PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - problem z AF

Sztolcman
18-01-2009, 14:13
Proszę o poradę. Mam spory problem z autofocusem w moim D300, istnieje on właściwie od momentu zakupu puszki, ale ostatnio zaczął mi wyjątkowo przeszkadzać. Oto kilka symptomów:

Wszystkie moje szkła mają z tym body pokaźny front-focus i jestem zmuszony wprowadzać korekcje:

S28/1.8 -> +20
N50/1.8 -> +12
N85/1.4 -> +20 i przydało by się nawet ciut więcej

Dodam tylko, że mój stary D50 nie ma z nimi najmniejszego problemu i wszystkie wyżej wymienione szkła ostrzą z nim w punkt.

Gdy już wprowadzę korekcję i wygląda, że wszystko jest ok, okazuje się że boczne punkty AF z prawej strony dają mi dość pokaźny BF. Przy kadrze pionowym gdy chcę zrobić komuś portret używając bocznych punktów, zamiast oczu ostre są uszy i włosy z tyłu głowy:( (tutaj znów D50 działa ok więc wykluczam problem szkieł)

Generalnie w nieco trudniejszych warunkach (np kościelnych) wszelkie korekcje można rozbić o kant dupy bo AF ma bardzo słabą celność. Czasami wręcz zastanawiam się, czy nie lepiej używać D50 jako głównego body, bo w kwestii af jest o wiele pewniejszy.

Czy macie może pomysł co może być nie tak i czy taka wada kwalifikuje puszkę do oddania do serwisu?

prz3mo
18-01-2009, 14:17
Masz najnowszy firmware? Zdaniem niektórych osób poprawia on problem D300 z obiektywami w kwestii BF/FF.

Sztolcman
18-01-2009, 14:22
Najnowszy firmware 1.10 wgrałem jak tylko się pojawił. Niestety nie pomogło:???:

kichu
18-01-2009, 14:24
zdecydowanie serwis, to nie jest normalne zachowanie puszki

ktm777
18-01-2009, 14:37
Nie wiem czy to coś pomoże, ale jeśli masz we wszystkich przypadkach FF powyżej 12, to wprowadź na próbę ogólną korektę +12. Nie wiem czy używasz też innych szkieł, jeśli nie, to może chciaż 85-kę będziesz mógł dostroić.
Z tego co pamiętam, korekcje się sumują (ale nie mam dostępu do instrukcji, więc jeśli się mylę, proszę o wyrozumiałość:neutral:).

kichu
18-01-2009, 14:54
Panowie tylko patrzac realnie na skale problemow ktore ma kolega z ta puszka, a takze jej zastosowanie, to skoro korekcja daje takie rezultaty jakie daje (czyt. zadne), to proba wprowadzania kolejnej korekcji przypomina w moim odczuciu reanimowanie trupa.

W zadnycm z egzemplarzy D300 ktore przewinely sie przez moje rece tego typu cudow nie widzialem, wiec IMHO nie ma co sie ludzic, ze samo przejdzie, tylko serwisowac.

maki
18-01-2009, 14:59
Raczej serwis. Chociaż jestem big fanem AF fine tuning - bez przesady. Są możliwości kalibracji szkieł, tak samo i puszka może wymagać kalibracji.
Pozdr

ayem
18-01-2009, 15:02
Proszę o poradę. Mam spory problem z autofocusem w moim D300, istnieje on właściwie od momentu zakupu puszki, ale ostatnio zaczął mi wyjątkowo przeszkadzać. Oto kilka symptomów:

Wszystkie moje szkła mają z tym body pokaźny front-focus i jestem zmuszony wprowadzać korekcje:

S28/1.8 -> +20
N50/1.8 -> +12

Dodam tylko, że mój stary D50 nie ma z nimi najmniejszego problemu i wszystkie wyżej wymienione szkła ostrzą z nim w punkt.

Gdy już wprowadzę korekcję i wygląda, że wszystko jest ok, okazuje się że boczne punkty AF z prawej strony dają mi dość pokaźny BF. Przy kadrze pionowym gdy chcę zrobić komuś portret używając bocznych punktów, zamiast oczu ostre są uszy i włosy z tyłu głowy:( (tutaj znów D50 działa ok więc wykluczam problem szkieł)

Generalnie w nieco trudniejszych warunkach (np kościelnych) wszelkie korekcje można rozbić o kant dupy bo AF ma bardzo słabą celność. Czasami wręcz zastanawiam się, czy nie lepiej używać D50 jako głównego body, bo w kwestii af jest o wiele pewniejszy.

Czy macie może pomysł co może być nie tak i czy taka wada kwalifikuje puszkę do oddania do serwisu?

To praktycznie opisuje mój problem jaki mam z D300. Tez praktycznie od nowości ale zauważyłem dopiero po wymianie szkieł na <= 2.8.

Bardzo wkurzająca przypadłość, szczególnie że nie da się nawet ręcznie poprawić bo w wizjerze wszystko wygląda cycuś glancuś, ostre w punkt, a na fotce wielkie "o ja p...". Dodatkowo im dalej jestem od obiektu tym większa różnica - portret (50mm z około 2m) ostrzony na oczy, kończy się ostrością na biuście - ciekawy efekt ;)

Dodatkowo mam dla Ciebie złe wiadomości. W piątek odesłałem puszkę TRZECI raz na Postępu. Do tej pory naszym serwisantom udało się problem nieco poprawić, tzn przy bardzo dobrych warunkach centralne pole jako tako trafia, ale już klawiatura w oświetleniu pokojowym i wspomaganiu z sabinki jest zbyt trudna. Boczne i górne i dolne pola są bezużyteczne. Na nich mam losowo BF, FF lub aparat kręci ostrością tam i nazad.

Dobre wieści? Przy reklamacji naprawy odsyłasz na ich koszt ;)

Sztolcman
18-01-2009, 15:15
Nie wiem czy to coś pomoże, ale jeśli masz we wszystkich przypadkach FF powyżej 12, to wprowadź na próbę ogólną korektę +12. Nie wiem czy używasz też innych szkieł, jeśli nie, to może chciaż 85-kę będziesz mógł dostroić.
Z tego co pamiętam, korekcje się sumują (ale nie mam dostępu do instrukcji, więc jeśli się mylę, proszę o wyrozumiałość:neutral:).
Niestety nie sumują się.

ayem to mnie zestresowałeś. Myślałem, że w serwisie z miejsca wymieniają moduł AF na nowy:( Swoją drogą wysyłając body do serwisu trzeba wszystko zapakować do pudełka (razem z instrukcjami, paskami i osłonkami)? Czy wystarczy wysłać samo body? Nie wysyłałem nigdy więc nie wiem.

ayem
18-01-2009, 15:22
samo body + żółta gwarancja + dowód zakupu + opis usterki

Ja pakuje to w ten wew. mały karton w którym jest aparat. Wyjmuję baterie i zostawiam kartę ze zdjęciami przykładowymi. Odpinam pasek etc.

Posyłam, na drugi dzień dzwonie potwierdzić że dostali paczkę i poprosić o ID + nr klienta - można śledzić postępy na stronie www i ułatwia kontakt telefoniczny potem.

Sztolcman
18-01-2009, 15:37
Dzięki wielkie. Postanowione zatem, aparat jedzie do serwisu... mam nadzieję, że coś wymyślą :|

wigi
18-01-2009, 16:03
Większość D300 (był długi wątek na ten temat) frontfokusuje i u mnie również dla pewnych i sprawdzonych wcześniej szkieł muszę ustawiiać korektę na +5, ale zeby na "dobrch" szkłach korekta wynosiła +20 to już przegięcie :(
daj znać, kiedy body wróci z serwisu i czy coś poprawili

egoiste
18-01-2009, 16:06
ja mialem podobnie , po serwisie nic sie nie zmienilo , zreszta lapal AF jak chcial , przy stalce 50 1,4 z bliska byl lekki BF z paru metrow , metrowy FF , sprzedalem wszystko w cholere , ...skutecznie wyeliminowalo to moja roczna walke ze sprzetem

ayem
18-01-2009, 16:54
No zobaczymy jak będzie w naszych przypadkach.

sevenoo
18-01-2009, 17:38
zaktualizujcie firmware, moze pomoze
ale takie wielkie korekty to faktycznie dziwna sprawa ...

ayem
18-01-2009, 17:40
Pierwsza rzecz jaką zrobiłem ;)

robin102
18-01-2009, 18:28
aparat jedzie do serwisu... :|
Ja myślę, że źle kombinujesz.
Zrób tak :
Ty jedziesz do serwisu na Podstępu, a z Tobą aparat. Wysyłki, odsyłki to tylko woda na młyn i dla nich przerób co by kasę z nikona drapnąć. Jedziesz tam na umówiony dzień z rana, bierzesz szkła i jeszcze jakieś szkła kumpla i gadasz z panem serwusantem i nie wychodzisz z tam tąd aż aparat Ci będzie ostrzył jak chcesz. Inaczej będziesz sobie wyslał i wysyłał . A potem jak kolega Egoiste sprzedaż ten bardzo wdzięczny i fajny aparat.:(W wielu naprawdę bardzo wielu, za wielu ! egzemplarzach D300 występuje problem nagminnego FF nie dającego sie wyregulować z pozycji puszki. Tak tak zaraz się odezwą chwlipięty, że u Nich nic nie trzeba regulować :)
Miałem dwie sztuki własne tego aparatu, puszki znajomych sprawdzałem oraz sklepowe egzemplarze. W swoim czasie hobby takie miałem:)
Dziś niestety hobby już tego nie uprawiam bo zmieniłem sprzęt na D700, ale szkła pozostały TE SAME. Wszystkie na nowym korpusie D700 ostrzą w punkt. Przeglądam właśnie 500 rawów które wczoraj na ślubie zrobiłem. Wyrzuciłem jedną fotkę z niepoprawnie ustawionym punktem ostrości >JEDNĄ na 500 sztuk !, a mówią bajdurki i piszą, że moduł AF w D700 to taki sam jak w D300:mrgreen:

Egoiste i co teraz ? Wielkoformatowy 5DMKll ? :) ;)

ayem
18-01-2009, 18:43
robin: tak z ciekawości, próbowałeś takiego myku z wizytą osobistą? bo już mi to też po głowie chodzi i jak teraz się nie wywiążą to będę optował za czymś takim. Musiałeś się o taki meeting wykłócać czy gładko łyknęli pomysł?

Witusch
18-01-2009, 18:50
robin, nie chce sie z Toba sprzeczac, ale wierz mi, ze jest wielu uzytkownikow D300 (w tym ja), ktorzy sa z tego aparatu i jego AF bardzo zadowoleni. Wez pod uwage, ze ilosc egzemplarzy D300 sprzedanych na rynkach swiata liczona jest w dziesiatkach tysiecy egzemplarzy (jak nie lepiej) i nawet jakbys trafil na 100! z FF-em ;), to nadal jest to kropla w morzu. Napisalem, to aby uspokoic tych, ktorzy w najblizszym czasie maja zamiar nabyc D300, mozecie spokojnie brac te puche, jest swietna, nie bez powodu uznawana przez fachowcow i wielu uzytkownikow za jedna z najlepszych (jesli nie najlepsza) w swojej klasie.

Pozdrawiam
Witek

Egoiste i co teraz ? Wielkoformatowy 5DMKll ? :) ;)

Na szanowanym forum niemieckim wielu uzytkownikow 5DMKll skarzy sie, ze cos im skrzypi :D w obudowie, szczegolnie z ciezszymi szklami.
Link dla zainteresowanych: http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=428365

ayem
18-01-2009, 18:54
No ja stawiam na wadę układu AF. Możliwe że przypadłość wczesnych puszek, kupiłem jedną z pierwszych. (dorabiam sobie teorie ;) )

robin102
18-01-2009, 18:57
robin: tak z ciekawości, próbowałeś takiego myku z wizytą osobistą?
Tak próbowałem i dopiero w ten sposób maiłem D300 z którego byłem zadowolony. Niestety trza być upartym i konsekwentnym. Ja nie odpuszczam :)

robin, nie chce sie z Toba sprzeczac, ...
Witek
No ja też ani trochę bo spokojnego żeru człek jestem :) Nikogo odchęcać, ani zachęcać do kupna tego fajnego aparatu nie muszę i nie trzeba, każdy ma swój rozum. Pisze tylko na podstawie własnych doświadczeń i jak emocje trochę opadły bo wkur... nie mnie straszne na Nikon wzięło. Wim, że Oni cały czas coś tam kombinują softem aby to poprawić 3 poprawki chyba do D300 były, a np do D700 ani jednej chyba , że coś przegapiłem. I żeby jasność była D300 przy dzisiejszej cenie to dla mnie w sumie genialny aparat, niestety jak dla mnie przy tej konstrukcji legł mit świetnego AF jaki zawsze Nikon miał. Można by dywagować, czy dużo tych korpusów kulawych jest czy mało. miałem z 10 sztukami wnikliwszy kontakt i stwierdziłem, ze jest tego za dużo. Czasem nawet w poszukiwaniu zapasowej puszki rozważam zakup znów D300, no właśnie ale......

ayem
18-01-2009, 18:58
Ja raczej tez im nie odpuszczę ;) Chyba umówię się z nimi na odbiór osobisty z serwisu :)

Sztolcman
18-01-2009, 19:29
ayem, coś mi się obiło o uszy (nie jestem na 100% pewny), że jeśli serwis 3x z rzędu nie poprawi tej samej usterki to można się domagać zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy model w sklepie. Jeśli masz body jeszcze na gwarancji może warto by spróbować którejś z tych opcji?

egoiste
18-01-2009, 19:45
Robinie jeszcze nie wiem , kusi mnie jeden i drugi w piatce lepsza jakosc obrazu , mozliwosc wykonania wiekszego powiekszenia , w C zoomy tak sobie , 24-70 od 24 do 36 przy 2,8 jest mydlany ... w C kusza ceny szkiel , nieco tansze niz N , D700 na pewno bedzie znakomitym wyborem , ergonomia na 6 , jakosc obrazka bardziej niz dobra , natomiast przerazaja mnie ceny starych srubokretow ... 135 f2 kosztuje z 3500 .... , gdzie takiego samego USM w super stanie kumpel kupil na Forum canona za 1900 zl .... , pisales cos o Back up do D700 , D300 z jego manierycznoscia mnie wkurza ale ja osobiscie myslalem nad S5pro ... tani i chyba niezly

robin102
18-01-2009, 20:03
....ja osobiscie myslalem nad S5pro ... tani i chyba niezly
Też o tym myślałem, ale tu do rawów trza by używać ich wywoływarki, a dla mnie to już ten teges za duże zamieszanie bo korpus by nie tylko leżał w torbie ale na zmianę lub razem z D700 robił foty, więc najprawdopodobniej na jakieś 10-12 miesięcy przestane jeść i odłożę na drugi D700 chyba, że znów podrożeje :(
A co do Twego wyboru to zgryza Panie masz konkretnego. Ślubne szkiełka się mi wydaje, że są lepsze u Canona bo i szybsze i wybór większy i któreś tam jaśniejsze, któreś też tańsze, ale ten opluty kanonowski AF to mnie od razu by pewnie o zawał przyprawił. Choć jakby to było tak ja w D300 to w sumie spoko idzie przywyknąć :) chyba :)
Mnie na ślubie boli śruba, czyli jak by nie patrzeć AF trochę wolny szczególnie w tańcu. Jak te same szkła zapiać do F100 to i niektóre AF-Sy mogą wysiąść.

ayem
18-01-2009, 20:05
ayem, coś mi się obiło o uszy (nie jestem na 100% pewny), że jeśli serwis 3x z rzędu nie poprawi tej samej usterki to można się domagać zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy model w sklepie. Jeśli masz body jeszcze na gwarancji może warto by spróbować którejś z tych opcji?

Przeglądałem warunki gwarancji na tym żółtym świstku i nie ma nic takiego niestety. Będę się martwił jak teraz nie wyjdzie. Od jutra zaczynam się z milusińskimi umawiać na odbiór aparatu osobiście.

Co do zmiany systemu. Wszystko fajnie, ale nie chcę sprzedawać komuś walniętej puszki, to jakoś nie w moim stylu. Także dlatego będę ich naciskał do skutku. Chcę sprawny aparat który z czystym sumieniem będę mógł polecić przy odsprzedaży.

miksturka
19-01-2009, 12:32
Poniekąd jestem na bieżąco z problemami AFa i moja rada jest taka: nalać miodu, natrzeć czosnkiem i wygrzać pod własną kołderką ze dwie noce, ewentualnie na trzy zdrowaśki do pieca i powinno się poprawić. :D

A serio, to bardzo współczuję i uważam, że o swoje prawa walczyć trzeba, trzymam kciuki.
Napisz ayem co zdziałałeś, bardzo jestem ciekawa.
Sorry za OT.

achpiotr
19-01-2009, 14:18
MIałem to samo i mam chyba trochre nadal.
Focus wariował i był strasznie niecelny i słaby - okazało się że jedno pole AF nie działa prawidłowo i przez to psuje wszystko (jeżeli używamy wszystkich w automacie).
Wysyłka do serwisu - wymieniony moduł AF.
Testy na FF/BF - +20 za mało na nikkorze 17-55 2.8 inne podobnie stary 18-70 żadnej korekty.
Wysyłak do serwisu ponownie w sumie żadnej poprawy - może miałem wrażenie że na +20 już jest OK
Potem zorientowałem się ze jest różnica czy wprowadzam korektę dla pojedynczego obiektywu czy dla wszystkich. Jeżeli ogólna to +12;jżeli dla pojedynczych to właśnie np +20
Po jakimś czasie pojawił się nowy soft - bez wielkich zmian trochę wartośc korekty sie pozmieniały - i teraz na ogólnej jakieś +10 no i na indywidualnej poniżej 20 - ale nigdy nie zszedłem poniżej 10

ayem
19-01-2009, 14:23
zaraz się okaże ze to legendarne D300 to straszna kicha jest ;)

Archibald
19-01-2009, 15:04
zaraz się okaże ze to legendarne D300 to straszna kicha jest ;)

No niestety wymaga trochę pogrzebania w kalibratorze AF... prawdę mówiąc, też mnie to rozczarowało, jak musiałem pozbyć się Tamrona 17-50, który z D80 chodził super, jeszcze bardziej się rozczarowałem jak podpiąłem N17-55 i okazało się, że z korektą ok. +15 (dokładnie nie pamiętam) jest dobrze do kilkunastu metrów, a dalej też niekoniecznie :-?, no ale w moim przypadku sprawę załatwiła Tokina 16-50, która przy -8 śmiga aż miło ;-) Dla wyrównania szans 300-tki - 18-70 nie działał mi prawidłowo z D80, a tu korekta na -5 i poezja - błyskawicznie i super celnie, aż chciałem nim zastąpić ww. Tokinę ;-)

PawelR
19-01-2009, 15:19
Dla wyrównania szans 300-tki - 18-70 nie działał mi prawidłowo z D80, a tu korekta na -5 i poezja - błyskawicznie i super celnie, aż chciałem nim zastąpić ww. Tokinę ;-)

Hmm, a nie sprzedałeś mi przypadkiem tego 18-70 ? Przynajmniej tak mi się wydawało :)
pozdrawiam

robin102
19-01-2009, 16:13
Jeśli macie problem z ewidentnym frontfokusowaniem D300 to koniecznie postarajcie się to zweryfikować na na prawdę pewnych jasnych szkłach i to choć ze 3 sztukach. Jeśli FF jest względnie powtarzalny np. w zakresie korekcji 8-15 mikrometrów dla kilku szkieł to przy wizycie na PODSTĘPU :) miłego pana z serwisu możecie śmiało poprosić aby na Waszą odpowiedzialność cofnął punkt ogniskowania powiedzmy o 10 mikrometrów. Zakres regulacji wróci do zakresu jaki założył producent, a jest to na prawdę byczy zakres regulacji bo aż 20mikrometrów ! w każdą stronę. Jeśli szkła nie są totalnie zwalone, a wstępne fabryczne ustawienie punktu ogniskowania jest względnie po środku zakresu to powinno się dać wyregulować każdy sprawny obiektyw z FF czy BF zaznaczam sprawny. Przy czym niestety Nikon jakby olał wstępne poprawne ustawienie punktu ogniskowania i zrzucił to na usera aparatu tym samym ograniczając czasem zakres regulacji z pozycji body bo czym innym jest podziałka wyświetlana na LCD ,a zupełnie czym innym rzeczywista regulacja elektroniczna.
Świetnym szkłem do sprawdzenia problemu jest 35mm f2.0 mimo, ze ciemne to ogniskuje z bardzo małej odległości więc łatwo zweryfikować poprawność ostrzenia, poza tym jest to moim zdaniem jedno z bardziej udanych pod względem powtarzalności parametrów szkło Nikona z których znam. Ciezko na prawdę trafic na problematyczny egzemplarz w aspekcie FF czy BF. PODSTEPOWI sprawdzają poprawnosć ostrzenia starą 50mm zamknietą na F2.8 :) Jeśli rozmowa z serwisantem będzie miała miły przebieg to poproście aby zrobił odstępstwo od procedury testowej i sprawdził body na szkle otwartym powiedzmy na f1,8.
powodzenia
aaaaaa i jeszcze jak POSTEPOWI stwierdzą, że koniec zakresu to warto Im przypomnieć, że regulować też można w warunkach serwisowych położenie lustra, a nie robią tego chętnie bo to ze 3 godziny podobno zajmuje gdzie w tym czasie można rozpakować, sprawdzić, niby naprawić, zapakować z kilka sztuk innych aparatów z innymi usterkami :) prostrzymi powiedzmy.
I jeszcze jedna uwaga. Przed odesłanie aparatu do serwisu aktualizujcie soft do najwyższego bo Wam sprzet odeślą po zaktualizowaniu softu :) to też jakiś sposób aby zwiększyć przerób w totalnie przeciążonym serwisie.

Archibald
19-01-2009, 16:32
Hmm, a nie sprzedałeś mi przypadkiem tego 18-70 ? Przynajmniej tak mi się wydawało :)
pozdrawiam

Ze światełkiem z body chodził OK (po serwisie) - tutaj miałem na myśli wspomaganie z Sabinki - z resztą wspominałem o tym wielokrotnie ;-)

Pozdrawiam.

ayem
19-01-2009, 17:59
robin: to ma sens co piszesz, ale pod warunkiem, że to jest niewielka różnica, u mnie +20 nie zbliża nawet punktu ostrości do poprawnego. W dodatku, stawiam na uwalony moduł AF, bo różne punkty się różnie zachowują. Regulacje lustra też mi już ponoć zafundowali ;) Dziś zacząłem trzecią rundę starcia z serwisem. Pani przez telefon, mnie poinformowała (próbowała) że może pod koniec przyszłego tygodnia coś mi powiedzą. Moja sugestia o kpinie się jej nie spodobała, ale niby obiecała że postarają się przyspieszyć. Nie widzę tego w różowych barwach. Dochodzę pomału do wniosku, że może ja zbyt miły byłem do tej pory. Mam zadzwonić środa/czwartek i spróbować pogadać z technikiem przypisanym do mojej naprawy.

Ciekawe co z tego wyjdzie.

rabijki
19-01-2009, 18:14
mam 2 d300 od grudnia 2007
w obu zero problemow z af.
olo

Sztolcman
19-01-2009, 18:33
moja rada jest taka: nalać miodu, natrzeć czosnkiem i wygrzać pod własną kołderką ze dwie noce, ewentualnie na trzy zdrowaśki do pieca i powinno się poprawić. :D
Próbowałem, nie dość że nie pomogło, to na dodatek gumy się zaczęły odklejać:-D

wigi
19-01-2009, 18:55
Próbowałem, nie dość że nie pomogło, to na dodatek gumy się zaczęły odklejać:-D
to ile tych gum założyłeś? na klej? :shock:
zawsze się tak zabezpieczasz? :D ;)

Sztolcman
19-01-2009, 19:03
Lepiej dmuchać na zimne hehe;)

maki
19-01-2009, 19:25
Ayem,

wyślij jakiegoś znajomego z Wawy z wizytą osobistą na Postępu. Jestem właśnie świeżo po zabiegu (nie mam siły opisywać) ale p. Joanna P. jest bardzo miła ogólnie przez tel, tyle że g...no może chyba. Wizyta odpowiednio poważnego człowieka przerwała miesięczne (!) oczekiwanie na zrobienie kosztorysu a naprawa ruszyła tego samego dnia.
Dla tych bez gwarancji już dodam tylko, że roboczogodzina w serwisie kosztuje brutto 190zl.
pozdrawiam

ayem
21-01-2009, 18:40
No ja też mam już update. Dziś zakończono moją naprawę - wymieniono moduł lustra, jutro zobaczymy czy coś się zmieniło. Co do Pani Joanny P. mam podobne odczucia ;)

robin102
21-01-2009, 21:38
No ja też mam już update. Dziś zakończono moją naprawę - wymieniono moduł lustra,.a ;)

No to zadałeś serwusantom roboty na 2-3 godziny
napisz co i jak po wymianie

ayem
21-01-2009, 21:45
No troche mnie to intryguje. Pewnie się pochwalę, albo sobie po..... no podenerwuje się ;)

ayem
22-01-2009, 19:33
Pozwolę sobie na post pod postem. Dostałem aparat dzisiaj... i nie będę niegrzeczny ;) jest super, wymienili moduł lustra i sprawa się rozwiązała. Ostrzy w punkt jak powinien. Może trzeba było tak od razu. W sumie ogólne wrażenie po kontakcie z serwisem: Mili w komunikacji, ale upierdliwi w wykonywaniu napraw :)

nokinnikon
22-01-2009, 20:39
Pozwolę sobie na post pod postem. Dostałem aparat dzisiaj... i nie będę niegrzeczny ;) jest super, wymienili moduł lustra i sprawa się rozwiązała. Ostrzy w punkt jak powinien. Może trzeba było tak od razu. W sumie ogólne wrażenie po kontakcie z serwisem: Mili w komunikacji, ale upierdliwi w wykonywaniu napraw :)

Jakoś nie umiem wyliczyć ile trwała naprawa. Wychodzi mi 6 dni włączając w to przesyłki. Czy mamy do czynienia z cudem czy coś źle liczę?

ayem
22-01-2009, 20:44
tak, posłałem w piątek. Bardzo szybko się uwinęli. Za pierwszym razem też było to około tego ale bez tak miłego rezultatu.

Sztolcman
22-01-2009, 21:13
No to gratuluję:) Ja wysłałem swojego D300 wczoraj. Mam nadzieję, że go naprawią równie szybko i skutecznie... za pierwszym razem;)

ayem
22-01-2009, 21:36
No mam nadzieje ze Ci się poszczęści. Poza tym, witam krajana :)

swider
23-01-2009, 00:48
Przeczytalem watek Panowie i nie powiem bo straszycie ludzi :) Ja sie przymierzam do D300 (moze jesienia?) i juz sobie wyobrazam te cudowne godziny spedzone na testach AF-a w sklepie :D

ayem
23-01-2009, 00:58
Hehe, no ja się nie dziwie, jakoś chyba muszę zmienić moje nieco naiwne podejście do tematu testów przy zakupie. Ale na szczęście połapałem się w czasie trwania gwarancji - na samiuśkim końcu.

Całość trwała od 20.10.2008 do 22.01.2009. Ogólnie kiepski wynik. Nie wyobrażam sobie co by było gdyby aparat był moim źródłem dochodów. Byłbym lekko..... no zły bym był ;) z deka ;)

swider
23-01-2009, 01:01
Na szczescie jest juz wszystko ok i mozesz sie w pelni oddac fotografii - bez stresu o AF :)

robin102
23-01-2009, 14:00
Eeeeee no to miłe wieści :) pogratulować farta zostało. :)

ayem
23-01-2009, 14:01
teraz trzymamy kciuki za innych walczacych :)

Sztolcman
23-01-2009, 14:06
No mam nadzieje ze Ci się poszczęści. Poza tym, witam krajana :)

Witam, witam:) Ja też mam taką nadzieję. Teraz zostało mi cierpliwie czekać...

ayem
23-01-2009, 14:11
jak skoncza to moze jakis wypad foto? :>

Sztolcman
24-01-2009, 16:46
Bardzo chętnie:) Tylko koniecznie weź ze sobą tą armatkę 70-200... Zawsze chciałem się nim pobawić:twisted:

ayem
25-01-2009, 11:26
"Nie widzę przeciwwskazań" ;)

lilkaM
25-01-2009, 23:11
Hey! ayem-piszac ,ze ustawiles na +20 to masz na mysli te opcje w Systemie AF? Tez jestem od niedawna posiadaczka D300 i szukam podpowiedzi i odpowiedzi w kwestii ustawien ,aby polepszyc ostrosc. Moze nawet za gleboko i za szybko weszlam tu w temat. Nie wiem czy to ustawienie to ostatecznosc czy podstawa, czy w ogole moze niepotrzebna zabawa?:) Przeciez wychodzisz na dwor z tak ustawionym AF a tu inne warunki atmosferyczne i co, i tak musisz recznie od nowa ustawiac. Chyba nie kumam tu czegos:((

maki
25-01-2009, 23:13
? ? ? ? ? ? Was ? ? ? ?

lilkaM
25-01-2009, 23:24
-maki-czy ten link do tej cudownej galerii ,to odpowiedz na potrzebe tych ustawien i ich efekty?:) :)

maki
25-01-2009, 23:26
ohh.. wzruszyłem się...ale nie kumam pytania i Twojego problemu nic a nic :-) jaśniej proszę:-)
Pozdrawiam

wilk325
25-01-2009, 23:30
Hey! ayem-piszac ,ze ustawiles na +20 to masz na mysli te opcje w Systemie AF? Tez jestem od niedawna posiadeczka D300 i szukam podpowiedzi i odpowiedzi w kwestii ustawien ,aby polepszyc ostrosc .Moze nawet zagleboko i zaszybko weszlam tu w temat.Nie wiem czy to ustawienie to ostatecznosc czy podstawa, czy w ogole moze niepotrzebna zabawa?:)Przeciez wychodzisz na dwor z tak ustawionym AF a tu inne warunki atmosferyczne i co ,i tak musisz recznie od nowa ustawiac.Chyba nie kumam tu czegos:((

No niestety chyba nie do końca. Tu mówimy o "dostrajaniu" obiektywu do aparatu ( strona 327 instrukcji obsługi - PL ), a nie o samym AF.
Polepszenie ostrości-to podniesienie wyostrzenie w body. D300 generalnie podnosimy ( dopasuj przetwarzanie obrazu-instrukcja obsługi str. 157 ) wyostrzenie na wartość pomiędzy 6-8.
Balans bieli to jeszcze coś innego ( zmienne warunki atmosferyczne i inne światło ), jeżeli na początek nie daje radę auto to stosujemy opcję PRE - str. 128 instrukcji.
Tak na szybko.:)

ayem
25-01-2009, 23:30
likaM: ja chyba "kumam" o czym mówisz, ale takiego chaotycznego posta już dawno nie czytałem. Co do korekty AF, to nie jest coś czego używa się na co dzień. Ustawiasz raz w warunkach "laboratoryjnych" i powinno pomoc. Nie zmieniasz tego w terenie etc. Jeśli masz problem z ostrością to raczej przez złe ustawienia parametrów ekspozycji. Przypadek uwalonego AFa to ekstremum.

wilk325
25-01-2009, 23:35
likaM: ja chyba "kumam" o czym mówisz, ale takiego chaotycznego posta już dawno nie czytałem.

Ja mam znajomych, którzy wyjechali parę lat temu do Niemiec, więc ich mowę muszę zrozumieć.

lilkaM
25-01-2009, 23:36
ohh.. wzruszyłem się...ale nie kumam pytania i Twojego problemu nic a nic :-) jaśniej proszę:-)
Pozdrawiam

Napisał Sztolcman

S28/1.8 -> +20
N50/1.8 -> +12

pozniej ja pytalam ,jak takie ustawienia AF w systemie camery dzialaja w roznych warunkach atmosferycznych ?Tak czy tak trzeba ustawiac recznie w zaleznosci od potrzebnego swiatla.

lilkaM
25-01-2009, 23:41
Ja mam znajomych, którzy wyjechali parę lat temu do Niemiec, więc ich mowę muszę zrozumieć.

ciesze sie,ze sprobujesz mnie rozumiec,a ja postaram sie odpowiednio pisac posty,bo zle to zrobilam po raz pierwszy dzisiaj.Poza tym chaotycznosc pytania moze tez pochodzic z mojej niewiedzy i wielkiego pragnienia wiedzy :))
Mam tez D300 i klpoty mysle,z ostroscia,wiec szukam pomocy:)pozdrawiam

wilk325
25-01-2009, 23:45
pozniej ja pytalam ,jak takie ustawienia AF w systemie camery dzialaja w roznych warunkach atmosferycznych ?Tak czy tak trzeba ustawiac recznie w zaleznosci od potrzebnego swiatla.

Tu nie mówimy ( chyba Cię dobrze odbieram ) o kompensacji ekspozycji ( strona 116 i 275 instrukcji ) tylko o precyzyjnej korekcie AF dla danego obiektywu ( strona 327 instrukcji ).

maki
25-01-2009, 23:45
Korekta focusa nie ma nic wspólnego z warunkami świetlnymi

wilk325
25-01-2009, 23:48
ciesze sie,ze sprobujesz mnie rozumiec,a ja postaram sie odpowiednio pisac posty,bo zle to zrobilam po raz pierwszy dzisiaj.Poza tym chaotycznosc pytania moze tez pochodzic z mojej niewiedzy i wielkiego pragnienia wiedzy :))
Mam tez D300 i klpoty mysle,z ostroscia,wiec szukam pomocy:)pozdrawiam

To przeczytaj dokładnie moje odnośniki ( numery stron instrukcji obsługi ) w pierwszej odpowiedzi na Twój post, one powinny poprawić ostrość Twoich zdjęć, szczególnie-"Polepszenie ostrości-to podniesienie wyostrzenie w body. D300 generalnie podnosimy ( dopasuj przetwarzanie obrazu-instrukcja obsługi str. 157 ) wyostrzenie na wartość pomiędzy 6-8."

ayem
25-01-2009, 23:50
albo pokaż zdjęcie na którym masz taki kłopot.

lilkaM
26-01-2009, 00:34
No niestety chyba nie do końca. Tu mówimy o "dostrajaniu" obiektywu do aparatu ( strona 327 instrukcji obsługi - PL ), a nie o samym AF.
Polepszenie ostrości-to podniesienie wyostrzenie w body. D300 generalnie podnosimy ( dopasuj przetwarzanie obrazu-instrukcja obsługi str. 157 ) wyostrzenie na wartość pomiędzy 6-8.
Balans bieli to jeszcze coś innego ( zmienne warunki atmosferyczne i inne światło ), jeżeli na początek nie daje radę auto to stosujemy opcję PRE - str. 128 instrukcji.
Tak na szybko.:)

wiem ,ze mowa jest o dostrajaniu obiektywow do aparatu.Zapytalam o te skale od +20 do -20 Teraz juz wiem ,ze te skale utozsamilam ze skala Ev.:)Sorry,namieszalam troche ,ale w ten sposob juz duzo sie dowiedzialam.
Dodam jeszcze ,ze mowie tak samo dobrze po polsku jak i mowilam mieszkajac w Polsce przed 10-ciu laty:))

wilk325
26-01-2009, 00:49
wiem ,ze mowa jest o dostrajaniu obiektywow do aparatu.Zapytalam o te skale od +20 do -20 Teraz juz wiem ,ze te skale utozsamilam ze skala Ev.:)Sorry,namieszalam troche ,ale w ten sposob juz duzo sie dowiedzialam.
Dodam jeszcze ,ze mowie tak samo dobrze po polsku jak i mowilam mieszkajac w Polsce przed 10-ciu laty:))

Cieszę się, że doszedłeś do tego, że rozmawialiśmy o dwóch różnych skalach. Co do rozmowy po Polsku to szlifuj język ojców bo warto i nie zapominaj gdzie się Twoi rodzice urodzili - to ważne.

Raff
26-01-2009, 01:43
Przyznam szczerze ze z dusza na ramieniu sledzilem rozwoj wydarzen w tym watku i opinie posiadaczy d300. Sam po wielu rozterkach kupilem ten aparat, podpialem 17-55 i paranoicznie doszukuje sie ff/bf zamiast czerpac radosc z robienia zdjec ;) Ostatnio nawet zrobilem jakies proste testy, ale okazalo sie ze moj brak poprawnej ostrosci na niektorych zdjeciach moge spokojnie zwalic na ruchliwosc mojej corci a nie czepiac sie biednego AF :} Mimo wszystko mam dziwne wrazenie ze raz na kilka strzalow to co zdawalo sie idealnie doostrzone w wizjerze i co calkiem niezle wyglada na podgladzie po weryfikacji na monitorze jest do kosza. Nie wiem czy ten typ tak ma czy po prostu musze sie go nauczyc obslugiwac...

ayem
26-01-2009, 01:56
tak bywa, na LCD widzisz wyostrzoną miniaturkę, trudno tak na 100% wyczuć czy jest żyletka. Dlatego w puszce kasuję tylko ewidentne niewypały - resztę w postprocesie.

kichu
26-01-2009, 02:13
tak bywa, na LCD widzisz wyostrzoną miniaturkę, trudno tak na 100% wyczuć czy jest żyletka. Dlatego w puszce kasuję tylko ewidentne niewypały - resztę w postprocesie.

Proponuje zwrocic uwage na to co napisal wilk325, podkrecenie wyostrzenia w puszce na okolice 6 i wyzej pozwala duzo lepiej ocenic czy fotka jest ostra czy nie na LCD niz standardowy dosc niski poziom wyostrzenia. Oczywiscie to czasem zbyt mocne wyostrzenie zdejmujemy sobie na etapie postprocessu przy obrobce rawa.

Warto tez ustawic sobie puszke tak, zeby wcisniecie wybieraka wlaczalo nam powiekszenie fotki do poziomu sredniego, wtedy po wcisnieciu tego przycisku przy przegladaniu fotek puszka robi nam cropa 100% na uzytym w czasie robienia fotki punkcie ostrosci.

Witusch
26-01-2009, 10:28
Korekta focusa nie ma nic wspólnego z warunkami świetlnymi
Zeby bardziej namieszac, to napisze, ze troche ma, albo miewa. Autofokus pracuje czesto troche inaczej np. w swietle zarowym a inaczej w dziennym, wiec idac dalej tym tokiem myslenia, jesli zrobisz korekte w swietle zarowym, moze sie ona okazac bledna dla swiatla dziennego.

Jesli mozna spytac, gdzie mieszkasz w Niemczech, moze jestesmy sasiadami? Mam D300, juz troche go opanowalem i rowniez mowie po polsku, prawie tak, jak przed 22 laty gdy mieszkalem w Polsce ;)

ayem
26-01-2009, 11:04
Proponuje zwrocic uwage na to co napisal wilk325, podkrecenie wyostrzenia w puszce na okolice 6 i wyzej pozwala duzo lepiej ocenic czy fotka jest ostra czy nie na LCD niz standardowy dosc niski poziom wyostrzenia. Oczywiscie to czasem zbyt mocne wyostrzenie zdejmujemy sobie na etapie postprocessu przy obrobce rawa.

Warto tez ustawic sobie puszke tak, zeby wcisniecie wybieraka wlaczalo nam powiekszenie fotki do poziomu sredniego, wtedy po wcisnieciu tego przycisku przy przegladaniu fotek puszka robi nam cropa 100% na uzytym w czasie robienia fotki punkcie ostrosci.

Ciekawe co mówisz i bardzo użyteczne. Do tej pory centrum wybieraka miałem na histogram nastawione, ale zaiste zoom jest przydatny i przyspiesza ocenę. Z tym wyostrzeniem to poobserwuję :)

maki
26-01-2009, 15:45
Zeby bardziej namieszac, to napisze, ze troche ma, albo miewa. Autofokus pracuje czesto troche inaczej np. w swietle zarowym a inaczej w dziennym, wiec idac dalej tym tokiem myslenia, jesli zrobisz korekte w swietle zarowym, moze sie ona okazac bledna dla swiatla dziennego.

Dla mnie w praktyce nie ma. Niby skąd ten pomysł że w żarowym świetle inaczej mierzy odległość? Chyba nie mówisz o długości fali...
pozdrawiam

RBT
26-01-2009, 19:26
Dla mnie w praktyce nie ma. Niby skąd ten pomysł że w żarowym świetle inaczej mierzy odległość? Chyba nie mówisz o długości fali...
pozdrawiam
A jednak ma. No, przynajmniej w D200. W słabym żarowym świetle ma pewną tendencję do ustawiania ostrości nieco dalej. Może też stad biorą się kłopoty przy wspomaganiu AF czerwonym wzorkiem lampy błyskowej.

maki
26-01-2009, 19:57
Nie wierze

Witusch
26-01-2009, 20:07
Nie wierze

Nie musisz ;)

skoras
27-01-2009, 14:39

padłem

Witusch
27-01-2009, 14:45
padłem

To sie podnies. ;)
Widze, ze koledzy z systemu Nikona malo jeszcze wiedza na temat FF/BF, moi koledzy z poprzedniej stajni, czyli Pentaxiarze doszli w tym temacie juz znacznie dalej. Mam nadzieje, ze Wasza wiedza w tym zakresie nie bedzie sie musiala rozwijac, bo walka z ta przypadloscia nie nalezy do przyjemnych. Tak na szybko, od kolegow Canonierow ;) http://canon-board.info/showthread.php?t=41912

skoras
27-01-2009, 15:03
To sie podnies. ;)
Widze, ze koledzy z systemu Nikona malo jeszcze wiedza na temat FF/BF, moi koledzy z poprzedniej stajni, czyli Pentaxiarze doszli w tym temacie juz znacznie dalej. Mam nadzieje, ze Wasza wiedza w tym zakresie nie bedzie sie musiala rozwijac, bo walka z ta przypadloscia nie nalezy do przyjemnych. Tak na szybko, od kolegow Canonierow ;) http://canon-board.info/showthread.php?t=41912

Podziel się tą niezmierzoną wiedzą Pentaxiarzy a nie podajesz linka do kilu postów z kanondeski. Daj nam też zajść po horyzont i bezkresne pola stepów akermańskich, radzi z tego będziemy wielce.

Dla mnie to wygląda na jakiś specyficzny rodzaj oświetlenia/błąd w metodyce testów/onanizm sprzętowy tudzież szukanie dziury w całym. Jeżeli okaże się to prawdą (mowa o błędzie AF) będzie trzeba kupować po 3 - 4 puszki i stroić pod określone źródło światła. Innego wyjścia nie widzę. Martwię się tylko o swoje body i szkła, nie mam bf/ff przy żarówkach, świetlówkach czy słoneczku. Ślepy już jestem czy coś ze sprzętem mam nie tak?

Witusch
27-01-2009, 15:18
Nie lubie sarkazmu. Wiedza jest wszedzie, jak ktos chce, to ja znajdzie, a jezeli ktos o czyms nie slyszal, to nie znaczy, ze to nie istnieje.

maki
27-01-2009, 15:45
Sarkazmu nikt nie lubi, ale takie teorie możesz opowiadać rodzinie. Chcesz wmówić że ludzie robią na imprezach w świetle żarowym, wspomagają się asystentem z lampy i mają nie trafione fotki z powodu światła żarowego??? Przeczytaj jeszcze raz moje ostatnie zdanie.

Witusch
27-01-2009, 15:51
Dobrze macie racje, zadowoleni? Opowiem rodzinie, ale o tekstach na forum nikona...

maki
27-01-2009, 15:52
Ale o swoich mniemam

maki
27-01-2009, 16:33
Witusch, zwisa mi czy mnie dodałeś czy nie do ignorowanych. Już Ci kiedyś powiedziałem, że nawet jeżeli masz aż tyle do powiedzenia na każdy temat to nie znaczy że masz o tym od razu pisać. Też Ci dam ignora, bo w 3 miesiące przeczytałem ponad 500 Twoich postów. Styknie.
Nie wiem czy pozdrawiam

Witusch
27-01-2009, 21:12
Pomimo przejawow braku elementarnej kultury niektorych osob na tym forum, kieruje swoje slowa do tych, ktorzy problematyka FF/BF sa zainteresowani. Prosze przeczytac ustep o autofokusie w tej recenzji http://www.optyczne.pl/69.3-Test_aparatu-Pentax_K20D_U%C5%BCytkowanie.html Jest to problem, ktory dotyczy nie tylko Pentaxa ale rowniez niektorych modeli Canona i prosze nie rzucac we mnie obelgami, bo z palca sobie tego nie wyssalem. Byc moze (mam nadzieje) nie dotyczy on, lub dotyczy w malym stopniu uzytkownikow Nikona, tym niemniej uwazam, ze warto na to zwrocic uwage, jesli nasze szklo lub puszka jest dotknieta problememi z AF. Jeszcze raz chcialbym prosic tych, ktorzy w to nie wierza aby swoje zdanie w sporze wyglaszali z kultura i przedstawiali jakies kontrargumenty, a nie jedynie obrazali innych. Dziekuje za uwage.

Sztolcman
26-02-2009, 00:42
Ayem, chyba jeszcze poczekamy na to wspólne focenie:-?
Przedwczoraj, po prawie miesiącu czekania przyszedł D300 z serwisu. Nie było żadnej informacji co zostało naprawione. Sam aparat... no cóż... zaraz po włożeniu baterii sprawdziłem w menu w jakim stanie są korekcje af - po cichu liczyłem, że korekcje są wyłączone, a świeżo skalibrowany przez serwis układ af w pozycji 0 będzie ostrzył w punkt - przeliczyłem się. Korekcje, jak były włączone przed wysyłką, tak włączone pozostały - wygląda na to, że panowie w serwisie dokonywali kalibracji sprzętowej przy włączonych kalibracjach w menu. Nie mogę jednak powiedzieć, że nic nie było przy nim robione. Zdolni panowie w serwisie wprowadzili korekcję, tyle że nie w tą stronę, co trzeba. Z 85ka ma teraz olbrzymi ff. Robiąc zdjęcie obiektom oddalonym o 4m ostrość mam PÓŁ METRA WCZEŚNIEJ!!! Jak wprowadzę tą korekcję +20 to jest już lepiej, ale i tak gorzej niż przed wysłaniem do serwisu (i korekcji ustawionej wtedy na 0). Teraz ani sigmy 28mm, N50, ani N85 nie da się skalibrować, bo brakuje skali. Aparat jest okaleczony i całkowicie niezdatny do użytku:(
Jestem maksymalnie wkur@#$^y na idiotów z serwisu... bo trzeba być idiotą, żeby trzymać sprzęt przez okrągły miesiąc i zamiast naprawić - zepsuć:evil:
Nie wiem co teraz robić. Teraz boję się, że jak znowu wyślę im sprzęt, to po miesiącu czekania dostanę aparat z gratisowo rozpieprzonym wizjerem, odpadającymi gumami i urwaną lampą błyskową, a af już w ogóle nie będzie działał:-?
Przepraszam za nerwy, ale jestem wściekły...

ayem
26-02-2009, 00:55
no to jeszcze raz, nie żebyś miał wybór. Ja niestety ostatnio kompletnie nie mam czasu na focenie :/ ale zbliżają mi się zdjęcia studyjne jak się sesja "modelkom" skończy. Btw, po bliższych testach mi wyszło że też nie ostrzy w punkt. Mam chyba +8 w domyślnej ustawione i to rozwiązało problemy wszystkich szkieł w testach. W rzeczywistości to się okaże.

shadow_alex
26-02-2009, 14:12
Widzę, że nie jestem sam. Wczoraj po raz trzeci oddałem aparat do serwisu i już dzisiaj mam na stronce "naprawa ukończona". Czyli pewnie jeszcze się spotkam z chłopakami z serwisu. No chyba, że postarali się bardziej i wymienili czujnik, ale w to wątpię. W między czasie skończyła mi się gwarancja, na szczęście jeśli dalej jest problem z tym samym to "naprawiają" za free.

ayem
26-02-2009, 16:21
Wiesz, ostatniom razem jak wymienili wreszcie modul lustra tez trwalo to moment. Moze bedzie dobrze :D zadzwon i zapytaj co zrobili.

shadow_alex
26-02-2009, 17:06
Dzisiaj i tak nie mam czasu do nich jechać, tak więc poczekam do jutra na telefon od nich (mieli zadzwonić:D). Jeśli nie zadzwonią to ja dryndnę do nich, a po pracy się tam zjawię:) Chłopaki mają pecha, że z pracy mam do nich, aż 15 minut autobusem. mamy czas, wiosna dopiero za miesiąc:)
Aha, w następnym tygodniu mam urlop, tak więc mogę im składać wizytę i 2 razy dziennie :D Trochę byłby lipny wypoczynek, ale dla dobra sprawy......

nephilim1977
11-03-2009, 09:57
Witam. Mam podobny problem ze swoim d300 koszmarny ff z każdym szkłem. Korekta nici nie daje a właściwie nie dawała. Dwa razy już było biedactwo hospitalizowane na podstępu; raz 25 dni, drugi 5 a właściwie 7. Za pierwszym razem oczywiście nic nie zrobiono i było to chyba nie najgorsze rozwiązanie. Drugim razem wymieniono "symulator przysłony" i teraz zobaczyłem dopiero co to znaczy mieć ff, ale za to teraz widać jakieś efekty korekty w body, tylko że te 20 to zdecydowanie za mało. Dzisiaj znowu jadę do tych szarlatanów i zastanawiam się czy brać ze sobą bejsbola czy pistolet ??

ps.
sorki za błędy.

shadow_alex
11-03-2009, 18:45
Mój już jest 4 raz. Po 3 tak mi ustawili, że im mniejsza ogniskowa tym większy FF (24-70 i 50 1.8), tak samo miałem po ich 1 korekcie. Po 2 serwisie miałem loterię.
Pierwsze 3 razy trzymali mi aparat max 2 dni, teraz od piątku mam "oczekujący", tak więc może zrobią coś konkretnego (albo lecą na przeczekanie):D W piątek również miałem rozmowę z technikiem co mi nie pasi, mimo że dałem im fotki (no ale cóż, ciężko było z nich wywnioskować, że 24-70 na 24 ma kilometrowego FF:|).
Miły Pan twierdził, że test do pupy. Dopiero jak mu powiedziałem, że zrobiłem taki sam tylko z D50 to stwierdził, iż zobaczy dokładniej co się dzieje. Delikatni zasugerowałem wymianę czujnika, to odpowiedział "iż ma aparat podpięty pod system i skoro ten system nie widzi usterki czujnika, tzn że czujnik jest ok" (super). Teraz czekam, i szczerze mówiąc im dłużej jest "oczekujący", tym mam większą nadzieję na naprawę... tylko oby nie za długo. Tak z innej beczki, ile klapnięć trzyma Wam aku? U mnie jakieś 400-500, co również było zgłaszane, ale chyba olali to. Niby miała być jakaś notka, czy aparat nie pobiera zbyt dużo prądu, ale...... wiadomo co.

nephilim1977
11-03-2009, 20:09
Wziąłem ich na huki :) . Niestety nie z pistoletu, obiecali zrobić na 17 jutro. Już się zaczynam bać co tym razem popsują :) . Shadow_alex co do klapnięć to dokładnie ci nie powiem ale zdecydowanie więcej niż 500 to na tanim zamienniku robię.

ASAHI
11-03-2009, 20:34
Na jednym ładowaniu firmowego aku robię 400 max 500 zdjęć. Według mnie ciut mało..

nokinnikon
11-03-2009, 21:52
Na jednym ładowaniu firmowego aku robię 400 max 500 zdjęć. Według mnie ciut mało.. z lampą czy bez. z ciemnym wyświetlaczem czy każde zdj. oglądasz

ttb
12-03-2009, 01:20
Oczywiscie to zalezy od wielu czynnikow, ale u mnie ok. 800 z częstym podgladaniem, bez lampy. Jesli robi sie bardzo duzo fotek w krotkim odstepie czasowym to powinno sie udac ponad 1000.

wigi
12-03-2009, 09:01
Na jednym ładowaniu firmowego aku robię 400 max 500 zdjęć. Według mnie ciut mało..

Mi też tyle wychodzi na jednym aku, ale ja robię zdjęcia rzadko, często włączając i wyłączając aparat, do tego podgląd zdjęć. Myśłę, że to normalny wynik ;)

Archibald
12-03-2009, 09:05
Mi też tyle wychodzi na jednym aku, ale ja robię zdjęcia rzadko, często włączając i wyłączając aparat, do tego podgląd zdjęć. Myśłę, że to normalny wynik ;)

Z różną częstotliwością, bez lampy, non stop wyświetlacz - zawsze ponad 1000 na firmowym aku (mam dwa, każdy tak samo ;-))

robin102
12-03-2009, 12:49
....ale ja robię zdjęcia rzadko, często włączając i wyłączając aparat...
Tych Nikonów w ogóle wyłączać nie trzeba. Szkoda energii na poruszanie palcem, no i pstryczka szkoda zużywać :)
Co i innego przy zmianie szkła, wyjmowaniu karty czy akumulatora tu obowiązkowo !

wigi
12-03-2009, 12:53
Tych Nikonów w ogóle wyłączać nie trzeba. Szkoda energii na poruszanie palcem, no i pstryczka szkoda zużywać :)
[/B]

Robin, ja o tym wiem, ale ma dziwny tik w palcach i jakoś tak, gdy dłużej nie używam, to wyłączam ;)

ktm777
12-03-2009, 14:04
Widzę, że nowy wątek - wpływ baterii na skuteczność AF w D300 - no wszystkiego bym się spodziewał.
Pewnie na zamiennikach częściej występuje FF/BF :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

nephilim1977
12-03-2009, 22:18
Ano jak widać używanie zamiennika akumulatora prowadzi do poważnego uszkodzenia systemu af z którym nawet autoryzowany serwis sobie nie radzi :) A wracając do głównego wątku to oczywiście nawet nie zajrzeli jeszcze do aparatu.
Poco te teksty: przepraszamy, na jutro koło 17 będzie gotowy??

shadow_alex
12-03-2009, 22:33
Ej, ale ja mam 2 oryginalne aku :D
U mnie narazie cisza, do 16 mam przewidywany czas naprawy. Jeśli do poniedziałku się nic nie zmieni, to dryndę do nich, czy coś wymyślili.

nephilim1977
16-03-2009, 18:24
Shadow_alex i jak naprawiali coś czy jeszcze bardziej popsuli ?? Mi przesunęli termin z piątku na dzisiaj, a dzisiaj zadzwonili że na środę będzie gotowy.

MarcinPoland
16-03-2009, 20:24
a ja mam moze pdoobny problem w d300, i zastanawiam sie czy to nie czasem wina obiektywow???

na obiektywach 2,8 i wiecej problemu nie ma lub go nie widac

na obiektywach 85 1.8 oraz 50mm f1.4 jest loteria (na najnizszych przeslonach), czasem trafi i jest idelanie czasem mydlo
dzis dostalem 50tke 1.4 i problem nabrzmial jeszcze bardziej

bawilem sie korekcja, ale to malo pomaga bo nadal odsetek blednych strzalow jest dosyc duzy
firmware najnowszy

przy 85 f1.8 mam takie wrazenie ze z bliska niecelnych strzalow jest malo, z daleka juz duzo (gdy fotografuje cala sylwetke ludzka)
w zwiazku z tym pomyslalem ze korekcja w menu nie zda sie na wiele...

aha, uzywam glownie centralnego punktu, tryb spot, przy trybie auto z wieloma punktami mam wrazenie ze jest lepiej, tylko ze wtedy aparat wybiera to co on chce a nie to co ja, ale przynajmniej sie tego trzyma co sam wybral :)

ile kosztuje kalibracja? (juz mam po gwarancji)
choc chyba sie nie zdecyduje na serwis bo popsuja jeszcze bardziej, moze sie pobawie jeszcze ustawieniami w body i iloscia czujnikow

jesli aparat ustawia mi ostrosc przed obiektem, a tak sie u mnie dzieje, to powininem ustawic korekcje na plus?

wigi
16-03-2009, 21:47
jesli aparat ustawia mi ostrosc przed obiektem, a tak sie u mnie dzieje, to powininem ustawic korekcje na plus?
tak,
zdecydowana większość D300 ma tendencje do frontfokusowania i najczęściej trzeba korygować na plus

ekonet
16-03-2009, 22:14
W grudniu wysłałem do serwisu D300 na wymianę wyklejek i przy okazji N17-55 na sprawdzenie AF - za 89 zł wyregulowali obiektyw i teraz ostrzy w punkt bez korekcji (przedtem zadawałem +15).

wigi
16-03-2009, 22:22
ekonet, a co to są te wyklejki w D300?

ekonet
16-03-2009, 22:53
ekonet, a co to są te wyklejki w D300?
Ogumienie. :)

wigi
16-03-2009, 23:04
Ogumienie. :)

a teraz to rozumiem :)

shadow_alex
17-03-2009, 09:46
Wczoraj był przewidywany czas naprawy, tak więc postanowiłem do nich zadzwonić.
Nie dowiedziałem się niczego, oprócz tego, żebym zadzwonił pod koniec tygodnia, nóż może coś zrobią:D
Z kumplem się śmiejemy, iż pewnie czekają na dostawę czujników af... gorzej jak biorą nas na przeczekanie:-/

MarcinPoland
17-03-2009, 10:01
u mnie wstepnie jest dobrze po regulacji w aparacie +13

Artion
19-03-2009, 17:45
A ja zainspirowany waszymi problemami zrobiłem testy swojej puszki i wyniki są następujące:

18-200 - korekta -3, 24-70 2.8 - korekta "0" :)

Mam nadzieje, że wasze problemy się nie długo skończą i wrócicie do robienia ślicznych fotek.

nephilim1977
20-03-2009, 10:32
W środę oczywiście też nie naprawili, w okolicach szesnastej miły pan telefonicznie poinformował mnie o niemożliwości wykonania naprawy w uzgodnionym terminie. Następnie usłyszałem że potrwa to jeszcze około tygodnia i kiedy moje oczy zaczęły zachodzić czerwoną mgłą gniewu, usłyszałem kojące złość słowa " został dla pana przygotowany aparat zastępczy".

Witusch
20-03-2009, 10:35
i kiedy moje oczy zaczęły zachodzić czerwoną mgłą gniewu, usłyszałem kojące złość słowa " został dla pana przygotowany aparat zastępczy".

Pewnie Canon :mrgreen:

jagu
21-03-2009, 11:59
Czy ktoś mógłby opisać metodę testu , jak poprawnie sprawdzić i dostroić Af .

nephilim1977
21-03-2009, 19:57
Pewnie Canon :mrgreen: Nie, Zenita i jedną kliszę iso 50 :mrgreen:
Dali wysłużonego D300 z przebiegiem 77500. Nawet działa jakimś cudem :P

Witusch
21-03-2009, 21:11
Nie, Zenita i jedną kliszę iso 50 :mrgreen:
Dali wysłużonego D300 z przebiegiem 77500. Nawet działa jakimś cudem :P

To dobrze wrozy, mojemu Deczysta ;)

postregiment
25-03-2009, 10:29
tak czytam i czytam o Waszych problemach z AF i mając podobne zwyczajnie stwierdziłem, że po co się stresować takimi rzeczami, a że i tak focę głównie w plenerze to póki mam martwy sezon oddałem raz do serwisu w związku z AF, niby dokonano kalibracji / regulacji etc. ale na dobrą sprawę nic się nie zmieniło. teraz wysłałem drugi raz na Podstępu żądając już REALNEJ naprawy, a nie potrzymania przez miesiąc i nicnierobienia i niech oni się stresują, a nie ja. a jak znowu będzie nie tak to z nieskrywaną satysfakcją skorzystam z Ustawy z dn. 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach o sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego Art. 8 który mówi: "1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów."

i tyle:)

achpiotr
27-03-2009, 15:20
Rozeznaj się lepiej z czego tak naprawdę skorzystałeś bo GWARANCJA PRODUCENTA a ustawa konsumencka, która cytujesz to 2 odmienne sprawy. Więc z ustawy o rękojmi czy niezgodności towaru korzystasz zanosząc aparat do sklepu - mają wtedy 14 dni na stwierdzenie usterki - mogą ci powiedzieć że takowej niedostrzegają, i i tak będziesz musiał słać do Nikona na ekspertyzę, jednak zwykle dobry sklep wysyła do nikona i jeżeli minie zbyt dużo czsu to spienionemu klientowi daje nowy.
A sama karta Nikona nic Ci nie gwarantuje moga naprawiać ile się da razy i jak długo chcą. Oddając na gwarancji zgadzasz się na warunki w niej umieszczone. A w ustawie o gwarancjach (nie myliś z ustawą o niezgodności towaru) nie ma też czasu określonego, jest napisane że ma być przyzwoity.

postregiment
28-03-2009, 11:34
Rozeznaj się lepiej z czego tak naprawdę skorzystałeś bo GWARANCJA PRODUCENTA a ustawa konsumencka, która cytujesz to 2 odmienne sprawy. Więc z ustawy o rękojmi czy niezgodności towaru korzystasz zanosząc aparat do sklepu - mają wtedy 14 dni na stwierdzenie usterki - mogą ci powiedzieć że takowej niedostrzegają, i i tak będziesz musiał słać do Nikona na ekspertyzę, jednak zwykle dobry sklep wysyła do nikona i jeżeli minie zbyt dużo czsu to spienionemu klientowi daje nowy.
A sama karta Nikona nic Ci nie gwarantuje moga naprawiać ile się da razy i jak długo chcą. Oddając na gwarancji zgadzasz się na warunki w niej umieszczone. A w ustawie o gwarancjach (nie myliś z ustawą o niezgodności towaru) nie ma też czasu określonego, jest napisane że ma być przyzwoity.

Korzystałeś kiedykolwiek i gdziekolwiek z ww. zapisu ustawy konsumenckiej? nie? to skorzystaj a potem opisz swoje doświadczenia w praktyce, bo z tego co zwyczajnie widzę takowe doświadczenie w ww. materii posiadam, a kolega zdaje się nie. To, że gwarancja i ustawa konsumencka to dwie różne sprawy to rzecz jasna i niepodlegająca dyskusji, tyle tylko, że to ustawa jest dokumentem nadrzędnym. To, że sklepy i producenci migają się od realizowania jej zapisów to inna sprawa, wszak jakoś nie miałem zamiaru spocząc na wymigiwaniu się. Zaś co do samej niezgodności z towarem to mowa w ustawie faktycznie jest o 14 dniach ale w zupełnie innym kontekście

"3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione."
i tyle w temacie.

ps. może podpowiem Ci tylko na marginesie, że pracowałem jakiś czas w handlu i dobrze znam realia takich przepychanek między sprzedawcą, a kupującym :)

achpiotr
28-03-2009, 23:26
Myślę, że chyba się nierozumiemy - kompletnie nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
Mi chodziło tylko o to że naprawa 3 krotna przez Nikon Polska w momencie kiedy sam do nich towar dostarczałeś (w sensie że nie oddałeś do sklepu a oni do Nikona) korzystając z gw. nikona to nie możesz moim zdaniem potem pójść do sklepu i powiedzieć że 3 razy Nikon naprawiał i nienaprawił i teraz sprzedawca ma Ci dać nowy towar; a sam Nikon jeżeli korzytsasz z ich gwarancji w ogóle takiego obowiązku nie ma i oddając na gwarancji ustwa konsumencka w ogóle nie wchodzi w życie bo oddając do nikona na gw. nikona zgadzasz się na ich warunki. Być może niezrozumiałóem twojego poprzedniego postu ale odczytałem jego część w taki sposób i myślałem że właśnie tak chcesz zrobić.

robin102
29-03-2009, 12:43
Chooopy pojechać na Podstępu ze szkłami. Pokazać miłym Panom o co chodzi i da się AF w D300 uratować. Mi się udało :)
Za układ AF -za jego fabryczną regulację w D300 to się Nikonowi nagroda od mnie należy " bubel wszechczasów w branży foto" :mrgreen:

achpiotr
29-03-2009, 23:01
Chooopy pojechać na Podstępu ze szkłami. Pokazać miłym Panom o co chodzi i da się AF w D300 uratować. Mi się udało :)

Ja bym się zastanawiał co do propozycji jeśli chodzi o przestawienie na życzenie o kilka jednostek.
Swojego czasu też wysyłałem do nich aparat w celu najpierw wymiany później ponownej regulacji.
Niestety i tak z obiektywem 17-55 musiałem mieć na +20 i chyba już wystarczyło. Później się zorientowałem że jeżeli nie ustawiam regulacji indywidualnej tylko ogólną to wystarczy +15. Następnie po tym jak wyszedł nowy firmware indywidualna zeszła do +15 a Jeżeli ustawiam ogólną, to +8. Zatem jeżeli chodzi o ogólną, to różnica wynosi 7. Co by było gdybym na życzenie, a działo się to przed wypuszczeniem nowego firmware'u, przestawił to co było 15 na 0. Teraz najprawdopodobniej miałbym -7. A co jak wyjdzie kolejna poprawka??

Diabeł tkwi chyba w jakiś krzywych czy innych wzorach na podtawie których aparat oblicza korektę, czy wartości odpowiednie AF dla danego obiektywu. Mój 17-55 idealnie jest wyregulowany jak go podłaczyć do d200 czy d70s. Natomiast stary 18-70 nigdy nie miał takiego rozrzutu niezależnie do czego go podłączyłem. Zastanawiam się czy nie rozwiązałoby problemu wgranie, o ile taki istnieje, nowego firmwaru do obiektywu - może te elementy układanki nie pasują ze sobą.

postregiment
03-04-2009, 10:42
Myślę, że chyba się nierozumiemy - kompletnie nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
Mi chodziło tylko o to że naprawa 3 krotna przez Nikon Polska w momencie kiedy sam do nich towar dostarczałeś (w sensie że nie oddałeś do sklepu a oni do Nikona) korzystając z gw. nikona to nie możesz moim zdaniem potem pójść do sklepu i powiedzieć że 3 razy Nikon naprawiał i nienaprawił i teraz sprzedawca ma Ci dać nowy towar; a sam Nikon jeżeli korzytsasz z ich gwarancji w ogóle takiego obowiązku nie ma i oddając na gwarancji ustwa konsumencka w ogóle nie wchodzi w życie bo oddając do nikona na gw. nikona zgadzasz się na ich warunki. Być może niezrozumiałóem twojego poprzedniego postu ale odczytałem jego część w taki sposób i myślałem że właśnie tak chcesz zrobić.

mylisz się KOMPLETNIE, warto przeczytać chociażby gwarancję Nikona punkt 12:
"Niniejsza gwarancja nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień klienta wynikających z niezgodności produktu z umową sprzedaży", więc jak widzisz gwarancja i ww. ustawa to dwie różne sprawy
Możesz oddawać i 10 razy do serwisu Nikona i o ile nie przekroczysz 60 dni od daty wysłania po raz pierwszy do Nikona, to spokojnie możesz korzystać z ustawy konsumenckiej. Dlaczego 60 dni? ano dlatego:
"Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8, jeżeli przed upływem dwóch
miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie
zawiadomi o tym sprzedawcy."

czyli jeśli wysyłasz do serwisu Nikona to stwierdzasz, że coś jest nie tak (towar jest niezgodny) i masz dwa miesiące na powiadomienie o tym sprzedawcy, no chyba, że Nikon w między czasie naprawi aparat.

nephilim1977
07-04-2009, 00:07
Był 02.04 jak odebrałem swojego D300 od podstępnych po raz 3, af działa w miarę poprawnie. Niestety tylko w zasięgu jakichś 3m, potem na fotkach jest mydło do tego mam martwy pixel na matrycy i wydaje mi się że mocniej szumi. To chyba taki bonus od firmy. :) Nie wiem śmiać się czy płakać?? . Co gorsza minęło mi to ustawowe 60 dni od pierwszego zgłoszenia usterki. Mam pomysł: Spalmy tą budę na Postępu :D

tom82
08-04-2009, 10:23
Witam!
mam pytanie:jezeli aparat na krótkim dystansie ostrzy poprawnie, a na dalszych odleglosciach ok.1m przed obiektem na ktorym zostala ustawiona ostrosc to jezeli wprowadze korekte to zmieni sie ostrzenie na krotkim dystansie??jaka to jest zaleznosc?

tom82
08-04-2009, 10:28
aha i jeszcze jedno pytanie:czy korekta AF ma jakis wplyw na obraz?w instrukcji jest napisane ze stosowac jedynie w koniecznosci stad moje pytanie.

robin102
08-04-2009, 11:27
Zależność jest prosta :) wysoce prawdopodobne, że obiektyw jest wadliwy i żadna korekta z body nic nie pomoże. jakie to szkło ? Sprawdź to samo szkło na innym korpusie D300 lub swój D300 z takim samym modelem obiektywu.
Nawet w porządnym sklepie Ci to umożliwią.

shadow_alex
08-04-2009, 13:11
Mi po 4 serwisie nic już nie robili, stwierdzili że już jest OK (wow, po 3 regulacjach:D) i powiedzieli, żebym przyszedł z zestawem. Przyszedłem, pokombinowali z 24-70 i zabrali obiektyw. W innym wątku opisałem co z nim. Dzisiaj wysłałem im maila czy coś już wiadomo. Ja już nie mam siły na nich, jeżdżę z kumplem jako wsparcie moralne:)

tom82
08-04-2009, 13:15
obiektyw N17-55 zrobilem korekte na +15 i troche sie porawilo ale jeszcze bede go testowal,sprobuje go podpiac pod inny korpus i zobacze co sie dzieje...

tom82
08-04-2009, 19:04
podpialem obiektyw pod d80 i jest to samo przy dalszych odleglosciach ostrzy przed jakies 0.5m tak, ze serwis...25 foce wesele tak, ze dol straszny..:(

tom82
08-04-2009, 19:29
aha jeszcze jedno pytanie wysylac im obiektyw z puszka czy wytarczy wystarczy sam obiektyw??

shadow_alex
08-04-2009, 20:11
Jeśli chcesz, żeby Ci ustawili wg Twojego Sprzętu to z aparatem, jeśli wg ich "referencyjnego" to wyślij sam obiektyw.
Jeśli masz 2 body to wyślij z aparatem, inaczej możesz (ale nie musisz) nie mieć sprzętu spory kawałek czasu:(

lisekluk1
14-04-2009, 13:09
Ja mam co prawda D80 a to wątek o D300 ale z AF mam też tak jak koledzy. 4 wizyty w serwisie, i ani trochę lepiej. Z 18-70 ostrzy w punkt ale jak założę jakikolwiek jaśniejszy obiektyw to ff ogromny. Z 3 metrów wykonanie portretu poniżej 2.8 jest nie możliwe. Mówiłem to kiedyś i powiem jeszcze raz, panowie z serwisu do podstawówki a system na C lub O!!!!!

robin102
15-04-2009, 12:10
W trudnych przypadkach nie ma co wysyłek robić i nerwy tracić tylko się umówić i pojechać do Podstępowych, albo szukać kogoś kto należy do NPS i może pomóc. To są trudne regulacje i generalnie trudne problemy.

nephilim1977
15-04-2009, 14:48
Ten serwis to totalna porażka i tyle. Ostatnio rozmawiałem z kilkoma osobami które miały większą niż ja styczność z tym przybytkiem, w tym z jednym byłym pracownikiem. Morał z rozmów taki że lepiej w ogóle nie naprawiać sprzętu niż im oddawać bo tylko bardziej popsują :(. Tz. naprawić na własny koszt w zewnętrznym serwisie, tyle że jakoś ostatnio nie cierpię na nadmiar gotówki (a wręcz przeciwnie), więc nie pozostaje mi nic innego jak bujać się dalej z panami z Postępu przynajmniej do puki mam gwarancje, może jakimś cudem im się uda naprawić mojego d300. Chociaż jak pomyślę że znowu mam być prawie miesiąc bez aparatu to mi się odechciewa.

costi
15-04-2009, 16:14
Moze zacznij sie domagac wymiany na nowy?

shadow_alex
15-04-2009, 21:42
ehhhhhhhhhh, dzisiaj dzwoniła do mnie miła Pani z informacją, że 24-70 do odbioru. 2 raz, zobaczymy czy tym razem naprawili. Za pierwszym razem regulowali AF, i zapomnieli o ciężko działającym pierścieniu ostrości. Mam nadzieję, że tym razem zarówno pierścień, jak i AF będą grały z d50 i d300 tak jak trzeba, bo jak nie to........... Zastanawiam się, czemu tak to wygląda jak wygląda. Czy to brak sprzętu/softu, czy przeszkolenie nie teges, a może brak chęci i motywacji. osochozi? jak byłem drugi czy trzeci raz z D300 to chyba była jakaś wizytacja japończyków. Ciekawe do jakich wniosków doszli:) Co do gwarancji, to jeśli uważasz, że to co robili nadal szwankuje to bez problemu robia na gwarancji. Ja tak miałem z d300, po 1 razie skończyła mi się gw.... a po 4 razie stwierdzili, że już U NICH wszystko jest OK. Chociaż ja twierdze, że nie, ale chociaż obiektywy mieszczą mi się w ramach tuningu. Zobaczymy jak będzie z 24-70. Swoją drogą to czy oni wymieniają na nowe, jeśli dalej jest lipa? Jakies podanko trzeba?

tom82
18-04-2009, 00:21
no ja po 25 kwietnia wysylam do nich d300 z N17-55 na kalibracje bo FF jest i jak czytam posty o tym serwisie to przeraza mnie to...:((to jest jakas przesada ze ktos kupuje sprzet za duza kase i musi sie martwc zeby mu go naprawili...ach szkoda gadac.

DXT
18-04-2009, 08:47
Mi naprawili blad f0 w ciagu 5 dni roboczych - szybko,sprawnie i w milej atmosferze.Fakt ze dostali bardzo obszerny opis ze zdjeciami i zalacznikami z for internetowych,no i dopytywalem sie o sprzet codziennie.

tom82
18-04-2009, 09:39
jeden z niewielu pozytywnych glosow o serwisie jak milo...:)

nephilim1977
18-04-2009, 11:30
Mi naprawili blad f0 w ciagu 5 dni roboczych - szybko,sprawnie i w milej atmosferze.Fakt ze dostali bardzo obszerny opis ze zdjeciami i zalacznikami z for internetowych,no i dopytywalem sie o sprzet codziennie.

Tia ja też poszedłem do nich ostatnim razem fotami testowymi i "normalnymi" z 0,5m ff na odległości 3-4m, pan wziął aparat z kartą poszedł do techników wrócił po 2 minutach powiedział ze karta nie będzie potrzebna. Codzienne dzwonienie dało efekt w postaci aparatu zastępczego. Początkowo naprawa miała być wykonana w tempie ekspresowym na następny dzień, w końcu trwało to 3 czy 4 tygodnie (w dniu odbioru mineło 60 dni od pierwszego zgłoszenia). Efekt: AF dział w mirę poprawnie ale tylko w zasięgu do około 4m potem robi co chce, panowie zdaje się zapomnieli dokleić gumy po złożniu bo teraz odłażą z obu stron aparatu, przy wysokich czułościach na matrycy pojawia się martwy pixel czego wcześniej nie było (nie wiem przypadek czy komuś się śrubokręt obsunął :) ) . Nie mam już nerwów do walki z nimi, ale w poniedziałek postaram się zmotywować do ponownej wizyty na Postępu.

czarekk
18-04-2009, 18:20
A ja własnie zamówiłem D300. Może nie odbierać

zielin
18-04-2009, 18:50
A ja własnie zamówiłem D300. Może nie odbierać
napisz potem czy byl ok ;)

czarekk
18-04-2009, 19:00
Napisze oczywiście. Ale jak to czytam co tu piszecie to tragedia . A ja wybrałem D300 ze względu na AF dobre ha ha ha. Miał być 50D. D300 na dodatek z sigmą 18-125 OS HSM a wy tutaj piszeci o problemach z topowymi szkłami Nikona. Już się boję.

Pozdrawiam
CzarekK

Jacek_Z
18-04-2009, 19:48
fakt, topowego szkła nie wybrałeś. Ale to ciemne szkło i nie będziesz miał opisywanych problemów, nie bój się :-D

Zbegen
18-04-2009, 20:20
Problemy można z D300 mieć z KAŻDYM szkłem. Pozbyłem się z tego powodu tak topowych szkieł jak 105mm/2DC i 180mm/2.8.

Jacek_Z
18-04-2009, 20:26
Ja to bym się raczej D300 pozbył niż tych szkieł. Wgrałeś nowy filmware 1.10 ? On znacznie zmniejszył bądź zupełnie zlikwidował problemy z FF/BF.

Zbegen
18-04-2009, 20:31
Wgrałem:) Ale już niestety posprzatane tzn. ww szkiełka sprzedane. Trochę żal, bo miały piękny bokeh- tylko nie zawsze tam, gdzie trzeba;) Kapryśne maszyny....

prz3mo
18-04-2009, 20:45
Napisze oczywiście. Ale jak to czytam co tu piszecie to tragedia . A ja wybrałem D300 ze względu na AF dobre ha ha ha. Miał być 50D. D300 na dodatek z sigmą 18-125 OS HSM a wy tutaj piszeci o problemach z topowymi szkłami Nikona. Już się boję.

Pozdrawiam
CzarekK

Spokojnie, jest gro osób które nie mają żadnego problemu z AF w D300. Bądź dobrej myśli :)

costi
18-04-2009, 21:28
DOkladnie, pamietaj o zasadzie, ze zadowoleni uzytkownicy na forach nie pisza ;)

czarekk
18-04-2009, 21:30
Zobaczymy . Mam nadzieję że będzi ok. Pierwszy raz zamówiłem aparat zanim poczytałem forum. Wcześniej miałem (właściwie jeszcze mam K10D) mam nadzieję że AF bedzie zauważalnie lepszy . Chociaż tam nie miałem problemów a FF i BF. A to był też temat ciągły na forum Pentaxa :)
Sorry zapomniałem się grzecznie przywitać. To są moje pierwsze posty na tym forum.
Witam więc wszystkich forumowiczów.
Zawsze chciałem mieć Dxxx :)
Pozdrawiam
CzarekK

juggler
19-04-2009, 07:59
Ja jestem jednym z zadowolonych właścicieli d300 ,wszystkie szkła które mam w podpisie działają bezproblemowo z body. Problemy o których większość pisze to raczej wina złych ustawień lub niewiedzy użytkowników puszek niż ich samych.

Wojteksw
19-04-2009, 14:11
Jestem bardzo zadowolony z D300, przed zmianą oprogramowania z N17-55 ustawiałem korekcję na +8, po wgraniu nowego jest na 0.

fushiro
20-04-2009, 13:19
Problemy można z D300 mieć z KAŻDYM szkłem. Pozbyłem się z tego powodu tak topowych szkieł jak 105mm/2DC i 180mm/2.8.

:shock: Prędzej kupiłbym drugie body. Nie dało rady wykalibrować AF? U mnie mały problem miała tylko Sigma 30mm, ale po ustawieniu AF +5 wszystko działa jak trzeba.

wigi
20-04-2009, 14:14
Moje D300 ze wszystkimi "dobrymi" szkłami (używanymi wcześniej bezproblemowo z D80) ma ustawioną korektę na +5 i jest OK.

nokinnikon
20-04-2009, 16:43
Szkła ze stopki korekta 0

robin102
20-04-2009, 16:46
Szkła ze stopki korekta 0
A o większej GO masz szkła ? :) wtedy korekta mogła by być nawet 3 zera :)
;)

ps.
Model D300 to aparat którym Nikon chciał pogrzebać legendę swojego skutecznego i celnego AF, ale mu się do końca nie udało :)
raz bo ludzie cierpliwi i oszczędni są, dwa że: patrz co wyżej napisane :)

ps. nr2
Zapomniałem dopisać, że według mnie moim zdaniem :)

nokinnikon
20-04-2009, 18:57
[QUOTE=robin102;1239685]A o większej GO masz szkła ? :) wtedy korekta mogła by być nawet 3 zera :)
;)

Nie zrozumiałem Przepraszam

robin102
20-04-2009, 21:12
Hmmmmm
Żarty się mnie dziś trzymają :)
A mniej żartobliwie to uważam, że na takich szkłach to nie lada wyczyn zweryfikować poprawność pracy AF, ale jak jesteś zadowolony to w sumie po co weryfikować. Robić zdjęcia i się nimi cieszyć.

nephilim1977
22-04-2009, 08:51
No i stało się, d300 znowu w serwisie. Przeżyłem małą załamanie nerwowe :), kiedy wspomniałem o odklejonych się gumach po ostatnim serwisie usłyszałem że żadna z ,,przeprowadzonych napraw”(żarty się kolesia trzymały) nie wymagała wymiany gum i nie są one objęte gwarancja. Kiedy zapytałem co jest w takim razie na gwarancji pan nie odezwał się ani słowem. Po prostu załamka. Więc jeżeli dobrze rozumie to firma Nikon nie gwarantuje szczelności body w d300. Aż się boję myśleć co by było gdybym wykorzystywał ten aparat w trudnych warunkach, do pracy w których ponoć jest zaprojektowany.

ekonet
22-04-2009, 09:53
kiedy wspomniałem o odklejonych się gumach po ostatnim serwisie usłyszałem że żadna z ,,przeprowadzonych napraw”(żarty się kolesia trzymały) nie wymagała wymiany gum i nie są one objęte gwarancja.
Nie jest to prawdą - w grudniu zmieniali mi w serwisie gumy i była to jak najbardziej naprawa gwarancyjna.
A wyklejki gumowe i ich odklejanie się nijak się mają do szczelności korpusu, o której wspominasz.

robin102
22-04-2009, 10:02
Nie jest to prawdą - w grudniu zmieniali mi w serwisie gumy i była to jak najbardziej naprawa gwarancyjna...
Jeśli była potrzeba zdjęcia gum aby dostać się do wnętrza korpusu celem regulacji, wymiany elementów czy gruntownego czyszczenia to zakładają nowe gumy. Gumki są jednorazowe przecież :mrgreen: pod gumami są otwory technologiczne i konstrukcyjne.
A generalnie Nikon sobie w gumę leci z tymi gumami. Nie potrafią dobrać mieszanki tak aby się nie rozciągała bo nie slaby klej jest przyczyną odstawania gum tylko za duża ilość w niej krzemionki co powoduje, że profil gumowy jest za miękki, za plastyczny i zmienia swoje rozmiary pod wpływem nacisku czy przesuwania. Guma zwiększa rozmiar i się nie mieścić i zaczyna odstawać od korpusu :)
W moim D300 już zaczynają odstawać, a ludzie używają S5 długo, długo i gumki na miejscu są :)

nephilim1977
22-04-2009, 10:30
Nie jest to prawdą - w grudniu zmieniali mi w serwisie gumy i była to jak najbardziej naprawa gwarancyjna.
A wyklejki gumowe i ich odklejanie się nijak się mają do szczelności korpusu, o której wspominasz.

Widocznie gumy za free to przywilej członków NKP :) . Piszę to co usłyszałem w serwisie. Co do uszczelnienia korpusu przyznaje że się nie znam, po oględzinach tego co pod guma wydawało mi się że raczej ma to wpływ.

shadow_alex
22-04-2009, 14:07
Może następnym razem ustawimy się i zrobimy zmasowany 2-osobowy najazd?:D Tylko ja to jeszcze muszę potestować z 24-70. Na majówkę jadę w góry to się obluka co i jak:)

nephilim1977
22-04-2009, 14:25
Jestem za. Kupą ich mości panowie, kupą! :D
Ja z kolei mam komunie i takie tam inne do obcykana, tylko mam nadzieję że dodadzą mi aparat przed i to nie bardziej popsuty niż im powierzyłem. Zawsze mam jeszcze d80 ale jakoś mi się nie uśmiecha.

Bonthyc
01-05-2009, 14:35
I jak tam panowie walki z serwisem?

Ja zadam jeszcze inne pytanie: czy są osoby które z D300 nie mają problemów z AF i puszka ostrzy im za każdym razem w punkt bez żadnej lub z niewielką korektą AF?

cloned
01-05-2009, 14:44
Mam D300 i jak dotąd zachowuje się idealnie, jak podejrzewam u znamienitej większości posiadaczy.

costi
01-05-2009, 15:30
Tez nie narzekam na problemy z AF.

wigi
01-05-2009, 16:23
a ja narzekam, tylko, że ja robię więcej testów, niz zdjęć... ;)

Altro
01-05-2009, 17:46
Mam D300 od grudnia 2008, zrobiłem 3000 fotek i jest super; znakomity aparat. Testowałem go na wszystkich Nikkorach jakie mam - 24/2,8, 50/1,4, 70 - 210/4-5,6 z analoga i 18-135 DX. Zero problemów z ostrością. Polecam

perek83
01-05-2009, 18:49
tak sobie czytam i wydaje mi sie ze mam ten sam problem z ostroscia w swoim D300. Kupilem go 3 dni temu ale chyba cofne go do serwisu jesli ma tak byc. Najpierw musze porobic testy. wiecie w jaki najprostszy sposob sprawdzic to ostrzenie FF i BF??

Altro
01-05-2009, 19:14
To jak świńska grypa... Chyba zacznę sprawdzać mój biedny D 300 i na pewno odkryję jakieś wady przy dokładnym sprawdzaniu...

costi
01-05-2009, 20:59
No, roznosi sie przez posty na forum :P

Archibald
01-05-2009, 21:53
Mam D300 od grudnia 2008, zrobiłem 3000 fotek i jest super; znakomity aparat. Testowałem go na wszystkich Nikkorach jakie mam - 24/2,8, 50/1,4, 70 - 210/4-5,6 z analoga i 18-135 DX. Zero problemów z ostrością. Polecam

Ja mam od sierpnia ub.r. i zrobiłem już przeszło dziesięć razy tyle co Kolega ;-) i nie licząc Sigm czy Tamronów ze wszystkimi szkłami, które mam / miałem / przypinałem - jest super (50/1,8 35/1,8 85/1,8 70-210/4 12-24/4 16-85/3,5-5,6 18-70/3,5-4,5 70-300/4-5,6 18-55/3,5-5,6) jedynym zaskoczeniem był N17-55/2,8 - miał spory FF, ale mieścił się w zakresie korekty, poza tym korektę (drobną i skuteczną!) wprowadzałem też na 18-70, 70-210, 50/1,8 oraz 85/1,8. Poza tym jeszcze idealnie współpracuje z Tokiną 16-50/2,8. Myślę, że jest to całkiem niezły wynik ;-) A i tak kupiłem go dla matrycy - miód malina :-)

shadow_alex
19-05-2009, 08:39
@nephilim1977 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=19888)

Jak tam Twój deczysta?

fil91
07-06-2009, 20:32
Jak że kilka dni temu zmieniłem system na Nikona (głównie ze względu na AF)szeroko otworzyłem oczy:-?kiedy przeczytałem ten wątek ...tablica do kontroli AF i do boju(www.FocusTestChart.com (http://www.focustestchart.com/chart.html)) pierwsze szkiełko ,aparat pod kątem 45 -ciu stopni, linie z wizjera ustawione aby idealnie pokrywały się z liniami na teście(czyli prawidłowe ustawienie).
Robię fotkę-minimalny BF, drugie szkiełko,procedura powtórzona) BF na jakieś 2 cm...:(:evil:
Powtórzyłem test parę razy z identycznym wynikiem, z tym muszę powiedzieć że poprawność AF sprawdzałem kontrolując tylko lewą stronę tablicy testowej, jednak raz pokusiłem się o sprawdzenie prawej a tam jak się okazało FF?
Patrzę na tablicę i aparat i widzę że pomimo tego że linie w wizjerze nakładają się na te z tablicy leży ona pod kątem do aparatu...kolejne ustawienie tablicy tym razem pod kątem zgadzającym się z linia na znaczku pomiaru matrycowego-linie w wizjerze nie pokrywają się z liniami na tabelicy(poza punktem centralnym oczywiście) robię zdjęcie iiiiii:-D idealnie w punkt zarówno z prawej jak i z lewej strony.

Przepraszam za chaotyczność , mam nadzieję że komuś się przyda moje doświadczenie
ciekawi mię jednak czym to jest spowodowane ...załamania obrazu związane z optyką, krzywo ustawiona matówka???
Pozdrawiam

Andrzej Olender
07-06-2009, 21:58
Ja jestem posiadaczem D300 od kilku dni, przesiadka z D60 (dla mnie różnica jakbym przesiadł się na zupełnie inną markę).
Przyznam że wątek czytałem przed zakupem. Potraktowałem go jednak z przymrużeniem oka w myśl zasady że zadowoleni nie zakładają podobnych wątków.
O kartach do testowania FF/BF nawet nie myślę. Przejechałem się już z tym tematem podczas testowania Sigmy 30/1.4 + D60. Teraz po prostu wybrałem się w plener i wiem że trafia z moją sigmą 30 idealnie. Nawet nie potrzebuję kalibrować szkła w ustawieniach. Prawdziwe zdjęcia powinny weryfikować prawidłowe działanie AF a nie testy z kartkami, bateryjkami itp.

robin102
07-06-2009, 22:04
Weryfikacja czy korpus ma FF czy BF czy tez szkło wymaga niesamowitej staranności i dokładności, a najlepiej żeby się nie namęczyć zdjęcia realne robić i tak weryfikować :)

shadow_alex
08-06-2009, 09:05
Dlatego najpierw należy zrobić normalne foty, a dopiero jak na nich jest coś nie teges, zabierać się za focuscharty. W końcu kto robi zdjęcia tylko z 30cm? Szkoda tylko, że serwis tego nie rozumie i wyskakują z tekstem - "u nas wszystko jest OK" - taaaaaaaaaa, u Was z połowy metra:-/
Ciekawe co tam u kolegi @nephilim1977 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=19888).