PDA

Zobacz pełną wersję : Torba do D50

LadyDi
29-07-2006, 23:44
Witam,
Przepraszam, jeśli ktoś już o tym pisał, ale nie mogę znaleźć.. Jaką możecie mi polecić niewielka torbę, która pomieściłaby D50 z obiektywem + jeden jeszcze obiektyw? Założenie jest takie, że torba owa raczej nie bedzie noszona osobno, ale w plecaku, ma więc służyć głównie jako ochrona.
Z góry dziękuję :)

celar36
29-07-2006, 23:48
Lowepro nova 1 aw lub 2 aw

kwasik
30-07-2006, 10:08
kup od razu coś większego, jeśli myślisz w przyszlosci o rozbudowie systemu. Lowepro nova 4 aw np.

akustyk
30-07-2006, 11:07
do noszenia w plecaku to niekoniecznie dobry pomysl. nawet takie Lowepro Toploader 2 (pojemnosc akurat na body + 2 szkla) zajmuje tyle miejsca, ze mocno rozpycha plecak.

moze po prostu jakies kombinowane rozwiazanie - plecak + dolna komora foto. typu LowePro Orion Trekker, czy lepiej jakis odpowiednik (Tamrac, Mekko).

Megazordon
30-07-2006, 14:01
Ja jestem zadowolony z LowePro Nova 2 AW. Zmieścisz tam D50 z kitem, jakieś szkło, lampę i różne inne potrzebne rzeczy. Zależy jaki masz plecak, bo ja wożę swoją Novą w Milo Hike 17 i pasuje tam jak ulał. Oczywiście, jeśli w ciągu najbliższego roku zamierzasz dokupić dużo dodatkowego sprzętu do Nikona, to lepiej od razu kupić dużą torbę, ale jeśli rozbudowę systemu skończysz na SB 600 i "kitowym" 55-200 to Nova 2 AW będzie moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem.

amator
30-07-2006, 14:11
Do Lowepro Nova 2 wchodzi mi d70 z założonym kitem ,70-300 , ładowarka , system cookina i juz jest wszystko upchane jak sardynki. Nova2 starczyła mi na pół roku. Kit plus 2 szkła + troche dupereli to minimum Nova 3 (wchodzi do plecaka) i od tego zaczynaj. Ja właśnie pozbywam sie Nova 2 i kupuję Nova 4 albo Stealth 400.

KozaK
30-07-2006, 14:26
kup od razu coś większego, jeśli myślisz w przyszlosci o rozbudowie systemu. Lowepro nova 4 aw np.
I to nawet gdy plany te dotyczą dalszej przyszłości. Kupując torbę nie myślałem o tym, że tak szybko dokupię kolejny obiektyw i teraz muszę dodatkowo zakupić nową torbę, a starą prawdopodobnie sprzedam lub przeznaczę na kamerę. Tak więc rada jak najbardziej słuszna (a ja w sklepie nie chciałem słuchać sprzedawcy, który mówił, żebym od razu kupił coś większego).
Może ktoś coś powiedzieć na temat toreb firmy Vanguard? (np. zaproponowana tu Lowepro Nova 4 AW jest niestety dla mnie za droga). Do torby ma się zmieścić aparat z kitem + 70-300G, może, ale nie musi być nieco zapasu na lampę.

cypherdid
30-07-2006, 15:02

na początku każdy myśli że lustro+kit starczy na zawsze...
nic bardziej mylnego...po 2ch latach będziesz miał d3x+ 7 obiektywów stałek :)

kwasik
30-07-2006, 16:03
Koza_K, poszukaj uzywki, ja kupilem na forum LP 5, za 60 dych taniej niż na allegro chodza. Stan idealny, wyglada jak nówka. Vanguard to dość znana firma, ale jednak na lustro cyfrowe proponowalbym cos z LP, tenby etc.

motylanoga
31-07-2006, 08:43
Założenie jest takie, że torba owa raczej nie bedzie noszona osobno, ale w plecaku, ma więc służyć głównie jako ochrona.

Po co mnożyć byty, może lepiej od razu wybrać plecak na aparat?

I od razu pytanie: czy ktoś miał okazję nosić SlingShot'a made by Lowepro? Wygodne toto jest? Nie mogę się zdecydować czy kupic go (100 lub 200) czy może lepiej zwykłego trekkera... Osiołkowi w żłoby dano...

Pozdrawiam!

kwasik
31-07-2006, 11:01
trekker sie dobrze sprawdza, wolalbym, zeby byl ciut dłuższy, ale nie jest źle. slingshota nie mialem okazji nosić, ale chyba lepiej miec i plecaczek na wypady i torbe na street foto i przechowywanie gratow IMVHO

motylanoga
31-07-2006, 11:13
trekker sie dobrze sprawdza, wolalbym, zeby byl ciut dłuższy, ale nie jest źle. slingshota nie mialem okazji nosić, ale chyba lepiej miec i plecaczek na wypady i torbe na street foto i przechowywanie gratow IMVHO

Ha, widzisz, kusząca cechą slingshota jest to, że ponoć wygodnie się go ściąga z pleców pod pachą na brzuch i ma się szybki dostęp do sprzętu jak w przypadku torby, a na dłuższe wypady jest wygodny jak plecak... bo jest plecakiem. ;-) Nie mogę tylko namierzyć nikogo, kto by taki plecak posiadał i mógł coś powiedzieć. Może tak naprawdę to są beznadziejne i nikt ich nie kupuje?? ;-P

kwasik
31-07-2006, 12:36
motylanoga, heh, no może, ale z doswiadczenia wiem, ze tasowanie szklami lepiej robic bezpiecznie na ziemi ;] co do wyciagania samego body to moze i jest to wygodne. a juz szczytem wygody chyba bylby jakis toploader, pas biodrowy i pojemniki na szkla ;)

Megazordon
31-07-2006, 14:09
Kiedyś w sklepie foto, gdzie pracowałem, mieliśmy Slingshota 100 i OrionTrekkera i z ciekawości przymierzyłem oba. Ten ostatni jest po prostu niezłym, porządnie wykonanym i stabilnym plecakiem, natomiast slingshot nie przypadł mi do gustu, pomimo że na początku podobało mi się to, że nie trzeba go ściągać, żeby wyciągnąć aparat. To dobre rozwiązanie. Jak dla mnie minusem jest stabilność tego plecaka i np. na rowerze już się z nim nie pojeździ za bardzo, jeśli jednak kupi go ktoś do łażenia po mieście to chyba nie będzie zawiedziony. No i lepiej kupić 200, bo 100 jest za mały i nic tam się nie zmieści :)

ray_knox
01-08-2006, 08:11
Witam,
Przepraszam, jeśli ktoś już o tym pisał, ale nie mogę znaleźć.. Jaką możecie mi polecić niewielka torbę, która pomieściłaby D50 z obiektywem + jeden jeszcze obiektyw? Założenie jest takie, że torba owa raczej nie bedzie noszona osobno, ale w plecaku, ma więc służyć głównie jako ochrona.
Z góry dziękuję :)

Jak juz tu wspomniano, dobry bylby jakis Toploader, jednak noszenie go w plecaku - wierz mi - nie jest zbyt wygodne. Czasami, zeby nie ciagnac ze soba wszystkich "gratow", pakuje korpus ze standardowym zoomem do zwyklej torby typu "kabura", a pozniej calosc do plecaka. Do tego pare innych "niezbednych" rzeczy i plecak wyglada tak, jakbym upchal w nim wielka puchowa koldre :mrgreen:

[ Dodano: Wto 01 Sie, 2006 08:16 ]

I to nawet gdy plany te dotyczą dalszej przyszłości. Kupując torbę nie myślałem o tym, że tak szybko dokupię kolejny obiektyw i teraz muszę dodatkowo zakupić nową torbę, a starą prawdopodobnie sprzedam lub przeznaczę na kamerę. Tak więc rada jak najbardziej słuszna (a ja w sklepie nie chciałem słuchać sprzedawcy, który mówił, żebym od razu kupił coś większego).
.

dokladnie :D obecnie w mojej 4AW jest troche ciasno, a tuz po zakupie bylo jeszcze sporo miejsca :shock: :D zatem, jak cos kupowac, to z odpowiednim zapasem :idea: :D

[ Dodano: Wto 01 Sie, 2006 08:27 ]
a tak wogole, to proponuje przeniesc watek :lol:

Ghq
01-08-2006, 22:38
Przeczytalem ten temat i dzisiaj zamowilem: Lowepro nova 3 aw. Mam D50 +18-55 i 55-200.
chociaz na razie nie zamierzam wiecej obiektywow kupowac (zawsze tak sie mowi :P ).

Kyo
03-08-2006, 15:41
BTW.
Bo do d50 mi dorzucaja torbe nikonowska.
Ale jedyne co o niej wiem to jak wyglada :')
nie moge nigdzie znalezc co miesci :3

mozecie napisac?

BlingBling
03-08-2006, 15:47
Kyo moja nikonowska - od d50 miesci body + N18-70 + ladowarke pare plyt cd instrukcje i pare ksiazeczek:) pojemnta torba ale bezadziejnie wykonana w srodku - jakies wlochate cos... lepsze byloby sliskie bo nie zostawialoby kurzu itd.

Kyo
03-08-2006, 15:54
Dzieki za informacje :]

moze to moher...
wiesz
kraj to obyczaj :')))

BlingBling
03-08-2006, 15:56
ale jesli to na poczatek to ujdzie torba. Ja na razie ja mam i nei zmienie bo nie mam duzo obiektywow. Mam tylko 18-70 wiec na razie styka jesli kupie jakies tele i bedzie malo miejsca, zmienie... :) ale serio fajna torebeczka :)) chcesz, mam znajomego ma na sprzedaz za 5 dyszek nowke.

Kyo
03-08-2006, 17:04
Nie dzieki :P
I tak dostane do zestawu wiec egal.

LadyDi
04-08-2006, 01:29
Po co mnożyć byty, może lepiej od razu wybrać plecak na aparat?
Dzięki za radę :D Pewnie, że optymalnym wyjściem będzie plecak :) Lowepro Orion Trekker II wygląda sensownie, a w miarę tanio jest w Agito.pl (taniej niż na Allegro).
Pozdrawiam serdecznie :D

miron19j
04-08-2006, 09:30
Pewnie, że optymalnym wyjściem będzie plecak
to zależy :wink: jeżeli podczas focenia dużo się przemieszczasz, plecak bedzię najlepszy. Jeżeli nie, torba, nawet ta z zestawu wystarczy.
Ja do swojej mieszczę body D50, 28-105, 70-300, 50, pierścienie makro, konwerter, ładowarkę, mini statyw, filtry i całą masę drobiagów typu aku, kabelki. Przy umiejętnym pakowaniu ta torba jest niesamowicie pojemna.

Megazordon
10-08-2006, 00:32
Torba z zestawu może i jest pojemna, ale w torbach też chodzi o ochronę tego, co się w niej mieści, a ta nikonowska tak sobie sie pod tym względem prezentuje. Przydały by się grubsze i sztywniejsze ścianki, absorbujące energię uderzeń. Ale to tylko gratis... Inne firmy takich gratisów nie rozdają.

Ghq
10-08-2006, 12:58
torba LowePro Nova 3 AW jest b.dobra. Pojemna, trwala,Ale, nie polecam uzywac jej zamiast materaca nad jeziorem. Zaplacielem 190zl + kurier 16zl.=206zl ale warto.

miron19j
16-08-2006, 00:29
... ale w torbach też chodzi o ochronę tego, co się w niej mieści, a ta nikonowska tak sobie sie pod tym względem prezentuje. Przydały by się grubsze i sztywniejsze ścianki, absorbujące energię uderzeń...

jestem rónież posiadaczem torby firmy "photo technic" zakupionej w FOTOKONSORCJUM za całe 69 zeta. Pojemna, przegródki regulowane, kilka kieszeni różnej wielkości, ścianki wypełnione pianką. A na pokrywie paski do przypięcia czegoś długiego np. statywu.
Mieszczę w niej cały swój sprzęt. Tylko że przez to jest potwornie ciężka :( Na krótsze wypady preferuję systemowego gratisa.