Zobacz pełną wersję : D 40 i N50/1.8
Witam! Jestem posiadaczem D40 i kitowego obiektywu. Stoje teraz przed wyborem zakupu kolejnego i tu jest moj problem. Czy do mojego body lepiej zakupic N50/1.8, czy dolozyc troszke kasy i nabyc N55-200VR. Mam zamiar robic zdjecia przede wszystkim ludzi, portrety, czy to w domu czy w plenerze, oraz rowniez architekture, (np. kamienice, zamki) oraz krajobraz, ale w pelnym wypelnieniu kadru. Wiem ze jest wiele postow na ten temat, ale mnie przede wszystkim chodzi o to jak jest z tym problemem co do recznego ostrznia w N50/1.8, czy to naprawde sprawia wiele trudnosci? A moze zakupic razem, bo ceny sie zsumuja N 50/1.8 i N 55-200 ale bez VR? Czy tu nie napotkam problemu przy teleobieltywie nie posiadajac w nim stabilizacji? Nadmieniam ze jestem pocztkujacym adeptem sztuki fotografii.
Użyj szukajki bo z tego co się orientuje to na każde z Twoich pytań została już napisana niejedna odpowiedź (w szczególności jeśli chodzi o temat ręcznego ostrzenia z N50 1.8).
amorphis
21-01-2009, 03:32
Kup 50mm 1.8, nie bój się ręcznego ustawienia ostrości. Jest bardzo prosta sprawa ! Jak już dobrze ustalisz ostrości, to w lewym dolnym rogu wizjera występuje się zielona kropka (tj. "electronic range finder", czytaj str. 97 z instrukcji). I już możesz strzelać !
Dla obiektywów długo ogniskowych to VR jest niezbędne. Sprzedałem niedawno temu 55-200 bez VR, mimo że ludzie z nikonians.org mówili, że nie ma wielkiej różnicy w jakości zdjęć zrobionych przez 55-200 VR czy bez VR. Jeśli chcesz trochę więcej zoomów niż obiektyw kitowy, to zastanów się nad 18-105 VR czy 70-300 VR (moje marzenia). W każdym razie polecam VR.
Dzieki serdeczne za odpowiedzi. Zdecydowalem, kupuje N50!!! Ale jesli mozna to jeszcze jedno pytanko. Przy wyborze tele, co bedzie lepsze, dokupic 55-200, czy proponowany wyzej 18-105?
Ekhm, czy lepszy koniec 200mm czy 105mm to już musisz sobie sam odpowiedzieć...
Dla obiektywów długo ogniskowych to VR jest niezbędne.
Jest zbędne... ludzie, co wy wypisujecie tutaj...
P.S. na D40 bałbym się ręcznego ostrzenia :(
Annihilator
21-01-2009, 13:13
nie ma co się bać ręcznego ostrzenia, ja robie 90%zdjęć tym obiektywem na D40, poziom trudności jednak wzrasta przy otworze od 1.4 do 2.5, powyzej jest dobrze
To teraz zadam pytanie za ktore pewnie mnie zlinczujecie, ale do tej pory robilem zdjecia w programach PSAM, i pewne pojecia sa dla mnie obce. O co chodzi z tym otworem 1.4, 2.8 itd..... Co to jest i gdzie to bede ustawial. Sorki za glupawe pytanie, ale kto pyta nie bladzi,,,,,,
O co chodzi z tym otworem 1.4, 2.8 itd.....
Jak kupisz 50/1.8 (ewentualnie 50/1.4) to będziesz wiedział ;)
Twój kit daje Ci największy "otwór" 3.5 :D
OK, wiec w sobote zakup. Poradzcie na co mam zwrocic uwage przy zakupie, nadmieniam ze prawdopodobnie wezme swoje body do sklepu, by podpiac ten obektyw. Jaki przeprowadzic test, taki dla laika, by nie kupic trefnego egzemplarza, bo przeciez pewnie taka mozliwosc istnieje. Planuje zakup w fotojokerze.
Annihilator
21-01-2009, 16:46
kit w 50mm ma 5,6, jakby miał 3,5 to by wymiatał:)
poszukaj haseł: przesłona, głębia ostrości, jasność obiektywu
amorphis
21-01-2009, 16:52
Jest zbędne... ludzie, co wy wypisujecie tutaj...
No widzę, że w twoim zestawie nie ma VR. Ale zamiast tego masz lampę i pewnie jeszcze statyw :D
@ johny72m: w obiektywie kitowym i innych obiektywach Nikon... "G" nie ma już pierścienia przysłonego (f/8,f/5.6,... f/1.8), dlatego nie wiedziałeś. Oto zdjęcie przykładowe 50mm 1.8 "D", który będziesz kupił:
http://www.allegro.pl/item535689060_50mm_f_1_8d_af_nikkor.html