PDA

Zobacz pełną wersję : Podstawowy dysk magazynujący Ps problem

mmmak
16-01-2009, 23:06
mam problem z Ps-em moze ktos pomoze

mam na dysku molne 16GB , pracuje ze zdjeciem w Ps ,chce je wykadrowac i nagle pojawia sie komunikat ze"podstawowy dysk magazynujący jest zapelniony" .

spogladam na C: i jest 7 mb wolnego tylko. Gdy anuluje polecenie kadruj pojawia sie znów 16GB wolnego na C

pomoze ktos? bo niewiem jak temu zaradzic

czysciłem juz C ale nic to nie dało

Sum_MC
17-01-2009, 12:39
nie wiem czy to to ale spróbuj przenieść plik wymiany na inny dysk gdzie masz więcej miejsca - może PS strasznie dużo zrzuca do niego w trakcie obórki zdjęcia

stig
17-01-2009, 15:32
Hmm... Dziwna jest ta ilosc GB potrzebnych do wykadrowania...
Jaki jest duzy ten dokument?
Czy Ty czasami nie kadrujesz do konkretnych rozmiarow wbitych w okienka parametrow? Moze pomylil Ci sie rzad wielkosci, a co za tym idzie kadrowane zdjecie ma sie przeskalowac w gore i kilkaset albo i wiecej procent? Moze wlasnie stad wynika to duze zapotrzebowanie na pamiec.

mmmak
17-01-2009, 21:08
Hmm... Dziwna jest ta ilosc GB potrzebnych do wykadrowania...
Jaki jest duzy ten dokument?
Czy Ty czasami nie kadrujesz do konkretnych rozmiarow wbitych w okienka parametrow? Moze pomylil Ci sie rzad wielkosci, a co za tym idzie kadrowane zdjecie ma sie przeskalowac w gore i kilkaset albo i wiecej procent? Moze wlasnie stad wynika to duze zapotrzebowanie na pamiec.

i tu był bład . faktycznie ze zmeczenia nie zauważyłem ze zmieniłem jednostki i kadrowałem do 1000cm X 1000cm - widocznie stad problem.
wynika z tego że będąc zmeczonym nie nalezy pracowac na kompie

dziekuje bardzo :) i pozdrawiam

Piotr.S
27-01-2009, 20:16
Mimo wszystko tak na przyszłość - jeśli chcesz "wycisnąć wszystkie poty" z PS-a, zarezerwuj w kompie dla niego najszybszy dysk jaki masz - na PS-owy plik wymiany, podepnij go do oddzielnego (fizycznie) kontrolera IDE, lub S-ATA, potem ustaw go w preferencjach PS (temporary) - wtedy dopiero zobaczysz co PS potrafi - Pozdrawiam

stig
28-01-2009, 11:11
Mimo wszystko tak na przyszłość - jeśli chcesz "wycisnąć wszystkie poty" z PS-a, zarezerwuj w kompie dla niego najszybszy dysk jaki masz - na PS-owy plik wymiany, podepnij go do oddzielnego (fizycznie) kontrolera IDE, lub S-ATA, potem ustaw go w preferencjach PS (temporary) - wtedy dopiero zobaczysz co PS potrafiKolego, nie sadzisz ze prosciej (i zdecydowanie efektywniej) jest dokupic po prostu pamieci? :)

Piotr.S
28-01-2009, 15:14
Masz w części rację - puki pracujemy z plikami 300 dpi do rozmiaru B4 - B3 - Proponuję przetestować, to co napisałem w moim poście, z projektem na 6-cio piętrową kamienicę o długości 120 m. Plik wymiany jest kluczowy dla wydajności przy dużych projektach. Jeśli dochodzą do tego warstwy w PS - 15- 30 to pamięć komputera jest pomijalna i nieistotna

stig
28-01-2009, 15:18
Masz w części rację - puki pracujemy z plikami 300 dpi do rozmiaru B4 - B3 - Proponuję przetestować, to co napisałem w moim poście, z projektem na 6-cio piętrową kamienicę o długości 120 m.Nie sadzisz, ze zawodowcy dobrze wiedza czego potrzeba im do pracy? :) Spokojnie -- tu jest wiekszosc amatorow. Jesli ktos zarabia na druku 100-metrowych siatek, to doskonale wie czego potrzebuje do pracy, i wie tez gdzie sie zglosic, kiedy sprzet mu nie wyrabia.

Piotr.S
29-01-2009, 20:20
Hmm - nie będę Cię na siłę przekonywał. Ale tym, którzy chcą mieć wydajne stacje graficzne radzę: osobny kontroler i osobny dysk (najlepiej 10.000 obrotów) na plik wymiany PS-a, i to samo na plik wymiany systemu (też osobny kontroler i osobny dysk). Oczywiście mogę się mylić - ale to juz trzeba sprawdzić samemu

stig
29-01-2009, 20:47
Hmm - nie będę Cię na siłę przekonywał.Ale Ty mnie nie musisz do tego przekonywac. Bo po pierwsze -- ten watek nie jest o tym, a po drugie -- zawodowcy wiedza jak sobie skonfigurowac komputer. Wyskoczyles w tym watku jak Filip z konopii. Poczytaj od poczatku o co chodzilo, i jak sie to zakonczylo. A Twoje "odkrycia" -- bez urazy -- sa powszechnie znane. :)

Piotr.S
29-01-2009, 20:50
Jest ktoś na tym forum, kto eksperymentował ze sprzętowo niezależnymi dyskami wymiany dla PS-a?

Piotr.S
29-01-2009, 20:52
"Podstawowy dysk magazynujący Ps problem" - cytuję tytuł wątku - rozmawiamy o pliku wymiany dla PS

Piotr.S
29-01-2009, 20:53
to samo dotyczy sprzętowego pliku wymiany system - WIN - akurat

stig
29-01-2009, 20:57
"Podstawowy dysk magazynujący Ps problem" - cytuję tytuł wątku - rozmawiamy o pliku wymiany dla PSAle doczytaj o co chodzilo, a nie wyciagaj wnioskow na podstawie tytulu! Poza tym naucz sie korzystac z forum -- zeby dopisac kolejna mysl, nie musisz tworzyc kolejnej wypowiedzi -- wystarczy wcisnac edytuj w juz istniejacym swoim wpisie, zeby dopisac kolejne spostrzezenie. :)

Piotr.S
29-01-2009, 21:03
Stig - najmniej chce mi się spierać z Tobą. Ty wiesz swoje, a ja buduję swoje wydajne stacje graficzne - i niech tak zostanie. Pozdrawiam Piotr

stig
29-01-2009, 21:15
Stig - najmniej chce mi się spierać z Tobą. Ty wiesz swoje, a ja buduję swoje wydajne stacje graficzne - i niech tak zostanie. Pozdrawiam PiotrKryste! Czy Ty czytac potrafisz? Czy ja neguje Twoja opnie na temat tego jak powinien byc skonfigurowany zestaw do pracy z ciezkimi plikami? Przeczytaj pierwsza wiadomosc autora watku i rozwiazanie problemu, oraz wyciagnij wniosek. Nie chodzilo o wydajnosc dysku, tylko o zapchanie 16 GB wolnego miejsca na tymze (stad tytul watku), z powodu pomylki! Kolega mmmak wpisal po prostu w parametry kadrowania zbyt duze jednostki wynikowe, co poskutkowalo tym, ze Shop mial przeskalowac przycinany kadr do wielkosci 10 x 10 metrow.
99% ludzi z tego forum, pracujacych na co dzien ze zdjeciami nie jest potrzebny zewnetrzny dysk na swap dla Shopa, bo prawie kazdy z nich ma te 2-4 GB RAMu, co do pracy ze zdjeciami do rozmiarow A3 - B2 w zupelnosci wystarcza. Chlopaki tu sobie w zaciszu domowym 20 MB zdjecia obrabiaja, a Ty wyskakujesz z opisem konfiguracji pod obrobke 120 metrowych wydrukow... Ehhh... I tlumaczyc, ze to nie o to chodzi, to nadal nie rozumie...

Piotr.S
29-01-2009, 21:15
fakt nie zauważyłem w porę Twojej odpowiedzi

Piotr.S
29-01-2009, 21:17
tak to jest jak korzystamy z pośredników

Piotr.S
29-01-2009, 21:19
Stig - widzisz co moze zrobić opóźnie nie sprzętowe?

Piotr.S
29-01-2009, 21:20
nie rozmawiamy - wysyłamy komunikaty

Piotr.S
29-01-2009, 21:20
sorry: opóźnienie sprzętowe

Piotr.S
29-01-2009, 21:23
Nikoniarze ąledzą nasze rozmowy i dobrze

Piotr.S
29-01-2009, 21:23
kurdę - śledzą - och literówki

Piotr.S
29-01-2009, 21:25
większość z nich popuka się w głowę

Piotr.S
29-01-2009, 21:27
Stig - fajnie spotkać na tym forum ludzi, którzy wiedzą do czego głow a służy

Piotr.S
29-01-2009, 21:29
a Nikonowcom służy do robienia fajnych fotek

Piotr.S
29-01-2009, 21:29
i tak trzymajmy

Olecki75
31-07-2017, 12:39
Witam
Odświeżę trochę temat - miałem ten sam problem z kadrowaniem w Photoshopie 8 (piksele na cm zamienione). Niestety zanim tu dotarłem to zdążyłem PS odinstalować. Problem polega na tym, że przy instalacji wyskakuje: błąd numer 0x80040303 i nic nie da się zrobić.