PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ko-le-jo-wo

Yaaculek
18-01-2009, 22:58
1.Taki sobie mały dworzec

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img131.imageshack.us/img131/9017/dworzecnockomplpanoramarj4.jpg)
2.Gdzieś kilka kilometrów dalej

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img370.imageshack.us/img370/3276/photo044a800600sq7.jpg)

Qiubag
18-01-2009, 23:05
1 mi nie podchodzi, natomiast 2 nieźle - podoba mi się symetria i kolorki.

kulten
18-01-2009, 23:32
Oba zdjęcia sorry ale mi się nie podobają.

Na 1 widzę plastelinowe formy rodem z photomatixa. A tematy nijak ma się do krajobrazu.

Na 2 jasna góra i zbyt doświetlony dół. Symetria zaburzona, wystarczy spojrzeć na szyny.

krokus66
18-01-2009, 23:49
1 podobami się, cukiereczek. 2 - brak symetrii, no cóż chłopak robił szybko, w wielkim stresie. Domyślam się, że nie ma pozwolenia na chodzenie po torach - mandat od SOK-istów pewny jak w banku, a ponadto dwa semafory palą się czerwonym światłem ... Trzeba docenić odwagę i poświęcenie ... Sokistów bajer o artystycznej misji chyba by nie przekonał ... Słyszałem, że PKP organizuje konkursy o tematyce kolejowej, sądzę, że masz szanse.

Yaaculek
18-01-2009, 23:53
Oba zdjęcia sorry ale mi się nie podobają.

Na 1 widzę plastelinowe formy rodem z photomatixa. A tematy nijak ma się do krajobrazu.

Na 2 jasna góra i zbyt doświetlony dół. Symetria zaburzona, wystarczy spojrzeć na szyny.

To chyba muszę oddać aparat do serwisu?
Zdjęcie nie było przerabiane w photomatixie.

kulten
18-01-2009, 23:56
Napisałem"rodem z photomatixa" co nie oznacza pewności, że nim się posługiwałeś. Ale jeśli wołałeś z rawa to taki efekt też można uzyskać. Mi się on nie podoba.

Ale jak widać kolega powyżej uważa inaczej więc ilu ludzi tyle opinii.

Yaaculek
18-01-2009, 23:58
1 podobami się, cukiereczek. 2 - brak symetrii, no cóż chłopak robił szybko, w wielkim stresie. Domyślam się, że nie ma pozwolenia na chodzenie po torach - mandat od SOK-istów pewny jak w banku, a ponadto dwa semafory palą się czerwonym światłem ... Trzeba docenić odwagę i poświęcenie ... Sokistów bajer o artystycznej misji chyba by nie przekonał ... Słyszałem, że PKP organizuje konkursy o tematyce kolejowej, sądzę, że masz szanse.

Wiesz 2ka faktycznie była robiona na szybko ale piony robiłem do semaforów,sęk w tym,że lewe tory są nieco wyżej
od prawych i dlatego nie ma symetrii.

autograf
18-01-2009, 23:59
Bardzo słabe prace.

Yaaculek
19-01-2009, 00:07
Bardzo słabe prace.

Czy możesz powiedzieć coś więcej? Bo widzę,że jesteś dalej w drodze niż ja.

Piotr_ek
19-01-2009, 00:10
Po pierwsze drogi autorze zacznij rozróżniać kategorie - no.1 to architektura, no.2 już bardziej podchodzi pod pejzaż ale i tak jest bardziej urbanistycznie niżeli pejzażowo.
Prace słabe. Ot takie pstryki...

Yaaculek
19-01-2009, 00:16
Po pierwsze drogi autorze zacznij rozróżniać kategorie - no.1 to architektura, no.2 już bardziej podchodzi pod pejzaż ale i tak jest bardziej urbanistycznie niżeli pejzażowo.
Prace słabe. Ot takie pstryki...

Dlatego,że to miał być cykl wstawiłem tutaj.
Dworzec jest w moim rodzimym mieście i ma swój urok,widocznie tylko dla mnie :)

Piotr_ek
19-01-2009, 00:20
Wiesz... sfotografować dworzec to każdy potrafi. Poszukaj może jakiegoś "złotego środka" na pokazanie tej architektury... Nikt tu dla Ciebie nie chce źle.

kulten
19-01-2009, 00:20
Urok może i ma ale problem w tym, że nie udało Ci się tego oddać na wstawionych zdjęciach. Spróbuj jeszcze raz.

borregaard
19-01-2009, 00:22
A mnie się jedynka podoba...fajna jest,taka trochę inaczej .Nie wiem czemu Was tak razi....:-D

kulten
19-01-2009, 00:25
A mnie się jedynka podoba...fajna jest,taka trochę inaczej .Nie wiem czemu Was tak razi....:-D

Żartujesz czy 100% powagi?

Piotr_ek
19-01-2009, 00:26
Nie wiem czemu Was tak razi....

lepsze ślę czasem do kosza :)

Nemeth
19-01-2009, 00:27

No a widziałeś post Andrzeja na poważnie ?
:twisted:

borregaard
19-01-2009, 00:29
No poważnie,jest coś w tej focie ,co nie pozwala mi powiedzieć,że nie podoba mi się..
Sam nie wiem co...a może świruję już....:mrgreen:

Piotr_ek
19-01-2009, 00:30
nie pijcie alkoholu przed tym jak siadacie do komputerów :)

kulten
19-01-2009, 00:31

Za krótko egzystuję na niniejszym forum by opiniować czyjeś wypowiedzi na ile są one w tonie żartu gdy akurat sytuacja wymaga by zachować gorobową atmosferę hehe.

Co wiem na pewno to Andrzej udowodnił, że 24h na forum to wcale nie trudne przedsięwzięcie :mrgreen:. Andrzeju, nie bierz tego do siebie.

borregaard
19-01-2009, 00:31
Ooooo,bardzo przepraszam,jesteś niesprawiedliwy....kilka by się znalazło...:mrgreen:

Piotr_ek
19-01-2009, 00:34
Miasto: Podlasie

w tych 5116 tylko kilka poważnych - ło matko :)

DonMaliniacco
19-01-2009, 00:35
Słabiutko...

Yaaculek
19-01-2009, 00:36
lepsze ślę czasem do kosza :)

Dobrze,tylko co jest nie tak z tym klimatem,może mi powiesz dokładniej?
Wiem,że to nie kurs fotografii ale powiedzcie co poprawić?
Obszedłem go już ileś razy ale to jedyne miejsce,z którego wygląda jakotako.
Wiem,może nie całkiem w nocy tylko lekko po zachodzie słońca?
Ale wtedy wyjdzie chyba jeszcze bardziej cukierkowo.
Chyba,że B-W.

Piotr_ek
19-01-2009, 00:40
fota zapożyczona z digart.pl :)
http://digart.img.digart.pl/data/img/vol0/44/67/download/3003544.jpg

mówi Ci to coś ?

Yaaculek
19-01-2009, 00:41
w tych 5116 tylko kilka poważnych - ło matko :)

Przepraszam,może coś w temacie zdjęcia?

kulten
19-01-2009, 00:41
A ja od siebie polecam stronę tego pana http://www.j-roumagnac.net/index.php, w mojej ocenie warto się na nim wzorować.

Piotr_ek
19-01-2009, 00:45
http://www.j-roumagnac.net/index.php

niezły industrial...

Yaaculek
19-01-2009, 00:48
No i jest dyskusja wreszcie :)
Sugerujesz bym się zajął szczegółami,a nie całością?
To chyba dobry pomysł,choć w cyklu powinno się znajdować choć jedno z dworcem w całości.
Pokażesz ?

Yaaculek
19-01-2009, 00:52
niezły industrial...

Niezłe :)
Mam pomysł,przydałaby się modelka,co Ty na to?
Albo na długim czasie rozmazani ludzie przechadzający się podworcu.

Piotr_ek
19-01-2009, 00:54

Fotografia to niekończące się poszukiwania :)

kulten
19-01-2009, 00:55
Tego Ci już jak sądzę nikt nie napisze. To już jest Twoja praca. Więc mniej pisania tylko do roboty. Czekamy na efekty.

Yaaculek
19-01-2009, 00:55
A ja od siebie polecam stronę tego pana http://www.j-roumagnac.net/index.php, w mojej ocenie warto się na nim wzorować.

Ten dworzec żyje już życiem pozagrobowym :)
Nie mam takiego w okolicy ale poszukam.
Dzięki za rady.

Yaaculek
19-01-2009, 00:59
Fotografia to niekończące się poszukiwania :)

No i mam natchnienie,dzięki wam oczywiście.
Postaram się jak najszybciej coś nowego z tego tematu wstawić.

krokus66
20-01-2009, 20:41
Dlatego,że to miał być cykl wstawiłem tutaj.
Dworzec jest w moim rodzimym mieście i ma swój urok,widocznie tylko dla mnie :)

Mam wielu znajomych, którym też się bardzo podoba!

krokus66
20-01-2009, 20:47
Wiesz... sfotografować dworzec to każdy potrafi. Poszukaj może jakiegoś "złotego środka" na pokazanie tej architektury... Nikt tu dla Ciebie nie chce źle.

Jeśli chcemy być precyzyjni, to nie jestem pewien czy to jest dworzec? Dla mnie jest to raczej po. (przystanek osobowy). Oczywiście obstaję przy poprzedniej wypowiedzi.

krokus66
20-01-2009, 21:19
Niezłe :)
Mam pomysł,przydałaby się modelka,co Ty na to?

Yaaculek! Bywa tak, że nasze zdjęcia nie zawsze podobają się innym, nie muszą. Każdy ma prawo inaczej odbierać. Ważne jest, że jak coś robimy, to róbmy to tak jak my coś czujemy. Robiąc pod kogoś będziemy sztuczni i nieciekawi. Oczywiście należy znać kanony, również je łamać, uważnie słuchać innych i wyciągać wnioski. Ale przede wszystkim róbmy to co my lubimy, co nas pociąga! Dla mnie fotografia jest wielkim hobby, ale przede wszystkim oderwaniem od szarego dnia, pamiątką i fajną zabawą. Spoko.... Pozdrawiam.

krokus66
20-01-2009, 21:47
Tego Ci już jak sądzę nikt nie napisze. To już jest Twoja praca. Więc mniej pisania tylko do roboty. Czekamy na efekty.

Szanuję i doceniam Wasze wypowiedzi, jeszcze bardziej Waszą twórczość. Mam jednak pewne "drobne" ale.
Znam osobiście parę osób a od przyjaciela fotografika słyszałem o wielu takich, początkujących zapaleńcach, którzy zostali skutecznie zrażeni do tego pięknego hobby. Czy o to chodzi? .... Sądzę, że zdajecie sobie sprawę jak ważny jest sposób przekazywania wiedzy i własnych doświadczeń. Ci młodzi ludzie szukają porady, podpowiedzi, wsparcia duchowego, a często i nowych kolegów.......................................

kulten
20-01-2009, 23:04
I dlatego kolega otrzymał nieco porad i przyjął je właściwie. Ma się chłopak starać, a będzie lepiej. Lepiej pisać prawdę niż kogoś omamiać. To jest piękne hobby ale trzeba je czuć, nic na siłę.

Yaaculek
21-01-2009, 18:35
Szanuję i doceniam Wasze wypowiedzi, jeszcze bardziej Waszą twórczość. Mam jednak pewne "drobne" ale.
Znam osobiście parę osób a od przyjaciela fotografika słyszałem o wielu takich, początkujących zapaleńcach, którzy zostali skutecznie zrażeni do tego pięknego hobby. Czy o to chodzi? .... Sądzę, że zdajecie sobie sprawę jak ważny jest sposób przekazywania wiedzy i własnych doświadczeń. Ci młodzi ludzie szukają porady, podpowiedzi, wsparcia duchowego, a często i nowych kolegów.......................................

Trudno się z Tobą nie zgodzić...
Dlatego jest taki jak na zdjęciu bo codziennie widzę go w odcieniach brudnej szarości.
Może jak popatrzę na tę fotkę w przyszłości będę do niej inaczej podchodził i nie będę posypywał lukrem czegoś
czego nie powinienem.

december
21-01-2009, 21:20
Podzielam zdanie borregaarda. Rzeczywiście jest ciekawa ta fota, dobrze zauważone, myślę że nad tym rawem warto jeszcze popracować.