Zobacz pełną wersję : Podstawowy dysk magazynujący Ps problem
mam problem z Ps-em moze ktos pomoze
mam na dysku molne 16GB , pracuje ze zdjeciem w Ps ,chce je wykadrowac i nagle pojawia sie komunikat ze"podstawowy dysk magazynujący jest zapelniony" .
spogladam na C: i jest 7 mb wolnego tylko. Gdy anuluje polecenie kadruj pojawia sie znów 16GB wolnego na C
pomoze ktos? bo niewiem jak temu zaradzic
czysciłem juz C ale nic to nie dało
nie wiem czy to to ale spróbuj przenieść plik wymiany na inny dysk gdzie masz więcej miejsca - może PS strasznie dużo zrzuca do niego w trakcie obórki zdjęcia
Hmm... Dziwna jest ta ilosc GB potrzebnych do wykadrowania...
Jaki jest duzy ten dokument?
Czy Ty czasami nie kadrujesz do konkretnych rozmiarow wbitych w okienka parametrow? Moze pomylil Ci sie rzad wielkosci, a co za tym idzie kadrowane zdjecie ma sie przeskalowac w gore i kilkaset albo i wiecej procent? Moze wlasnie stad wynika to duze zapotrzebowanie na pamiec.
Hmm... Dziwna jest ta ilosc GB potrzebnych do wykadrowania...
Jaki jest duzy ten dokument?
Czy Ty czasami nie kadrujesz do konkretnych rozmiarow wbitych w okienka parametrow? Moze pomylil Ci sie rzad wielkosci, a co za tym idzie kadrowane zdjecie ma sie przeskalowac w gore i kilkaset albo i wiecej procent? Moze wlasnie stad wynika to duze zapotrzebowanie na pamiec.
i tu był bład . faktycznie ze zmeczenia nie zauważyłem ze zmieniłem jednostki i kadrowałem do 1000cm X 1000cm - widocznie stad problem.
wynika z tego że będąc zmeczonym nie nalezy pracowac na kompie
dziekuje bardzo :) i pozdrawiam
Mimo wszystko tak na przyszłość - jeśli chcesz "wycisnąć wszystkie poty" z PS-a, zarezerwuj w kompie dla niego najszybszy dysk jaki masz - na PS-owy plik wymiany, podepnij go do oddzielnego (fizycznie) kontrolera IDE, lub S-ATA, potem ustaw go w preferencjach PS (temporary) - wtedy dopiero zobaczysz co PS potrafi - Pozdrawiam
Mimo wszystko tak na przyszłość - jeśli chcesz "wycisnąć wszystkie poty" z PS-a, zarezerwuj w kompie dla niego najszybszy dysk jaki masz - na PS-owy plik wymiany, podepnij go do oddzielnego (fizycznie) kontrolera IDE, lub S-ATA, potem ustaw go w preferencjach PS (temporary) - wtedy dopiero zobaczysz co PS potrafiKolego, nie sadzisz ze prosciej (i zdecydowanie efektywniej) jest dokupic po prostu pamieci? :)
Masz w części rację - puki pracujemy z plikami 300 dpi do rozmiaru B4 - B3 - Proponuję przetestować, to co napisałem w moim poście, z projektem na 6-cio piętrową kamienicę o długości 120 m. Plik wymiany jest kluczowy dla wydajności przy dużych projektach. Jeśli dochodzą do tego warstwy w PS - 15- 30 to pamięć komputera jest pomijalna i nieistotna
Masz w części rację - puki pracujemy z plikami 300 dpi do rozmiaru B4 - B3 - Proponuję przetestować, to co napisałem w moim poście, z projektem na 6-cio piętrową kamienicę o długości 120 m.Nie sadzisz, ze zawodowcy dobrze wiedza czego potrzeba im do pracy? :) Spokojnie -- tu jest wiekszosc amatorow. Jesli ktos zarabia na druku 100-metrowych siatek, to doskonale wie czego potrzebuje do pracy, i wie tez gdzie sie zglosic, kiedy sprzet mu nie wyrabia.
Hmm - nie będę Cię na siłę przekonywał. Ale tym, którzy chcą mieć wydajne stacje graficzne radzę: osobny kontroler i osobny dysk (najlepiej 10.000 obrotów) na plik wymiany PS-a, i to samo na plik wymiany systemu (też osobny kontroler i osobny dysk). Oczywiście mogę się mylić - ale to juz trzeba sprawdzić samemu
Hmm - nie będę Cię na siłę przekonywał.Ale Ty mnie nie musisz do tego przekonywac. Bo po pierwsze -- ten watek nie jest o tym, a po drugie -- zawodowcy wiedza jak sobie skonfigurowac komputer. Wyskoczyles w tym watku jak Filip z konopii. Poczytaj od poczatku o co chodzilo, i jak sie to zakonczylo. A Twoje "odkrycia" -- bez urazy -- sa powszechnie znane. :)
Jest ktoś na tym forum, kto eksperymentował ze sprzętowo niezależnymi dyskami wymiany dla PS-a?
"Podstawowy dysk magazynujący Ps problem" - cytuję tytuł wątku - rozmawiamy o pliku wymiany dla PS
to samo dotyczy sprzętowego pliku wymiany system - WIN - akurat
"Podstawowy dysk magazynujący Ps problem" - cytuję tytuł wątku - rozmawiamy o pliku wymiany dla PSAle doczytaj o co chodzilo, a nie wyciagaj wnioskow na podstawie tytulu! Poza tym naucz sie korzystac z forum -- zeby dopisac kolejna mysl, nie musisz tworzyc kolejnej wypowiedzi -- wystarczy wcisnac edytuj w juz istniejacym swoim wpisie, zeby dopisac kolejne spostrzezenie. :)
Stig - najmniej chce mi się spierać z Tobą. Ty wiesz swoje, a ja buduję swoje wydajne stacje graficzne - i niech tak zostanie. Pozdrawiam Piotr
Stig - najmniej chce mi się spierać z Tobą. Ty wiesz swoje, a ja buduję swoje wydajne stacje graficzne - i niech tak zostanie. Pozdrawiam PiotrKryste! Czy Ty czytac potrafisz? Czy ja neguje Twoja opnie na temat tego jak powinien byc skonfigurowany zestaw do pracy z ciezkimi plikami? Przeczytaj pierwsza wiadomosc autora watku i rozwiazanie problemu, oraz wyciagnij wniosek. Nie chodzilo o wydajnosc dysku, tylko o zapchanie 16 GB wolnego miejsca na tymze (stad tytul watku), z powodu pomylki! Kolega mmmak wpisal po prostu w parametry kadrowania zbyt duze jednostki wynikowe, co poskutkowalo tym, ze Shop mial przeskalowac przycinany kadr do wielkosci 10 x 10 metrow.
99% ludzi z tego forum, pracujacych na co dzien ze zdjeciami nie jest potrzebny zewnetrzny dysk na swap dla Shopa, bo prawie kazdy z nich ma te 2-4 GB RAMu, co do pracy ze zdjeciami do rozmiarow A3 - B2 w zupelnosci wystarcza. Chlopaki tu sobie w zaciszu domowym 20 MB zdjecia obrabiaja, a Ty wyskakujesz z opisem konfiguracji pod obrobke 120 metrowych wydrukow... Ehhh... I tlumaczyc, ze to nie o to chodzi, to nadal nie rozumie...
fakt nie zauważyłem w porę Twojej odpowiedzi
tak to jest jak korzystamy z pośredników
Stig - widzisz co moze zrobić opóźnie nie sprzętowe?
nie rozmawiamy - wysyłamy komunikaty
sorry: opóźnienie sprzętowe
Nikoniarze ąledzą nasze rozmowy i dobrze
kurdę - śledzą - och literówki
większość z nich popuka się w głowę
Stig - fajnie spotkać na tym forum ludzi, którzy wiedzą do czego głow a służy
a Nikonowcom służy do robienia fajnych fotek
Olecki75
31-07-2017, 12:39
Witam
Odświeżę trochę temat - miałem ten sam problem z kadrowaniem w Photoshopie 8 (piksele na cm zamienione). Niestety zanim tu dotarłem to zdążyłem PS odinstalować. Problem polega na tym, że przy instalacji wyskakuje: błąd numer 0x80040303 i nic nie da się zrobić.