Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Domyślnie Sigma 50-150/2.8 II APO HSM EX DC

Jako etatowy pechowiec przedstawiam nową opowieść.
    W temacie widać o co chodzi. Otóż nabyłem to cudo u idiotów, ostatni egzemplarz z gabloty. Obiektyw przetestowałem w sklepie i już na oko było widać dość mocny FF, szczególnie przy 150mm. Dostrzegłem też, wadę, lub bardzo widoczną aberację przy tych 150. Fotografowany czarny tekst na białym lub szarym tle, zamiast ładnie się rozmywać zalewa się czerwnienią, bliżej puszki, niebieskozielenią, dalej puszki, przechodząc aż w całkowitą czerwnień i niebieskozieleń. Wszystkie czarne elementy które na foto wyszły już jako cienkie, tracą swoją barwę. Jest to dość drażniące, bo nagle traci się szarość i czerń, a foto dostaje dziwnego zafarbu.
    Nie przejąłem się tym znając opinię, dość pozytywną o serwisie sigmy. Wysłałem natychmiast majla i dzisiaj dostałem odpowiedź (fragment):
    Proszę przysłać obiektyw wraz z używanym body do naszego serwisu w celu wykonania kalibracji oraz diagnozy Sigmy. Do obiektywu proszę również dołączyć kartę gwarancyjną, dowód zakupu, opis usterki i dane kontaktowe z numerem telefonu. Gwarancyjna wysyłka odbywa się spedycją DHL na koszt serwisu...

I w tym momencie trochę się wkurzyłem, bo brak było w majlu odpowiedzi na moje najważniejsze pytanie, jak długo to trwa, a dodatkowo nie uśmiecha mi się wysyłać nowej puszki. Dzwonię więc do serwisu gdzie zgłasza się miła pani i informuje, że są zawaleni sprzętem i cała operacja z wysyłkami będzie trwała ok. 14 dni. Czyli wysyłam w poniedziałek, dostają we wtorek, obiektyw trafia w kolejkę i do systemu i być może w piątek zabierają się do pracy. Kalibracja trwa ok. 2-3 dni (czas przebywania w serwisie).
    Teraz zadaje sobie pytanie, co będzie jeśli szkło będzie wadliwe i ten zafarb, to już nie aberacja a wada. Czas naprawy przedłuży się do np. 3 - 4 tygodni, a co wtedy z moją puchą, która i tak będzie im potrzebna. Wygląda na to, że można przypadkiem pozbyć się zabawki na miesiac.

Nie pamiętam kto, ale ktoś tu już kilka razy napisał:
    nie kupujcie kundli
    i chyba ma sporo racji albo duże doświadczenie.

Jak to jest, że to już drugi dość drogi obiektyw który wykazuje u mnie FF, a tani Tamronik za całe 150zł ostrzy jak nikkor. Dlaczego ten tamronik z poza polskiej dystrubucji działa prawidłowo, a tamron i sigma z polskiej dystrybucji już nie. Może sprzęt sprowadzany do nas jest niezbyt jakosciowy....

Dołączam do nowej grupy użytkowników i od dziś mam nowe hasło:
    nie warto kupować kundli

Jeszcze przez dizeń lub dwa przemyślę co zrobić z nowym kundlem.
    D90 | N18-105VR | T55-200 | S50-150 | SB600 i inne gadżety

Witusch
    Gość

Domyślnie

1. Dlaczego kupiles obiektyw wiedzac, ze jest wadliwy?
    2. Myslisz, ze kalibracje obiektywu Nikon zrobi bez puszki?
    3. Myslisz, ze u Nikona odbedzie sie to szybciej?
    4. Obiektywy Sigmy z serii EX sa bardzo dobrej jakosci, optycznie czesto niewiele odstaja lub czasem nawet przewyzszaja swoje odpowiedniki nikonowskie.
    5. Sam sobie jestes winien, a masz pretensje do alternatywnych producentow optyki, zamiast sie cieszyc, ze daja nam mozliwosc zakupu za mniejsze pieniadze lub tez produktow ktorych nie ma w ofercie Nikona (Sigma 50-150)
    6. Kupowac to tez trzeba umic
    7. Mimo to, wyrazy wspolczucia.

Domyślnie

Dołączając się do wypowiedzi Wituscha dodam, że osoba którą cytujesz z tymi kundlami, ostatnio wycofywała się z tych słów po zakupie superhiper N24-70.
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

coz - w tej sytuacji to chyba jednak sam sie prosiles o tego pecha. Co prawda - czesciowo mege Cie zrozumiec - kasa w lapie az parzy, obiektyw wymarzony stoi przed nosem na polce, no kurde - kupowac! Kupowac! a pozniej - gorzkie zale po zakupie. Otoz kolego - powinienes grzecznie podziekowac w momencie kiedy tylko stwierdziles ze cos jest nie tak. Tzn - nei mowie, ze masz byc specem, ale w sklepie dla idiotow tak wlasnie jest - ostatni w gablocie na 90% ma jakis feler, a jesli jeszcze potwierdzila to Twoja obserwacja i test w sklepie - powinienes odpuscic. I fakt - kalibracja szkla pod puszke trwa chwile - ale przeciez skoro zdecydowales sie na szklo sigmy - mogles poczytac na stronach procentrum jak odbywa sie procedura reklamacji, kalibracji, naprawy gwarancyjnej... no slowem mogles sie przygotowac...

i nie nzawalbym Sigmy "kundlem" - to bardzo dobre szkla, zwlaszcza seria EX. Tak samo serwis Sigmy w polsce - ja jestem bardzo zadowolony - naprawiajac lampe uporali sie w niecale 3 tygodnie.
    Takze kolego - pretensje nie do swiata - do siebie.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

chyba trochę się zapędziłeś, FF BF w cyfrze był i prawdopodobnie będzie i nie jest to wyłącznie kwestia Sigmy, bo Nikon prezentu Sigmie by nie robił udostępniając kalibracje w D300 (czy canon np w50D)
    co do jakości 50-150 to obejzyj sobie zdjęcia, które robił "dyziek" tu masz trochę ale jak poszukasz jest ich duzo więcej http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76694 dla mnie szkło jest OK
    odpowiedź serwisu - a cóż mieli Ci odpisać

Domyślnie

Bo mnie zaraz zabijecie Nigdy nie mówiłem, że obiektywy innych firm są złe, ale teraz jednak zmieniam zdanie, coś jest nie tak. Cofając się pamięcią, do canona miałem trzy szkła tamrona (Niemcy), sigme (Niemcy) i canona (Polska), żaden nie miał jakiejkolwiek zauważalnej wady AF.

Kupiłem bo do 15 stycznia w MM jest promocja 20 rat 0%, czyli cena sprzętu /20. Trudno nie skusić się na taką promocję ratalną. Niestety na dwa MM w Pozku była tylko jedna sztuka. Błąd FF zauważyłem w sklepie, ale przebarwienia czy aberacje z przypadku, w domu, jak pstryknąłem listwe zasilająca, kremowego koloru z czarnymi napisami. Nie mogłem więc siedzieć cały dzień w sigmapro centrum i wybierać ten jeden idealny. Liczę się też ze sporą ilością szkieł z FF czy BF, ale tylko tym i pod warunkiem szybkiego usunięcia tej wady.
    Znienawidzony serwis tamrona proponował mi usunięcie FF maks w dwa tygodnie bez przesyłania puszki.
    Zachwalany serwis sigmy w podobnym czasie ale po przesłaniu z puszką. Wcale nie jest tak różowo zważając na logo EX i cenę ponad 2 tys. Jeśli serwis się nie wyrabia to dystrybutor powinien pomyśleć nad drugim punktem serwisowym. Warunki gwarancji oczywiście na duży plus dla sigmy o ile będą respektowane przez serwis.

Napisałem tego posta, żeby nie było samych przechwałek sigmy. Jest sporo takich osób jak ja, którzy zmienili system, nie tylko dla ładniejszych fotek, ale również dla mniejszego strachu przed zakupem wadliwego osprzętu.
    Życie jednak pokazuje co innego. Miałęm wyjątkowe szczęście z C lub mam wyjątkowego pecha z N. Nie wiem pod jakim kątem to rozpatrywać.

Poniżej dwa wycinki, nieco skompresowane w jpg, ale nadal widać to co mnie tak zastanawia.

Niestety to widać dość mocno, nawet bez oglądania fotki w 100%, mam włączone zmniejszanie fotek do rozdz. monitora i wylazło aż w oczy biło.

A teraz odpowiem na kilka pytań

Kupiłem świadomie z FF bo nie było wyboru a ponoć serwis sigmy radzi sobie z tym szybko i sprawnie.
    Jeśli w nikonie miałbym FF lub BF, to bym nie kupił takiego szkła, byłyby ot za drogie na wady. Do nikona śmiało
    wysłałbym szkło i puszkę. Sigma to już serwis zewnętrzny nie mający nic wspólnego z puszką nikona i w razie uszkodzenia jej mogą zacząć się problemy. Nikon będzie zobowiązany do naprawy, zwłaszcza że mam gwarancję na puche. Co zrobi serwis zewnętrzny w przypadku uszkodzenia? Skąd mam wiedzieć co oni będą z puchą robić...

A mam pretensje do alternatywnego producnta optyki, bo powinien zadbać o bardzo sprawną i szybką naprawę, a przede wszystkim a jak najmniejsze występowanie tego typu wad.

Żeby "umieć" kupować trzeba mieszkać w Wawie lub na Śląsku, albo koło serwisów, bo tam najwięcej jest szkieł od ręki gdzie można przebierać i wybrzydzać No i oczywiście mieć pełny portfel

Domyślnie

miałem tą sigmę w ręku, widziałem efekty - baaardzo fajne szkło moim zdaniem
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

niekoniecznie. Z koszalina do warszawy i spowrotem to kwestia 100 PLN - PKP. a tam masz procentrum gdzie mozesz wybrzydzac caly dzien. Serwis? Z wielkopolskiego daleko do gdyni nie masz, ponadto kurierzy to zalatwiaja prawda? A mowienie, ze byly raty, ze bylo costam... No wlasnie zaoszczedziles na zakupie. Ale za to napytales sobie problemow.

Co do samej wady - wrzuc zdjecia z puszki bezposrednio tylko zmniejszone - bez cropa - to co pokazales to sie nadaje do smietnika.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomaj_90 Zobacz posta

1. Kupiłem świadomie z FF bo nie było wyboru a ponoć serwis sigmy radzi sobie z tym szybko i sprawnie.
    Jeśli w nikonie miałbym FF lub BF, to bym nie kupił takiego szkła, byłyby ot za drogie na wady. 2. Do nikona śmiało
    wysłałbym szkło i puszkę.
    Sigma to już serwis zewnętrzny nie mający nic wspólnego z puszką nikona i w razie uszkodzenia jej mogą zacząć się problemy. Nikon będzie zobowiązany do naprawy, zwłaszcza że mam gwarancję na puche. 3.Co zrobi serwis zewnętrzny w przypadku uszkodzenia? Skąd mam wiedzieć co oni będą z puchą robić...

4. A mam pretensje do alternatywnego producnta optyki, bo powinien zadbać o bardzo sprawną i szybką naprawę, a przede wszystkim a jak najmniejsze występowanie tego typu wad.

5. Żeby "umieć" kupować trzeba mieszkać w Wawie lub na Śląsku, albo koło serwisów, bo tam najwięcej jest szkieł od ręki gdzie można przebierać i wybrzydzać No i oczywiście mieć pełny portfel
    1. Tego wlasnie kompletnie nie rozumiem, to chyba lepiej kupic na allegro lub ebayu za 1/2 ceny z gwarancja i zaryzykowac. Przynajmniej masz jakas szanse, ze trafisz dobrze.
    2. Wczesniej miales pretensje do serwisu Sigmy, ze wymaga przyslania szkla z puszka, Nikonowi wolno a Sigmie nie?!?
    3. Jak zepsuje, to zaplaci, ale jeszcze nigdy nie slyszalem o takim przypadku.
    4. Sigma akurat ma bardzo dobry serwis, wpadki trafiaja sie wszedzie, ale u Sigmy rzadko.
    5. Wcale nie trzeba mieszkac w Warszawie, albo na Slasku, wystarczy kupic w internecie, ja swoja kupilem z internetu, uzywana jeszcze na gwarancji za jedyne 350 euro (wtedy euro bylo po 3 zl). Poprosilem sprzedajacego o pare sampli z exifem i wiedzialem co kupuje. Szklo jest swietne!

Domyślnie

A tu nie chodzi o oszczędzanie kasy tylko o spłatę w jakimś czasie, jakie to ma więc powiązanie z taniością? Kupiłem w normalnej cenie z tą małą różnicą, ża zamiast wywalić gotówkę spłacę to sobie w 20 ratach bez jakichkolwiek kosztów. I o to właśnie w tym zakupie chodziło ! Coraz rzadziej kupuje przez allegro, bo coraz częściej trafiam na cwaniaczków udających że wszystko jest ok. Na allegro zazwyczaj dobra cena to, sprzęt poza polską dystrybucją i tylko rok lub dwa gwarancji, i do tego brak faktury, bez której ja nie kupuje sprzętu. Kupując używke i trafiając na felerny różnie to się może skończyć, mogę stracić. Kupując nówkę mogę oddać do sklepu lub do serwisu, po co więc jeszcze bardziej ryzykować.

Do Gdyni mam dość daleko, jakieś 700km w dwie strony (200zł i 8-10 godz. autem). PKP u mnie nie ma, a PKS to z przesiadkami w nieskończoność

Nie jestem zachwycony serwisem sigmy, bo liczyłem na naprawę bez udziału puchy w okresie 2, moze nawet 3 tygodni, tyle bym poczekał bez przeszkód i z tym się liczyłem. Jednak jak już chcą z puchą to powinni się uwinąć w tydzień a nie dwa.

Ta sigma mi najbardziej pasuje, wolałbym tamrona, ale on nie ma odpowiednika.

Tutaj foto w pełnej postaci - link
    http://www.bastylia.com/NKP/S50-150/...3_23-10-14.JPG

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów