PDA

Zobacz pełną wersję : SB900 problem czy nie ?

deejay3x
18-01-2009, 21:42
Tydzien temu mialem okazje popstrykac zjdecia na studniowce u mojej siostrzenicy, wszystko bylo ladnie pieknie do puki nie pstrykanlem 29 zdjec- lampa zapiszczala zalaczyl sie czujnik temperatury zarnika i dupa zbita a tu polowa poloneza leci :(
zdjecia pstrykane wg ustawien :
aparat na manualu f 2.8 do 5.6 dla czasow od 1/80 do 1.160 sek
lampa tryb iTTL korekcja od zera do -0,7EV , palnik ustawiany w roznych pozycjach na wprost i do gory pod katami itp . Zalozona nakladka rozpraszajaca.
Sala duza wysoka sciany zolte sufit na wysokosci okolo 5-7 metrow bialy dosyc goraco
No pomyslalem ok ze za czesto pstrykalem wiec lampa wystygla dokonczylem poloneza , potem posilek wystygla juz calkowicie .
Przyszedl czas na zabawe i wtedy koszmar co okolo 10-20 zdjec i dalej to samo. pomyslalem moze nakladka rozpraszajaca ja podgrzewa wiec ja schowalem do torby. problem dalej wystepowal . Zdjecia pstrykane w odstepach od 30sek do 1 minuty. Problem niestety wystepowal caly czas do konca imprezy. Co chwila tylko do palarni (bo tam najchlodniej) i studzenie.
I teraz pytanie zasadnicze ktos z Was mial juz taki problem ? Bo nie wiem czy to z powodu ciezkich warunkow czy lampa jest jakas felerna , a na odeslanie jej do serwisu nikona jakos nie mam ochoty.
Pozdrawiam.

conik
18-01-2009, 21:52
nie wiem jak szybko musiales robic zdjecia ale nie zdarzylo mi sie zeby sb900 blokowala sie z powodu temperatury w normalnych warunkach typu slub

deejay3x
18-01-2009, 21:53
Na poczatku dosyc szybko ale pozniej tak jak pisalem 30sek do minuty odstepu pomiedzy fotkami

fishes79
18-01-2009, 21:55
witam
U mnie taka sama sytuacja... tylko ze inne pomieszczenie... no ale bez przesady nie robilem zdjec seriami na dlugich ogniskowych... tez pomyslalem ze moze wlasnie rozpraszac takie jaja robi ale nic nie pomoglo. Ja co prawda zrobielm ok 300 no ale mimo wszystko... to moja pierwsza lampa i w sumie pierwsze takie robienie zjec (impreza). Dodam ze baterie to enelop, i w sumie to myslalem ze spokojnie cala impreze zrobie na jednym zestawie...
Dodam moze ze zrobilem upgrade softu w lampie na najnowszy. Moze warto powrócilc do starego.
Pozdrawiam

deejay3x
18-01-2009, 21:59
witam
U mnie taka sama sytuacja... tylko ze inne pomieszczenie... no ale bez przesady nie robilem zdjec seriami na dlugich ogniskowych... tez pomyslalem ze moze wlasnie rozpraszac takie jaja robi ale nic nie pomoglo. Ja co prawda zrobielm ok 300 no ale mimo wszystko... to moja pierwsza lampa i w sumie pierwsze takie robienie zjec (impreza). Dodam ze baterie to enelop, i w sumie to myslalem ze spokojnie cala impreze zrobie na jednym zestawie...
Dodam moze ze zrobilem upgrade softu w lampie na najnowszy. Moze warto powrócilc do starego.
Pozdrawiam

ja mialem raczej krotkie ogniskowe a baterie nie maja tu nic wspolnego raczej z tym zjawiskiem, pozatym jakby mi sie zagotowala po 300 to bym sie wogole nie zmartwil

edit: soft mam oryginalny bez upgradu

fishes79
18-01-2009, 22:02
no dobra zagotowala sie po 300 ale po ostygnieciu... pare strzalow i znowu ciepla... Myslalem ze lampa blyskowa moze pracowac dluzej niz 300 zdjec... a co z tymi co potrzebuja zrobi 600 jednego wieczoru... druga lampa w torbie... kostki lodu w torbie... zartuje sobie, co nie zmienia faktu ze sytuacja mnie zaniepokoila...

zielin
18-01-2009, 22:47
robiłem kilka dni temu sesje z Robertem S. z forum który jest posiadaczem sb-900. Zrobilismy kilka fotek z lampą a potem podlaczylismy wyzwalanie radiowe. Ale cos tam bylo nie teges na stykach i lampa blysnela pare razy na pelnej mocy w krótkich odstępach czasowych i wtedy tak jak mowisz - pisk i przegrzana. Studziliśmy ją, czekalismy ale - kilka fotek i znowu pisk... i tak do konca sesji. Na lampie nie było dyfuzora ani nic takiego a temperatura w pokoju kolo 22oC.
Po kilku dniach pytalem Roberta - wszystko wróciło do normy.

jacek.gold
18-01-2009, 22:51
czyżby wyższość sb-800?

Arafat
19-01-2009, 08:07
Moja SB900 też szalała z D80, ale nie była to wina przegrzania tylko wogle nie chciała błyskać... na następny dzień wszystko wróciło do normy. Zauważyłem też, że lampa nie chce lub nie błyska tak jak trzeba kiedy akumulatorki są na wyczerpaniu w puszce, no chyba, że to zwykły zbieg okoliczności.

Mont
19-01-2009, 09:09
do puki

dwa błędy w jednym wyrazie :shock:

w temacie : w wątku o SB900 ktoś pisał o możliwości wyłączenia zabepieczenia lampy przed przegrzaniem, oczywiście na własne ryzyko :mrgreen:

fishes79
19-01-2009, 09:41
Widze ze z moim egzemplarzem chyba jest wszystko ok. Do tej pory robilem zdjecia ze tak powiem w "studio" wiec z mala czestotliwoscia. Lampa po prostu nie miala okazji sie zagrzac. Teraz na imprezie robilem zdjecia troche czesciej i w sumie to przegrzanie połączone bylo z rozladowaniem akumulatorow... Widocznie tak moze byc ze jak slabe aku to i lampa bardziej sie meczy

wacki4
19-01-2009, 10:11
ja już dawno wyłączyłem sprawdzanie... lampa się grzeje jak chce, raz po 100 zdjeciach, raz po 20 wyskakuje i sie czeka pół dnia.... powiem wam ze odgłos czujnika na slubie - bezcenne ;] wiec lepiej być pewnym zdjęć niż pewnym lampy...

deejay3x
19-01-2009, 14:47
Widocznie tak moze byc ze jak slabe aku to i lampa bardziej sie meczy

niestety nie zgodze sie z tym , mialem 5 kompletow aku i na kazdym dzialo sie to samo , bo chyba nikt nie powie mi ze po 15-20 fotkach aku sa puste ?

dwa błędy w jednym wyrazie :shock:

w temacie : w wątku o SB900 ktoś pisał o możliwości wyłączenia zabepieczenia lampy przed przegrzaniem, oczywiście na własne ryzyko :mrgreen:

zawsze wolalem matematyke :D

fishes79
19-01-2009, 15:55
a moze sie da poprostu wyłaczyc czujnik temperatury a wrazie spalenia wlaczyc go ponownie i tak oddac na gwarancji... wiem kombinuje no ale jak by sie nie grzala to pewnie nawet o tym bym nie pomyslal...

Jacek_Z
19-01-2009, 18:56
.. palnik ustawiany w roznych pozycjach na wprost i do gory pod katami itp . Zalozona nakladka rozpraszajaca.

Sala duza wysoka sciany zolte sufit na wysokosci okolo 5-7 metrow bialy dosyc goraco
lampa waliła na pełnej mocy. Nie zmuszajcie lampy do tak dużych wydatków energii. Jak sufit jest na 7 metrach to zapomnijcie o odbijaniu od sufitu.
Można ewentualnie gdy się podniesie znacząco czułość (D700, D3 na ISO 3200, 1600) i używając jasnych stałek, otwartych.

deejay3x
20-01-2009, 20:23
lampa waliła na pełnej mocy. Nie zmuszajcie lampy do tak dużych wydatków energii. Jak sufit jest na 7 metrach to zapomnijcie o odbijaniu od sufitu.
Można ewentualnie gdy się podniesie znacząco czułość (D700, D3 na ISO 3200, 1600) i używając jasnych stałek, otwartych.

Jacek bylem juz tak zdesperowany ze probowalem wszystkiego co mozliwe :/ walac na wprost napewno nie jechala z pelna moca a i tak grzala sie co troszke.

juggler
20-01-2009, 21:07
W sobotę zrobiłem ok 600 fot. z lampa. Użyłem trzech. kpl. aku. lampa zagotowała się raz przy zabawie stroboskopem. W sumie od zakupu w listopadzie to trzeci raz mi się zagotowała. Więc nie jest tak źle, chociaż za pierwszym razem byłem wkurzony, ale po przeanalizowaniu fotek wyszło że powodem były długie ogniskowe. Raczej wina użytkownika niż sprzętu.

Mario7337
20-01-2009, 22:54
A czy ktoś pomyślał o sztucznym suficie? Przy takiej wysokości jak 5 do 7 m to aż prosi się by założyć lumiquest MidiBouncer (LQ-110) i można go zrobić z własnych materiałów...biały karton czy co tam komu do głowy przyjdzie

ekonet
23-01-2009, 11:40
Widocznie tak moze byc ze jak slabe aku to i lampa bardziej sie meczy
Błądzisz.

Niedzwiedz
23-01-2009, 11:43
nikt nie mówił ze studniówka to proste zadanie :D normalne w sb900 , to ma chronic palnik przed zjaraniem , imo zlych parametrow uzyles do naswietlania sceny dlatego tak sie stalo (btw powinienes miec drugi aprat z druga lampa) acha ktos mowil ze upgrejt softu troche pomaga z tym

Kaleid
23-01-2009, 12:02
ja już dawno wyłączyłem sprawdzanie... lampa się grzeje jak chce, raz po 100 zdjeciach, raz po 20 wyskakuje i sie czeka pół dnia.... powiem wam ze odgłos czujnika na slubie - bezcenne ;] wiec lepiej być pewnym zdjęć niż pewnym lampy...

Lampa błyska z różną mocą. 20 błysków o dużej mocy szybciej ją zagrzeje niż 100 o niewielkiej. Dodatkowo mydelniczka zabiera nieco światła, wiec zmusza lampę do silniejszych błysków.

fumio
23-01-2009, 18:11
Generalnie mam też ten problem.
Pozdr.

mazziek
23-01-2009, 18:23
Ja ostatnio na balu, prawie jak studniowka;P robilem z sb-900, okolo 4-5 h pracy, ~1000 zdjec, z racji dosc ciemnego obiektywu(18-105) musialem wjechac na iso 800-1250 zeby oddac fajne oswietlenie sali. Lampa nie gotowala sie ani razu. za to pamietam ze wczesniej, zagotowala sie, tez robilem z dyfuzorem nawet czasem seriami, ale przy duzo mniejszej ilosci zdjec, fakt faktem ze pomieszczenie bylo duzo cieplejsze i gorzej wentylowane. po zagotowaniu zrobilem patent ze zdjalem dyfuzor(przy zalozonym, palnik jest najblizej soczewki wiec moim zdaniem sie najbardziej grzeje) i dalem troche odpoczac lampie, jak sie czujnik wylaczyl to dalo sie potem normalnie robic zdjecia, jade na jakis tanich aku z tesco:) tez slyszalem ze upgrade softu pomaga tak samo czesto jak to ze upgrade softu nie pomaga.

kris850
24-01-2009, 16:50
na youtube znalazłem filmik dotyczący przegrzewania sb-900.. http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E

odii
26-01-2009, 11:32
na youtube znalazłem filmik dotyczący przegrzewania sb-900.. http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E

:???: no to wychodzi na to, że trzeba kupę kasy płacić za baterie..

yollka
26-01-2009, 11:58
Moja SB 900 dzień po zakupie przeszła chrzest bojowy na studniówce, podpięta do D300 i D700 współpracowała bez problemu, ani razu się nie zagrzała, błyskane w sufit ok. 4-5m, baterie ennelopy 6-7 h pracy ok 1000 zdj. Dodam jeszcze, że aku zmieniałam tylko raz , wiec jak na razie jestem zadowolona ...

wacki4
26-01-2009, 12:18
Lampa błyska z różną mocą. 20 błysków o dużej mocy szybciej ją zagrzeje niż 100 o niewielkiej. Dodatkowo mydelniczka zabiera nieco światła, wiec zmusza lampę do silniejszych błysków.

w tym problem że te 120 zdjec robiłem z jednego miejsca, bez zmiany oświetlenia na tych samych czasach itd... pierwszy raz zagotowała się po 20 zdjeciach, a innego 120... a lepsze było jak po 25 zdjęciach na dworze w słoneczny dzień gdy sobie doświetlałem nią tylko zagotowała się po 15... ale co tam... nie używam czujnika, i jakoś nic sie nie dzieje chociaz przez ostatnią sobotnią sesję cały czas świecił mi symbol przegrzania.

J-Grotkiewicz
26-01-2009, 22:08
Gdyby lampa się nie grzała, to by takich czujników nie było... Mam Metza 58AF 1N i jak mocniej błyśnie to dym z lampy leci, a na "szybce" mam powypalane ślady. W starszych modelach metza też się to zdarzało... Teraz mam SB 900 i nie ma takich cudów jak w metzu. Tylko raz mi się zdarzyło że się zagrzała, ale chwila moment i temperatura ok. Zawsze można to wyłączyć.... ale nie polecam

wyso
27-01-2009, 14:20
Czyli jaki jest wniosek z powyższej dyskusji, bo chyba nie znalazłem rozwiązania problemu (mam taki sam)

odii
27-01-2009, 17:59

czy ktoś z was sprawdził motyw z bateryjkami?

deejay3x
27-01-2009, 18:02
Wczoraj spotkalem sie z forumowym kolega Yaqb-em (za co serdecznie mu dziekuje ) w celu porownania naszych sabinek. Wieczorem temperatura okolo -2 stopnie, pstrykalismy na manualu z pelna moca, niestety temperatura ani drgnela. Postanowilismy wiec sprobowac w CLS-ie na seryjnych blyskach wynik:
2:0 dla Yaqb-a
Niestety moja sabinka 2 razy piszczala, a jego ani na chwile nie podniosla swojej temp o kreske.
Napewno nie jest to wina baterii/aku poniewaz na studiowce uzywalem kilku roznych aku roznych firm o roznej pojemnosci.
wniosek : bede musial przeprosic sie z karta gwarancyjna.

odii
27-01-2009, 18:16
Wczoraj spotkalem sie z forumowym kolega Yaqb-em (za co serdecznie mu dziekuje ) w celu porownania naszych sabinek. Wieczorem temperatura okolo -2 stopnie, pstrykalismy na manualu z pelna moca, niestety temperatura ani drgnela. Postanowilismy wiec sprobowac w CLS-ie na seryjnych blyskach wynik:
Niestety moja sabinka 2 razy piszczala, a jego ani na chwile nie podniosla swojej temp o kreske.
Napewno nie jest to wina baterii/aku poniewaz na studiowce uzywalem kilku roznych aku roznych firm o roznej pojemnosci.
wniosek : bede musial przeprosic sie z karta gwarancyjna.

wynika z tego, że duża ilość sabinek jest wadliwa,

albo Twoja jest sprawna i dobrze pokazuje, że się przegrzewa a kolegi Yaqb ma zepsutą bo mu nie pokazuje, że się przegrzała :D

wacki4
27-01-2009, 18:38
więc poprostu należy olać i robić zdjęcia... ;) tyle z tego sie nauczyłem na zapas mam jak coś sb800.. ;)

enix
27-01-2009, 20:31
Muszę przyznać, że czytam o Waszych doświadczeniach z pewnym lękiem... :???: Dotychczas użyłem mojej SB900 na jednej imprezie ślubnej i na szczęście nie zrobiła mi przykrej niespodzianki, ale za chwilę mam do zrobienia studniówkę, a tam częstotliwość focenia jest trochę większa. Przez ok. 15 lat używałem Metz-a 45CL4 i muszę przyznać, że nigdy mnie nie zawiódł, mimo, że fociłem imprezy gdzie błyskał po kilkanaście fot na minutę. Po tym co przeczytałem powyżej, wiem jedno- stary Metz jeździ ze mną na każdą imprezę... na wszelki wypadek! :-D

deejay3x
27-01-2009, 20:47
więc poprostu należy olać i robić zdjęcia... ;) tyle z tego sie nauczyłem na zapas mam jak coś sb800.. ;)

Niektorych na takie olewanie nie stac, a inni znowu nie maja nic na zapas :) No i sa tacy jak ja 2w1 :(

Szybszy26
27-01-2009, 21:56
To chyba jakaś wada czujnika. Ja mam SB-600 i nigdy nie zwracałem uwagi na nią. Szybkość zależała od szybkości ładowania się lampy. A bywały imprezy gdzie robiłem po 800 zdjęć.

Jacek_Z
28-01-2009, 01:10
Niestety moja sabinka 2 razy piszczala, a jego ani na chwile nie podniosla swojej temp o kreske..
ty robiłeś D40, yaqb pewnie D3. Mieliście tak samo ustawione wszystko? czułość? przysłonę? ogniskową? celowaliście w te samo miejsce? Napisałeś, że w CLS, ale to mniej istotne niż parametry gdy się pracuje w TTL. Pracowaliście na tym CLS w TTL, czy w jakiejś automatyce, czy w manualu lampy?
Zresztą już fakt, że jedno body było FX a drugie DX zmienia sytuacje, bo albo inna użyta ogniskowa, albo inna odległość.

SlaWasII
28-01-2009, 02:51
Z filmu na youtube wynika, że akumulatorki 1,2V powodują przegrzewanie, a 1,5V nie. Czyżby wynikało to z tego, że dla osiągnięcia tej samej mocy, przy niższym napięciu popłynie większy prąd i bardziej zagrzeje cały układ...?! ;)
W manualu do mojej starej lampy Sunpak była uwaga, że nie wolno używać akumulatorków 1,2V bo się lampa może uszkodzić. Ale to było ze 20 lat temu...

SlaWasII
28-01-2009, 03:38
Ściągnąłem manuala i znalazłem na stronie F-8 takie coś:
"Niektóre typy baterii/akumulatorów powodują po nagrzaniu włączenie układów zabezpieczających lampy SB-900 i odcięcie zasilania. Często dzieje się tak, gdy lampa pracuje w trybie ciągłym. Baterie/akumulatory mogą odzyskać moc, gdy ich temperatura osiągnie normalny poziom."

No i wszystko (chyba) jasne. To raczej nie palnik się przegrzewa tylko akumulatorki. Albo i to, i to...

Czy ktoś kto ma SB-900, mógłby sprawdzić po wystąpieniu opisywanych tu problemów, co będzie jak wymieni akumulatorki na zwykłe baterie alkaliczne 1,5V. Chodzi o to, czy wtedy pozwoli robić zdjęcia, czy dalej trza będzie czekać pół dnia na ostygnięcie. Akumulatorki zamknięte w lampie mogą długo stygnąć...
Powstaje jeszcze pytanie, czy to zabezpieczenie ma zabezpieczać lampę, czy akumulatorki. Wydaje mi się, że chodzi tu raczej o akumulatorki. Inaczej Nikon nie zrobiłby funkcji wyłączającej czujnik, gdyby w efekcie była możliwość uszkodzenia lampy. Chociaż kto wie...? ;)

Jestem już prawie zdecydowany na tę Sabinkę.

lampa zapiszczala zalaczyl sie czujnik temperatury zarnika ...
No właśnie. Czy jesteś pewien, że chodzi o żarnik? W manualu wyraźnie piszą o temperaturze lampy! Może tu chodzi o całe urządzenie?

Piszesz, że używałeś różnych akumulatorków. A próbowałeś zwykłych baterii alkalicznych?

wyso
28-01-2009, 11:40
Motyw z bateriami może być spowodowany tym, że akumulatorki mają napięcie 1,2V a zwykłe 1,5V

deejay3x
28-01-2009, 18:31
ty robiłeś D40, yaqb pewnie D3. Mieliście tak samo ustawione wszystko? czułość? przysłonę? ogniskową? celowaliście w te samo miejsce? Napisałeś, że w CLS, ale to mniej istotne niż parametry gdy się pracuje w TTL. Pracowaliście na tym CLS w TTL, czy w jakiejś automatyce, czy w manualu lampy?
Zresztą już fakt, że jedno body było FX a drugie DX zmienia sytuacje, bo albo inna użyta ogniskowa, albo inna odległość.

CLS manual, mysle ze tutaj body chyba akurat nie ma znaczenia w CLS-ie ?

No właśnie. Czy jesteś pewien, że chodzi o żarnik? W manualu wyraźnie piszą o temperaturze lampy! Może tu chodzi o całe urządzenie?

Piszesz, że używałeś różnych akumulatorków. A próbowałeś zwykłych baterii alkalicznych?

Byc moze chodzi o cale urzadzenie ale tego sprawdzic w stanie nie jestem, zwyklych baterii tez nie probowalem jesli chodzi o aku to na studniowce mialem : eneloopy, energaizery x2kpl i jakies tanie gp na wszystkich taki sam efekt .

Motyw z bateriami może być spowodowany tym, że akumulatorki mają napięcie 1,2V a zwykłe 1,5V

jakos w ten motyw nie wierze, dlatego ze np kolega yaqb ma eneloopy i jakos u niego ten efekt grzania sie nie wystepuje a u mnie tak. Ale dla swietego spokoju kupie zwykle baterie i postaram sie zagotowac sabinke. Jesli okazalo by sie ze to wina aku ( do czego bardzo sceptycznie jestem nastawiony ) to wylacze ten czujnik.

tysszek
28-01-2009, 20:55
Ja już wyłączyłem :D Na ostatniej studniówce po prostu już nie wytrzymałem :D W najlepszym momencie zrobiła to co lubi :D Zagotowała się :D Dobrze że mam jeszcze sb-800 i wymiana trwała kilka sekund ;D hehe
Używam tylko eneloopy:)

Ktoś wyżej pisał że to wina jest akumulatorów. Mi jak się zagotowała to je wyjąłem i nie były gorące miały temperaturę pokojową. Ale sprawdzałem palnik i powiem że można było na nim smażyć jajka :))
Grzeje mi się od samego początku, więc albo ma za czuły czujnik albo to jakaś wada genetyczna :) hehehe

SlaWasII
29-01-2009, 01:06
JKtoś wyżej pisał że to wina jest akumulatorów. Mi jak się zagotowała to je wyjąłem i nie były gorące miały temperaturę pokojową. Ale sprawdzałem palnik i powiem że można było na nim smażyć jajka :))

To burzy tok mego rozumowania... muszę jeszcze przemyśleć zakup SB-900.
Mimo to, czekam na potwierdzenie zagotowania na zwykłych bateriach alkalicznych.

odii
29-01-2009, 01:26
To burzy tok mego rozumowania... muszę jeszcze przemyśleć zakup SB-900.
Mimo to, czekam na potwierdzenie zagotowania na zwykłych bateriach alkalicznych.

Też planuję zakup i mam ten sam problem - śledzę cały czas ten wątek i czekam na rozwiązanie...

SlaWasII
29-01-2009, 01:37
O! Ziomal... ;)
Z Metzów podoba mi się 76 MZ-5. Zawsze lubiłem ten design. Trochę drogi...
Ale ma dedykowane akumulatory i nie ma problema.

Jacek_Z
29-01-2009, 01:57
1. baterie alkaliczne nie grzeją się mocno, one nie potrafią się gwałtownie rozładowywać (wtedy to wydziela sie więcej ciepła)
2. dawać dużo prądu (szybciej ładować) mogą akumulatorki. Niektóre akumulatorki mogą się przy tym dość mocno nagrzewać.
3. wyłącznik termiczny lampy zajmuje się raczej palnikiem i jego temperaturą. temperatura ogniw to mniej istotna sprawa.

SlaWasII
29-01-2009, 02:06
Zacytuję jeszcze raz co znalazłem w manualu, bo mam wrażenie, że to umknęło uwadze:
"Niektóre typy baterii/akumulatorów powodują po nagrzaniu włączenie układów zabezpieczających lampy SB-900 i odcięcie zasilania. Często dzieje się tak, gdy lampa pracuje w trybie ciągłym. Baterie/akumulatory mogą odzyskać moc, gdy ich temperatura osiągnie normalny poziom."

Myślę, że tu jest pies pogrzebany.
A ponieważ większość z nas używa akumulatorków, proszę o potwierdzenie zagotowania na zwykłych bateriach.

Jacek_Z
29-01-2009, 02:14
.. Baterie/akumulatory mogą odzyskać moc, gdy ich temperatura osiągnie normalny poziom."ten fragment tekstu jest bez sensu, pytanie czy tłumaczący instrukcje zna wystarczająco technikę i niuanse angielskiego. Wyłącznik termiczny nie martwi się o moc akumulatorów, ale o temperaturę.
Palnik osiąga wyższą temperaturę niż baterie, w SB800 pisano dokładnie ile błysków i jakiej mocy można zrobić w serii by nie przegrzać palnika.

SlaWasII
29-01-2009, 02:39
Też tak myślę. Ech te instrukcje... Nie miałem w rękach rozebranej SB-900 i nic więcej nie wymyślę. Czekam na wyniki doświadczeń. ;)
A może są dwa czujniki? A może jest coś co mierzy prąd? Akkumulator jest w stanie w krótkim czasie (do 2 sekund) wytrzymać do 10A bez uszczerbku na zdrowiu. Bateria nie da rady.
Inna sprawa, że baterie jako słabsze od akumulatorów, są w stanie niejako powstrzymać szybkość strzałów wolniejszym ładowaniem. Ergo: mniej się będzie grzało.

Piechu
29-01-2009, 09:07
Kurcze, ciekawa dyskusja i także z niecierpliwością czekam na testy SB-900 na bateriach alkalicznych. Noszę się z zakupem tejże sabinki, jest już nawet zamówiona ale sam już nie wiem. Zatem apel do posiadaczy SB-900... prosimy o jak najszybsze testy ;)

wyso
29-01-2009, 11:18
Przegrzewanie lampy nie ma związku z temperaturą baterii.
Mi parę razy też już się przegrzała - wymiana baterii nic nie daje, bo nie są one gorące.
Ale zauważyłem prawidłowość, że na nowych akumulatorkach można więcej nabłyskać przed przegrzaniem. Na starych (mimo że naładowanych) dosyć szybko się grzeje palnik. Więc moim zdaniem ma to związek ze stopniem naładowania i przebiegiem baterii. Na zwykłych nie próbowałem - od 4 lat nie używałem takowych:)

odii
29-01-2009, 11:28
Przegrzewanie lampy nie ma związku z temperaturą baterii.
Mi parę razy też już się przegrzała - wymiana baterii nic nie daje, bo nie są one gorące.
Ale zauważyłem prawidłowość, że na nowych akumulatorkach można więcej nabłyskać przed przegrzaniem. Na starych (mimo że naładowanych) dosyć szybko się grzeje palnik. Więc moim zdaniem ma to związek ze stopniem naładowania i przebiegiem baterii. Na zwykłych nie próbowałem - od 4 lat nie używałem takowych:)

chodzi o to, że może właśnie dane baterie powodują przegrzanie się palnika. Jak Ci się już nagrzał palnik to wiadomo, że jak wymienisz baterie, to nie schłodzą Ci one palinka...

Jacek_Z
29-01-2009, 11:35
chodzi o to, że może właśnie dane baterie powodują przegrzanie się palnika. .baterie mogą mieć kilkadziesiąt stopni. W palniku powstaje ogromna temperatura, nie trzeba go "podgrzewać" :-D.
W rurce palnika by błysnęło muszą zaświecić gazy, w ułamku sekundy powstaje tam ogromna temperatura. Nie jestem pewien, ale chodzi raczej o temperatury rzędu kilku tysięcy stopni C. Przy częstym błyskaniu taki układ nie nadąża się wychładzać. Otoczenie palnika, odbierając ciepło staje się zbyt gorące. To raczej tam gdzieś jest zamontowany ten czujnik przegrzewania.

yaqb
29-01-2009, 12:15
Wczoraj spotkalem sie z forumowym kolega Yaqb-em (za co serdecznie mu dziekuje ) [...]

Nie ma sprawy polecam się na przyszłość :)

Jacku czasy, ogniskowe, przysłony, czułość te same. Celowaliśmy w prawie to samo miejsce różnica może 50 cm.
Ale co ciekawe powtórzyliśmy to 2 razy raz jak 900 zagotowała się jak była zamontowana na D40 i drugi raz po ostygnięciu jak zamieniliśmy się lampami. 900 deejaya zagotowała się później na D3. A w mojej temp ani drgnęła.

Co ciekawsze moja lampa wyzwoliła więcej błysków, niż lampa deejaya bo miał słabsze baterie niż moje.

wynika z tego, że duża ilość sabinek jest wadliwa,

albo Twoja jest sprawna i dobrze pokazuje, że się przegrzewa a kolegi Yaqb ma zepsutą bo mu nie pokazuje, że się przegrzała :D

lampa jest jak najbardziej dobra:) udało mi się ją już kilka razy przegrzać:)

fader_audio
29-01-2009, 16:38
Witam,
tak czytam o tym przegrzewaniu lamp, jak W to robicie, mi się jeszcze nawet wskaźnik nie dźwignął.
Może jak się tak dzieje, to sam wskaźnik jest jakoś kalibrowany w firmie, i stąd mogą byc jakiś problemy, może rzeczywiście warto zainwestować w dobre aku. Poza tematem czy wszystkie SB900 to made in JAPAN, dla mnie miła niespodzianka.... pozdrawiam

Jacek_Z
29-01-2009, 16:55
Problem jest w sposobie używania lampy, w stylu pracy użytkownika. Takie jest moje zdanie.

W ostatnią niedzielę na hali Łuczniczka były targi ślubne. Facet z canonem miał lampę 580EXII z odchylonym o 90 stopni !!! palnikiem. Aparat miał raz poziomo raz pionowo. Świecił raz na sufit hali (ciemny, jakieś 15 metrów w jedną stronę), raz w ścianę hali (tez z 10 metrów, x2). Żeby nie było, że canonie to dla równowagi - pani z nikonem zrobiła to samo, tylko wysunęła do połowy ten biały odbłyśnik nad reflektorkiem. Kto by się tam interesował ile energii musi wydatkować lampa.

SlaWasII
29-01-2009, 17:00
Mnie w tym wszystkim zastanawia, że ktoś w tym wątku napisał, iż czekał "pół dnia" na ostygnięcie i nie pomogło... Nie dała rady ostygnąć?!

Łukasz F.
29-01-2009, 17:01
heh, najlepsze rozwiazanie - wrocic do sb-800, co na pewno zrobie juz wkrotce:). 0 problemow z przegrzanymi palnikami, ladowaniem i wytrzymaloscia baterii:)

SlaWasII
29-01-2009, 17:02
Ja cierpliwie poczekam na wyniki testów ze zwykłymi bateryjkami alkalicznymi.

deejay3x
29-01-2009, 19:39
Problem jest w sposobie używania lampy, w stylu pracy użytkownika. Takie jest moje zdanie.

ok Jacku moge sie z tym zgodzic, bo jestem amatorem to moja pierwsza lampa i na studniowce faktycznie moglem popelniac bledy nie mowie nie.... choc jak pisalem wczesniej probowalem wszelkich ustawien palnika mniejsza z tym. zakladajac ze ja popelnilem bledy to w jaki sposob wytlumaczyc to ze zagrzala sie w tescie moja lampa dwa razy a Yaqb'a ani raz?

SlaWasII
29-01-2009, 20:40
...w jaki sposob wytlumaczyc to ze zagrzala sie w tescie moja lampa dwa razy a Yaqb'a ani raz?
Wiesz, zadałem sobie trudu i przeleciałem cały wątek jeszcze raz. Wszędzie piszesz o aku, że na różnych, że to wg Ciebie nie aku itp. A próbowałeś na zwykłych alkalicznych bateriach 1.5V? Po prostu...
Kiedyś zajmowałem się trochę zasilaniem. Wykres rozładowania aku przebiega płasko. Niemal do końca można pociągnąć maksymalny prąd, napięcie wcale nie spada. Jestem prawie pewien, że zrobili w tej lampie jakieś zabezpieczenie prądowe. Ogniwa Leclanchégo mają dużo większą rezystancję wewnętrzną, przez co same z siebie ograniczają prąd, akumulatory nie.

Proszę, zrób dla mnie ten test, zanim oddasz do naprawy.
I nie ma pośpiechu, ino daj znać.

yaqb
29-01-2009, 21:06
Ja używam tylko i wyłącznie Eneloopów.

SlaWasII
29-01-2009, 21:07
Ja używam tylko i wyłącznie Eneloopów.
Możesz rozwinąć myśl? Eneloop robi zdaje się zarówno baterie alkaliczne jak i akumulatorki.

SlaWasII
29-01-2009, 21:42
Jeśli chodzi o akumulatorki Eneloopa, to są to nowej generacji ogniwa Ni-MH i trudno powiedzieć jak się zachowują. Gdzieś czytałem, że mają właściwości baterii alkalicznych (sic)

yaqb
29-01-2009, 21:54
Możesz rozwinąć myśl? Eneloop robi zdaje się zarówno baterie alkaliczne jak i akumulatorki.

oczywiście że aku

fader_audio
30-01-2009, 12:44
Przychodzi mi jeszcze jedna mysl do głowy. Może ten czujnik ma rolwnież cel bezpieczeństwa, czyli zabezpieczenie przeciwpoparzeniowe. W momencie osiagnięcia temp. odpowiedniej dla poparzenia się działa zabezpieczeniei lampa wpada w "panikę" informując nie dotykaj mojej główki bo sie poparzysz.

SlaWasII
30-01-2009, 15:38
oczywiście że aku
Czyli 1:0 dla Eneloopów...
W oczekiwaniu na wyniki testów, pozwolę sobie przedstawić moją teorię spiskową: japońskie produkty wymagają japońskiego zasilania. ;)

deejay3x
30-01-2009, 16:57
Czyli 1:0 dla Eneloopów...
W oczekiwaniu na wyniki testów, pozwolę sobie przedstawić moją teorię spiskową: japońskie produkty wymagają japońskiego zasilania. ;)

W jakim sensie 1:0 ? że na eneloopach yaqb'a nie zagrzała się? błędny tok myślenia, na takich samych aku też mi się grzała. Ok zrobie ten tenst z zwykłymi bateriami nie wiem kiedy będę musiał znowu ścignąć kolegę Jakuba :)

SlaWasII
30-01-2009, 17:55
błędny tok myślenia, na takich samych aku też mi się grzała.
Tego nie wiedziałem.

Ok zrobie ten tenst z zwykłymi bateriami nie wiem kiedy będę musiał znowu ścignąć kolegę Jakuba :)
Thx!
Czekam na wyniki, aczkolwiek... zaczynam się obawiać, że to wina tego egzemplarza Sabinki... :(

odii
31-01-2009, 00:56
tak myślę sobie, że jednak to będzie wina uszkodzonej SB-900 a nie wina bateryjek. Wielu innym użytkownikom działa bezproblemowo. A dlazego akurat kilku osobom nie działa dobrze? Normalne! To w końcu elektronika i na parę tysięcy sztuk zawsze się trafi bubel.
W końcu jak się coś źle dzieje to co robisz? Wchodzisz na google lub już znasz forum nikona i zapodajesz temat. Inni czytają, a później
- SB-900 jest do D... bo się przegrzewa...
- a dlaczego tak sądzisz?
- bo na forum pisało wielu

Podobnie widzę jest ze szkiełkiem 24-70 nikkora - trafiło się kilka egz wadliwych przy sprzedanej całej masie (szkiełko popularne i rewelacyjne zarazem).

To jednak elektronika i trzeba brać ułamek procenta, że może się trafić bubel..
to by było na tyle :)

wyso
31-01-2009, 09:51
@odii to wyjaśnij mi dlaczego z SB-800 nie było tego problemu (przynajmniej ja o takowym nie słyszałem) a SB-900 tylko weszła na rynek od razu fama, że się grzeje.
Powiem tak - przy normalnym użytkowaniu wszystko jest OK, ale przy zdjęciach na imprezach, kiedy prawie cały czas bijesz w sufit i robisz relatywnie dużo zdjęć, za długo nie pociągnie, tylko się przegrzewa i pasowałoby mieć dwie lampy, żeby wszystko uchwycić;/

rewq
31-01-2009, 11:30
Zaraz to Enelopy lepiej wyjdą ?
Pytam czysto teoretycznie bo używam GP i w niedalekiej przyszłosci mam zamiar SB900 zakupić. Szkoda też ze SB800 i SD-8a wycofali z produkcji :(
Ten czujnik chyba da się wyłączyć? A przy okazji zapytam ktos wie kiedy SD-9 wejdzie? chodzą plotki że dopiero w marcu...

Piechu
31-01-2009, 17:50
dziś mimo braku jakiegokolwiek testu przy użyciu zwykłych baterii alkalicznych odebrałem swoją sabinkę :) kupiłem też komplet duracell'i alkalicznych i w sumie mógłbym ją przetestować w wolnej chwili. tylko nie wiem jak można by to najefektywniej przeprowadzić... jakieś sugestie? ;)

jeszcze takie małe OT... czy w waszych SB-900 podczas zmiany ogniskowej mechanizm przesuwania żarnika też wydaje taki głośny i średnio przyjemny dźwięk? ;)

ekonet
31-01-2009, 22:33
jeszcze takie małe OT... czy w waszych SB-900 podczas zmiany ogniskowej mechanizm przesuwania żarnika też wydaje taki głośny i średnio przyjemny dźwięk? ;)
Tak, w naszych lampach też słychać ten miły dźwięk. :)

SlaWasII
31-01-2009, 22:34
...mógłbym ją przetestować w wolnej chwili. tylko nie wiem jak można by to najefektywniej przeprowadzić... jakieś sugestie? ;)
Szkoda sprzętu na same testy. Jak będzie okazja, pstryknij kilkadziesiąt zdjęć na jakimś ślubie czy chrzcinach. Zwróć uwagę czy się zagrzeje. Żeby się zagrzała, trzeba dużo zdjęć na dużej mocy, jakieś serie...

Jacek_Z
01-02-2009, 01:10
@odii to wyjaśnij mi dlaczego z SB-800 nie było tego problemu (przynajmniej ja o takowym nie słyszałem) a SB-900 tylko weszła na rynek od razu fama, że się grzeje...
bo w sb800 nie było wskaźnika. Ot i cała różnica. Lepiej było nie wiedzieć :mrgreen:

JK
01-02-2009, 01:31
..... w SB800 pisano dokładnie ile błysków i jakiej mocy można zrobić w serii by nie przegrzać palnika.
... i pisano też, że po takiej serii zdjęć (np. serii długości 1.5 sekundy :???:), lampę trzeba studzić przez 10 minut, o czym mało kto pamiętał. Jeśli takie parametry pracy przeniesiono do SB-900 i zabezpieczono to czujnikiem, to wcale się nie dziwię, że się lampa wyłącza.

SlaWasII
01-02-2009, 01:37
Jedna się wyłącza, a druga w takich samych testach nie. Dlaczego?

conik
01-02-2009, 06:28
Tak sobie kombinuje i wnioski jakie mi przychodza do glowy po kilkumiesiecznym uzywaniu SB900
W warunkach imprezowych typu slub robie zdjecia na iso 400-800 gdzie dopalam lampa i nie zaobserwowalem sytuacji kiedy mi sie blokuje z powodu przegrzania, ostatnio czytajac ten watek probowalem doprowadzic do zagotowania lampy ale mi sie nie udalo, srednio ok 500-700 zdjec na slubie...uzywam d700 gdzie wysokie ISO jest ok a co za tym idzie i blysk lampy slabszy niz u watkotworcy (d40 jak wnosze z podpisu)... moze po prostu trzeba uzywac tego sprzetu z glowa.... sb600 czy sb800 bez czujnika pewnie tak samo podatne sa na przegrzanie tyle ze tego nie sygnalizuje tak wiec nadal twierdze ze do zagotowania lampy trzeba sie niezle przylozyc

deejay3x
02-02-2009, 19:57
moze po prostu trzeba uzywac tego sprzetu z glowa....

Z glowa? czy ty rozumiesz o czym my tu piszemy? :)

Dwie lampy blyskaja w CLS tak samo - moja sie gotuje a Yaqb'a nie . Czyli jak mielismy tutaj z glowa blyskac ???:)

odii
02-02-2009, 20:20
Z glowa? czy ty rozumiesz o czym my tu piszemy? :)

Dwie lampy blyskaja w CLS tak samo - moja sie gotuje a Yaqb'a nie . Czyli jak mielismy tutaj z glowa blyskac ???:)

widocznie Yaqb pstrykał z głową a Ty nie :D :twisted:

czekam na rozwiązanie tego problemu ale widzę, że to bardziej skomplikowane niż myślałem. Mimo to jednak kupie chyba SB-900 :)

yaqb
02-02-2009, 20:30
widocznie Yaqb pstrykał z głową a Ty nie :D :twisted:

czekam na rozwiązanie tego problemu ale widzę, że to bardziej skomplikowane niż myślałem. Mimo to jednak kupie chyba SB-900 :)

Panowie proszę baz żadnych złośliwości:)
W tym tygodniu się spotkam z Łukaszem i sprawdzimy jeszcze raz i zobaczymy co będzie :)

SlaWasII
02-02-2009, 20:44
Przecie odii żartował...
3mam kciuki za testy!

yaqb
02-02-2009, 21:04
Przecie odii żartował...
3mam kciuki za testy!

Wiem dlatego też dodałem odpowiednią emotkę na końcu zdania:)

conik
03-02-2009, 11:36
chcialem przez moj post powiedziec ze nie zdarzylo mi sie zeby mi sie sabina zagotowala zadnych zlosliwosci w tym nie bylo

Boba
04-02-2009, 11:28
Zaprasza do przestudiowania instrukcji, a w szczególności stronę F-6 wyłącznik termiczny można wyłączyć jeśli komuś przeszkadza ale czy takie rozwiązanie jest zasadne. Jeżeli inżynierowie nikona go wstawili to należy go używać.

moonrage
04-02-2009, 11:44
Zaprasza do przestudiowania instrukcji, a w szczególności stronę F-6 wyłącznik termiczny można wyłączyć jeśli komuś przeszkadza ale czy takie rozwiązanie jest zasadne. Jeżeli inżynierowie nikona go wstawili to należy go używać.

Ameryki nie odkryłeś....

pepsi90
04-02-2009, 12:47
ja ze swoim sprzetem bylem na studniowce, nic mi się nie gotowało a mam d40... co prawda nie odbijałem od niczego bo 'częśc artystyczna' działa się w operze z czarnym sufitem :P

wp68
05-02-2009, 12:12
Niedawno przesiadłem się na sabinkę 900. Po lekturze niniejszego wątku zakupiłem baterie alkaiczne, w niedziele mam okazje zrobić test. Dam znać jak wyszło.

fader_audio
05-02-2009, 15:49
ja ostatnio robiłem w seriach, w sumie ok 30 fotek w krótkim czasie, ISO 200 F6.3, lampa błyskał moze nie pełną mocą ale dośc mocno bo po ok 7-8 błyskach, musiała się naładować co trwało ok 2-3sec. wskażnik ani drgnął, jeśli rzeczywiście u niektórych jest taki problem to może po prostu jakaś wadliwa seria, jaki macie soft wgrany do lamp???
Pozdrawiam.

SlaWasII
05-02-2009, 16:45
Masz rację. Dość szybko wypuścili aktualizację - to może być przyczyna.

maf16
05-02-2009, 20:44
Tak, w naszych lampach też słychać ten miły dźwięk. :)

ale da się go wyłączyć?:D

yaqb
05-02-2009, 21:12
Masz rację. Dość szybko wypuścili aktualizację - to może być przyczyna.

Ja nie robiłem żadnej aktualizacji oprogramowania lampy. I nie wydaje mi się by w tym tkwiła przyczyna tego.

ekonet
05-02-2009, 21:20
ale da się go wyłączyć?:D
Tak. Razem z lampą. :)
A poważniej - wyłączyć automatyczny zoom w lampie.

maf16
05-02-2009, 21:30
To i tak będzie bzyk bzyk jak się przestawia zoom ręcznie.
Jakoś myślę, że w kościele takie "bzykanie" to nie przystoi?:)

ekonet
05-02-2009, 21:36
To i tak będzie bzyk bzyk jak się przestawia zoom ręcznie.
Jakoś myślę, że w kościele takie "bzykanie" to nie przystoi?:)
NIe przeszkadza, wiem z praktyki. Księża też ludzie i na bzykanie przymykają oko/ucho. ;)

SlaWasII
06-02-2009, 09:39
Ja nie robiłem żadnej aktualizacji oprogramowania lampy. I nie wydaje mi się by w tym tkwiła przyczyna tego.
Może i nie.
Z mojego doświadczenia wiem, że tak szybkie wypuszczenie nowego firmware, świadczy o jakimś poważniejszym błędzie, a nie tylko estetycznej korekcie. Poprawka może się tyczyć całkiem czego innego.
Mogę się mylić, trza poszukać co poprawili.
Znalazłem: poprawka tyczy się czego innego. (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=26143&p_created=1225290380&p_sid=HBqyDMpj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0yJnBfcHJvZHM9ODgmcF9jYXRzPTY0OCZwX3B2PTE uODgmcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc 2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1)
Do współpracy z D90 nie jest wymagana!

tzk
06-02-2009, 11:08
Znalazłem: poprawka tyczy się czego innego. (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=26143&p_created=1225290380&p_sid=HBqyDMpj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0yJnBfcHJvZHM9ODgmcF9jYXRzPTY0OCZwX3B2PTE uODgmcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc 2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1)

Napisane jest: Przy okazji zwiększono jeszcze dokładność pomiaru światła i liczbę błysków możliwych do wyemitowania.

a może trzeba przeczytać tak: Przy okazji zwiększono jeszcze ... liczbę błysków możliwych do wyemitowania.

:)

losqu
10-02-2009, 00:08
Po zakupie sb900 i zrobiłem małe testy bacznie obserwując wskaźnik temperatury. Używam akumulatorów Sony Ni-MH 2700 mAh. Lampa na manual, pełna moc i błyskam. Zrobiłem ok 100 zdjęć, czujnik temperatury bez żadnej reakcji, baterie lekko cipłe jak wyciągałem z lampy. Wsadziłem zwykłe baterie alkaiczne Duracel-a. Zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć, czujnik lekko podskoczył, wyciągam baterie i ... baterie gorące. Poza tym wyraźnie widać że na zwykłych bateriach lampa łąduję się dłużej. Może jest to poniekąd wina słabszej jakości baterii/akumulatorów?

Może i nie.
Z mojego doświadczenia wiem, że tak szybkie wypuszczenie nowego firmware, świadczy o jakimś poważniejszym błędzie, a nie tylko estetycznej korekcie. Poprawka może się tyczyć całkiem czego innego.
Do współpracy z D90 nie jest wymagana!

Poprawka jest wypuszczona do lampy, aktualizując oprogramowanie (w lampie) poprawiasz jej działanie. Aparat d90 ma najnowsze oprogramowanie za pomocą którego jest możliwości aktualizacji softu lampy (tak samo jak d700). W aparatch D3 i D300 należy najpierw zaktualizować soft aparatu do wymaganej wersji, a później dopiero aktualizować soft lampy.

kichu
10-02-2009, 00:56
kupiłem lampę i próbowałem ją zagrzać - napstrykałem zdjęć z 50 większość seriami i nic... czujnik się nie podniósł... Zaznaczam, że mam soft w SB-900 5.01 więc jest już nowszy i nie jest to wina softu..

nowy jest 5.02 :)

yaqb
10-02-2009, 08:23
kupiłem lampę i próbowałem ją zagrzać - napstrykałem zdjęć z 50 większość seriami i nic... czujnik się nie podniósł... Zaznaczam, że mam soft w SB-900 5.01 więc jest już nowszy i nie jest to wina softu..

nowy jest 5.02 :)

Podobnie jak moja lampa i DeeJaya ma soft 5.01 i jego się grzeje, a moja nie.
Będziemy testować jeszcze lampę Deejaya na zwykłych bateriach i po zmianie softu.
Chociaż wg. mnie jest to odkładanie nieuniknionego.... czyli wizyty sabinki Łukasza w serwisie...:/

thor88
10-02-2009, 11:16
Napisane jest: Przy okazji zwiększono jeszcze dokładność pomiaru światła i liczbę błysków możliwych do wyemitowania.

a może trzeba przeczytać tak: Przy okazji zwiększono jeszcze ... liczbę błysków możliwych do wyemitowania.

:)

może faktycznie coś w tym jest...

fader_audio
10-02-2009, 16:17
jak dobrze pamiętam w mojej błoskotce mam program 5.02.... czyli nowy, jak dla mnie fajnie.

artvi
10-02-2009, 16:32
W ostatnia sobote mialem okazje przetestowac swoja nowa lampe (sb900) na weselu.
Wyniki: 3 kompl. akumulatorkow - ok.800 zdjec, temp. moze 3 razy podniosla sie na 2/3 kreski - nie mialem zadnego problemu z przegrzaniem. :) Lampe uzywalem w zakresie od 0 do +0.7 EV z org. nakładka rozpraszajaca.

Sorry za OT: Pod jakim katem ustawiacie swoje lampki aby twarze nie wychodzily za jasne? mialem pochylona na 75 stopni chyba jednak za duzy kąt przy zdjeciach na sali (wys. ok 3m). A moze lepiej by bylo zminiejszyc EV lampy. Szkoda ze zauwazylem dopiero to w domu na kompie. Jeszcze jedna uwaga jesli zdjecie jest za jasne totalny brak ostrosci.

Kampfar
14-02-2009, 18:25
Ponieważ to mój pierwszy post więc na wstępie witam wszystkich serdecznie.
Też jestem użytkownikiem sb 900 i przegrzewanie się lampy występowało u mnie nagminnie. Reklamowałem ją nawet ale nezskutecznie. Apogeum osiągnęła wczoraj, gdy robiłem zdjęcia na zlecenie na Targach Motocyklowych. Niespełna godzina ok 80 zdjęć i lampa zagotowana. Po przeczytaniu Waszych wpisów zmieniłem zasilanie tej lampy. Wcześniej używałem akumulatorków Sony i GP 2700mA / 1,2 V. Dzisiaj kupiłem alkaiczne baterie Duracell.
Właśnie wróciłem z tagów, 2 godz. / 213 zdjęć. Wskaźnik temperatury nawet nie drgnął. Żadnych problemów. W związku z tym skłaniam się ku tezie że to przegrzewanie może być związane z kiepskiej jakości akumulatorami / bateriami. Jeszcze jutro zrobię jakiś maraton dla pewności, sprawdźcie u siebie jak to wygląda na innych bateriach.
Pozdrawiam.

Motorniczy
14-02-2009, 18:36
Wyłączyć tą blokadę / czujnik i już .

SlaWasII
14-02-2009, 18:53
W związku z tym skłaniam się ku tezie że to przegrzewanie może być związane z kiepskiej jakości akumulatorami / bateriami. Jeszcze jutro zrobię jakiś maraton dla pewności, sprawdźcie u siebie jak to wygląda na innych bateriach.
Pozdrawiam.
Moja teza tyczyła się nie kiepskiej jakości akumulatorków ale w ogóle akumulatorków!
Pierwsza jaskółka wiosny nie czyni, jednak coś tak czułem, że akumulatory są za bardzo wydajne... :mrgreen: Wynika to z wielokrotnie mniejszej impedancji wewnętrznej akaumulatorów 1,2V w porównaniu do baterii 1,5V. W efekcie jako niezwykle sztywne źródło zasilania, są w stanie dać w krótkim czasie prąd nawet do 10A i wcale im to nie za bardzo szkodzi! A prąd to ciepło...

leszeg
16-02-2009, 09:01
W sobote robiłem studniówke, w połowie poloneza nieznajomy sygnałek zmusił mnie do przepiecia SB900 na SB800. Dokonczyłem poloneza. Gdy wystygła, reszte studniówki robiłem SB900 i nawet wskaźnik nie podskoczyłł . Chwilami szły nawet 3 strzały w serii. to mi sie podoba, ze nawet na ciemnej sali SB900 potrafi równo błysnac 3 razy, a moja stara SB800 tylko raz. Wiem powiecie ,ze ustawienia itd. Uważam, że SB900 pod wzgledem czestotliwosci błyskow jest wydajniejsza, tylko ten czujnik....... ale strach go wyłączyć.

brodnica
17-02-2009, 17:38
Dziś przypadkiem trafiłem na ten wątek i od razu wydobyłem lampę z torby i zacząłem testować. Pod ręką miałem tylko wysłużone akku Panasonic Ni-MH 2600 "prawie" naładowane. Oto wyniki mojego testu:

D90 na manualu, lampa manual - soft 5.01, temp. pokojowa
80 zdjęć pstrykniętych w czasie ok 4-5 min. Większość na pełnej mocy lampy. Czujnik wyłączył lampę. Akku "bardzo" ciepłe.
Po niecałych 10 min czujnik opadł do zera. Jednak namacalnie można stwierdzić, że lampa nie ostygła. Okolice palnika "lekko ciepłe", obudowa wokół baterii "ciepła".
Kolejna seria zdjęć na pełnej mocy. Po 32 zdjeciach czujnik na połowie skali, po kolejnych 30 lampa się wyłącza od przegrzania. Namacalnie stwierdziłem (hehe), że zewnętrzna temp. lampy nieznacznie podskoczyła. Akumulatory tym razem gorące.
Po 8 minutach czujnik spadł do "zera" a obudowa wciąż ciepła.

Moje wnioski - większość lamp może pozazdrościć takiej wydajności. A co do przegrzewania się Waszych lamp. Zgadzam się z teazmi SlaWasII'a to może być wina akumulatorów. Proponuję zrobić podobny test na bateriach. Lepiej wydać kilka złotych na baterie niż wysyłać Waszą "sabinkę" do serwisu, żeby ktoś w niej grzebał. Wydaje mi się, że nie tylko temperatura ma tutaj wpływ na załączanie się zabezpieczenia. To nie jest termostat w poczciwym polonezie. Jakieś czujniki mierzą temperaturę palnika, kondensatora a jednocześnie (może?) sprawdzają otrzymywaną energię ze źródła zasilania chroniąć elektronikę.

madburn
18-02-2009, 11:40
Podobnie jak moja lampa i DeeJaya ma soft 5.01 i jego się grzeje, a moja nie.
Będziemy testować jeszcze lampę Deejaya na zwykłych bateriach i po zmianie softu.
Chociaż wg. mnie jest to odkładanie nieuniknionego.... czyli wizyty sabinki Łukasza w serwisie...:/

pretestujcie ta "felerna sabine" na twoich akku
moze twoja sie przegrzeje na tych z felernej ?

Kwiatek111
24-02-2009, 18:11
wlasnie odebralem nowy zestaw 4 aku eneloop , 50 zdjecia ciagla seria, czujnik temperatury w miejscu, :)

wasilewk
15-03-2009, 20:22
Nie znalazłem, więc zapytam: A jak z tym piątym akumulatorem do SB-900 ?
W SB-800 (podobno) było to bardzo chytrze rozwiązane, że włączany był w szereg pozostałych czterech i w sumie było 6V - tyle, co potrzebuje lampa. Wiem o czym piszą w instrukcji do lampy, ale moje pytanie: czy już ktoś testował 5 szt. akumulatorów na SB-900 ?

leszeg
15-03-2009, 20:28
a jak? i po co? Brak mozliwosci normalnego przypiecia piatego aku.

wasilewk
15-03-2009, 20:57
a jak? i po co?

No, bo akumulator ma 1.2V a nie 1.5V. Cztery baterie x 1.5V dają 6V - tyle potrzebuje SB-900 do prawidłowej pracy.

Brak mozliwosci normalnego przypiecia piatego aku.

Jeśli rozwiąże się to chytrze, to można. Zamiast tej zamykającej klapki można zastosować pojemnik z piątym akumulatorem - no i malina !

Będzie 6V, będzie niska rezystancja wewnętrzna (dla uzyskania szybszego ładowania).
Producent na str F-12 podaje "SD-7", ale nie wiem gdzie to się włącza (bo kabla na rys. nie widać) i dlaczego jest to aż na 6 szt. Alkaliczno-manganowych akumulatorów.

Pzdr.

ekonet
15-03-2009, 21:02
Jeśli rozwiąże się to chytrze, to można. Zamiast tej zamykającej klapki można zastosować pojemnik z piątym akumulatorem - no i malina !

Będzie 6V, będzie niska rezystancja wewnętrzna (dla uzyskania szybszego ładowania).
Producent na str F-12 podaje "SD-7", ale nie wiem gdzie to się włącza (bo kabla na rys. nie widać) i dlaczego jest to aż na 6 szt. Alkaliczno-manganowych akumulatorów.
Jeśli chcesz sobie popsuć lampę, to kombinuj.
SD-7 podłącza się po odjęciu czarnej zaślepki z napisem Nikon pod emiterem wspomagania AF w lampie, są tam trzy styki.
A o "alkaliczno-manganowych akumulatorach" jeszcze nie słyszałem.

wasilewk
15-03-2009, 21:07
Jeśli chcesz sobie popsuć lampę, to kombinuj.
SD-7 podłącza się po odjęciu czarnej zaślepki z napisem Nikon pod emiterem wspomagania AF w lampie, są tam trzy styki.
A o "alkaliczno-manganowych akumulatorach" jeszcze nie słyszałem.

Dla pozostałych 3-ch (SD-8A, SD-9 i SK-6) to masz rację, ale pierwszy SD-7 nie ma kabla (tzn. ma ale inny - SC-16A).

Poza tym dlaczego popsuć lampę: na str F-13 instrukcji producent włącza większe napięcie niż ja proponuję. Zresztą... ja tego nie wymyśliłem, tylko przytoczyłem rozwiązanie z SB-800.

Pzdr.

ekonet
15-03-2009, 21:33
Dla pozostałych 3-ch (SD-8A, SD-9 i SK-6) to masz rację, ale pierwszy SD-7 nie ma kabla (tzn. ma ale inny - SC-16A).
Dokładnie taki (http://www.bhphotovideo.com/c/product/330651-REG/Nikon_4556_SC_16A_Power_Connecting_Cord.html) kabel trzeba mieć.

wasilewk
15-03-2009, 21:35
Dokładnie taki (http://www.bhphotovideo.com/c/product/330651-REG/Nikon_4556_SC_16A_Power_Connecting_Cord.html) kabel trzeba mieć.

Tak jest. Sorry.

Pzdr.

fader_audio
16-03-2009, 13:19
Witam wszystkich. Wczoraj robiłem fotki na zawodach karate. ilośc fotek ok 430. Większość zdjęć z nakładką i z dość dużej odległości tj ok 4-5m, więc lampa biła pewnie sporą moca, a ponadto dość często w seriach po 2-4 fotki. zauważyłem że dźwignął się wskaźnik temp, więc wyłączyłem go ale lampa nie panikowała. Panikowała ona dopiero przy rozdaniu pucharów, za za każdym zrobionym zdjęciem były 3 piski z lampy. Sprawdziłem więc akumulatorki i były one letnie, okolice palnika też miały normalna temperaturę. Ogólnie nie stwierdziłem żeby lampa była ciepła. Dzisiaj w domu załączyłem w lampie wskażnik moc na max nakładka na lampe i błyskam (licze). Wynik 35 fotek i lampa odmawia ale aku letnie a lampa wg mnie się nie nagrzała. Wszystyko to na jednym kpl aku. Więc myślę że jednak to zabezpieczenie działa również na stan aku, gdy są słabe układ przetwarzający napięcie intensywniej pracuje, stad może te problemy.
Przy okazji ma też pytanko:

Jak najlepiej ustawić lampę w takich sytuacjach gdzie nie da się odbić światła od sufitu, próbowałem z nakładką, bez nakładki, błysk rozpraszający, błysk skupiony, ttl, ttl bl. Różniły się te tryby choć nie do końca jestem pewny które fotki z jakim trybem były robione. Da się to sprawdzić w jakimś programie? Zauważyłem że na niektórych fotkach na ścianach widać cień fotografowanej osoby, a na niektórych cień jest całkiem miękki. (to powód nakładki czy rodzaju błysku?) Wielkie dzięki za odpowiedź.

iroyork
16-03-2009, 14:53
Ustawienia lampy mozesz zobaczyc w Capture NX i ViewNX. Innych nie mam i nie wiem czy odczytuja ustawienia lampy.

PiotrB_86
16-03-2009, 15:03
Witam, pozwolę się dołączyć do dyskusji chociaż niestety nie posiadam lampy SB-900:(
Obserwując ten wątek przyszło mi na myśl parę przemyśleń. Otóż dlaczego w SB-600/800 nie było zabezpieczenia temperaturowego a w 900 już mamy. Wydaję mi się że to jest bezpośrednio związane z budową układu elektronicznego 900-setki a mianowicie z tranzystorem mocy IGBT. Wydaje mi się że dzięki niemu 900 ma taką powtarzalność mocy błysku i szybkość.Ten tranzystor jest bardzo szybki w załączaniu wytrzymuje bardzo wysokie napięcia i prądy ( stąd szybkie ładowanie) ale niestety jest wrażliwy na temperaturę i tu pojawia się zabezpieczenie temperaturowe. Jako że studiuję elektrotechnikę spec. napęd wiele razy miałem do czynienia ze sterownikami silników na tranzystorach IGBT. Silnik potężny a przekształtnik na IGBT malutki jak kartka A3 a na całej długości obudowy z obu stron zawsze były wentylatory. Sam budując układy np. mostki H z 4 identycznych tranzystorów IGBT które przykręcone były do 1 radiatora jakiś czasem pał z przegrzania. Z doktorami doszliśmy do wniosku że nie ma jeszcze takiej technologi żeby identyczne złącze wyprodukować masowo zawsze są jakieś subtelne różnice. Dodatkowo wraz ze wzrostem temperatury zmienia się rezystancja złącza IGBT. Więc podsumowując wydaje mi się ze zabezpieczenie dotyczy tranzystora ponadto może być jeszcze zabezpieczenie prądowe które chroni elektronikę przy wyższych temperaturach gdy zmienia się opór i mogą płynąć większe prądy. I dlatego na akumulatorkach jako że są bardzo wydajnym źródłem prądowym może działać zabezpieczenie a na bateriach nie. A w środku lampy tranzystor szybko nie ostygnie.

SlaWasII
16-03-2009, 15:40
W następnych modelach pojawią się wentylatorki... ;)
A póki co powinni ograniczać zabezpieczeniem temperaturowym i prądowym... Jak czujnik temperatury zauważy jej wzrost, niech lampa dużo wcześniej błyska rzadziej ale błyska, tak jak na bateriach, a nie po jakimś czasie całkiem się wyłącza. Do kitu z taką szybkostrzelnością, skoro potem do końca imprezy nie chce się ostudzić!

E:
I jeszcze jedno. Czy w takim razie, wyłączenie czujnika temperatury, nie jest przypadkiem takim ograniczeniem szybkostrzelności? Jak nie, to przecie grozi to przegrzaniem i uszkodzeniem tranzystora mocy! Nie mam SB900 to nie sprawdzę.

PiotrB_86
16-03-2009, 16:18
Niestety i ja nie posiadam lampy i nie mam jak sprawdzić. Może wyłączenie zabezpieczenia jakoś ogranicza moc bądź częstotliwość błysku. A co do spalenia to nie mam pojęcia jaka może tam panować temperatura ani jaki tam jest konkretny model tranzystora, z tych co miałem to w datasheetach pisało że po przekroczeniu temperatury złącza ok. 183st następuje przepalenie. Osobiście gdybym miał to nie odważył bym się wyłączyć i sprawdzić.

SlaWasII
16-03-2009, 16:20
Ja miałem na myśli sprawdzenie ze stoperem w ręku... :mrgreen:
Jak czytałem wypowiedzi na forum, miałem wrażenie, że wyłączenie zabezpieczenia pozwalało błyskać do bólu. Skoro tak, to musiało błyskać wolniej. No bo jak inaczej...?!

PiotrB_86
16-03-2009, 16:30
Jak to jest rozwiązane konstrukcyjnie to się nigdy nie dowiemy. Może Nikon zaprojektował tak lampę żeby nawet przy braku zabezpieczenia układ był stabilny i nie dochodziło do przepalenia. Nikon może sobie pozwolić na tranzystory produkowane specjalnie dla nich za 200-300zł/sztuka to nie to co student za 4-10zł:) A to zabezpieczenie może tak trochę na wyrost zostało wrzucone, może bardziej w celach informacyjnych (wys temp. - ogranicz liczbę/moc błysków). Dowiemy się jak ktoś przy wyłączonym spali lampkę:( (czego oczywiście nie życzę).

wacki4
16-03-2009, 17:02
panowie nie przesadzajcie.. przy 6-4,8 v napiecie wieksze o 1,5-1,2V nic nie zmienia... zreszta wystarczy zobaczyc ze 4 akku 1,2 daja 4,8 a dopiero 4 1,5 daja 6v... w wolnej chwili sprobuje podpiąć 7-9 V i dam znać co i jak ;) przy tak niskich napieciach i ukladach stabilizujacych napiecie nie mozliwe jest zepsucie ukladu :P

ba, u mnie na pwr wroc, do chipów produkcji zsrr podpinali 220V, gdzie znamionowe miało być bodajże 20... i wszystko chodzilo tylko 'troche sie grzało' ;) a my tu się martwimy o 1-2 V róznicy.. :P

wasilewk
16-03-2009, 17:10
[...]... w wolnej chwili sprobuje podpiąć 7-9 V i dam znać co i jak ;)

Producent to już przewidział na str F-12 instrukcji (na dole po lewo), a na nastepnej jest tabelka: co można podłączać. Wystarczy kabel SC-16.

Pzdr.

P.S.
Ale to nie to samo, co włączenie w szereg, do już istniejących 4-ch, jeszcze jednego - by było 5x1.2V.
Tutaj nie ma kontroli !

fader_audio
17-03-2009, 12:37
Kolega Piotr może mieć tu rację z tym tranzystorem, tylko ciekawi mnie dlaczego taki doświadczony NIKON nie zrobił mu odpowiedniego chłodzenie, przecież powinni wiedzieć że taki element się grzeje. Jak naładuje sobie aku sprwdze jeszcze raz czy po 35 błyskach pelnej mocy również lampa sie wyłączy. Pozdrawiam

Jacek_Z
17-03-2009, 14:35
.. tylko ciekawi mnie dlaczego taki doświadczony NIKON nie zrobił mu odpowiedniego chłodzenie, przecież powinni wiedzieć że taki element się grzeje...
Bo 99,99% użytkowników nie wali serii 35 błysków na pełnej mocy, a chłodzenie jeszcze by powiększyło gabaryty i cenę lampy (dla wszystkich)
Proszę poczytać instrukcję do sb800 co piszą o zdjęciach seryjnych.

iroyork
17-03-2009, 15:10
W instrukcji do SB- 900 tez jest o tym napisane z dokladna rozpiska ile zdjec mozna zrobic przy konkretnych ustawieniach!

PiotrB_86
17-03-2009, 18:40
Znalazłem jeszcze coś co może potwierdzać tezę z filmiku z youtube który był opisywany wcześniej. Mianowicie że powodem są akumulatorki. Tu są charakterystyki rozładowania baterii alkalicznych AA:
http://support.radioshack.com/support_tutorials/batteries/bt-alk-std-AA.htm
oraz akumulatorka 1850mAh:
http://support.radioshack.com/support_tutorials/batteries/bt-nimh-AA.htm
zobaczcie że w przypadku baterii prąd jaki tam najwięcej wyciągnęli to 1000mA natomiast z akumulatorka 1800mA przez godzinę, co w lampie dla baterii może dać 4A a przy zastosowaniu aku np. 2500mAh daje 10A. Ponadto zobaczcie jak zachowują się charakterystyki baterii i przy obciążeniu prawie liniowo spadają maleje napięcie, wydajność itp. Natomiast akumulator przez ok 50 min przy maksymalnym prądzie ma praktycznie sztywną charakterystykę. Dlatego większe prądy jakie może pobierać układ lampy może powodować jego przegrzewanie. Myślę ze różnica napięć 1,2 a 1,5 V nie ma większego znaczenia bo i tak dla układu scalonego jest stabilizowane jakieś stałe napięcie. Ciekaw jestem jak by zachowywała się lampa przy zastosowaniu akumulatorów jak najmniejszej pojemności.

SlaWasII
17-03-2009, 19:38
I dlatego w #122 (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1182704&postcount=122) wspominałem o konieczności zrobienia ograniczenia prądowego. Zwykłe baterie alkaliczne, już ze swej natury ograniczają ten prąd. Są niejako samozabezpieczające jako mało sztywne źródła zasilania.

IMO uzasadnieniem braku takiego ograniczenia w SB900 może być fakt, że jest ona przeznaczona głównie dla profesjonalistów. Zawodowiec ma drugą zapasową lampę w torbie, a spalenie jej może być mniej warte, niż jedno zdjęcie z długiej serii. To może być fotka jakiej nikt inny fotografujący obok nie ma. Poza tym po jednej długiej serii Sabinka zapewne od razu nie padnie. Nam amatorom pozostaje ta dyskusja i wnioski do jakich dochodzimy.

wasilewk
17-03-2009, 19:54
[..]Zawodowiec ma drugą zapasową lampę w torbie, a spalenie jej może być mniej warte, niż jedno zdjęcie z długiej serii. [...]

Może chodzi o paparazzi, bo zawodowiec to ma lepsze oświetlenie.

SlaWasII
17-03-2009, 20:31
No to może tu jest jakiś zawodowiec i coś powie? Mogę się mylić bom muzyk a nie fotograf...

fader_audio
18-03-2009, 12:30
Może rzeczywiście akumulatorki o pojemniści np. 1000 mAh, spowodują że ta lampa będzie lepiej pracować jeśli chodzi o grzanie. Gdzieś takie widziałem, jeśli będzie mi się to zbyt często zdarzać to kupie i stestuję, jak narazie nie jest mi to zbytnio potrzebne.

Jacek_Z
18-03-2009, 12:39
I dlatego w #122 (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1182704&postcount=122) wspominałem o konieczności zrobienia ograniczenia prądowego.zrobienie takiego ograniczenia spowolni lampę i nie da się zrobic szybko np 5 błysków na pełnej mocy.

Odpuśćcie sobie te wszystkie teorie. Po co to wymyślać?
W każdej lampie długa seria na pełnej mocy daje przegrzanie. Sb900 to pokazuje na wyświetlaczu, inne lampy nie. Rozumiem, że jesteście lepszymi konstruktorami niż inżynierowie nikona i użytkownikami którym możliwości sb800 i 900 nie wystarczają.
Proste to wszystko jak budowa cepa, a bicie piany na 14 stron. Nie macie nic lepszego niż szukanie dziury w całym?
Lepiej w tym czasie nauczyć się dyskretnego posługiwania się lampą, mocy wtedy nie zabraknie a i zdjęcia będą lepsze.

achpiotr
18-03-2009, 15:01
A ja myśle że ograniczenie prądowe załatwiło by sprawe, i uważam że inżynierowie zwyczajnie coś pomineli - szybko sprzęt na rynek by były jakieś nowinki które by utrzymały daną cenę - ile w końcu lat można trzymać sb-800 w tej samej cenie i kłócić się że nie ma sensu nic nowszego; przecie konkurencja nie śpi. Jdynie, że może takie ogranicznie jest technicznie niemożliwe lub bardzo trudne.

Tak jak Piotr napisał powyżej odnośnie tranzystora mocy - najprawdopodbniej nie ma takiego w sb-800 dlatego nie potrzeba zabezpieczenia przed przegrzaniem, oczywiście instrukcja nie zalece robioenia dużej ilości zdjęć w serii ale sb-800 nie da pełnych błysków zbyt szybko.

SB-900 ma zastosowany taki tranzystor i oto może walić bez opamiętania na pełnej mocy z tym że na akumulatorach nie a na alkalicznych tak. Więc się okazuje że czas między błyskami (ten potrzebny na ponowne naładowanie) na akumulatorch jest krótszy ponieważ akumulatory umożliwiają szybsze naładowanie i co za tym idzie tranzystor się przegrzewa. Zabezpiecznie prądowe miało by w takim układzie duży sens, ponieważ pozwalało by robić zdjęcia na akumulatorach tak samo jak na alkalicznych bateriach czyli wydłużyć czas między błyskami o kilka milisekund i lampa by się nie przegrzewała - a ten czas między błyskami na alkalicznych jest właściwie niezauważalny jeśli chodzi o różnicę w stosunku do akumulatorów, więc chyab woleli by wszyscy stracić kilka milisekund niźli by im po kilkudziesięciu zdjęciach przegrzewał sie tranzystor - skoro by temu zapobiec albo nie będą i tak robić serii albo będą oszczędzać lapę lub wsadzą baterie alkaliczne by ten czas się wydłużył. Reasumując brak zabezpieczenia prądowego jest pożyteczny tylko dla wąskiej liczby użytkowników, którym zależy by po wsadzeniu akumulatorów zrobić super szybką serię i meć gdzieś czy lapa się przegrzałą bo mją drugą w trorbie. Ja jednak uważam że więcej ujęć stracą zmieniając lampę niźli w wypadku lekko (niezauważalnie) wydłużonej serii.

Inna sprawa to brak chłodzenia tego tranzystora lub może zastosowanie zbyt taniego czyli technologicznie przestarzałego by obniżyć cene lampy. Ktoś kiedyś w wątku odnośnie sb-800 pisał że mu się spaliła i wymienił jedną częśc na identyczną z jakiejśc chińskiej lapmy z bema za 50zł czy coś około. - także wierzcie lub nie, ale surowce do jakichkolwiek lamp pewnie warte są 5zł, a nie jak ktoś wyżej piotrowi przygadał że te co on używa na uczelni są nic nie warte a te w lampie to pewnie 200zł - hahaha :))))) - gdyby lampa kosztowałą nikona 200zł to my byśmy kupowali ją za 10k - towar, w moim przekonaniu, ma przynajmniej 1 000 % przebitkę. Jak ktoś jeszcze wierzy w super przeceny 70% to niech kiedyś sprónuje zdobyć fakturę jakiegokolwiek sklepu na której jest za ile towar kupuje. Może w przypadku sprzętu foto sam sklep 1000% nie zarabia ale jest kilku pośredników. Ubrania naprzykład sklep wystawia zwykle z przebiką sięgającą właśnie 1000%. Znam paru ludzi zajmujących się dystrybucją różnych towarów także uwierzcie że lampa poza dobrym plastikiem i napisem nikon w środku jest takim samym badziewiem jak każda inna. Tylko tu macie gwarancję i za to płacicie jak się sypnie macie nową i kontrola produkcji jest inna także jakiś tam tranzystor będzie może lepiej przylutowany (chociaż był wątek o popsutej sb-900 i rozebranej przez właściciela gdzie się okazało że klawiatura było krzywo przyklejona).