Zobacz pełną wersję : Jaki Grip do D80
seb@stian
15-01-2009, 21:47
Witam wszystkich!
Zamierzam w najbliższych dniach dokonać zakupu na Allegro gripa do Nikona D80.
Zainteresowały mnie dwie pozycje.Mianowicie oryginalny Nikona MB-D80 oraz jego zamiennik Battery Pack PRO z wyświetlaczem LCD. Cena tych dwóch gripów jest praktycznie taka sama(w granicach 330zł +-10zł).
Pytanie brzmi który bardziej się opłaca kupić? Markowy czy zamiennik z dodatkowymi funkcjami(bardzo podoba mi się np: możliwość ustawienia długich czasów naświetlania z dokładnością do 1s. (maksymalnie 100 godzin).
Szczegóły tego drugiego znajdziecie na tej aukcji: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=522932779
Jeśli ktoś posiada takowy zamiennik lub MB-D80 to proszę o opinie - każdą!
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
jakis miesiac temu tez mialem podobny dylemat i zdecydowałem sie na orginalny nikonowski, nie zaluje i jestem bardzo zadowolony,zastanów sie czy potrzebujesz dodatkowego pochlaniacza energii jesli chodzi o zamiennik ( wyswiatlacz),czy funkcje typu stoper i kalendarz są Ci potrzebne w gripie.pozdrawiam
Poczytaj tutaj: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=69
sokrates
15-01-2009, 22:21
polecam oryginał - ile będziesz używał tych funkcji gripa delty? raz, 2 razy ??? do długich czasów naświetlania lepiej nada się wężyk - bo przy czasie 2 czy 3 minut nieistotna jest dokładność co do sekundy - a 100 godzin??? hmmmm brak praktycznego zastosowania
tylko oryginał prosto od nikona, koledzy dobrze radzą
Nie kupuj żadnych zamienników, tylko orginał.
Tak samo jak moi przedmówcy - Tylko oryginał!
korzen121
15-01-2009, 23:03
widzę że jestemy zgodni ja mam takie hasło i proponuję wszystkim: "nie bawię się w półśrodki" a zamiennik jest w tym momencie półśrodkiem:) only oryginalny Nikon MB-D80:)
Witam wszystkich!
Markowy czy zamiennik z dodatkowymi funkcjami(bardzo podoba mi się np: możliwość ustawienia długich czasów naświetlania z dokładnością do 1s. (maksymalnie 100 godzin).
gdzieś na forum było że d80 można nastawić maxymalnie na 30 minut więc te 100 godzin lepiej potraktować z przymrużeniem oka. Kup oryginał
Z własnego doświadczenia - TYLKO oryginał. Miałem swego czasu 80-tkę, że łapy mam spore grip był oczywistym rozszerzeniem dla body. Decyzji nie żałowałem nawet minuty.
Dwa zamienniki jakie miałem okazje „ potestować” tylko mnie utwierdziły w wyborze.
Z 80-tką, grip w dużej mierze trzyma sztywność przez ten tubus, który wchodzi w miejsce baterii. Im jest gorzej spasowany – luzy, tym bardziej będzie Ci tańczył na puszce. Zamienniki mają z tym spory problem. Następna sprawa gumy – po nich widać, na czym oszczędzano w zamiennikach. Ogólnie sztywność to nie jest to, co w zamiennikach tygrysy lubią najbardziej ( trzeszczą najnormalniej w świecie). Jeszcze taka sprawa dla mnie akurat była istotna, bo kupowałem gripa wiedząc, że będę go w jakiejś tam perspektywie odsprzedawał. Po wystawieniu na allegro sprzedałem oryginał dosłownie w pół godziny.
Też stałem przed takim dylematem. I powiem krótko - ORYGINAŁ.
Psychotrop
16-01-2009, 10:59
też wątpliwości były, ale już ich nie ma - kupiony na forumowej giełdzie, czeka na odbiór osobisty - ORYGINAŁ :)
sokrates
16-01-2009, 11:45
i jeszcze małe sprostowanie - żeby nie było że ślepo brnę hasłem "tylko oryginał" - nie mam nic przeciw zamiennikom, jeśli tylko jakość jest odpowiednia, baaa nawet jestem skłonny wydać więcej za zamiennik niż oryginał byle by był wart tego. Na polu gripów, tudzież lamp konkurencja (w sensie zamienników) niestety się nie popisuje. Ze szkłami niestety podobnie jest, ale tu zdażają się rodzynki - może nie lepsze od Nikona ale warte swojej ceny. Reszta to półśrodki....
Zgodnie z szanownym gronem przedmówców - oryginał. Też sie zastanawiałem, też brałem pod uwagę zakup Delty i też wybrałem grip Nikona z prostej przyczyny - bo to Nikon!
Psychotrop
16-01-2009, 15:07
wybrałem grip Nikona z prostej przyczyny - bo to Nikon!
to akurat nie wiem czy ma coś do rzeczy ...
po prostu nikon leży lepiej w łapie, nie ma "lekko" kanciastych łączeń, delte jak miałem w ręce, to miałem wrażenie że w lecie gdyby mi się ręka spociła to mogłaby się wyśliznąć, solidność wykonania i materiałów użytych w nikonie jest (przynajmniej na oko) dużo lepsza.
a że cenię sobie komfort psychiczny i lubię jak coś sprawia wrażenie solidności to i wybór padł na nikona :)
seb@stian
16-01-2009, 17:25
Dziękuję wszystkim za swoje uwagi. Widzę, że nie daliście krzty nadziei na jakąkolwiek wartość zamiennika, ale swoje powody każdy ma. Przychylę się do Waszych doświadczeń i wybiorę oryginał. Faktycznie nie warto kusić się na takie "bajerki" jak zegarek, kalendarz czy stoper - od tego są inne urządzenia, a co do czasów naświetlania to pozostanę przy wężyku - oczywiście oryginalnym :-D i niezawodnym.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję! do następnego... :smile:
Nie znam jakości zamienników ale...oryginału (chyba bardzo podobny do MB D200) również polecać nie można bo jest po prostu kiepski. Plastikowa wydmuszka, otwarta z tyłu, bardzo giętka. Wypacza się zarówno dolna ścianka z gniazdem statywowym jak też górna płytka skrywająca zębaty mechanizm śruby mocującej. Po połączeniu z korpusem jest na tyle elastyczny, że o poprawnej pracy na statywie można zapomnieć, zwłaszcza z cięższym obiektywem, bez własnego mocowania. W tej sytuacji nie mogę wykluczyć, że niektóre zamienniki być może są lepsze.
Kundzior
02-02-2009, 23:58
Ja posiadam Grip Delta Pro do 80 i powiem Wam ze teksty w stylu tylko NIKON bo to NIKON to jest jakiś cynizm. Delta niczym nei ustępuje nikonowi a miałem oba w rękach. Spisuje się świetnie, na statyw za miękki. tak jak nikon.
stachmuszel
03-02-2009, 10:53
Ja posiadam Grip Delta Pro do 80 i powiem Wam ze teksty w stylu tylko NIKON bo to NIKON to jest jakiś cynizm. Delta niczym nei ustępuje nikonowi a miałem oba w rękach. Spisuje się świetnie, na statyw za miękki. tak jak nikon.
Też jestem tego samego zdania co i kolega Kundzior.
Niestety takie trendy na tym forum ma miejsce...
Pozdr.
Jerzy Moryń
03-02-2009, 23:32
Mnie pożera baterie
Kundzior
04-02-2009, 00:00
Co do wady prądożerności jest na to rada użyj szukarki.
Stach2008
04-02-2009, 07:12
Też jestem tego samego zdania co i kolega Kundzior.
Niestety takie trendy na tym forum ma miejsce...
Pozdr.
Tu nie chodzi o tendy. Po prostu trafiły się Wam Delty dobrze wykonane. I bardzo dobrze. Bo sporo jest ludzi którzy na nie narzekają. Natomiast nie słyszałem żeby ktoś narzekał na oryginalny grip Nikona.
Nie zrozumcie mnie źle - nie chce z Wami walczyć że Delta jest do du.. a Nikon jest OK.
Każdy kupuje to na co go stać. Trzeba pamiętać tylko że Delta to jednak "zamiennik"
Jeśli chodzi o statyw to na oryginale jest wszystko ok - pewnie i stabilnie (sigma 18-200 DC OS HSM)
Inna sprawa że grip z zegarkiem i kalendarzykiem:neutral: przymocowany do Nikona D80 czy D90 jakoś mi nie pasuje i raczej nie wpływa pozytywnie na wygląd aparatu. No ale każdy traktuje swój sprzęt tak jak uważa za słuszne...
Ja w swojej 80 mam delte jestem z niej bardzo zadowololny uzywalem sporadycznie ale nigdy nie mialem z nia problemow.
Beda ja wstawial na gielde razem z body zaraz i powiem wam ze zostawia po mnie dobre wrazenie.
Kundzior
04-02-2009, 11:55
Kalendarzyk fajny bajer, najbardziej fajowy w tej delcie jest interwał.
tak ale różnica w cenie między orginałem a taką deltą nie jest za duża. trzeba sie po prostu zastanwoić czy tą stówkę poświęcić na wygodę i pewność że sprzęt nas nie zawiedzie, czy dać sobie spokój z onanizmem sprzętowym i zostawić kase na szklarnię...
Kundzior
05-02-2009, 02:27
Tak jak napisałem wcześniej, jakość ta sama. Mam widocznie udany model wszystko działa jak należy, aku trzymają długooooo....
krupcia22
13-02-2009, 02:45
witam
nie chce zakladac nowego watku wiec sie podepne :)
czy w MB-D80 jest od spodu gwint zeby przykrecic np statyw...pasek itp...?
velaskez
13-02-2009, 04:26
Pasek masz przypięty do aparatu:-P A gwint do statywu jest oczywiście:) Nawet ostatnio używałem.
krupcia22
13-02-2009, 05:52
no nie do konca....nie chodzilo mi o pasek na szyje ale na pasek-raczke z boku do poprawienia uchwytu.... nie wiedzialem jak to nazwac.... ale dziekuje za odpowiedz
elektronik_tk
03-03-2009, 21:45
Witam!
Gdzie w Poznaniu można dostać MB-D80? W ostateczności zamówię przez neta w ciemno, ale jeśli by nie było przepaści cenowej to wolę na miejscu w sklepie...
A ja mam gripa od delty i mi rewelacyjnie śmiga.
Co do pewności i jakości to wystarczy przytoczyć serwis nikona i tu będzie widać jakość Nikona.
Tak się zastanawiam koledzy czy do swoich aut używacie tylko oryginalnych części?
No i tylko w serwisie autoryzowanym?
W Delcie PRO Interwał jest zarąbisty, zwłaszcza jak się fotografuje niebo w nocy.
Bateryjkę mam także Delty i b.ładnie trzyma.
Pzdr
PS
Fajnie to wygląda jak kolega pisze tylko oryginał, a w stopce ma obiektyw Sigmy :-)
K.Piechowicz
09-03-2009, 14:03
nie narzekam na półśrodek ;) a zegarka czy komórki nie noszę w plenerze i grip z LCD bardzo sie przydaje ;) a ze jest zasilany dodatkową baterią płaską to mam zegarek :) ale nie dla tego bajeru kupiłem gripa...