Zobacz pełną wersję : Smugi gwiazd - pytanie techniczne
Witam!
Mam pytanie techniczne jak "dobrze" skleić kilka zdjęć ze smugami gwiazd tak żeby były połączone dobrze i efektu nie zepsuć. Przykład takiego zdjęcia ze smugami. (http://www.digart.pl/zoom/2286918/index.html) Mam takie zdjęcia ale nie wiem jak to dobrze zrobić. Proszę o jakieś dobre rady lub skierowanie gdzieś na jakiś tutorial albo obszerniejszy opis. Na google ani na forum nie znalazłem nic co by mogło mi pomóc. Może Wy macie jakieś doświadczenia lub linki w tym temacie?
A ja się pytam się jak ominąć problem nagrzewającej się i smużącej matrycy przy długich ekspozycjach ;(
A ja się pytam się jak ominąć problem nagrzewającej się i smużącej matrycy przy długich ekspozycjach ;(
albo naświetlać krócej albo kupić analoga
Loki_p o tym kiedyś pisał. Z tego co pamiętam to robił po kilkanaście ekspozycji, gwiazdy takie szybkie nie są, więc "dziur w trasie" nie będzie ;) No i aparat trzeba wmurować w podłoże :)
Mroczkowy, gdzies na necie byl progz do klejenia star trails'ow, poszukaj w googlach ;) edit: -> http://www.startrails.de/ chyba tu, musisz sprawdzic.
eskade1, mozesz zrobic interwal z krotszymi czasami i potem skleic wszystko w jeden obrazek.
bu ke qi, ni ting dong wo de hua ma? ;)
I pokaz lepiej co Ci wyszlo ;)
Aby zarejestrować taki ruch jak na przykładowym zdjęciu to wystarczy około 20 min naświetlania...
Robić zdjęcia na mrozie ;)
Polecam dużo krótkich ekspozycji o późniejsze złożenie całości :)
Polecam dużo krótkich ekspozycji o późniejsze złożenie całości :)
no własnie tak zrobiłem, ale teraz jak to dobrze złożyć? niestety ten program od shaolin'a nie daje takiego efektu jaki myślałem, nakłada na siebie zdjęcia w przezroczystości i te pierwsze gwiazdy są już za blade i mało widoczne :P
Używałem tego programu i spisuje sie świetnie. W PS uzyskasz ten sam efekt mieszając warstwy w trybie "jaśniej". Składając kilka ujęć musisz pamiętać że jasność finalna będzie taka jak na najjaśniejszym zdjęciu składowym. Dlatego dobrze jest jeśli każde zdjęcie jest naświetlone tak samo.
Używałem tego programu i spisuje sie świetnie. W PS uzyskasz ten sam efekt mieszając warstwy w trybie "jaśniej". Składając kilka ujęć musisz pamiętać że jasność finalna będzie taka jak na najjaśniejszym zdjęciu składowym. Dlatego dobrze jest jeśli każde zdjęcie jest naświetlone tak samo.
hmmm no właśnie, to może przez to :P czlowiek uczy sie całe życie ;) dzięki za info jeszcze sobie nad tym posiedzę