PDA

Zobacz pełną wersję : AF w D90

horn3t
16-01-2009, 00:16
Czytając różne testy i opinie pojawia się wątpliwość, że AF w D90 jest niecelny (mało celny), jak jest w rzeczywistości?

Ster
16-01-2009, 00:24
Ja ze swoim D90 nie mam raczej problemów, tylko raz mi się zdażyło, że ustawiłło jakąś kosmiczną ostrość na zupełnie nie tym co trzeba, obiektyw to 18-105 VR.

cinekcom
16-01-2009, 00:45
Też nie miałem jeszcze żadnych problemów

korzen121
16-01-2009, 00:48
podobnie jak przedmówcy nie narzekam:) może jeszcze za mało użytkowania...;)

Kroz
16-01-2009, 02:16
mam taki sam zestaw jak Ster i nie narzekam.
Wszystko w jak najlepszym porządku :)

Xano
16-01-2009, 04:27
Zestaw kitowy jak u przedmówców i żadnych problemów. Szczerze przyznam, że miałem już kilka kompaktów, lustrzankę Olka i jak na razie to D-90 ma (odpukać:-D) b.dobry AF. Nawet ta mała lampka w aparacie wystarcza do ustawienia ostrości do kilku metrów, a po założeniu SB-600 nawet w zupełnej ciemności te czerwone "reflektory" pozwalają na prawidłowe ustawienie ostrości. Aha i żadnego FF lub BF też nie mam.
Pozdrawiam.

mister
16-01-2009, 05:16
Czytając różne testy i opinie pojawia się wątpliwość, że AF w D90 jest niecelny (mało celny), jak jest w rzeczywistości?

AF w D90 działa identycznie jak w D80 (czyli bardzo dobrze)

spongo
16-01-2009, 09:59
U mnie w kitowym 18-105 AF działa rewelacyjnie + W Tamronku z tego wątku LINK (http://http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1069295#post1069295) + teraz w Tokinie 12-24 AF działa zajebiści.

ceekay78
16-01-2009, 10:56
AF celuje/celowałem z nastepującym szkłami 18-200, 18-55, i 50. Celność rewelacyjna.

osttel
16-01-2009, 11:05
U mnie też OK. Jedynie z N85/1.8 czasami jest coś nie tak ale to pewnie wina szkła (używka miała być w indealnym stanie:)

Psychotrop
16-01-2009, 11:08
D90 + N18-70, N70-300vr, N24 2.8 i kiedyś przez tydzień 18-55 + 55-200 -> problem był tylko z 55-2000, ale nie z celnością, a z szybkością.
tak to ze wszystkimi celniutko jak tralala :)

lomax
16-01-2009, 11:12
Potwierdzam to, co mówili przedmówcy.
Mój d90 + nikor 18-105 nie ma problemu z celnością i szybkością AF.

Mabri
16-01-2009, 12:05
Nie mam problemów z celnością AF, chociaż kupując d90 miałem obawy, że tak będzie (w oparciu o niektóre dane prasowe). Osobiście przechodzę z E-500 Olympusa i przeskok jakościowy w tym temacie jest bardzo duży - oczywiście na korzyść D-90.

Pietern
16-01-2009, 12:11
Żadnych problemów, bez względu na ilość oświetlenia, zawsze dobrze ostrzy z obiektywem 18-105.
Piotr

horn3t
16-01-2009, 12:28
... to się uspokoiłem - tak to jest jak człowiek za dużo czyta różne testy ;)

DZIĘKI

wizualis
20-01-2009, 17:15
... to się uspokoiłem - tak to jest jak człowiek za dużo czyta różne testy ;)

DZIĘKI

na forum też bywa różnie :D .... ale faktycznie problemu z AF nie ma

D.Anihilati
20-01-2009, 18:35
A ja czytajac rozne opinie i testy wyczytalem, ze D90 ma jakis powazny blad i niedlugo przestanie robic zdjecia...
(hm... a moze tym bledem ma okazac sie pojawienie sie modelu D90x? ;-))

A tak serio D80 i D90 maja chyba ciut inne moduly AFa. Natomiast nie przypominam sobie, zebym od premiery przeczytal cos zlego na temat automatycznego ustawiania ostrosci w D90.

crepel
20-01-2009, 19:12
Ludzie to zawsze coś znajdą aby ponarzekać u mnie na kitowym obiektywie wszystko działa jak należy .

Duser
20-01-2009, 20:14
A tak serio D80 i D90 maja chyba ciut inne moduly AFa. Natomiast nie przypominam sobie, zebym od premiery przeczytal cos zlego na temat automatycznego ustawiania ostrosci w D90.

Oba aparaty maja identyczne moduły AF, w D90 dodano programowo 3D tracking.

Giani
22-01-2009, 01:36

Pewnie naczytałeś się jednego a nie różnych testów, a mianowicie na optyczne.pl , bo tylko tam jest to napisane, nigdzie indziej.....

Ale , żeby zrozumieć dlaczego im tak wyszło musisz wiedzieć ,że uzywali do testu Nikkora 50mm /1.8 , który nie grzeszy współpracą z różnymi korpusami. Poźniej zaczeli porównywać autofocus D90 do Canona 50D ,w kórym uzyli najlepszej L-ki 70-200 2.8 z szybkim silnikiem USM. Panowie niestety nie maja dopracowanego testu autofocusa ,bo do końca nie wiadomo czy to wina puszki ,obiektywu czy współpracy danego korpusu z daną puszką. Test na celność też jest typowo laboratoryjny. Wystarczy, ze rozdzielczośc mierzona odbiega o 10 czy 20% od najlepszego zdjęcia w serii i autofocus uważony jest już za niecelny. Nie popadałbym w histerię czytając optycznych. Trzeba wiedzieć jak interpretować wyniki:mrgreen:

SlaWasII
25-01-2009, 09:02
A ja czytajac rozne opinie i testy wyczytalem, ze D90 ma jakis powazny blad i niedlugo przestanie robic zdjecia...
Pewnie po roku 2099 nie będzie umiał ustawić daty. Mój D60 nie umie. Ale wsiądę wtedy do rakiety i cofnę się o sto lat... hi, hi...
Co to za testy, co testują pod kątem jakiegoś czegoś?

drMarco
25-01-2009, 10:16
U mnie z kitem 18-105 jest ok z AF tylko czasem nie wiem jeszcze jak go ustawić zeby łapał szybko poruszające się rzeczy. Af-c i 3d matrix myślę. Pozdro

Mikis525
25-01-2009, 18:27
U mnie normalnie z AF nie ma problemu z właściwym ustawieniem, czasami kwiatki wychodzą na LV :)

horn3t
25-01-2009, 20:40
Pewnie naczytałeś się jednego a nie różnych testów, a mianowicie na optyczne.pl , bo tylko tam jest to napisane, nigdzie indziej.....

Czasami zdarza mi się coś więcej przeczytać. ;)
Fakt, że na optyczne.pl wskazali wprost, że AF w D90 mógłby być celniejszy. Liczne posty w tym wątku tego nie potwierdzają, i bardzo dobrze. Oczywiste jest, że na testach (teście) nie można polegać ale warto rozwiać wątpliwość chociażby poprzez opinie użytkowników - po to działa forum. :)

Domis
26-01-2009, 05:22
sprawdzam d90 z 18-200 vr - bez zadnych zastrzezen, chodzi pieknie.
Z 50 1.8 chodzi inaczej niz z d70s - focusowanie jest glosniejsze, nie zglebialem tematu.

Giani
27-01-2009, 01:35
. Oczywiste jest, że na testach (teście) nie można polegać

Akurat testy na optycznych są generalnie wiarygodne i solidnie wykonane. Ale jak pisałem "wpadki" czasem im się zdarzają i do niektórych punktów testu trzeba podchodzić z dystansem. Nie każdy czytający wie w jaki sposób jest np. testowany AF. I co to właściwie oznacza, że jest niecelny ? że ustawia ostrość 2metry, 20cm, 2cm czy 2mm od obiektu ? Tego w teście nie ma. Jest napisane tylko, ze jest "niecelny", słowo enigma. A jeśli nawet im tak wychodzi to powinni powtórzyć test na 3 innych puszkach i 3 innych obiektywach aby wykluczyć wcześniej wspomniane możliwości niezgody aparat-obiektyw itp. Tego nie robią bo nie mają czasu i możliwości. A potem ktoś czyta i myśli że Nikon D90 ustawia ostrość 2 metry od obiektu:-D.

ale warto rozwiać wątpliwość chociażby poprzez opinie użytkowników - po to działa forum

lub poczytać dodatkowo inne testy np dpreview, photozone , aby ukoić skołataną duszę :razz:

SlaWasII
27-01-2009, 09:12
Tego nie robią bo nie mają czasu i możliwości.
Mogliby w zamian w ogóle nie robić testów. A jednak robią i chwała im za to!
Należy dodać, że zawsze piszą co i jak używają do testów. Jest to jakaś informacja, którą można skonfrontować z innymi. Można też nie konfrontować.
Homo sapiens :)

D.Anihilati
27-01-2009, 09:20
Mogliby w zamian w ogóle tego nie robić. A jednak robią i chwała im za to!
Należy dodać, że zawsze piszą co i jak używają do testów. Jest to jakaś informacja, którą można skonfrontować z innymi. Można też nie konfrontować.
Homo sapiens :)

D90 ma bardzo niecelny autofocus. Poniewaz nie dysponuje korpusem D90, wiec do testow uzylem wyobrazni.

Wydaje mi sie, ze wiekszosc poczatkujacych uzytkownikow, ktorzy sa potencjalnymi nabywcami D90 z takiego tekstu wyciagna tylko "D90 robi nieostre zdjecia". A nie beda wnikac jak byl test przeprowadzony, na czym, jakie sa wyniki i jak nalezy je interpretowac.
No ale oczywiscie lepiej, ze podaja zasady przeprowadzania testu, niz gdyby mieliby tego nie robic.

pyetya
27-01-2009, 13:20
układ jest ten sam co w D200 i d80

KOZI2000
27-01-2009, 23:15
U mnie czasami na ogniskowej 105 i ustawieniu punktu ostrosci na jednolitym kolorze bez szczegułów gubi sie AF, nie potrafi wyostrzyc ale to chyba normalne. Ustawiam sie na czyms ze szczegułami i jest oki. No i lepiej ustawic sobie AF-S lub AF-C samemu bo AF-A robi sztuczki i nie potrafi sie zdecydowac. pozdro:)

nigel
28-01-2009, 12:59
U mnie czasami na ogniskowej 105 i ustawieniu punktu ostrosci na jednolitym kolorze bez szczegułów gubi sie AF, nie potrafi wyostrzyc ale to chyba normalne.

Jak najbardziej normalne, jest o tym nawet w instrukcji ;) I to nie tylko dla 105 mm.

Psychotrop
28-01-2009, 14:09
U mnie czasami na ogniskowej 105 i ustawieniu punktu ostrosci na jednolitym kolorze bez szczegułów gubi sie AF, nie potrafi wyostrzyc ale to chyba normalne. Ustawiam sie na czyms ze szczegułami i jest oki. No i lepiej ustawic sobie AF-S lub AF-C samemu bo AF-A robi sztuczki i nie potrafi sie zdecydowac. pozdro:)

poczytaj sobie:
http://szerokikadr.pl/poradnik/artykul/autofocus/

Ruff
28-01-2009, 18:20
A czy wasze wypowiedzi dotyczą zarówno środkowego punktu AF gdzie jest krzyżowy czujnik jak i punktów z jednoosiowym czujnikiem ??
Pytam, ponieważ zamierzam "wyjść" z Olka i ""przesiąść" się na Nikona D90, ale zamierzam najczęściej używać właśnie punktów innych niż środkowy (czego straszni mi brakowało w moim olku).
Jak jest z szybkością i celnością przy użyciu tych punktów AF ??

nigel
28-01-2009, 18:32
Jesli o mnie chodzi, to jak na razie nie mialem problemow.
Poza tym AF w D90 jestem po prostu zachwycony !! No ale ja sie przesiadlem z hybrydy :)

Blasius.G
28-01-2009, 18:39
A czy wasze wypowiedzi dotyczą zarówno środkowego punktu AF gdzie jest krzyżowy czujnik jak i punktów z jednoosiowym czujnikiem ??
Pytam, ponieważ zamierzam "wyjść" z Olka i ""przesiąść" się na Nikona D90, ale zamierzam najczęściej używać właśnie punktów innych niż środkowy (czego straszni mi brakowało w moim olku).
Jak jest z szybkością i celnością przy użyciu tych punktów AF ??Uzywam roznych punktow i jest bardzo dobrze.

pitter0
28-01-2009, 22:59
Mam teraz D90 na kilka dni i mi rowniez chodzi bdb ,zarowno swm jak i srubokret.fakt przy tokinie 400mm potrafi czasem sie przespacerowac ,ale to juz chyba nie jego wina;) 50mm jak najbardziej celnie i calkiem szybko,moje subiektywne odczucie ze predkosc podobna do nikona 18-55 af-s

miernik
31-01-2009, 01:16
Widzę, że wszyscy w tym temacie chwalą swój sprzęt, natomiast ja - chyba jako pierwszy - mam problem. Dodam, że Aparat D90 z obiektywem nikkor 18-200VR i lampą SB900 zakupiłem w grudniu 2008r.

AF chodzi szybko, pięknie, fotki na podglądzie wychodzą jak igiełka, natomiast gdy wrzuciłem pliki JPEG'i z aparatu do kompa to szczena mi opadła po samą ziemię: większość fotek nie do końca była ostra, niewiele ale wg mojej opinii brak ostrości występuje. Wcześniej używałem tradycyjnej lustrzanki N80, obiektywy nikkor m.in. 70-300 i problemów z ostrością nie było. Do tego dochodziła cyfrówka typu badziewie S5600 FinePix Fujifilm z którym problemów też nie miałem.

Zacząłem czytać forum nikona i doczytałem się dwóch ciekawych przypadków, które polecam na spokojnie poczytać (niezła lektura):
1. Problem z fokusem w D80 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=33933
2. Kiepska jakość JPEG w D90 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84165
Po tych swoich wątpliwościach spróbowałem robić zdjęcia w RAF (NEF) i kompresować na JPEG w PC'cie. Wydaje mi się, że taki sposób kompresji może coś tam niewiele pomaga w stosunku do pliku z puszki - jak to pięknie opisano w ad.2, ale z tym trzeba się trochę pobawić jeżeli o chodzi o parametry. Na pewno coś w tym temacie jest i warto posiadać wiedzę w obróbce plików graficznych różnego rodzaju jak NEF, JPEG.

Ustawienia na suwakach w aparacie też pozmieniałem, przede wszystkim "wyostrzenie" i inne, niestety nie zmieniło to nic w efekcie końcowym, czyli w ostrości zdjęć.

Ale do picu wsadziłem dzisiaj mój obiektyw i lampę do D40x i ostrość zdjęc mnie zwaliła z nóg. W przyszłym tygdniu zamierzam przeprowadzić test z D80... i wyciągnąć jakieś wnioski. Chciałbym odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest przyczyną nie do końca ostrych zdjęć w moim aparacie? Jak na razie po wydaniu ponad 6 kółek mogę powiedzieć tak: "niesmak pozostał...". Przypuszczam, że mam BF lub FF. Biorę się za test na bateriach i innych bazach komparacyjnych...

Pozdrawiam Krzysiek :(

P.S. Przeczulony raczej nie jestem w tej kwestii, nie szukam dziury w całości jak to niektórzy piszą na forum, ale moi znajomi z pracy przyznali mi dzisiaj rację, są nieostre.

SlaWasII
31-01-2009, 01:25
Faktycznie można się załamać... O BF/FF w Nikkorach prawie się nie słyszy. Ale skoro w D40 działa...
Kiedy wyniki testu?

miernik
31-01-2009, 01:28
Jak znajdę czas... do tego przydałoby się naturalne oświetlenie, a w dzień jestem w pracy. Zostają chyba weekend'y...

D.Anihilati
31-01-2009, 01:34
AF chodzi szybko, pięknie, fotki na podglądzie wychodzą jak igiełka, natomiast gdy wrzuciłem pliki JPEG'i z aparatu do kompa to szczena mi opadła po samą ziemię:

Nic dziwnego porownujesz obraz przeskalowany do 3" w stosunku do tego wyswietlanego na monitorze, prawdopodobnie, kilkunastocalowym. Chyba nie masz watpliwosci, ze to "normalne".

Do tego dochodziła cyfrówka typu badziewie S5600 FinePix Fujifilm z którym problemów też nie miałem.
No IMHO S5600 to takie badziewie nie bylo.

Ustawienia na suwakach w aparacie też pozmieniałem, przede wszystkim "wyostrzenie" i inne, niestety nie zmieniło to nic w efekcie końcowym, czyli w ostrości zdjęć.
To moze zdjecia sa poruszone (obiekt lub aparat), a nie nieostre?

Ale do picu wsadziłem dzisiaj mój obiektyw i lampę do D40x i ostrość zdjęc mnie zwaliła z nóg.

Hmm... no bez jaj. N18-200 to calkiem przyzwoite szklo, ale na pewno nie demon ostrosci.
Zatem nie wyobrazam sobie jak nieostre musza byc te zdjecia z D90. Moze daj jakies "sample" (najlepiej porownawczego z obu) to wyjdzie czy to wyglada na FF lub BF.

Przypuszczam, że mam BF lub FF.
Mozliwe.

D.Anihilati
31-01-2009, 01:37
O BF/FF w Nikkorach prawie się nie słyszy.
No jednak cos tam slychac - popatrz watki o mikroregulacjach, aczkolwiek w przypadku N18-200 AFAIR wiekszosc nie zglaszala problemow.

Swoja droga, gdzies czytalem, ze FF i BF nie wystepuja przy ustawianiu ostrosci poprzez detekcje kontrastu.
Moze niech kolega porowna dwa zdjecia - jedno zrobione z ostroscia ustawiana na zasadzie detekcji fazy a drugie zrobione w trybie LV?

SlaWasII
31-01-2009, 01:41
No jednak cos tam slychac
Dlatego napisałem "prawie". I dlatego też tak mnie rajcuje D300...

malan
09-02-2009, 20:12
Ja jako drugi mam problem z AF w D90.
Kupiłem obiektyw Tamrona 17-50 f2.8 ostrość wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba, już miałem oddawać obiektyw ale sprawdziłem na mojej starej stałce 50 f1.8 to samo co tamron. Podpinam obiektywy do kolegi D300 i wszystko pięknie - tamron ostrzy genialnie stałka także. Zrobiłem test i widoczny front fokus.
Skoro moje obiektywy sprawują się super przy D300 to myślę że problem jest po stronie aparatu D90.
W wolnej chwili jadę do serwisu.

pablop
16-02-2009, 12:53
Witam,
jako, że w kwestii lustrzanek jestem na razie zielony mam do was prośbę o pomoc bo chyba tego tematu nie kumam. Zakupiłem D90 i oczywiście zabrałem się za czytanie instrukcji. Pytanie mam odnośnie AF a5: Zmiana punktu ostrości w pętli, str 175 instrukcji "wybór punktu ostrości będzie się odbywać "w pętli" od góry do dołu, od dołu do góry,od prawej do lewej i od lewej do prawej. Dlatego naciśnięcie przycisku >, gdy wyróżniony jest punkt ostrości znajdujący się przy prawej krawędzi ekrany wizjera (1), spowoduje wybranie analogicznego punktu przy lewej krawędzi ekranu wizjera (2). (nie udało mi się tego dokonać, pewnie coś robię źle)
Może ktoś mi by wytłumaczył jak blondynce jaki jest pożytek z używania tej funkcji, jak to działa i kiedy powinno się tego używać?:???:

okoterroru
16-02-2009, 14:32
Na przykładzie D80 bo jest tak samo. Jeżeli ustawisz wybór pola ostrości bez pętli to co się dzieje. Ustawiasz wybierakiem wielofunkcyjnym dajmy na to skrajne prawe pole ostrości. Teraz żeby przejść na skrajne lewe pole ostrości musisz klikać wybierakiem wielofunkcyjnym w lewo cztery razy. A co będzie jeżeli ustawisz wybór pola ostrości w pętli. Jeżeli wybierzesz skrajne prawe pole ostrości i chcesz wybrać skrajne lewe pole ostrości to nie musisz klikać wybierakiem cztery razy w lewo, wystarczy, że klikniesz jeszcze raz w prawo i wtety podświetlenie pola ostrości przeskoczy na skrajne lewe pole ostrości. Analogicznie w pionie. Wytłumaczyłem chyba jak blondynce i musi działać.

pablop
16-02-2009, 14:53
Blondynka zakumała:-D , widzę że jak jest ustawiony automatyczny wybór pól ostrości to to nie ma zastosowania

okoterroru
16-02-2009, 15:40
Zgadza się,przy AF-A nie ma zastosowania, ale przy AF-S i AF-C ma zastosowanie i jest wygodne.

zorg76
27-01-2010, 21:00
No to teraz ja się poskarżę. Mam D90 od niedawna. Na jednym ze zdjęć z obiektywem 18-105VR zauważyłem BF. To był portret dwóch osób, pamiętałem na którą ostrzyłem, a wyszło na tą drugą z tyłu. No to zabrałem się za testy stałką N50 1.8. Porażka. FF przechodzący w BF. Bałem się wysyłać aparat na Podstępu, więc oddałem do innego serwisu na regulację. Odebrałem, niby było ok, ale nie miałem czasu potestować konkretnie, ale kilka fotek zrobiłem. Na kilku portretach zauważyłem, że ostrość jest np. nie na tym oku co ustawiam, albo zamiast na oku jest na policzku. Dzisiaj zrobiłem trochę fotek kartki w kratkę na podobieństwo testowej D90 i D50, obiektyw jw 1.8, zdjęcia z samowyzwalaczem i ze statywu. Efekt taki, że D50 oczywiście i jak zwykle przez ostatnie lata ok, a D90 jak zwykle od zakupu do d... Na wszystkich fotkach lekki, ale zauważalny ff, ale co ciekawe, zdjęcia zrobione przy użyciu LV są ok. Zrobiłem więc kilka fotek gościa w okularach ustawiając ostrość na ramkę okularów i efekt jak poprzednio, żadne z ostrością na okulary. Muszę jeszcze zrobić trochę testów w terenie i z użyciem N18-105vr. Czy to możliwe, że szkło 1.8 nie działa mi prawidłowo z D90 a z D50 jest super? Jakie wogóle powinienem z tej sytuacji wyciągnąć wnioski?

zorg76
27-01-2010, 21:37
Dodaję dwie fotki. Pierwsze ostrzone przez LV, drugie przez wizjer.
http://zapodaj.net/4d9705847067.jpg.html
http://zapodaj.net/0fc773f4372a.jpg.html

billytalent
28-01-2010, 02:10
A czy zdarzyło się komuś mieć usterkę AF w body? Kupiłem wczoraj nowy obiektyw AF 50mm f/1.8 D i po wkręceniu go do mojej D90tki pzrestał działać AF. Majac przełącznik na korpusie w położeniiu AF nie wyswietlaly się żadne informacje o autofokusie. Przyciskając przycisk AF znajdujący się przy małym wyświetlaczu i kręcąc głównym pokrętłem nie można było nic zmienić. Pomyślałem, że kupiłem popsuty obiektyw. Ale wkręciłem znowu swoj 18-105mm i okazało się, że autofocus też nie działa! Pomyślałem sobie, że jakimś cudem popsułem AF przy zmianie obiektywów (aczkolwiek wydało mi się to dziwne bo obiektywów w życiu miałem już cztery a lustrzanki Nikon dwie, więc wiem jak zmieniać obiektyw). Jeszcze podejrzewam, że coś się mogło stać jak robiłem fotki na mrozie. Teraz, po godzinie od zalożenia ob. 18-105mm, AF znowu zaczął działać... tak sam z siebie!!! Nie wiem, czy mam udać się z tym fantem do salonu gdzie kupiłem aparat i do serwisu, czy znowu spróbować zmienić obiektyw na ten który wczoraj kupiłem... boje się, że znowu się coś popsuje, z drugiej strony mój aparat nie może być więźniem jednego obiektywu :/ Bardzo proszę o radę co mam dalej robić i ewentualnie z czego może wynikać problem :/

zorg76
28-01-2010, 11:20
Ja bym testował na obiektywach które masz. Jak ma się zepsuć, to się zepsuje.

yahooo8
28-01-2010, 23:00
Dokladnie, jak sie zepsuje to lepiej naprawic poki masz gwarancje.

RWP
29-01-2010, 16:17
Widzę, że D90 chyba generalnie ma jakieś problemy z AF. U mnie jest BF na Nikkorze 18-70, co stwierdziłem wczoraj (aparat kupiony niedawno). Niestety aparat na gwarancji, więc chyba będę musiał wysłać do Warszawy :-( Bryndza na całego. Aż przeszła mi "Radość fotografowania" che che.

pioter m
29-01-2010, 19:01
Widac do Polandu sam szajs wysylaja, wiec reklamujcie do skutku.
Trzymam kciuki.
Moj 'brytol' takich cyrkow nie robi.

catintheflat
29-01-2010, 20:18
Widac do Polandu sam szajs wysylaja, wiec reklamujcie do skutku.
Trzymam kciuki.
Moj 'brytol' takich cyrkow nie robi.

Moim zdaniem to trochę wynika z tego faktu, że w tym temacie odzywają się tylko osoby które maja jakieś problemy a jest cała masa która ich nie ma która nie ma po co pisać w tym wątku skoro wszystko działa ;-)
Ja np. nie mam żadnych problemów z FF czy BF zarówno na 18-105 i na 50/1.8

korsarz
30-01-2010, 02:32
Ja nie mam problemów, u mnie wszystko działa z Sigmą 10-20 3.3-5.6, Sigmą 135-400 4.5-5.6 i Nikkorami: 35 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 80-200 3.5-5.6.
D90 - za te pieniądze maksymalna radość fotografowania. Muszę popróbować jeszcze naprawdę szybkich tematów jak jakieś rajdy czy coś w tym stylu.

Girdian
30-01-2010, 12:47
A ja mam pytanie jak szybko działa AF z tele na śrubokręt ? Najlepiej porównanie z D70. Mam AF 300/4 i nie wiem czy nie lepiej zainwestować w Dxxx bo mają mocniejsze wiertarki i pewniejszy AF a fotografuję przyrodę.

MilekS
31-01-2010, 00:38
Używam od roku D90 z następującymi obiektywami:
kitowy 18-105 VR, stałka Nikkor 50 f:1.8, tele Sigma 180-500 f:5 - 6.3 APO

Nie zauważyłem żadnych kłopotów z AF, ale nie robiłem dokładnych testów z ostrzeniem na prawe/lewe oko itp.

Poprzednio fotografowałem D100 z Sigmą 80-300 Macro. Ten zestaw ostrzył baardzo wolno i często nie we właściwą stronę zaczynał przeostrzać. To prawie uniemożliwiało fotografowanie z użyciem AF ptaków w locie.

D90 - z długą Sigmą AF działa bardzo pewnie i szybko. Zapewne to w dużym stopniu zasługa obiektywu, który ma tylne ogniskowanie a przy wyłączeniu AF - pierścień ustawiania ostrości lata tam luźno jak wariat, co też dobre nie jest, bo niezwykle utrudnia ręczne ostrzenie. Ale opór focusa jest malutki, co zapewne ma wpływ na szybkość działania śrubokręta.
Fotografuję najczęściej ptaki, ale też wszystko inne w tym zdjęcia nocne.

zyrafal
31-01-2010, 01:33
Moim zdaniem to trochę wynika z tego faktu, że w tym temacie odzywają się tylko osoby które maja jakieś problemy a jest cała masa która ich nie ma która nie ma po co pisać w tym wątku skoro wszystko działa ;-)

Dokładnie - jeżeli wszystko działa i hula to nie ma na co ponarzekać:)
A swoją drogą nie ma puszek idealnych, zawsze znajdzie się gorsza sztuka, partia - btw - moja d90-tka celuje idealnie, na razie tylko z kitem 18-105, ale niedługo ugoszczę Sigmę 50-150 - no i zobaczymy jak sobie z nią będzie radzić:mrgreen:

Annihitek
31-01-2010, 21:44
Ja z T17-15 f/2.8 (ten bez VR) nie miałem problemu. Nie mam również z 35 f/1.8 i T 11-16 f/2.8, choć czasem potrafi spudłować jak każdy...

coroner
01-02-2010, 02:09
18-55, 35/1.8, 50/1.8, 24-70, 70-210, 70-200 VR, 70-300 VR, Sigma 17-70, Sigma 8 fish, - nie zauważyłem problemów z AF.

KUBAS95
01-02-2010, 20:23
Ja nie zauważyłem problemu z AF ani z 16-85, 80-200 AF-S, 300/4 AF-S 105. Mały problem z ostrzeniem ma dopiero na 300/4 AF-S z TC.1.4x, ale można przejśc na manuala. Fotografuję przyrodę, a tam jest potrzebny bardzo szybki i celny AF. Mój zestaw spokojnie mi wystarcza pod tym względem. O tym AF takie piszą bzdury, że aż oczy puchną.

RWP
02-02-2010, 11:55
Widzę, że D90 chyba generalnie ma jakieś problemy z AF. U mnie jest BF na Nikkorze 18-70, co stwierdziłem wczoraj (aparat kupiony niedawno). Niestety aparat na gwarancji, więc chyba będę musiał wysłać do Warszawy :-( Bryndza na całego. Aż przeszła mi "Radość fotografowania" che che.

Szczęśliwie, jak się okazało po bardziej szczegółowym sprawdzeniu, nie mam problemu z korpusem tylko z obiektywem. Po serwisie tego ostatniego (zaciął się zoom) obiektyw się po prostu rozregulował.
Ostatnio mam trochę pechowe przypadki, że wiele rzeczy się zacina, więc jestem już przeczulony :-). Co za dużo to jedna głowa nie zniesie ;-).

angela
02-02-2010, 19:24
z obiektywem N 18-105 jest u mnie ok, ale niedawno dokupiłam N 50 i z tym obiektywem dość często wybiera sobie zupełnie inne punkty ostrości niż bym chciała... tutaj są zdjęcia zrobione przeze mnie z N 50: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=131400 niby wszystko ok, ale jak sie dopatrzeć to jednak ostrość poszła np. na futro a uciekła z oczu :/ a niestety że zimno strasznie było to byłam zmuszona robić na automatycznym af.

horn3t
07-06-2010, 15:44
Odgrzeje temat po półtora roku eksploatacji tego korpusu, nie widzę żadnych problemów z AF, trzeba jedynie nauczyć jakie ustawienia są najkorzystniejsze do danej sytuacji. Z racji fotografowania głównie obiektów w ruch (samoloty, modele RC samolotów) doszedłem do wniosku, że najlepsze efekty daje mi ustawienie AF-S z dynamiczny wyborem pola ostrości, obiektyw N70-300VR.

Kundzior
08-06-2010, 18:47
AF w D90, po wysłaniu do serwisu celem kalibracji występującego FF, jak by pewniej AF pracuje.