Zobacz pełną wersję : D700 - jaka karta
Witam,
Zamawiam właśnie D700. Jaką radzicie kartę pamięci, tak żeby nie graniczała w żaden sposób puszki?
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9550
obejrzyj i cos sobie wybierz
Ja polecam SD Extreme III 8GB
Hej giewont, w jakim sklepie zamawiasz D700? Ja chciałem w e-cyfrowe dla widzę że niedostępny.
Ja polecam SD Extreme III 8GB
Oo to będzie najlepszy wybór :) Gdyby kolega chociaż adapter jakiś polecił... :P
Zależy jakie zdjęcia robisz i czy potrzebujesz szybkiego zapisu danych. Polecam jakiegoś szybkiego Lexar'a, lub SanDisk Extreme III lub IV. Popatrz na specyfikację i szukaj w modeli z tych marek.
Digital Story
13-01-2009, 18:46
Hej giewont, w jakim sklepie zamawiasz D700? Ja chciałem w e-cyfrowe dla widzę że niedostępny.
Ja dziś wziąłem w INTERFOTO. www.interfoto.eu
Zamowiłem właśnie w e-cyfrowe i czekam. Rozmawiałem z nimi telefonicznie - dostawę mieli mieć dzisiaj po południu i jak na razie chyba nic. Zamówienie na razie potwierdził automat ale czekam na potwierdzenie telefoniczne.
Z rozmowy z handlowcem wynika, że mają sporo zamówień na tę puszkę.
Bo mają dobrą cenę, a chodzą słuchy że ceny mają pójść w górę... Daj znać jak Ci odpowiedzą.
Ja mam i polecam sandiska extreme IV 4gb śmiga że aż miło , nawet jak dam serię 8 klatek z gripem to dosłownie ekspresowo wszystko zapisuje . Tylko że na tej 4gb trochę mało się zdjęć mieści , ale na allegro była dość tania nówka sztuka , na gwarancji za 139 zł więc kupiłem .
8GB Professional UDMA 300X CompactFlash (http://store.lexar.com/?productid=CF8GB-300-381)
Do kupienia np. tutaj (http://www.1klik.pl/sklep/c119/p1439301/)
dzięki wszystkim za pomoc - na początek wezmę sadiska extreme III 8GB
Bo mają dobrą cenę, a chodzą słuchy że ceny mają pójść w górę... Daj znać jak Ci odpowiedzą.
Zamówienie nr xxxxx otrzymało status: oczekujące na dostępność produktów. Nie jesteśmy w stanie na dzień dzisiejszy dokładnie określić przewidywanej daty realizacji zamówienia.
bialy260
14-01-2009, 22:32
Dobra cene mieli jeszcze wczoraj dzisiaj to juz 6999 zl
bialy260
14-01-2009, 22:34
dzięki wszystkim za pomoc - na początek wezmę sadiska extreme III 8GB
Bardzo dobry wybor jest i IV ale podobno nie wypal (wiesza sie)
Podrożało, może wspomnę o tym w wątku o przesiadce systemowej...
8GB Professional UDMA 300X CompactFlash (http://store.lexar.com/?productid=CF8GB-300-381)
Do kupienia np. tutaj (http://www.1klik.pl/sklep/c119/p1439301/)
Mam pytanie o karty Lexara i D700 - większość osób radzi jednak na forum Sandiski. Po przejściu z Canona zostały mi Lexary PROFESSIONAL 300x 4GB. Czy jest sens zmieniać, czy też spokojnie współgrają z D700 bez err-ów/chk? (o ile nie bedą się gryzły z body wspominając poprzednią puszkę ;) ).
Ja mam Lexara 8 GB UDMA 233X i czytnik tejże firmy. Polecam z całą mocą. Szybko i pewnie. Sandisca 8 GB mam w drugiej puszce, lexar szybszy w odczycie.
Super, dziękuję za info - problem zatem z głowy.
szymek2327
06-05-2010, 14:49
Witam,
Ktos testowal z D700 8gb Lexar 300x?
dziekuje za info,
Mam pytanie o karty Lexara i D700 - większość osób radzi jednak na forum Sandiski. Po przejściu z Canona zostały mi Lexary PROFESSIONAL 300x 4GB. Czy jest sens zmieniać, czy też spokojnie współgrają z D700 bez err-ów/chk? (o ile nie bedą się gryzły z body wspominając poprzednią puszkę ;) ).
mam 2 takie karty + 8mke SanDisk III , zdecydowanie polecam Lexary ;)
PanomeiK
06-05-2010, 20:16
Lexar to jak dla mnie najlepsze karty na rynku, które nie pchają się kampanie reklamową z producentami wykorzystującymi pamięci flash.
Co do pamięci niskobudżetowych i sprawdzonych to polecam nowe Sandiski Ultra.
Raspberry
04-06-2012, 15:44
Witamy,
właśnie staliśmy się szczęśliwymi posiadaczamii D700.
Pytanie brzmi jaką kartę polecacie?
My przymierzamy się właśnie do:
SanDisk CF Extreme 60MB/s 8GB lub 16GB
lub
SanDisk CF ULTRA 30MB/s 8GB lub 16GB
I tak na marginesie, do ślubów polecacie 1x16 GB czy 2x8GB?
Lexar to jak dla mnie najlepsze karty na rynku, które nie pchają się kampanie reklamową z producentami wykorzystującymi pamięci flash.
Co do pamięci niskobudżetowych i sprawdzonych to polecam nowe Sandiski Ultra.
hm.. bo target lexara to nie europa...? wierzysz w cuda z tym nie pchaniem sie z reklamą? testy pokazują ze sa slabsze od sandisk i toshiba... z tym ze testy to tez marketing.. wg mnie karta to bzdzinka.. to nie analogowa fotografia i nie jest to odpowiednik błony ;P
SanDisk CF extreme 2*8GB. Ostatnio potaniały.
Jeżeli zdecydował byś się na Ultra to 4*4GB.
Mam ze 4 Transcendy 133x 4GB, pare SanDiskow Extremee III 2GB i w sumie nic wiecej nie potrzebuje. Ani szybszych ani wiekszych. Jak padnie ktorys z nich to mala strata setki zdjec.
D700 ma dosc pojemny bufor i kazda karta od 80x w gore daje rade.
Mariusz888
04-06-2012, 22:12
U mnie karty to tylko SanDisk (Extremee III i Ultra)... a w D700 najczęściej mam którąś 4GB i generalnie większych nie potrzebuję - naprawdę trzeba trochę fotek napstrykać, żeby to zapełnić. Ogólnie w D700 to używam tylko 4 lub 8 GB z czego zdecydowanie częściej tych 4GB - chociażby ze względu na bezpieczeństwo, że jak stracę to tylko 4GB a nie od razu 8GB ;)
Od siebie mogę powiedzieć, że 30 mb/s w zupełności wystarcza (również robię śluby, oczywiście RAW (14 bit, skompresowany bezstratnie)). Co do pojemności, mam modele 4,8 i 16 GB, spostrzeżenia? Najwygodniej pracuje się na 16 GB, rzadko trzeba zmieniać i nie trzeba o tym pamiętać. Bezpieczniej jednak mieć dwie karty po 8 GB (z pewnego względu) - karta ulega przypadkowemu zniszczeniu, kradzieży, cokolwiek - zawsze zdjęcia są na drugiej karcie. Przypadek z ostatniego wesela - kamerzysta nagrywał na karty SD Sandisk 64 GB Extreem, zapełnił pierwszą, a druga w połowie miejsca pokazała komunikat "Trwa odzyskiwanie danych", a następnie sprzęt nie chciał na nią nagrywać. Kamerzysta nie miał żadnej innej karty, więc psikus... Czasem lepiej mieć materiał rozbity na dwie, trzy karty, chociaż to też nie jest reguła. ;)
Używam w tej chwili 5 szt. Sandisk Ultra (30MB/s) i nie mam zastrzeżeń - zero problemów (które miałem kiedyś np. z Pretec'iem), nie miałem jeszcze nigdy potrzeby używania szybszych kart. Wg mnie 8GB to rozsądny kompromis między pojemnością a minimalizacją ryzyka utraty materiału. Często podczas całodniowego reportażu zapełniam wszystkie 5 kart (muszę dokupić kolejne 2 szt. na wszelki wypadek), więc 5-7 szt. po 8GB to jeszcze rozsądna liczba, 10-14 szt. po 4GB by mnie już strasznie drażniło, a 3-4 po 16GB to jednak za duże ryzyko utraty znacznej części materiału.