PDA

Zobacz pełną wersję : d90

snajper1989
13-01-2009, 02:34
Zastanawiam sie nad kupnem nikona d90 z obiektywem standartowym 18-105 mm albo 18-55mm
czy lepiej cos innego poszukac w cennie do 3500zl i czy karta
SanDisk SecureDigital 8GB Ultra II SDHC wystarczy ???Chodzi mi o szybkosc zapisu

jak mozna sprawdzic ile bylo zrobionych zdjec.Czy mozna to sprawdzic w aparacie albo po podlaczeniu aparatu do komputera

Xano
13-01-2009, 02:49
Dlaczego zakładasz nowy wątek o nic niemówiącym tytule? (D90). Wpisz w wyszukiwarce D90, a znajdziesz kilkaset postów np. ten http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76488. O sprawdzaniu ilości zrobionych zdjęć też było tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49800. Ludzie czy wam wyszukiwarka nie działa? Proponuję zamknąć, żeby nie zaśmiecać.

P.S. Nie obrażaj się snajper, ale forum jest do wymiany doświadczeń a nie do robienia za wyszukiwarkę.
A tak na marginesie jak kupisz D90 to "strzał" będzie celny.

Duser
13-01-2009, 17:13
Mnie juz oczy i głowa bolą od analizowania różnych wypowiedzi dotyczących D90 i alternatyw. I nadal nie wiem czy warto tyle kasy dawać za ta puszkę. Zwłaszcza jak sie ma w miarę sprawnie fotografującego D40... Miłego szperania ci życzę.

D.Anihilati
13-01-2009, 17:32
Mnie juz oczy i głowa bolą od analizowania różnych wypowiedzi dotyczących D90 i alternatyw. I nadal nie wiem czy warto tyle kasy dawać za ta puszkę. Zwłaszcza jak sie ma w miarę sprawnie fotografującego D40...
Nie wiem dokladnie co masz na mysli piszac "w miare sprawnie", ale wydaje mi sie ze sam sobie w ten sposob odpowiadasz - w tym przypadku nie warto wydawac.

Duser
13-01-2009, 17:40
Nie wiem dokladnie co masz na mysli piszac "w miare sprawnie", ale wydaje mi sie ze sam sobie w ten sposob odpowiadasz - w tym przypadku nie warto wydawac.

Tak , prawda, zaczynam dochodzić do takich wniosków. Czy bardziej technicznie zaawansowany aparat pozwoli mi robić lepsze zdjęcia?

piotr w
13-01-2009, 17:42
Czy bardziej technicznie zaawansowany aparat pozwoli mi robić lepsze zdjęcia?
Czy szybszy samochód, pozwoli mi lepiej jeździć ?
Jednemu tak, innemu już na nic więcej nie pozwoli.

mister
13-01-2009, 17:51
Mnie juz oczy i głowa bolą od analizowania różnych wypowiedzi dotyczących D90 i alternatyw. I nadal nie wiem czy warto tyle kasy dawać za ta puszkę. Zwłaszcza jak sie ma w miarę sprawnie fotografującego D40... Miłego szperania ci życzę.

Proponuję Ci unikać takich postów - jeżeli nie wiesz czy warto wydawać tyle kasy na D90 to znaczy, że nie potrzebujesz go, ciesz się D40 bo to niezły aparacik i rób fotki zamiast pisać takie posty.

odii
13-01-2009, 17:56
Tak , prawda, zaczynam dochodzić do takich wniosków. Czy bardziej technicznie zaawansowany aparat pozwoli mi robić lepsze zdjęcia?

skoro dochodzisz do takich wniosków, to znaczy że D40 jest dla Ciebie w sam raz. W niczym Cie nie ogranicza itp. No chyba, że ograniczenie polega na nie robieniu dobrych zdjęć - ale to nie aparat robi dobre zdjęcia :)

Blister
13-01-2009, 18:01

Odpowiedź jest prosta, jeśli czujesz, że D40 w jakiś sposób Cie ogranicza czy czegoś Ci w nim brakuje, to zmień korpus. Ja po 2 latach użytkowania D70s miałem taką potrzebę... doszedłem do wniosku, że brakuje mi "tego i tego", więc kupiłem D300.

D.Anihilati
13-01-2009, 18:13

skoro dochodzisz do takich wniosków, to znaczy że D40 jest dla Ciebie w sam raz. W niczym Cie nie ogranicza itp.

Odpowiedź jest prosta, jeśli czujesz, że D40 w jakiś sposób Cie ogranicza czy czegoś Ci w nim brakuje, to zmień korpus.

ROTFL :mrgreen:

Aniołek
13-01-2009, 18:14
Jeśli z D40 jest Ci dobrze zostań z nim nie warto przesiadać się na coś nie potrzebujesz w danej chwili

kemot
13-01-2009, 18:45
Heh, pytanie zadał snajper1989, a wszyscy odpowiadają Duserowi.
d90 to bardzo dobry aparat w adekwatnej cenie. Jeśli nie potrzebujesz jego specyficznych zalet (iso,filmy) to d80 również będzie świetny.Karta jest wystarczająca. Jeśli chodzi o obiektywy to każdy kitowy zoom będzie dobry na początek (18-70,18-105,18-135). Wyróżniają się jedynie 16-85(na plus) i 18-55(na minus).I tak za jakiś czas będziesz wymieniał na to co ci będzie potrzebne np szkło jaśniejsze,szersze itd. Prawdopodobnie skończy się na tamronie 17-50/2.8, bo to najlepszy stosunek ceny/jakości/uiwersalności.Ja bym pewnie wziął 18-135 ze względu na uniwersalny zakres.

D.Anihilati
13-01-2009, 19:00
Heh, pytanie zadał snajper1989, a wszyscy odpowiadają Duserowi.
Jak to zwykle na grupie/forum.
Swoja droga, jak juz zauwazono w pierwszej odpowiedzi, ostatnio temat D90 byl walkowany na tyle roznych mozliwych sposobow tu i gdzie indziej, ze wystarczy tylko sie wysilic i poszukac, poczytac i ewentualnie pozniej zadac pytanie precyzujac swoje watpliwosci, ktore wciaz pozostana, np. konkretyzujac np. co bys chcial tym fotografowac.

d90 to bardzo dobry aparat w adekwatnej cenie.
Adekwatnej do czego? Kwestia wzgledna.

Ja bym pewnie wziął 18-135 ze względu na uniwersalny zakres.
Ja bym polecil 18-105, chocby ze wzgledu na VR. Wydaje sie tez ze ten zakres ogniskowych, w przeliczeniu dla malego obrazka - 27-157 powinien byc wystarczajacy na poczatek. Jakosciowo tez jest to obiektyw dosyc chwalony.

Co do karty - niby Sandisk wydal Extreme III z podwyzszona predkoscia zapisu z mysla o nowym D90, ale jesli nie zamierzasz trzaskac serii mysle ze i Ultra II Cie nie zawiedzie.

Reasumujac - IMHO brac D90 + N18-105VR + Sandisk SDHC 8GB Ultra II

Duser
13-01-2009, 19:47
Proponuję Ci unikać takich postów - jeżeli nie wiesz czy warto wydawać tyle kasy na D90 to znaczy, że nie potrzebujesz go, ciesz się D40 bo to niezły aparacik i rób fotki zamiast pisać takie posty.

Spokojnie , mister, to była odpowiedz na wcześniejszy post Anihilati, czytaj dokładnie wątek, a potem dopiero pouczaj innych. Staram sie nie zamulać wątku i nie zwracałem sie z takimi dywagacjami do jego autora.
A to że rzesza forumowiczów pospieszyła mi z ratunkiem zamiast zająć sie meritum sprawy to nie moja wina.

mister
14-01-2009, 00:22
Spokojnie , mister,

Ja jestem spokojny

to była odpowiedz na wcześniejszy post Anihilati, czytaj dokładnie wątek, a potem dopiero pouczaj innych.

Tylko, że post Anihilati był po Twoim:???:
Czytam dokładnie.
Nie pouczam innych - Tobie dałem tylko dobrą radę.

Staram sie nie zamulać wątku i nie zwracałem sie z takimi dywagacjami do jego autora.
A to że rzesza forumowiczów pospieszyła mi z ratunkiem zamiast zająć sie meritum sprawy to nie moja wina.

Właśnie, że zamulasz (zresztą autor tez się nie popisał) - wątek miał być o D90, a Ty wysuwasz, że Cię głowa boli czy jakoś tak i piszesz, że być może wystarczy D40 (Tobie wystarczy, innym nie)

snajper1989
14-01-2009, 00:50
zastanawiam sie jak zostal wykonany bagnet w nikonie d90 i z jakich materiałów . bo np . wiem ze a sony a200 Pióra bagnetu wykonane zostały z tworzywa sztucznego, co powodu ze po pewnym czasie obiektyw sie rusza.

Duser
14-01-2009, 00:54
Oj mister, chyba nie dokładnie czytasz, a nawet jeśli, to bez zrozumienia. Drugi post był odpowiedzią . Pisałem natomiast w pierwszym poście że przeczytałem juz prawie wszystko o D90, ale ciągle mam wątpliwości. Nie wiem gdzie wyczytałeś że wystarcza mi D40 . Post nie wychodzi to poza temat watku, nawiązuje do wcześniejszej wypowiedzi Xano , a co do zamulania tego wątku jałowego zresztą od samego początku, to jestem przekonany, że twoje posty zrobiły to znacznie skuteczniej niż moje. Porzuć więc na przyszłość rolę policjanta i jeżeli nie masz nic do napisania poza napominaniem innych i ocenianiem stopnia tzw zamulania forum to po prostu nie pisz. Oto moja dobra rada dla Ciebie.

mister
14-01-2009, 01:21
zastanawiam sie jak zostal wykonany bagnet w nikonie d90 i z jakich materiałów . bo np . wiem ze a sony a200 Pióra bagnetu wykonane zostały z tworzywa sztucznego, co powodu ze po pewnym czasie obiektyw sie rusza.

Chodzi Ci zapewne o mocowanie bagnetu (sam bagnet jest w obiektywie)
Mocowanie bagnetu (obiektywu) w D90 jest solidne, metalowe.