PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 50-150/2.8 II APO HSM EX DC

Tomaj_90
14-01-2009, 12:52
Jako etatowy pechowiec przedstawiam nową opowieść.
W temacie widać o co chodzi. Otóż nabyłem to cudo u idiotów, ostatni egzemplarz z gabloty. Obiektyw przetestowałem w sklepie i już na oko było widać dość mocny FF, szczególnie przy 150mm. Dostrzegłem też, wadę, lub bardzo widoczną aberację przy tych 150. Fotografowany czarny tekst na białym lub szarym tle, zamiast ładnie się rozmywać zalewa się czerwnienią, bliżej puszki, niebieskozielenią, dalej puszki, przechodząc aż w całkowitą czerwnień i niebieskozieleń. Wszystkie czarne elementy które na foto wyszły już jako cienkie, tracą swoją barwę. Jest to dość drażniące, bo nagle traci się szarość i czerń, a foto dostaje dziwnego zafarbu.
Nie przejąłem się tym znając opinię, dość pozytywną o serwisie sigmy. Wysłałem natychmiast majla i dzisiaj dostałem odpowiedź (fragment):
Proszę przysłać obiektyw wraz z używanym body do naszego serwisu w celu wykonania kalibracji oraz diagnozy Sigmy. Do obiektywu proszę również dołączyć kartę gwarancyjną, dowód zakupu, opis usterki i dane kontaktowe z numerem telefonu. Gwarancyjna wysyłka odbywa się spedycją DHL na koszt serwisu...

I w tym momencie trochę się wkurzyłem, bo brak było w majlu odpowiedzi na moje najważniejsze pytanie, jak długo to trwa, a dodatkowo nie uśmiecha mi się wysyłać nowej puszki. Dzwonię więc do serwisu gdzie zgłasza się miła pani i informuje, że są zawaleni sprzętem i cała operacja z wysyłkami będzie trwała ok. 14 dni. Czyli wysyłam w poniedziałek, dostają we wtorek, obiektyw trafia w kolejkę i do systemu i być może w piątek zabierają się do pracy. Kalibracja trwa ok. 2-3 dni (czas przebywania w serwisie).
Teraz zadaje sobie pytanie, co będzie jeśli szkło będzie wadliwe i ten zafarb, to już nie aberacja a wada. Czas naprawy przedłuży się do np. 3 - 4 tygodni, a co wtedy z moją puchą, która i tak będzie im potrzebna. Wygląda na to, że można przypadkiem pozbyć się zabawki na miesiac.

Nie pamiętam kto, ale ktoś tu już kilka razy napisał:
nie kupujcie kundli
i chyba ma sporo racji albo duże doświadczenie.

Jak to jest, że to już drugi dość drogi obiektyw który wykazuje u mnie FF, a tani Tamronik za całe 150zł ostrzy jak nikkor. Dlaczego ten tamronik z poza polskiej dystrubucji działa prawidłowo, a tamron i sigma z polskiej dystrybucji już nie. Może sprzęt sprowadzany do nas jest niezbyt jakosciowy....

Dołączam do nowej grupy użytkowników i od dziś mam nowe hasło:
nie warto kupować kundli

Jeszcze przez dizeń lub dwa przemyślę co zrobić z nowym kundlem.

Witusch
14-01-2009, 13:07
1. Dlaczego kupiles obiektyw wiedzac, ze jest wadliwy?
2. Myslisz, ze kalibracje obiektywu Nikon zrobi bez puszki?
3. Myslisz, ze u Nikona odbedzie sie to szybciej?
4. Obiektywy Sigmy z serii EX sa bardzo dobrej jakosci, optycznie czesto niewiele odstaja lub czasem nawet przewyzszaja swoje odpowiedniki nikonowskie.
5. Sam sobie jestes winien, a masz pretensje do alternatywnych producentow optyki, zamiast sie cieszyc, ze daja nam mozliwosc zakupu za mniejsze pieniadze lub tez produktow ktorych nie ma w ofercie Nikona (Sigma 50-150)
6. Kupowac to tez trzeba umic ;)
7. Mimo to, wyrazy wspolczucia.

dame
14-01-2009, 13:57
Dołączając się do wypowiedzi Wituscha dodam, że osoba którą cytujesz z tymi kundlami, ostatnio wycofywała się z tych słów po zakupie superhiper N24-70.

carl00s
14-01-2009, 14:33
coz - w tej sytuacji to chyba jednak sam sie prosiles o tego pecha. Co prawda - czesciowo mege Cie zrozumiec - kasa w lapie az parzy, obiektyw wymarzony stoi przed nosem na polce, no kurde - kupowac! Kupowac! a pozniej - gorzkie zale po zakupie. Otoz kolego - powinienes grzecznie podziekowac w momencie kiedy tylko stwierdziles ze cos jest nie tak. Tzn - nei mowie, ze masz byc specem, ale w sklepie dla idiotow tak wlasnie jest - ostatni w gablocie na 90% ma jakis feler, a jesli jeszcze potwierdzila to Twoja obserwacja i test w sklepie - powinienes odpuscic. I fakt - kalibracja szkla pod puszke trwa chwile - ale przeciez skoro zdecydowales sie na szklo sigmy - mogles poczytac na stronach procentrum jak odbywa sie procedura reklamacji, kalibracji, naprawy gwarancyjnej... no slowem mogles sie przygotowac...

i nie nzawalbym Sigmy "kundlem" - to bardzo dobre szkla, zwlaszcza seria EX. Tak samo serwis Sigmy w polsce - ja jestem bardzo zadowolony - naprawiajac lampe uporali sie w niecale 3 tygodnie.
Takze kolego - pretensje nie do swiata - do siebie:).

sąsiad
14-01-2009, 15:59
chyba trochę się zapędziłeś, FF BF w cyfrze był i prawdopodobnie będzie i nie jest to wyłącznie kwestia Sigmy, bo Nikon prezentu Sigmie by nie robił udostępniając kalibracje w D300 (czy canon np w50D)
co do jakości 50-150 to obejzyj sobie zdjęcia, które robił "dyziek" tu masz trochę ale jak poszukasz jest ich duzo więcej http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76694 dla mnie szkło jest OK
odpowiedź serwisu - a cóż mieli Ci odpisać

Tomaj_90
14-01-2009, 18:36
Bo mnie zaraz zabijecie :) Nigdy nie mówiłem, że obiektywy innych firm są złe, ale teraz jednak zmieniam zdanie, coś jest nie tak. Cofając się pamięcią, do canona miałem trzy szkła tamrona (Niemcy), sigme (Niemcy) i canona (Polska), żaden nie miał jakiejkolwiek zauważalnej wady AF.

Kupiłem bo do 15 stycznia w MM jest promocja 20 rat 0%, czyli cena sprzętu /20. Trudno nie skusić się na taką promocję ratalną. Niestety na dwa MM w Pozku była tylko jedna sztuka. Błąd FF zauważyłem w sklepie, ale przebarwienia czy aberacje z przypadku, w domu, jak pstryknąłem listwe zasilająca, kremowego koloru z czarnymi napisami. Nie mogłem więc siedzieć cały dzień w sigmapro centrum i wybierać ten jeden idealny. Liczę się też ze sporą ilością szkieł z FF czy BF, ale tylko tym i pod warunkiem szybkiego usunięcia tej wady.
Znienawidzony serwis tamrona proponował mi usunięcie FF maks w dwa tygodnie bez przesyłania puszki.
Zachwalany serwis sigmy w podobnym czasie ale po przesłaniu z puszką. Wcale nie jest tak różowo zważając na logo EX i cenę ponad 2 tys. Jeśli serwis się nie wyrabia to dystrybutor powinien pomyśleć nad drugim punktem serwisowym. Warunki gwarancji oczywiście na duży plus dla sigmy o ile będą respektowane przez serwis.

Napisałem tego posta, żeby nie było samych przechwałek sigmy. Jest sporo takich osób jak ja, którzy zmienili system, nie tylko dla ładniejszych fotek, ale również dla mniejszego strachu przed zakupem wadliwego osprzętu.
Życie jednak pokazuje co innego. Miałęm wyjątkowe szczęście z C lub mam wyjątkowego pecha z N. Nie wiem pod jakim kątem to rozpatrywać.

Poniżej dwa wycinki, nieco skompresowane w jpg, ale nadal widać to co mnie tak zastanawia.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bastylia.com/NKP/S50-150/czerw.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bastylia.com/NKP/S50-150/ziel.jpg)

Niestety to widać dość mocno, nawet bez oglądania fotki w 100%, mam włączone zmniejszanie fotek do rozdz. monitora i wylazło aż w oczy biło.

A teraz odpowiem na kilka pytań :)

Kupiłem świadomie z FF bo nie było wyboru a ponoć serwis sigmy radzi sobie z tym szybko i sprawnie.
Jeśli w nikonie miałbym FF lub BF, to bym nie kupił takiego szkła, byłyby ot za drogie na wady. Do nikona śmiało
wysłałbym szkło i puszkę. Sigma to już serwis zewnętrzny nie mający nic wspólnego z puszką nikona i w razie uszkodzenia jej mogą zacząć się problemy. Nikon będzie zobowiązany do naprawy, zwłaszcza że mam gwarancję na puche. Co zrobi serwis zewnętrzny w przypadku uszkodzenia? Skąd mam wiedzieć co oni będą z puchą robić...

A mam pretensje do alternatywnego producnta optyki, bo powinien zadbać o bardzo sprawną i szybką naprawę, a przede wszystkim a jak najmniejsze występowanie tego typu wad.

Żeby "umieć" kupować trzeba mieszkać w Wawie lub na Śląsku, albo koło serwisów, bo tam najwięcej jest szkieł od ręki gdzie można przebierać i wybrzydzać :D No i oczywiście mieć pełny portfel :)

pyetya
14-01-2009, 18:40
miałem tą sigmę w ręku, widziałem efekty - baaardzo fajne szkło moim zdaniem

carl00s
14-01-2009, 18:49
niekoniecznie. Z koszalina do warszawy i spowrotem to kwestia 100 PLN - PKP. a tam masz procentrum gdzie mozesz wybrzydzac caly dzien. Serwis? Z wielkopolskiego daleko do gdyni nie masz, ponadto kurierzy to zalatwiaja prawda? A mowienie, ze byly raty, ze bylo costam... No wlasnie zaoszczedziles na zakupie. Ale za to napytales sobie problemow.

Co do samej wady - wrzuc zdjecia z puszki bezposrednio tylko zmniejszone - bez cropa - to co pokazales to sie nadaje do smietnika.

Witusch
14-01-2009, 18:54
1. Kupiłem świadomie z FF bo nie było wyboru a ponoć serwis sigmy radzi sobie z tym szybko i sprawnie.
Jeśli w nikonie miałbym FF lub BF, to bym nie kupił takiego szkła, byłyby ot za drogie na wady. 2. Do nikona śmiało
wysłałbym szkło i puszkę. Sigma to już serwis zewnętrzny nie mający nic wspólnego z puszką nikona i w razie uszkodzenia jej mogą zacząć się problemy. Nikon będzie zobowiązany do naprawy, zwłaszcza że mam gwarancję na puche. 3.Co zrobi serwis zewnętrzny w przypadku uszkodzenia? Skąd mam wiedzieć co oni będą z puchą robić...

4. A mam pretensje do alternatywnego producnta optyki, bo powinien zadbać o bardzo sprawną i szybką naprawę, a przede wszystkim a jak najmniejsze występowanie tego typu wad.

5. Żeby "umieć" kupować trzeba mieszkać w Wawie lub na Śląsku, albo koło serwisów, bo tam najwięcej jest szkieł od ręki gdzie można przebierać i wybrzydzać :D No i oczywiście mieć pełny portfel :)

1. Tego wlasnie kompletnie nie rozumiem, to chyba lepiej kupic na allegro lub ebayu za 1/2 ceny z gwarancja i zaryzykowac. Przynajmniej masz jakas szanse, ze trafisz dobrze.
2. Wczesniej miales pretensje do serwisu Sigmy, ze wymaga przyslania szkla z puszka, Nikonowi wolno a Sigmie nie?!?
3. Jak zepsuje, to zaplaci, ale jeszcze nigdy nie slyszalem o takim przypadku.
4. Sigma akurat ma bardzo dobry serwis, wpadki trafiaja sie wszedzie, ale u Sigmy rzadko.
5. Wcale nie trzeba mieszkac w Warszawie, albo na Slasku, wystarczy kupic w internecie, ja swoja kupilem z internetu, uzywana jeszcze na gwarancji za jedyne 350 euro (wtedy euro bylo po 3 zl). Poprosilem sprzedajacego o pare sampli z exifem i wiedzialem co kupuje. Szklo jest swietne!

Tomaj_90
14-01-2009, 19:24
A tu nie chodzi o oszczędzanie kasy tylko o spłatę w jakimś czasie, jakie to ma więc powiązanie z taniością? Kupiłem w normalnej cenie z tą małą różnicą, ża zamiast wywalić gotówkę spłacę to sobie w 20 ratach bez jakichkolwiek kosztów. I o to właśnie w tym zakupie chodziło ! Coraz rzadziej kupuje przez allegro, bo coraz częściej trafiam na cwaniaczków udających że wszystko jest ok. Na allegro zazwyczaj dobra cena to, sprzęt poza polską dystrybucją i tylko rok lub dwa gwarancji, i do tego brak faktury, bez której ja nie kupuje sprzętu. Kupując używke i trafiając na felerny różnie to się może skończyć, mogę stracić. Kupując nówkę mogę oddać do sklepu lub do serwisu, po co więc jeszcze bardziej ryzykować.

Do Gdyni mam dość daleko, jakieś 700km w dwie strony (200zł i 8-10 godz. autem). PKP u mnie nie ma, a PKS to z przesiadkami w nieskończoność :D

Nie jestem zachwycony serwisem sigmy, bo liczyłem na naprawę bez udziału puchy w okresie 2, moze nawet 3 tygodni, tyle bym poczekał bez przeszkód i z tym się liczyłem. Jednak jak już chcą z puchą to powinni się uwinąć w tydzień a nie dwa.

Ta sigma mi najbardziej pasuje, wolałbym tamrona, ale on nie ma odpowiednika.

Tutaj foto w pełnej postaci - link
http://www.bastylia.com/NKP/S50-150/_2009-01-13_23-10-14.JPG

carl00s
14-01-2009, 19:36
no, procedure testowa to masz normalnie...
Wez zrob test bateryjek, karty na BF/FF przy uzyciu karty testowej i przestrzegajac zasad, dopilnuj pola ostrosci tak, zeby bylo srodkowe...

I wtedy pokaz wynik. Tak, jak robisz sobie jakies zdjecie, jakiegos czegos, pod jakims tam katem - nie spodziewlabtm sie wynikow.

Aha - i ta sigma powyzej 130 mm ma pewne odchyly.

Tomaj_90
14-01-2009, 19:39
Na FF i BF robie test wg karty i bateryjek, dodatkowo test twarzy - ostrze na coś i patrze co się wyostrzyło. Na 100% jest mocny FF.

To foto pokazuje przebarwienia albo aberacje (choć tak mocnej jeszcze nie widziałem), a nie FF czy BF :)

Ale jak już piszesz to masz wycinek z testu bateryjek. Od prawej do lewej są przesunięte do przodu o 50% swojej średnicy. Ostrzenie na środkową, a jak widać nawet ta bliższa po lewej nie jest ostra. Nawet T70-200 nie miał takiego FF.

Llink bo sie forum rozjedzie:
http://www.bastylia.com/NKP/S50-150/FF.jpg

carl00s
14-01-2009, 19:44
to foto nic nie pokazuje - jedynie to, ze robisz test w niekoniecnzie powtarzalnych warunkach, z kiepskim oswietleniem - przy kiepskich nastawach - czyli nie maja porownania do niczego. Zobacz jak robia testy chocby na optycznych i tak sie pobaw.

Witusch
14-01-2009, 19:46
Dokonales wyboru, masz to czego chciales... W Twoim przypadku nie ma nic o czym nie wiedzialbys (FF/BF) lub nie moglbys wiedziec (o regulacji w Serwisie Sigmy jest na forach w internecie na kilka dni czytania) przed zakupem, wiec nie rozumiem Twojego wzburzenia. Dla mnie temat wyczerpany, jeszcze raz, mimo wszystko wyrazy wspolczucia.

Tomaj_90
14-01-2009, 19:55
Umieściłem tego posta czysto informacyjnie i nie liczyłem na jakiekolwiek porady etc. Tylko po to, żeby w przyszłosci ktoś kto się pokusi o świadomy zakup szkła z FF czy BF (bo to staje sie normą), wiedział czego oczekiwać po serwisie sigmy. Przy okazji umieściłem wycinki i link do foto, na którm widać solidną "aberację".
Hmmm a że sie wątek rozkręcił... :)

lewAp7
14-01-2009, 20:05
Świadomie kupujesz "wadliwy" towar i masz o to pretensję do wszystkich tylko nie do siebie? Pomimo tego, że chcą Ci tą wadę usunąć w ciągu "przepisowych" 14 dni, nadal psioczysz na firmę? Boli, bo body musisz wysłać? Przecież oni nie ukrywają, że do kalibracji obiektywu potrzebują aparatu! Na forum też o tym jest sporo!
Po mojemu, to szukasz kozła ofiarnego na siłę... spójrz w lustro - znajdziesz "winowajcę" szybko!

Na pocieszenie: u mnie kalibracja z wysyłką trwała 6 dni.

Tomaj_90
14-01-2009, 20:15
No właśnie to jedyna rzecz, która mnie wkurza, że muszę wysłać z body :D

dame
14-01-2009, 20:20
No właśnie - jeszcze nie oddałeś obiektywu do serwisu, a już psioczysz że za długo. Nie zauważasz pewnej ironii? :>

Akurat ja wysłałem swoje szkła do serwisu sigmy(w trójmieście) kurierem w poniedziałek, a tego samego tygodnia w piątek już pakowałem ją na wyjazd ;-)

Jedna uwaga mi się nasunęła - co do aberracji. Wydaje mi się, że wzmożone aberracje również są efektem błędów AF. IMHO powinny być mniejsze po skorygowaniu szkła.

carl00s
14-01-2009, 20:24
bylo poczytac przed zakupem... Nie wiem jak ty, ale jak ja decyduje sie wydac x tysiecy PLN, to staram sie dowiedziec jak najwiecej o tym, na co wydaje (wliczajac wszystko, czyli serwis, opinie uzytkownikow, jakos itp itd.). Ale juz nie o tym - ja serwisowi sigmy ufam, mam z nimi swietny kontakt, specjalista ktory tam pracuje, p. Mariusz to naprawde komunikatywny, konkretnyfachowiec, ktory wie co mowi, a nie mowi co wie, wiec naprawde nie mialbym stresu gdybym musial tam wyslac puche. A chyba nawet bede musial, bo moja sigma (zreszta w ktorej naprawie pogwarancyjnej pomagal mi Specman z sigmy) wykazuje jakies lekkie BF...

Wez sie w garsc chopie, wydmuchaj nosa, spakuj ladnie body i ubezpieczona paczka wysylaj wraz ze szklem. O ile wogole jest po co wysylac, bo nadal nie jestem pewien tych Twoich testow....

Tomaj_90
14-01-2009, 20:33
Troche na to liczę, że te aberacje sie zmniejszą bo niezbyt ciekawie to wygląda. Przynajmniej w testach na photozone całkiem przyzwoicie się prezentuje - porównuje do tokiny która miała u mnie zagościć.
Psiocze na to że chcą puszke. Jak znam życie będzie mi potrzebna w czasie kiedy zagości u sigmy.
W pn wysyłam, jak sie DHL doczłapie do mnie.
Jak do tej pory mam dobre zdanie o serwisach LG i Samsunga i całkiem doskonale wypada serwis techcniczny www na nikon.pl, odpowiadają szybko i konkretnie, ach bym zapomniał o canonie, zrobili szybko.

Jaki będzie czas naprawy to na pewno tu napiszę.

czto
14-01-2009, 22:36
Abstra****ąc od problemów autora wątku, ciekawą rzeczą jest, że serwis Tamrona kalibruje FF i BF bez konieczności przesyłania body?!

Tomaj_90
14-01-2009, 23:40
Dość sporo w necie znalazłem na temat kalibracji tamrona i faktycznie robią to sprawnie, szczególnie w niemcowie, bez body. To może teraz pytanie w drugą stronę, po co innym body jak można bez?
I tego zwykli zjadacze chleba sie nie dowiedzą.. :)

Tomson83
16-01-2009, 20:41
Otóż nabyłem to cudo u idiotów, ostatni egzemplarz z gabloty. Obiektyw przetestowałem w sklepie i już na oko było widać dość mocny FF, szczególnie przy 150mm. Dostrzegłem też, wadę, lub bardzo widoczną aberację przy tych 150. .

Kupiłem miesiąc temu to szkiełko, u idiotów zresztą... Zakup poprzedziło tygodniowe latanie po sklepach, testowaniu poszczególnych egzemplarzy, wysyłaniu próbnych zdjęć znajomemu, który w fotografie bawi się dobrych kilka lat (Dzięki Przemo :-D). Wybraliśmy model bez wad. Wydało mi się to dość dziwne i żenujące, że człowiek musi robić takie akrobacje i wiem, że jest to frustrujące przetrzymanie zawodnika dysponującego kasą na nowe szkiełko... Jednak wtedy trzeba było zostawić ostatni model na półce...

Tomaj_90
23-01-2009, 20:59
W poniedziałek wysłałem i dzisiaj dostałem.
Przed wysyłką AF działał jakby wewnątrz był młoteczek, szybko ostrzył, robił stuk i gotowe. Teraz jest ciszej a to za sprawą nawet kilkukrotnego doostrzania. Nie ma już odgłosu puknięcia, jest za to ich cała masa ale znacznie cichszych. Nie wiem co przeprogramowali ale teraz AF jest wyraźnie wolniejszy, ale nadal dość szybki. W tej chwili ostrzenie przypomina sigmę którą miałem w canonie bez hsm, gdzie ostrzenie było robione w kilku kroczkach.
Wstępnie przeprowadziłem kilka testów na nefie bez wyostrzania. 50 - ostrzy dobrze (wcześniej podobnie), 70 dobrze (wcześniej FF), 100 dobrze (wcześniej FF), ~125 źle (wcześniej jeszcze gorzej), 150 gorzej niż źle (wcześniej tragicznie). Zauważyłem zmniejszenie zjawiska FF w zakresie 100-150, ale nadal jest, jeszcze nie wiem jak mocno i czy w ogóle zostało to skorygowane. Musze poczekać aż córa będzie spała bo teraz rozkładanie statywu jest niebezpieczne :)
Aberacja jakby troszkę się zmniejszyła ale jest nadal bardzo duża. Dokładnie porównam już jak będzie na statywie.

Tomaj_90
23-01-2009, 23:54
Hmmmm co by tu powiedzieć o serwisie sigmy? Szybko wykonali usługę kalibracji i nic nie zniszczyli, to chyba duży plus sigmy, przynajmniej tego oczekiwałem po tak zachwalanym serwisie.
Co do samego szkła, to wykonałem kilkadziesiąt fotek bez wyostrzania w nefie ze statywu zachowując wszelkie zalecenia, kąty etc. Już mam ich nieco dość. Mój ulubiony test bateryjek przesuniętych, każda o 50% średnicy do przodu, pokazał rozmycie powyżej 100mm. Test białej kartki z nadrukowaną kratką 1x1cm wyraźnie ukazuje silne mydlenie w środkowej części obrazu i wyostrzenie po zew, powyżej 100mm - test do f5,6. Fotki Focus test chart, dopiero przy f8 pokazują, że trafia w punkt. Na wszystkich fotkach, zwłaszcza pow. 100mm widać wyraźnie, rozmycie/mydlenie środkowej części obrazu. Bardzo nieprzyjemne zjawisko. Ogólnie do f4 w całym zakresie jest słabo, a przy f2,8 jest bele jak.
Porównałem sobie też Sigme z Tamronem 55-200/f4-5,6 przy ogniskowej 70-200 (do 150 sigma) i tutaj dość zaskakujące wyniki. Tamron nie wykazuje jakiejkowliek widocznej aberacji, co mocno widoczne jest w sigmie. Dodatkowo na jego plus, to świetna ostrość w całym obrazie i znacznie lepsza jakość/rozdzielczość. Śmieszne, żeby obiektyw za 129zł wygrywal jakością obrazu z droższym o ponad 2000zł.
Tylko jeden wniosek mi się nasuwa, wysyłka do serwisu. Tak nędznej jakości po sigmie się nie spodziewałem. Są trzy możliwość: serwis przyknął oko na tę wadę, albo wszystkie szkła z serii II są tak nędzne lub ja mam zbyt wysokie oczekiwania :)

Dla tych którzy się zastanawiają lub chcą porównać do swoich szkieł, umieściłem 3 fotki bez obróbki, wyłącznie konwersja na jpg. 100mm, 122mm, 150mm, na których wyraźnie widać mydlenie środkowej części. Punkt ostrości ustawiony był 50% na cyfrze 8 i 50% na czarnym nad nią.

https://cid-55d3083426a2504b.skydrive.live.com/browse.aspx/Sigma%2050-150%20f2,8

Tomaj_90
24-01-2009, 16:14
Szkoda, że nie można edytować swoich postów dłużej... trudno, kolejny.

Aż mi wstyd z własnej głupoty, popadłem w euforię z racji posiadania skalibrowanego szkła i nie zrobiłem żadnego zdjęcia z ręcznym przeostrzeniem. Porobiłem troche portretów, trochę innych pierdół i jednak powyżej 100mm jest źle, nie podoba mi się. Przecież to nie może być wina konstrukcyjna obiektywu, jest doceniany przez wielu użytkowników...
Pstryknąłem dzisiaj fotke z AF przy 150mm f2,8, środek mydlany i nagle mnie oświeciło. Pstryknąłem drugie ale przeostrzyłem ręcznie. To przeostrzone jest idealne, takie jak oczekiwałem, czyli szkło jest ok, tylko kalibracja nie do końca.
Tylko jeden wniosek mi sie nasunął, źle skalibrowane szkło powyżej 100. W poniedziałek idzie do serwisu.

Tomaj_90
21-02-2009, 03:36
Obiektyw który zakupiłem i został skalibrowany, poszedł do serwisu. Po ok. 2 tygodniach serwis poinformował mnie, że Sigma zadecydowała o wymianie na nowy. W związku z wymianą mam przesłać body do kalibracji. Wysłałem i po kolejnym tygodniu wszystko do mnie wróciło. Władowałem do torby i tak przeleżało parę dni, aż do dzisiaj kiedy pstryknąłem córce kilka fotek. Coś mnie zdziwiło, jedno ma ostrość a drugie nie ma. Radość zniknęła i wieczorkiem zrobiłem kilka testów. Niby jest ok. od 120 do 130mm środek mętny a brzegi wysotrzone, czyli znowu sytuacja się powtórzyła. Mętnosć jest troszkę mniejsza niż w poprzednim egzemplarzu. Jednak fotki nie były na tej ogniskowej a w granicach 50-80mm. Zabrałem się do kolejnego testu , w którym coś mnie tknęło i wykonałem go nieco inaczej. Zazwyczaj przed użyciem AF przekręcam troszkę na nieskończonosć, tak żeby AF coś miał do roboty. Dokładnie wtedy widać jak trafia już podczas działania. Wykonałem więc serie fotek i przed każdą rozmyłem kręcąć na nieskończoność i już nie zwyczajowo, na min. Uzyskałem w ten sposób po dwie fotki na danej ogniskowej. Wrzucam na kompa i pełne zdziwienie. Przy ostrzeniu AF z niesk. jest przyzwoicie, ale przy ostrzeniu z min. już nie trafia z ostrością.
Wszystko w temacie, kolejny obiektyw znowu idzie do seriwsu.

Na dzień dzisiejszy moja opinia o tym obiektywie.

Bubel do kwadratu, kompletnie nie wart swojej ceny. Byłby świetnym szkłem dla amatorów, ale w cenie do 1000zł, przy 1500zł już bym się zastanawiał. Cena znacznie powyżej 2000zł jest kompletnie nieadekwatna do jakości. Tak wysoka cena gwarantuje wyłącznie 3 letni serwis. Wolałbym mieć 1 rok i świetne szkło. Złote logo EX jest chwytem marketingowym i niczym poza tym.
Niesety sigma albo robi coraz większe buble, przerzucając produkcje do Chin, albo do Polski trafiają jakieś odpady jakosciowe.

Napiszę pewnie za kolejne 3-4 tygodnie jak serwis spisał się na kolejnej reklamacji. Szybkość pracy serwisu zasługuje na pochwałę.

Witusch
21-02-2009, 10:08
Obiektyw który zakupiłem i został skalibrowany, poszedł do serwisu. Po ok. 2 tygodniach serwis poinformował mnie, że Sigma zadecydowała o wymianie na nowy. W związku z wymianą mam przesłać body do kalibracji. Wysłałem i po kolejnym tygodniu wszystko do mnie wróciło. Władowałem do torby i tak przeleżało parę dni, aż do dzisiaj kiedy pstryknąłem córce kilka fotek. Coś mnie zdziwiło, jedno ma ostrość a drugie nie ma. Radość zniknęła i wieczorkiem zrobiłem kilka testów. Niby jest ok. od 120 do 130mm środek mętny a brzegi wysotrzone, czyli znowu sytuacja się powtórzyła. Mętnosć jest troszkę mniejsza niż w poprzednim egzemplarzu. Jednak fotki nie były na tej ogniskowej a w granicach 50-80mm. Zabrałem się do kolejnego testu , w którym coś mnie tknęło i wykonałem go nieco inaczej. Zazwyczaj przed użyciem AF przekręcam troszkę na nieskończonosć, tak żeby AF coś miał do roboty. Dokładnie wtedy widać jak trafia już podczas działania. Wykonałem więc serie fotek i przed każdą rozmyłem kręcąć na nieskończoność i już nie zwyczajowo, na min. Uzyskałem w ten sposób po dwie fotki na danej ogniskowej. Wrzucam na kompa i pełne zdziwienie. Przy ostrzeniu AF z niesk. jest przyzwoicie, ale przy ostrzeniu z min. już nie trafia z ostrością.
Wszystko w temacie, kolejny obiektyw znowu idzie do seriwsu.

Na dzień dzisiejszy moja opinia o tym obiektywie.

Bubel do kwadratu, kompletnie nie wart swojej ceny. Byłby świetnym szkłem dla amatorów, ale w cenie do 1000zł, przy 1500zł już bym się zastanawiał. Cena znacznie powyżej 2000zł jest kompletnie nieadekwatna do jakości. Tak wysoka cena gwarantuje wyłącznie 3 letni serwis. Wolałbym mieć 1 rok i świetne szkło. Złote logo EX jest chwytem marketingowym i niczym poza tym.
Niesety sigma albo robi coraz większe buble, przerzucając produkcje do Chin, albo do Polski trafiają jakieś odpady jakosciowe.

Napiszę pewnie za kolejne 3-4 tygodnie jak serwis spisał się na kolejnej reklamacji. Szybkość pracy serwisu zasługuje na pochwałę.

W ten sposob mozna napisac o kazdym innym obiktywie, jako przyklad podam Tamrona 17-50. Malo tego, uogolniasz swoja bardzo subiektywna opinie na cala produkcjie Sigmy. Zapewniam Cie, ze chocby na tym forum znajdziesz wielu uzytkownikow Sigmy, ktorzy sa bardzo zadowoleni z tych wyrobow. Wszystkie Sigmy sa produkowane w Japonii, w przeciwienstwie np. do Nikona, czyli o niczy to nie swiadczy. Juz wielokrotnie, Ci napisano, ze wylewasz swoje gorzkie zale, ktore powstaly na Twoja wlasna prosbe. Dodaje watek do ignorowanych, bo zaczyna byc irytujacy.

mmmak
22-02-2009, 09:03
Bubel do kwadratu, kompletnie nie wart swojej ceny. Byłby świetnym szkłem dla amatorów, ale w cenie do 1000zł, przy 1500zł już bym się zastanawiał.

niezgadzam sie z opinia ze sigma 50-150 to bubel. Musiałes poprostu trafic na wadliwy egzemplarz. moja sigma na 2.8 jest ostrzejsza od N85/1.8.

hubacz
22-02-2009, 09:45
Tomaj_90 Tez nienawidzilem to szkla na poczatku :D Mi to troche bardziej wyglada na wade puszki i rozjechanie pol AF wzgledem tego co widac na wizjerze ... Nie mniej nie wiem jakie miales ustawienia ale czy probowales wybrac "dynamic area mode" z ciagłym AF (zwlaszcza przy foceniu dzieci) ? Zwlaszcza przy dzieciach znacznie zwiekszyla to celnosc a dodatkowo lekkie przymkniecie do 3,2-4 GO znacznie sensowniej sie rozklada (w koncu nos i oczy maja byc ostre :) )

dpzcwa
23-02-2009, 13:19
witam
przeczytałem całość i jestem podobnego zdania o tej sigmie, moja wróciła z serwisu i nadal ma FF niedługo będą ją jeszcze raz wysyłał ciężko jest zrobić ostre foto :( i tak samo jak koledze mydli na środku powyżej 100mm f2.8 fakt że jak przymknę to jeszcze jako tako.... ja jestem osobiście rozczarowany tym szkłem można było kupić 70-300VR i było by miodzio (testowałem)

Waldo11
23-02-2009, 23:30
Powiem tak:

moja też lekko mydli na 2,8 przy 100mm, nieco więcej przy 150mm, ale na 4,0 jest już ostra.
Niestety ta sigma zwłaszcza na 150mm ma spore aberracje, objawia się to więc również pogorszeniem ostrości,
ale:
jeśli chce się mieć ten zakres ogniskowych i światło 2,8 nie ma większego wyboru (może Tokina , ale ponoć nie jest lepsza niż Sigma)
N70-300VR zaczyna się od światła 4,5 a to duża różnica (głębia ostrości, plastyka). Zgadzam się że jest dobry, tylko że jest do czego innego, nie ma też 50mm, a VR pomaga przy obiektach nieruchomych tylko...
Wykonanie S50-150 oceniam pozytywnie, pierścień ogniskowych - rewelacja, najlepszy wśród obiektywów które posiadam ( a daleko mu do najdroższego)

Sigmę po prostu trzeba sprawdzić i wybrać zanim się kupi, generalnie obiektywy 2,8 są statystycznie bardziej podatne na efekty niedokładnego zjustowania niż te 4,5-5,6 stąd opinie że te ostatnie są lepsze.

Ja kupiłem świadomie, sprzedawca ostrzegał mnie że jak się będę wpatrywać w 100% cropy z 150mm to zobaczę te aberracje i ja je widzę, mam lekki FF więc nie robię macro i jest OK, kalibrować mis się nie chce bo może zmienię korpus na taki z kalibracją. Kupiłem bo nie widzę rozsądnej altermatywy dla tego szkła, zdjęcia drukuję do A4 i jest OK.

70-300VR jest do innych zastosowań, 70-200/2,8 też są do innych zastosowań (zakres ogniskowych).

Trzeba kupować to co jest potrzebne, sprawdzić sprzęt przy odbiorze, a jeśli trzeba skorzystać z gwarancji - męczyć gwaranta. Zawsze (jeśli się jest osobą fizyczną ) można postraszyć chęcią skorzystania z ustawy o niezgodności z umową samego sprzedawcy, to często skutkuje.
Pechowo można kupić sprzęt każdej marki, słyszałem trochę o kłopotach z Tamronami, tam dopiero jest jazda z serwisem (Sigma przynajmniej jakiś ma i jako tako się stara).

Mam trzy sigmy, jakoś się sprawują.

dpzcwa
24-02-2009, 10:41
trzeba się przyzwyczaić :D nie ma rzeczy idealnych no może poza IBM T61p :D or DELL D630 :D

Tomaj_90
27-02-2009, 20:06
W ten sposob mozna napisac o kazdym innym obiktywie, jako przyklad podam Tamrona 17-50. Malo tego, uogolniasz swoja bardzo subiektywna opinie na cala produkcjie Sigmy. Zapewniam Cie, ze chocby na tym forum znajdziesz wielu uzytkownikow Sigmy, ktorzy sa bardzo zadowoleni z tych wyrobow. Wszystkie Sigmy sa produkowane w Japonii, w przeciwienstwie np. do Nikona, czyli o niczy to nie swiadczy. Juz wielokrotnie, Ci napisano, ze wylewasz swoje gorzkie zale, ktore powstaly na Twoja wlasna prosbe. Dodaje watek do ignorowanych, bo zaczyna byc irytujacy.

Przede wszystkim nie uogólniam na całą produkcję. Miałem szkło sigmy made in JAPAN i było ok. Zdecydowałem się na sigme właśnie po pozytywnych wspomnieniach poprzedniego. Uważam że 50-150 w wersji II jest bublem, nie wiem jak poprzednia wersja. Niestety nie masz racji, że sigma jest obecnie produkowana w Japonii. Na obiektywie jest napis Lens made in Japan, może być składana w Chinach albo innym dziwnym kraju.
Nie zauważyłeś, że dostałem nówkę która została skalibrowana do mojego body? Serwis wysyłając nowy, wykalibrowany obiektyw chyba dokonuje jakiejś oceny technicznej.

Ogólnie...
Fotki któe robiłem były statyczne, śpiące dziecko w wózku i rózne inne ale martwa natura i to jeszcze ze statywu.

Jeszcze jeden wątek, który poruszyłem przy pierwszym egzemplarzu - zielone i niebieskie zabarwienia. Niestety to wynik bardzo silnej aberacji i w żaden sposób nie da się go pozbyć. W drugim egzpemplarzu, który jest lepiej wykalibrowany od pierwszego, jest to mniej widoczne, ale nadal bardzo silne.

Ten obiektyw też idzie do serwisu, bo nie mam zamiaru myśleć czy musnąłem pierścień ostrości i w którą stronę. Mam nadzieję, że po naprawie, a może kolejnej wymianie będzie wszystko działać jak należy.
Może serwis celowo ustawia źle w zakresie 120-150, bo w ten sposób dostajemy 2/3 do 3/4 wyostrzonej powierzchni fotki. Gdyby ustawiony był poprawnie to prawie całe foto byłoby nieostre... dziwne to wszystko.

Ciekawe ilu jest niezadowolonych użytkoników tego szkła, którzy sięnie odzywają bo nie chcą się narazić tym zachwyconym :) Ja nie będę tolerować wad w nowym, sprawdzonym i wykalibrowanym przez serwis egzemplarzu. Póki co nie mam jeszcze złego zdania o serwisie.

dpzcwa
27-02-2009, 20:28
może nie to że jest bubel v. II może tylko na Polskę przyszły buble różnie to bywa ale może to być realne... sorry ale nie miałem czasu zrobić nowych fot... jak tylko coś będę miał to wrzucam

Tomaj_90
07-05-2009, 01:42
No i dostałem kolejny z serwisu nowy zestrojony z moją puchą. Na samym początku wielkie brawa za profesjonalną obsługę klienta przez serwis sigmy, naprawdę inne serwisy powinny brać z nich przykład. Kontakt z klientem wzorowy, widać chęć realizacji gwarancji.
Teraz parę słów o nowym "nabytku". Przeprowadziłem moje 3 standardowe testy na celność AF. Niestety nie jest tak różowo jak można by się spodziewać. W tym momencie przestaję wierzyć, że ktoś posiada w 100% sprawny obiektyw w tej wersji... ciągle mnie ciekawi gdzie one są składane. Zrobiłem też czwarty test, czyli praca w plenerze w dobrych warunkach oświetleniowych (słońce) przy f2,8 i f4. W plenerze puszke ustawiłem na jpg, z podsyconym o punkt kolorem i o 6 pkt. ostrością oraz włączoną na wysokie D-lighting, pomiar matrycowy. W tym przypadku obiektyw spisał się dobrze i uzyskałem dokładnie to co chciałem.
Jednak już dokładniejsze testy wykazują przy odległości 110cm (obiekt-mocowanie) od obiektu, błąd rzędu 5mm. Przy przechodzeniu z minimum AF nie trafia dokładnie i to za każdym razem, bez względu na ogniskową. Ustawianie ostrości przy schodzeniu z nieskończoności nie wykazuje tak dużych błędów. 50mm wypada tak sobie i widać błąd, 60-100mm jest względnie, 100-120mm jeszcze względne, powyżej 120 do 150mm wypracowany, chyba przez serwis, mydlany kompromis ostrość-celności.
Porównanie z T55-200 przy f5,6, wypada na korzyść tamrona. Na pewno nie da się nim zrobić martwego piksela na monitorze, tak dobrze jak T za 150zł. Śmieszne ale niestety prawdziwe. Nie po to kupuje sie dość jasne szkło, żeby w ogóle nie korzystać z tych f2,8 bo jest mętnie, niecelnie, mydlanie i z dużą ilością kolorowej aberacji. Jeśli ktoś mi mówi, że powyżej f4 zaczyna być ostro, a przy f5,6-f8 jest naprawdę dobrze, to niech się zastanowi co własnie powiedział... bo coś takiego niedawno usłyszałem.
Ten egzemplarz sobie zostawiam, chyba że coś się z nim stanie dziwnego. Jest nalepiej wykalibrowany i ma w miarę akceptowalne błędy. Dostałem nowy, ponieważ poprzedni, wg serwisu był u nich nie do wyregulowania. Czas realizacji coś ok 1,5 miesiąca, za moją zgodą.
Zastanawiałem sie czy warto było wydać znacznie ponad 2000zł, a obecnie widziałem już po ponad 3000zł. Odpowiedź jest prosta, nie warto, za drogo jak na tą jakość. Jednak z drugiej strony wydatek umila f2,8, szybki AF z USM, niewielka masa i wymiary oraz wew. ogniskowanie i 3 lata gwarancji. Niestety już D90 potrafi uwypuklić słabośći tego szkiełka, które pokazywało zapewne pazur przy D70...
Na koniec dla zabłąkanych lub zakochanych w sigmie - obiektyw nie jest made in japan, a lens made in japan.
Nie zachęcam do zakupu tego szkła jak i nie odradzam.

W tym wątku chciałem pokazać czy warto brać egzemplarz do kalibracji, co ostatnio staje się normą. Wysyłając szkło z body w poniedziałek, wraca ono w piątek. Szybkość serwisu zasługuje na pochwałę. Nie wiem tylko czy jakość szkła jest tak żenująca, przez co serwis nie jest wstanie poprawnie wykonać kalibrację, czy też sam serwis robi to niedokładnie. Teoretycznie nie ma sie czego bać, mamy 3 lata gwarancji, naprawdę szybką usługę i znacznie niższe koszty niż szperanie po sklepach i szukanie idealnego egzemplarza. Jednak teoria, teorią a rzeczywistość swoje maluje...

Photoartbox
07-05-2009, 07:18
Ja tam to szkielko uwielbiam, mam wersje I. Bardzo niezawodny i szybki AF, zadowalajaco ostra od F2.8 o innych zaletach zostalo juz wiele napisane. Wiem jednak, ze wiele egzemplarzy tego szkla nadaje sie do smietnika, nie pomaga kalibracja itp, wiec MZ jednak lepiej sztuke wybrac, niz platac sie po serwisach. Zdjecia w tym watku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97542 zostaly wykonane prawie wylacznie Sigma 50-150. Owszem na zdjeciach w plenerze byla przymykana, ale bylo bardzo slonecznie i na pelnej dziurce bylyby przeswietlone, natomiast te w pomieszczeniach sa na F2.8

dpzcwa
07-05-2009, 18:53
Witam
ja tez miałem przeboje z ta sigma i sam nie wiem czy jest ok :D

przykładowe foto 150mm f4.0
tulipany (http://fc08.deviantart.com/fs43/i/2009/121/9/3/Tulipa_by_dpzcwa.jpg)

mmmak
07-05-2009, 19:09
ja jestem zakochany w mojej 50-150 tyle ze w wersji I. porównywałem ze stalka 85 przy f2.8 i uwazam ze sigma wygrała. kiedys myslałem ze mam niecelny af ale okazało sie tylko ze rece mi sie trzęsą :)

do wyboru miałem I lub II ale cena II była sporo za wysoka idobrze ze I wziałem

Dex
12-05-2009, 11:36
Ja też mam wersje I. Nie miałem z nią żadnych problemów. Momentami jest jednak za krótka :P Jestem ciekaw jak sie spisuje z TC1.4. Ktoś może sie bawił takim zestawem?

wasilewskipiotr
22-05-2009, 19:00
Ja na przyklad bylem caly czas za tokina 50-135 ale trafila sie sigma II za 349 funtow i ...nie zaluje ani troche :D
Trafia celnie w punkt i to baaardzo cichutko ,ostra jak diabli i do tego ladny bokeh
czego trzeba chciec wiecej

ttb
27-05-2009, 20:32
np. szybszego af.

Photoartbox
27-05-2009, 20:48
np. szybszego af.

To chyba dowcip :confused: AF w tym szkle jest SUPER SZYBKI!!! Ten kto twierdzi, ze jest inaczej, nie mial tego obiektywu w rece.

ttb
27-05-2009, 23:12
mialem ten obiektyw w reku ale nie wiem czy ty miales w reku szybki zoomik nikonowski z afsem? Wtedy bys poczuł co to jest szybki af.

Photoartbox
27-05-2009, 23:30
mialem ten obiektyw w reku ale nie wiem czy ty miales w reku szybki zoomik nikonowski z afsem? Wtedy bys poczuł co to jest szybki af.

Mialem w reku Nikonowski zoomik z AF-s i nadal twierdze, ze nie wiesz o czym piszesz.

wasilewskipiotr
29-05-2009, 02:50
np. szybszego af.

takie rzeczy tylko w erze :D
W tej Sigmie AF smiga az milo no ale sa tacy marzyciele jak Ty i zawsze cos musza napisac.....byle tylko napisac....

Photoartbox
30-05-2009, 19:20
Jestem ciekaw jak sie spisuje z TC1.4. Ktoś może sie bawił takim zestawem?

Bawie sie wlasnie od paru godzin. Powiem tak, na 210mm F4 obleci, ale szalu nie ma, jak sie troche przymknie 4 - 4.5 jest lepiej. Calkiem otwarta przyslona, niestety aberracje, mnie osobiscie tak bardzo to nie przeszkadza, ale przy fotografowaniu, np. aut/chromow itp. moze byc upierdliwe. AF pracuje tak samo dobrze jak bez TC. Nie mialem jeszcze czasu dobrze przetestowac, ale wrzucam dla zainteresowanych pare fotek na 210/4, oczywiscie pisze caly czas o Sigmie APO 1.4x DG EX. No i prosze nie doszukiwac sie sztuki, tam gdzie jej nie ma ;)

http://farm4.static.flickr.com/3351/3578348795_512c442450_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3637/3578348547_48ca24a6d6_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2439/3578348337_8eec16185d_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2469/3579154162_46b2b6ea38_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3318/3578347863_75274dea41_o.jpg

Dex
31-05-2009, 21:03
Eeeee, no całkiem całkiem to wygląda :) Dzięki za fotki.