Zobacz pełną wersję : d90
snajper1989
13-01-2009, 02:34
Zastanawiam sie nad kupnem nikona d90 z obiektywem standartowym 18-105 mm albo 18-55mm
czy lepiej cos innego poszukac w cennie do 3500zl i czy karta
SanDisk SecureDigital 8GB Ultra II SDHC wystarczy ???Chodzi mi o szybkosc zapisu
jak mozna sprawdzic ile bylo zrobionych zdjec.Czy mozna to sprawdzic w aparacie albo po podlaczeniu aparatu do komputera
Dlaczego zakładasz nowy wątek o nic niemówiącym tytule? (D90). Wpisz w wyszukiwarce D90, a znajdziesz kilkaset postów np. ten http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76488. O sprawdzaniu ilości zrobionych zdjęć też było tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49800. Ludzie czy wam wyszukiwarka nie działa? Proponuję zamknąć, żeby nie zaśmiecać.
P.S. Nie obrażaj się snajper, ale forum jest do wymiany doświadczeń a nie do robienia za wyszukiwarkę.
A tak na marginesie jak kupisz D90 to "strzał" będzie celny.
Mnie juz oczy i głowa bolą od analizowania różnych wypowiedzi dotyczących D90 i alternatyw. I nadal nie wiem czy warto tyle kasy dawać za ta puszkę. Zwłaszcza jak sie ma w miarę sprawnie fotografującego D40... Miłego szperania ci życzę.
D.Anihilati
13-01-2009, 17:32
Mnie juz oczy i głowa bolą od analizowania różnych wypowiedzi dotyczących D90 i alternatyw. I nadal nie wiem czy warto tyle kasy dawać za ta puszkę. Zwłaszcza jak sie ma w miarę sprawnie fotografującego D40...
Nie wiem dokladnie co masz na mysli piszac "w miare sprawnie", ale wydaje mi sie ze sam sobie w ten sposob odpowiadasz - w tym przypadku nie warto wydawac.
Nie wiem dokladnie co masz na mysli piszac "w miare sprawnie", ale wydaje mi sie ze sam sobie w ten sposob odpowiadasz - w tym przypadku nie warto wydawac.
Tak , prawda, zaczynam dochodzić do takich wniosków. Czy bardziej technicznie zaawansowany aparat pozwoli mi robić lepsze zdjęcia?
Czy bardziej technicznie zaawansowany aparat pozwoli mi robić lepsze zdjęcia?
Czy szybszy samochód, pozwoli mi lepiej jeździć ?
Jednemu tak, innemu już na nic więcej nie pozwoli.
Mnie juz oczy i głowa bolą od analizowania różnych wypowiedzi dotyczących D90 i alternatyw. I nadal nie wiem czy warto tyle kasy dawać za ta puszkę. Zwłaszcza jak sie ma w miarę sprawnie fotografującego D40... Miłego szperania ci życzę.
Proponuję Ci unikać takich postów - jeżeli nie wiesz czy warto wydawać tyle kasy na D90 to znaczy, że nie potrzebujesz go, ciesz się D40 bo to niezły aparacik i rób fotki zamiast pisać takie posty.
Tak , prawda, zaczynam dochodzić do takich wniosków. Czy bardziej technicznie zaawansowany aparat pozwoli mi robić lepsze zdjęcia?
skoro dochodzisz do takich wniosków, to znaczy że D40 jest dla Ciebie w sam raz. W niczym Cie nie ogranicza itp. No chyba, że ograniczenie polega na nie robieniu dobrych zdjęć - ale to nie aparat robi dobre zdjęcia :)
Odpowiedź jest prosta, jeśli czujesz, że D40 w jakiś sposób Cie ogranicza czy czegoś Ci w nim brakuje, to zmień korpus. Ja po 2 latach użytkowania D70s miałem taką potrzebę... doszedłem do wniosku, że brakuje mi "tego i tego", więc kupiłem D300.
D.Anihilati
13-01-2009, 18:13
skoro dochodzisz do takich wniosków, to znaczy że D40 jest dla Ciebie w sam raz. W niczym Cie nie ogranicza itp.
Odpowiedź jest prosta, jeśli czujesz, że D40 w jakiś sposób Cie ogranicza czy czegoś Ci w nim brakuje, to zmień korpus.
ROTFL :mrgreen:
Jeśli z D40 jest Ci dobrze zostań z nim nie warto przesiadać się na coś nie potrzebujesz w danej chwili
Heh, pytanie zadał snajper1989, a wszyscy odpowiadają Duserowi.
d90 to bardzo dobry aparat w adekwatnej cenie. Jeśli nie potrzebujesz jego specyficznych zalet (iso,filmy) to d80 również będzie świetny.Karta jest wystarczająca. Jeśli chodzi o obiektywy to każdy kitowy zoom będzie dobry na początek (18-70,18-105,18-135). Wyróżniają się jedynie 16-85(na plus) i 18-55(na minus).I tak za jakiś czas będziesz wymieniał na to co ci będzie potrzebne np szkło jaśniejsze,szersze itd. Prawdopodobnie skończy się na tamronie 17-50/2.8, bo to najlepszy stosunek ceny/jakości/uiwersalności.Ja bym pewnie wziął 18-135 ze względu na uniwersalny zakres.
D.Anihilati
13-01-2009, 19:00
Heh, pytanie zadał snajper1989, a wszyscy odpowiadają Duserowi.
Jak to zwykle na grupie/forum.
Swoja droga, jak juz zauwazono w pierwszej odpowiedzi, ostatnio temat D90 byl walkowany na tyle roznych mozliwych sposobow tu i gdzie indziej, ze wystarczy tylko sie wysilic i poszukac, poczytac i ewentualnie pozniej zadac pytanie precyzujac swoje watpliwosci, ktore wciaz pozostana, np. konkretyzujac np. co bys chcial tym fotografowac.
d90 to bardzo dobry aparat w adekwatnej cenie.
Adekwatnej do czego? Kwestia wzgledna.
Ja bym pewnie wziął 18-135 ze względu na uniwersalny zakres.
Ja bym polecil 18-105, chocby ze wzgledu na VR. Wydaje sie tez ze ten zakres ogniskowych, w przeliczeniu dla malego obrazka - 27-157 powinien byc wystarczajacy na poczatek. Jakosciowo tez jest to obiektyw dosyc chwalony.
Co do karty - niby Sandisk wydal Extreme III z podwyzszona predkoscia zapisu z mysla o nowym D90, ale jesli nie zamierzasz trzaskac serii mysle ze i Ultra II Cie nie zawiedzie.
Reasumujac - IMHO brac D90 + N18-105VR + Sandisk SDHC 8GB Ultra II
Proponuję Ci unikać takich postów - jeżeli nie wiesz czy warto wydawać tyle kasy na D90 to znaczy, że nie potrzebujesz go, ciesz się D40 bo to niezły aparacik i rób fotki zamiast pisać takie posty.
Spokojnie , mister, to była odpowiedz na wcześniejszy post Anihilati, czytaj dokładnie wątek, a potem dopiero pouczaj innych. Staram sie nie zamulać wątku i nie zwracałem sie z takimi dywagacjami do jego autora.
A to że rzesza forumowiczów pospieszyła mi z ratunkiem zamiast zająć sie meritum sprawy to nie moja wina.
Spokojnie , mister,
Ja jestem spokojny
to była odpowiedz na wcześniejszy post Anihilati, czytaj dokładnie wątek, a potem dopiero pouczaj innych.
Tylko, że post Anihilati był po Twoim:???:
Czytam dokładnie.
Nie pouczam innych - Tobie dałem tylko dobrą radę.
Staram sie nie zamulać wątku i nie zwracałem sie z takimi dywagacjami do jego autora.
A to że rzesza forumowiczów pospieszyła mi z ratunkiem zamiast zająć sie meritum sprawy to nie moja wina.
Właśnie, że zamulasz (zresztą autor tez się nie popisał) - wątek miał być o D90, a Ty wysuwasz, że Cię głowa boli czy jakoś tak i piszesz, że być może wystarczy D40 (Tobie wystarczy, innym nie)
snajper1989
14-01-2009, 00:50
zastanawiam sie jak zostal wykonany bagnet w nikonie d90 i z jakich materiałów . bo np . wiem ze a sony a200 Pióra bagnetu wykonane zostały z tworzywa sztucznego, co powodu ze po pewnym czasie obiektyw sie rusza.
Oj mister, chyba nie dokładnie czytasz, a nawet jeśli, to bez zrozumienia. Drugi post był odpowiedzią . Pisałem natomiast w pierwszym poście że przeczytałem juz prawie wszystko o D90, ale ciągle mam wątpliwości. Nie wiem gdzie wyczytałeś że wystarcza mi D40 . Post nie wychodzi to poza temat watku, nawiązuje do wcześniejszej wypowiedzi Xano , a co do zamulania tego wątku jałowego zresztą od samego początku, to jestem przekonany, że twoje posty zrobiły to znacznie skuteczniej niż moje. Porzuć więc na przyszłość rolę policjanta i jeżeli nie masz nic do napisania poza napominaniem innych i ocenianiem stopnia tzw zamulania forum to po prostu nie pisz. Oto moja dobra rada dla Ciebie.
zastanawiam sie jak zostal wykonany bagnet w nikonie d90 i z jakich materiałów . bo np . wiem ze a sony a200 Pióra bagnetu wykonane zostały z tworzywa sztucznego, co powodu ze po pewnym czasie obiektyw sie rusza.
Chodzi Ci zapewne o mocowanie bagnetu (sam bagnet jest w obiektywie)
Mocowanie bagnetu (obiektywu) w D90 jest solidne, metalowe.