PDA

Zobacz pełną wersję : Bateria D 90

szubert
17-01-2009, 15:05
Hej jestem od niedawna posiadaczem D90 Posiadam orginalna baterie .
Mam pytanie czy warto jest te drugą zapasową kupić jakiś zamiennik Możę ktoś kupił i mi podpowie jaki
I jeszcze jedno czy wkladając zamiennik mam te same informacje co orginał np.stopień rozładowania i tp

waw102
17-01-2009, 15:31
Nie warto kupować zamienników! Tak naprawdę nigdy

Articool
17-01-2009, 16:12
Tylko oryginał zawsze i wszędzie :)

IIGrzesiekII
17-01-2009, 16:23
Do tak drogiego aparatu moim zdaniem nie opłaca się kupować zamienników, tylko oryginały.

seb@stian
17-01-2009, 16:28
Ja jednak nie zgodzę się z wypowiedziami moich poprzedników. Sam dokupiłem zamiennik do mojego D80 i nie żałuję. Akumulator wytrzymuje praktycznie tyle samo co oryginał a cena dużo niższa. Problemów z odczytem stanu baterii też nie ma. Oczywiście zamienników jest wiele. Dodam tylko że ja zakupiłem Phottix(Titan EN-El3e)na allegro za 53zł. Polecam

blackside
17-01-2009, 16:43
Pomimo wszystko ja również pomyślałbym nad orginałem.

mOOnlight78
17-01-2009, 17:13
Witam

Także posiadam D90 ale nim go jeszcze dostałem do ręki [czekając na realizacje zamówienia] zacząłem kupować osprzęt do niego, m.in. dodatkowy aku.
Nim kupiłem cokolwiek sporo czytałem, pytałem, radziłem się innych użytkowników. Wybór w końcu padł na zamiennik ale konkretnej firmy: Hahnel.
Słyszałem o nich wiele dobrego, zaś o oryginale EN-EL3e nawet na tym forum można poczytac także złe rzeczy.
Bazując na tym, iż w opinii użytkowników Hahnel często bywa lepszy niz oryginał, a do tego gwarancje ma 2 lata, wybrałem Hahnela i się nie zawiodłem.
Dałem za niego w MM 139 zł i jestem z niego nawet bardziej zadowolony niż z oryginału, bo w moim osobistym odczuciu na mrozie zachowuje się lepiej niż oryginał.
Ale każdemu może się trafić wadliwy egzemplarz oryginalnego aku jak i zamiennika.
Ja w każdym razie z aku Hahnel'a jestem zadowolony i powiem tak, jak sam wyczytałem i usłyszałem od różnych ludzi: jeśli już zamiennik to "firmowy", nie jakiś tani za 50 zł... i mnie polecano, nawet przed oryginałem, aku właśnie firmy Hahnel.

Blister
17-01-2009, 17:17
Potwierdzam słowa kolegi mOOnlight78, jeśli już chcesz dobry zamiennik, to polecam firmę Hahnel. Więc, albo orginał, albo Hahnel, choć kosztuje tyle samo co orginał;)

wizualis
20-01-2009, 17:32
dokładnie, ja dlatego kupiłem 2 oryginalny aku. do gripa i jest to nie do wypstrykania :)...

"I jeszcze jedno czy wkladając zamiennik mam te same informacje co orginał np.stopień rozładowania i tp" - niekoniecznie...

BOSS
20-01-2009, 17:39
Potwierdzam słowa kolegi mOOnlight78, jeśli już chcesz dobry zamiennik, to polecam firmę Hahnel. Więc, albo orginał, albo Hahnel, choć kosztuje tyle samo co orginał;)

Potwierdzam.
Używałem co prawda z Canonem zamiennika tej firmy i nie różnił się trwałością od oryginału.
Dzisiaj byłem w MM w Kielcach i mają taki za 129.

crepel
20-01-2009, 18:49
Witam ja przy zakupie aparatu kupiłem oryginalny akumulator bo skoro stać mnie na aparat za taką kase to 100 zł nie jest wygórowaną sumą .

Oneil
20-01-2009, 19:07
dokładnie, ja dlatego kupiłem 2 oryginalny aku. do gripa i jest to nie do wypstrykania :)...

"I jeszcze jedno czy wkladając zamiennik mam te same informacje co orginał np.stopień rozładowania i tp" - niekoniecznie...

Mam do gripa i oryginał i zamienniki. Nie widzę żądnej różnicy a informacje D90 jak i D80 co do baterii wyświetla.

wizualis
22-01-2009, 10:06
napisz od razu jakiej firmy masz zamienniki - to pomoże kupującym w zakupie odpowiednich

Oneil
22-01-2009, 16:09
napisz od razu jakiej firmy masz zamienniki - to pomoże kupującym w zakupie odpowiednich

Firmy to ja nie pamiętam ale absolutnie to nie jest reklama ja kupowałem tu :

http://www.photox.pl/-p-621.html

toms73
22-01-2009, 20:36
Ciekawe, kto tak naprawdę robi akumulatory dla Nikona?

Zen
22-01-2009, 20:57
Ciekawe, kto tak naprawdę robi akumulatory dla Nikona?

Do mojego D40x kupiłem zamiennik firmy "noname" za około 50 pln .Na naładowanym aku robie więcej zdjęć niż na oryginale. Ciekawostka...zamiennik jest made in japan a oryginał ....china. Do D90 zakupiłęm zamiennik Photixa (około 60pln) róznicy w działaniu nie zauważyłem żadnej. Ważne mz. aby kupować aku o pojemności podobnej do oryginału np jeżeli na oryginale jest 1500 to o takich parametrach kupić zamiennik, a nie 4000 jak niektóre się reklamuje.

Oneil
22-01-2009, 23:09
Do mojego D40x kupiłem zamiennik firmy "noname" za około 50 pln .Na naładowanym aku robie więcej zdjęć niż na oryginale. Ciekawostka...zamiennik jest made in japan a oryginał ....china. Do D90 zakupiłęm zamiennik Photixa (około 60pln) róznicy w działaniu nie zauważyłem żadnej. Ważne mz. aby kupować aku o pojemności podobnej do oryginału np jeżeli na oryginale jest 1500 to o takich parametrach kupić zamiennik, a nie 4000 jak niektóre się reklamuje.

Dokładnie się z Tobą zgadzam. Moje zamienniki też są Made in Japan. Mają one trochę większą pojemność w i faktycznie można na nich zrobić więcej zdjęć niż na nikonowskich, [ no i nie mają nazwy nikon i hologramu :) ]

barto
09-11-2011, 01:05
Co do aku mam własnie problem.
Stary D80 miał w gripie oryginał + zamiennik Phottix. I działał jak ta lala. I zywotnosc, i stan baterii, wszystko miodzio
Zmeiniłem sprzęt na D90 i tu zonk !
Aparat na zamienniku się nie odpala (wykrywa, ale pokazuje słaby stan naładowania) a po wlozeniu do gripu z oryginałem (naładowanym) aparat również nie startuje.
Sposób jeden się znalazł - na wwłaczonym aparacie z gripem, włożenie zamiennika, i czasami aparat załapie a czasami nie. Robiłem to z czystej ciekawości, bo sposob na dłuższą metę słaby i być może ryzykowny.

I teraz pytanie - czy miał ktoś podobną sytuację ? jeżeli tak to co możecie doradzić (na razie oprócz zakupu 2oryg aku )

mrascus
09-11-2011, 09:13
Co do aku mam własnie problem.
Stary D80 miał w gripie oryginał + zamiennik Phottix. I działał jak ta lala. I zywotnosc, i stan baterii, wszystko miodzio
Zmeiniłem sprzęt na D90 i tu zonk !
Aparat na zamienniku się nie odpala (wykrywa, ale pokazuje słaby stan naładowania) a po wlozeniu do gripu z oryginałem (naładowanym) aparat również nie startuje.
Sposób jeden się znalazł - na wwłaczonym aparacie z gripem, włożenie zamiennika, i czasami aparat załapie a czasami nie. Robiłem to z czystej ciekawości, bo sposob na dłuższą metę słaby i być może ryzykowny.

I teraz pytanie - czy miał ktoś podobną sytuację ? jeżeli tak to co możecie doradzić (na razie oprócz zakupu 2oryg aku )

Witam
Ten temat już poruszałem na forum,ponieważ mam taką samą sytuację z d90 i zamiennikami.
Do tej pory nikt mi nie pomógł a ja nie nie mam sposobu na tą usterkę.
Jak znajdziesz rozwiązanie to daj znać.
Pozdrawiam

Foto7
09-11-2011, 09:55
Witam
...
Nim kupiłem cokolwiek sporo czytałem, pytałem, radziłem się innych użytkowników. Wybór w końcu padł na zamiennik ale konkretnej firmy: Hahnel.
Słyszałem o nich wiele dobrego, zaś o oryginale EN-EL3e nawet na tym forum można poczytac także złe rzeczy.
Bazując na tym, iż w opinii użytkowników Hahnel często bywa lepszy niz oryginał, a do tego gwarancje ma 2 lata, wybrałem Hahnela i się nie zawiodłem.
...

Też polecam Hahnel , przeszło 4 lata temu kupiłem do gripa d80 i do dzisiaj służy mi dobrze. Stwierdzam, że nawet dłużej dzisiaj trzyma niż oryginał który jest tak samo stary jak Hahnel. Bez problemu współpracuje nawet teraz z d300s. Jak już bym miał kupić zamiennik to tej firmy bo osobiście sprawdziłem, że dobra.
Pozdrawiam

mrascus
10-11-2011, 13:05
Szukałem dosyć długo ale się opłacało.Dzisiaj kupiłem zamiennik Phottix Titan który jest kompatybilny z moim D90

barto
10-11-2011, 14:47
No ja mam ten sam zamiennik - tej samej firmy i niestety dzieje się to co opisywałem wcześniej...

barto
10-11-2011, 22:33
Mówią że zamienniki nie mają prawa mieć wiekszej pojemności niż oryginalne aku.
A tu niespodzianka ! ;P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/41/imag0711g.jpg/)

draco1234
29-11-2011, 16:44
A mój D90 stanowczo odmawia współpracy z Hanelem... Jadę na oryginałach.

Pafik
29-11-2011, 18:36
Miałem kiedyś 1 oryginał i 2 zamienniki Photixa, niestety zamienniki padły tzn po włożeniu do gripa aparat wskazuje całkowity brak energii bez znaczenia czy włożę z oryginałem. Po jakimś czasie dokupiłem drugi oryginał (używany) i oba oryginały działają do dziś. Moim zdaniem lepiej kupić używany oryginał niż zamiennik. Oczywiście to tylko moje zdanie. (D90)

sokrates
29-11-2011, 22:11
miałem kiedyś zamiennik razem z oryginałem w gripie do D80 (grip oryginalny) zamiennik działał dłużej niż oryginał (pewnie większa pojemność), ale jak był aktywnym ogniwem, lub jedynym w gripie lubił robić niespodzianki typu nagle 0% naładowania i aparat robił OFF. Po ponownym włączeniu ożywał, i pokazywał prawidłową wartość naładowania. Teraz mam 2 oryginały (grip ten sam, tylko body D90) i nie mam żadnych problemów, ani niespodzianek z akku, ani razu od 2 lat

Ebeb
01-12-2011, 15:40
Nie miałem nigdy problemów z zamiennikami akumulatorów, zarówno w gripie Alpha by Meike jak i w oryginalnym MB-D80. Przewinęło się ich parę - Phottix, formax a nawet "nołnejmy". Nie działały lepiej ani gorzej od oryginału, pojemności bardzo zbliżone (jeśli dobrze pamiętam w zakresie 1200-1500mAh).

barto
01-12-2011, 16:14
Ale pytanie do jakiej puszki podpięte w/w BP. Ja również nie miałem problemów przy podpięciu do D80 , problemy pojawiły się przy D90, wyłaczanie sie aparatu oraz błedne dane o zasilaniu

Ebeb
01-12-2011, 17:22
Chodziło mi oczywiście o D90.

manski
12-01-2012, 00:45
stary wątek, ale dopiszę moje doświadczenia z kilku już lat:
w canonie 350D - zmiennik batimex - 0 problemów
w nikonie D60 - zamiennik platinium - 0 problemów
obecnie w D90 - zamiennik Phottix - na razie 0 problemów

natomiast mam pytanie - wkładając dwie baterie do gripa - teraz mamy dwie pracujące równolegle?
chodzi mi o to, że pracując bez gripa z dwoma bateriami - pada jedna, wkładam drugą, pierwszą ładuję - zawsze mam zapas
pracując z gripem - mam 2x większą pojemność, ale tak naprawdę to bateria jest teraz jedna, jak padną to zostaję bez baterii?
czyli muszę dokupić trzecią
chyba że można ustawić w menu jakimś że najpierw bierz z pierwszej prąd, potem z drugiej - D7000 tak pewnie ma - tak się domyślam patrząc na zdjęcie wyżej...
?

kzkzg
12-01-2012, 00:57
najpierw puszka bierze prad z jednej baterii, po wyczerpaniu tejze przelacza sie automatycznie na druga

zamkowski
12-01-2012, 15:43
Do D90 wprawdza się zestaw "paluszków" eneloop i żadnej baterii nikonowskiej lub zamiennika nie potrzeba.
Dedykowane baterie to już przeszłość.

manski
12-01-2012, 23:26
Do D90 wprawdza się zestaw "paluszków" eneloop i żadnej baterii nikonowskiej lub zamiennika nie potrzeba.
Dedykowane baterie to już przeszłość.

a przyznam się szczerze że na to nie wpadłem...
ale paluszki musisz wprowadzić do gripa - rzeczywiście jest tam koszyk na paluszki - przy czym niedogodnością jest jednak to że jest ich aż 6szt. gdy ładowarki są na 4...

powiedz natomiast jak wiesz - ile fotek "trzaśniesz" na czterech eneloopach?
EN-EL3e ma 1500mAh...

KamilM
13-01-2012, 13:51
W zamienniku Meike po włożeniu 6 paluszków eneloop aparat w ogóle nie uruchamia się, przynajmniej u mnie :).

zamkowski
13-01-2012, 14:52
a przyznam się szczerze że na to nie wpadłem...
ale paluszki musisz wprowadzić do gripa - rzeczywiście jest tam koszyk na paluszki - przy czym niedogodnością jest jednak to że jest ich aż 6szt. gdy ładowarki są na 4...

powiedz natomiast jak wiesz - ile fotek "trzaśniesz" na czterech eneloopach?
EN-EL3e ma 1500mAh...

Na 4 nie wiem ;) ale na 6 myślę że około 1,5 imprezy przyjmując że trzaśniesz na jednej 1300 fotek.

JURAS12
14-01-2012, 01:53
W zamienniku Meike po włożeniu 6 paluszków eneloop aparat w ogóle nie uruchamia się, przynajmniej u mnie :).

A u mnie Meike z Enelopami uruchamia się i "śmiga" bez żadnych problemów.

manski
14-01-2012, 12:43
Na 4 nie wiem ;) ale na 6 myślę że około 1,5 imprezy przyjmując że trzaśniesz na jednej 1300 fotek.

ups...
oczywiście chciałem napisać na 6 - myślałem o czterech w kontekście tych ładowarek

wracając do tematu - czyli porównywalnie - eneloopy mają 1900mAh, w połączeniu szeregowym zespół 6szt. ma tyle samo lub tyle ile najsłabszy z sześciu, oryginalny akumulator do D90 EN-EL3e ma 1500mAh

liczby liczbami a w praktyce to różnie może być, dlatego też lepiej popytać...

a inna sprawa - ciekawe - jak meike nie ruszy na eneloopach to gdzie zgłaszać reklamcję? do nikona, sanyo, czy meike?

kzkzg
14-01-2012, 15:04
zdazylo sie komus zeby eneloopy sie nierownomiernie rozladowywaly? tzn dzis ladowalem 4szt i 3szt przyjely ~1900mAh a jedna zaledwie 1100mAh. czym to jest spowodowane? ladowarka bc700

pioter m
15-01-2012, 16:04
zdazylo sie komus zeby eneloopy sie nierownomiernie rozladowywaly? tzn dzis ladowalem 4szt i 3szt przyjely ~1900mAh a jedna zaledwie 1100mAh. czym to jest spowodowane? ladowarka bc700

Bywa. Tez to mam. Trzeba wlaczyc jeszcze raz (wtedy dobije do pelna) albo ladowac nizszym pradem. Przy 500mA nie przytrafilo mi sie jeszcze.

zamkowski
16-01-2012, 09:20
ups...
oczywiście chciałem napisać na 6 - myślałem o czterech w kontekście tych ładowarek

wracając do tematu - czyli porównywalnie - eneloopy mają 1900mAh, w połączeniu szeregowym zespół 6szt. ma tyle samo lub tyle ile najsłabszy z sześciu, oryginalny akumulator do D90 EN-EL3e ma 1500mAh

liczby liczbami a w praktyce to różnie może być, dlatego też lepiej popytać...

a inna sprawa - ciekawe - jak meike nie ruszy na eneloopach to gdzie zgłaszać reklamcję? do nikona, sanyo, czy meike?

Ciężko mi powiedzieć gdzie reklamować, w ogóle to się nie spotkałem z tym, że jest z tym problem.

zamkowski
16-01-2012, 09:24
Ja mam ładowarkę na 4 szt HAMA DUO z siłą ładowania 250 mAh. Akumulatory ładują się około 10 - 12 godz po czym zamoczynnie się wyłącza (dobre kiedy zapomnę wyciągnąc z gniazdka). Niski proąd ładuje "do pełna" i wolniej zużywa akumulatory (wiadomo że z każdym ładowaniem samoczynnie zmniejsza się pojemność akumulatora).
Polecam takie rozwiązanie.

cocolino41
28-01-2012, 22:05
raczej pada aku , podobna sytuacja dzieje sie z Foreverami i GP .