PDA

Zobacz pełną wersję : Lowepro Primus vs Naneu Pro Alpha

Qiubag
16-01-2009, 17:26
Witam, aktualnie poszukuję plecaka i wpadł mi w oko Lowepro Primus.
Czytałem o nim kilka recenzji - jest dość pozytywnie oceniany (np. http://www.cambags.com/camera_mainpage.htm?/nikon/d50/backpack/Lowepro_primus_aw_frames.htm&2).
Plecak ma mieścić to co mam w stopce+dodatkowa komora na jakieś ubranie/jedzenie/przewodnik itd.
Z podobnych do niego plecaków brałem pod uwagę Lowepro Rover (nie za bardzo bym chciał plecak z dostępem do sprzętu z przodu plecaka) i Naneu Pro Alpha, który od Primusa jest ZNACZNIE tańszy.
Oglądając zdjęcia, wydaje mi się, że Primus ma ciekawie rozwiązany dostęp do aparatu (otwieranie na plecach lub z boku bez ściągania plecaka) i jest większy (dłuższy). Z drugiej strony jednak - plusem Alphy jest to, że nie przypomina zbytnio plecaka na sprzęt fotograficzny.
Nie jestem w stanie stwierdzić, czy różnica cenowa ma jakiekolwiek pokrycie w różnicy jakościowej, jako że nie miałem okazji oglądać żadnego z tych plecaków na żywo.
W związku z tym proszę o opinie na temat tych plecaków (szczególnie chodzi mi o Primusa, jako że Naneu Pro Alpha już wiele razy opisywany był na forum)

Pozdrawiam,
Qiubag

vasco5
16-01-2009, 18:08
to może Lowepro Flipside 400AW ??

http://products.lowepro.com/product/Flipside-400-AW,2116,14.htm

Qiubag
16-01-2009, 18:23
Nie potrzebuję aż tak dużej komory foto. W tym wątku najbardziej interesują mnie opinie na temat Primusa, bo o nim recenzji i opinii użytkowników widziałem naprawdę mało. Zastanawiam się, czy wart jest różnicy cenowej między nim, a naneu.
Dzięki jednak za propozycję :)

vasco5
16-01-2009, 18:30
ewentualnie Flipside 300AW mniejsza wersja :)

powiem szczerze, że jak miałbym wybierać to Primus...
mimo wielu pozytywnych opinii o Naneu...
to jednak Lowepro używam od kilku lat... miałem ich kilka toreb i plecak i na żadnym artykule się nie zawiodłem...

moonrage
16-01-2009, 18:40
dawałem na forum link do filmu o primusie, polecam bardzo ładnie ukazuje cały jego majestat :)

proszę bardzo:
http://products.lowepro.com/product/Primus-AW,1995,14.htm

Qiubag
16-01-2009, 18:50
Moonrage, dzięki za link - już widziałem kiedyś ten filmik, to z jego powodu w ogóle wziąłem Primusa do sfery rozważań.
Myślę, że najlepiej będzie jak się wybiorę do sklepu, w którym ten plecak jest na stanie, ale w moich okolicach może być o to ciężko.
Nadal każda recenzja użytkujących jest bardzo mile widziana :)

moonrage
16-01-2009, 19:18
jeszcze na youtube widziałem jakiś koleś z czech chyba reklamuje różne plecaki i torby właśnie coś jak cyfrowe.pl :) pokazując co dany produkt mieści, jak wygląda... no ale najlepiej w sklepie, pomacasz, zobaczysz na własne oczy i dokonasz miejmy nadzieję słusznego wyboru :)
pozdrawiam

Qiubag
16-01-2009, 20:24
http://pl.youtube.com/profile?user=FotoBalcar&view=videos
O tym pewnie mówisz :)

moonrage
16-01-2009, 21:50
http://pl.youtube.com/profile?user=FotoBalcar&view=videos
O tym pewnie mówisz :)
no dokładnie :)

dobryjanek
17-01-2009, 00:59
Ja mogę potwierdzić tylko, że naprawdę warto iść do sklepu i obmacać wszystko osobiście i na własne oczy przebadać. Jak dla mnie to Internet (zdjęcia, opisy, filmiki) dają tylko wstępne pojęcie i zorientowanie co jest czym.
Wczoraj sam byłem na macaniu plecaków i dobrze, bo gdybym sobie zamówił plecak wg opisów internetowych, to pewnie bym się lekko przejechał. Miałem też między innymi w rękach różne Naneu, generalnie całkiem dobre wrażenie robiły, solidne ścianki w sekcji foto. Spodobało mi się też to, że można wyjąć (albo i regulować nawet, ale to już głowy nie daję) dno i sektor foto i używać tego jako zwykłego plecaka. Nie skupiałem się jednak bardziej na tej marce, bo byłem raczej zainteresowany Fastpackami (i ostatecznie takowego nabyłem), ale pierwsze/ogólne wrażenie Naneu zrobiły pozytywne.

mini21
17-01-2009, 10:36
Primus ma napewno mniej miejsca na sprzęt.
Jednak ten sposób wyciągania jest dość ciekawym rozwiązaniem.

Miejsca na dodatki ma porównywalnie z Alphą (jeśli nie mniej).

Śmieszy mnie takie dziwne myślenie "tylko Lowepro".

Ja mam Alphę 4 rok i jeszcze nie miałem z nią problemów, a używałem jej w różnych warunkach.
Nawet podczas ogromnej ulewy, sprzęt nie zamókł (mimo, iż moja stara wersja nie ma pokrowca przeciwdeszczowego, a te nowe, które teraz są sprzedawane taki pokrowiec mają).

No i w Primusie brakuje mi też kieszonek na dodatki.
Baterie, karty, Data bank itp. chyba trzeba nosić w reklamówce przypiętej do Primusa :)

No i ostatnia kwestia-Cena!
Za cenę Primusa masz 2 alphy.

Jeśli znaczek z logo Lowepro jest dla ciebie wart ponad 200 zł, to bierz Primusa :)

Qiubag
17-01-2009, 12:56
Naneu (dane z cyfrowe.pl) Wymiary wewnętrzne (szer. x wys. x gł.) [mm]: 290 x 180 x 150
Primus (cyfrowe.pl) Wymiary wewnętrzne (szer. x wys. x gł.) [mm]: 185 x 320 x 145

Jak dla mnie to Primus większy :)

Co do braku kieszonek w primusie - rzeczywiście, w alphie jest ich więcej, co jest na pewno jej plusem. Jedyne co mi się naprawdę podoba w primusie to wyciąganie aparatu przez boczną kieszeń. Miałem coś takiego w sling shocie i wygoda była super. Teraz mam plecak bez tego i ciągłe ściąganie jest mniej wygodne.

No i ta cena... :/

mini21
17-01-2009, 13:17
Pytanie tylko, czy przez tą kieszeń w primusie wyciągniesz body z podpiętym gripem, bo mam dziwne obawy.

Na wymiary nie ma co patrzeć, bo wygląda to całkiem inaczej w praktyce.
Zobacz, że do Primusa zmieścisz praktycznie body z podpiętym tele, 1 obiektyw i lampę, a ile wsadzisz do Alphy?
Conajmniej body z gripem + tele, lampa i 2-3 obiektywy.
W ostateczności, do Alphy można dokupić pokrowiec Lens Case (ja taki mam na tele) i wtedy zmieścisz już tam nawet 5 obiektywów.

Qiubag
17-01-2009, 14:22
mini21, kwestia gripa mnie nie obchodzi - nie mam w planach kupowania do D300 gripa, głównie ze względów finansowych (drogi oryginał, a nie lubię zamienników).

Co do szkieł - potrzebuję zmieścić tele, 2 obiektywy i lampę. Nie potrzebuję wielkiej przegrody foto. Za to plecak musi się dobrze nosić, mieć dobrą ergonomię i drugą komorę (dużą).
Nie zmienia to faktu, że coraz bliżej mi jest kupić Alphę, niż Primusa.
btw primus występuje też w większej wersji (compu primus), ale myślę, że ta jest dla mnie zbyt duża.

Martix
08-02-2009, 14:28
Jak by ktoś był zainteresowany Primusem to podaje link (http://cgi.ebay.pl/Lowepro-PRIMUS-AW-Black-Camera-Backpack-NEW-UK-STOCK_W0QQitemZ200307065161QQihZ010QQcategoryZ1090 80QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262) do aukcji. Jak widać wychodzi co najmniej 1/3 taniej jak w Polsce. Niestety nie wiem jak jest wówczas z gwarancją która normalnie zdaje się jest dożywotnia.

PS ten sposób wyciągania przez boczną kieszeń mi osobiście nie pasuje. Jakoś nie mogę łatwo wyjąć puchy gdy mam plecak na plecach. Dużo szybciej i chyba bezpieczniej jest jednak zdjąć plecak z pleców. Może to kwestia wprawy.

Jeśli chodzi o wygodę noszenia to plecak jest bardzo wygodny choć dość ciężki. wazy ok 2kg. Za to jest dość pojemny, przynajmniej mi starcza nawet jest zapas :)

zakwas
08-02-2009, 17:10
PS ten sposób wyciągania przez boczną kieszeń mi osobiście nie pasuje. Jakoś nie mogę łatwo wyjąć puchy gdy mam plecak na plecach. Dużo szybciej i chyba bezpieczniej jest jednak zdjąć plecak z pleców. Może to kwestia wprawy.

Jeśli chodzi o wygodę noszenia to plecak jest bardzo wygodny choć dość ciężki. wazy ok 2kg. Za to jest dość pojemny, przynajmniej mi starcza nawet jest zapas :)

Boczna kieszeń jest naprawdę przydatna, wystarczy ściągnąć plecak z jednego ramienia. A co do wagi, 2kg to nie jest źle, ponoś 4kg Vertexa.

Fr@ntz
08-02-2009, 18:59
ja z alphy jestem bardzo zadowolony - mieści wszystko co mam w stopce a w górną kieszeń spokojnie wchodzi sześciopak browca, zapasowy T-hirt i inne duperele.W tym wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84939) wrzuciłem fotkę załadowanej Alphy.