Zobacz pełną wersję : Prosta edycja NEF
nikomisiaki
09-01-2009, 23:10
Może to trywialne ale zauważyłem, że zwykły darmowy "FastStone Image Viewer" błyskawicznie otwiera, znakomicie wyświetla i umożliwia niezłą i prostą edycję NEF. Najlepsza jest błyskawiczna prędkość i jakość wyświetlania - o wiele lepiej niż pod domyślnymi przeglądarkami windows. Wg mnie jest to rewelacyjna propozycja dla osób bez NX i etc. Przypadkiem to zauważyłem i szczerze w wielu przypadkach (dobrze wykonane zdjęcia) można sobie darować inne softy.
Piotr
Otwiera błyskawicznie, ale nie tyle NEFa, co zaszyty w jego wnętrzu, wygenerowany przez aparat jpg, przeznaczony do podglądu i przy okazji takiego otwierania właśnie :)
nikomisiaki
09-01-2009, 23:30
Otwiera błyskawicznie, ale nie tyle NEFa, co zaszyty w jego wnętrzu, wygenerowany przez aparat jpg, przeznaczony do podglądu i przy okazji takiego otwierania właśnie :)
To ten JPG musi być duży, bo robi z niego 35MB TIFF ale może tak jest. Jakośc jest na prawdę b. dobra porównując do JPG po wypluciu z NX nawet w najlepszej jakosci. Za to jako szybki podgląd (pokaz slajdów) NEF, to chyba najlepszy soft.
Piotr
To samo zapewne osiągniesz z Picasy... XnView... czy IrfanView...
david555
10-01-2009, 03:37
Nie filozuj, tylko spróbuj FastStone, bo to naprawdę dobry soft.
Sowulus12
10-01-2009, 05:05
Ja używam FastStone od dawna i bardzo go polecam, świetny, prosty w obsłudze soft.
nikomisiaki
10-01-2009, 16:15
IrfanView miałem i szbko wywaliłem, do FASTSTONE to nawet nie ma co porównywać. Pozostałych jw. nie znam. FastStone ma doskonały interfejs, intuicyjnosć, przegląd slajdów i na dodatek obróbka oraz jakość zdjęć niewiele pozostawia do życzenia. Jak by NX można było tak obsługiwać, to byłby to dla mnie najlepszy soft - dla mnie.
Piotr
Prorok78
10-01-2009, 16:31
no ale zaraz... to w koncu przegladarka jest czy edytor/konwerter RAW? bo to roznica - nawet janlepsza przegladarka, jesli edytuje wylacznie jpg'a wyciagnietego z rawa, to nie zastapi konwertera takiego jak nx czy c1...(czy jakiegokolwiek innego):)
nikomisiaki
10-01-2009, 17:18
To dobry prosty edytor i przeglądarka wielu formatów ale można otworzyć i przejrzeć tym również szybko NEF z puszki i zapisać jako JPG lub TIFF i inne formaty. Ponoć otwiera to tylko zaszytego w NEF JPG-a ale jakość i tak super (do TIFF 35MB). Konwerter RAW/NEF to nie jest - tutaj niezbędny jednak NX itp. ale spróbuj Sam i zobaczysz, że to super programik.
Piotr
david555
10-01-2009, 18:19
Ponoć otwiera to tylko zaszytego w NEF JPG-a ...
Otwiera NEFa, a nie jotpega i można z nim wyczyniać naprawdę sporo jak na taki dość prosty soft.
nikomisiaki
10-01-2009, 23:21
Otwiera NEFa, a nie jotpega i można z nim wyczyniać naprawdę sporo jak na taki dość prosty soft.
No jeśli to na dodatek otwiera NEF (tak podejrzewałem bo za dobra jakość w powiększeniu i zapisie do TIFF była ale mnie kolega parę postów wyżej zbił z tropu), to to jest na pewno najlepszy soft po topowych i drogich konwerterach dedykowanych do RAW. Mało z tego - czasem nawet lepszy jak zdjęcie nie wymaga "poważnej naprawy". Expresowa edycja, slajdy, dane, ... zapis do dowolnego formatu a do tego super intuicyjny i przejrzysty interfejs. REWELACJA ZA FREE.