem sens kilku wstępnych/domyślnych ustawień ACR, ale dlaczego proponowana jasność jest w ten sposób podbita? +50 to jednak sporo...
Wystaw tego NEF'a proszę. Bo za chwilę posypią się "wnioski", że D80 nie doświetla.
Ja powiem tak. D80 prześwietla na .... LCD :P wyświetlacz na maxa skręcony i tak przewala. Trzeba przywyknąć.
velaskez
25-01-2009, 01:32
A ja tam jak robię NEFy to wyłączam podgląd bo i tak jak niedoświetli lub prześwietli to obrabiam na kompie i jest git. Zawsze w obrębie 1.5ev dla ISO 800 mogę się poruszać...no i 3ev dla ISO 200:mrgreen:
Ja mam D80 i robię w RAW-ach (NEF-ach). Jak wyżej, używam FastStone Image Viver i wszystko jest ok :)
Warto spróbować :)
Z góry przepraszam za głupie pytanie:???:
Dlaczego pliki RAW przetwarzane przez dostarczony wraz z D90 program w pliki typu NEF, nie chcą mi się otwierać w Photo Shopie 4- komunikat o nieznanym formacie pliku ????
proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuje za odpowiedź ...
Dzięki pomocy fraglesa już po problemie.
Dziekuję bardzo !
witam
wracając jeszcze do ciemnych RAWów, w tym wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86825) niektórzy wskazują na to, że włączona funkcja D-Lighting może powodować taki efekt, właśnie przy wywoływaniu w programach non-Nikon.
SlaWasII
26-02-2009, 03:47
W D80, DL mozna włączyć tylko przy wywoływaniu.
okoterroru
26-02-2009, 11:54
SlaWasII - FastStone może jest ok. Ale jak się zabieram do wywoływania nefa to chciałbym zrobić to od początku do końca w PS, a tam w camera raw muszę notorycznie wyciągać nefa o około +2 EV. Może to jest normalne z uwagi na specyfikę tego formatu i dbałość całego procesu o niedopuszczenie do prześwietlenia zdjęcia. Pytam tylko czy to jeat normalne przy pracy z tym formatem, czy gdzieś popełniłem błąd w ustawieniach.
SlaWasII
26-02-2009, 21:21
Oko, niewiele pomogę, bo D80 miewam rzadko w rękach. Gdzieś słyszałem, że D80 bardzo dba o ekspozycję, by nie prześwietlić zdjęcia. Mój braciszek nie ma takich problemów z D80. Jak go spotkam w plenerze z aparatem, to sprawdzimy.
okoterroru
28-02-2009, 00:55
SlaWasII - dzięki, czekam na informację.
w acr dobrze ustawić shadows na 2-3 a nie 5 jak jest standardowo ustawione, wtedy obraz wyjsciowy jest bardziej podobny do naswietlenia 'jpegowego'
Przepraszam za pytanie, ale o jaki "histogram" chodzi? Macie na myśli tą drabinkę w aparacie? Która zazwyczaj musi być o jedną belkę mniej by zdjęcie wyszło nie prześwietlone?
okoterroru
28-02-2009, 02:09
pepsi90 - to jest obejście problemu i zarazem jedyne wyjęcie?
Mekano - histogram to wykres rozkładu światełi cieni, możesz sobie to wyświetlić w aparacie albo programie graficznym.